Sweet Divider - World Citizen

Discussie in 'Foto-album' gestart door World Citizen, 21 mei 2018.

View Users: View Users
 1. World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  upload_2018-5-21_21-29-40.png

  Eindelijk weer een bak! Ik wilde het eigenlijk vermijden tot mijn volgende woning, maar ik mis het gewoon. Ik wil weer tuinieren en nadenken over een watersysteem. Ik wil weer een aquarium !

  Ik dacht ooit toen ik 16 was en al mij kamerplanten dood gingen omdat ik ze geen water gaf
  “Wat ben ik dom bezig. Ik koop planten die water nodig hebben... terwijl ik beter planten kan kopen die in water leven”

  Zo... 32 jaar verder blijf je eraan verslaaft :)

  Ik deed uiteindelijk zout maar wil voorlopig even een zoetbak om te overleven. Over een jaar of 3 gaan we wel weer aan het zout.

  Zoet vind ik top! Ik hou van groen in de huiskamer dus ga de bak ook lekker pontificaal neerzetten. Ik vind zo een bak midden in de kamer heerlijk.

  Ik heb ontzettend veel hulp nodig! Zoet is niet iets wat ik doe en ik zal dan ook rustig stapjes nemen en luisteren naar de wijsheden. Alvast dank voor elke input die ik kan krijgen. Ook al ben ik het er eventueel niet mee eens, perspectief leert de mens!

  Voel je niet ingehouden in reageren. Schrijf lekker wat je denk in de vorm die je wilt. Als ik domme dingen doe.. zeg dat! Als ik loop te raaskallen dan zet je me ff terug op de plek. Open discussiëren en mijn methode op de proef stellen is gewenst. Als je het er helemaal niet mee eens bent dan mag je rustig schrijven. “je bent dom want:”.

  Dus, alvast super bedankt!  upload_2018-5-21_21-30-2.png

  Ik heb een bak van 1.2 meter. Dit is een bak van Eheim en staat op een zelfbouw houten frame. Dit alles heb ik ooit eens gemaakt en stond toevallig nog in de schuur.
  Ik bouw hierop met MDF een lampenkap en pomphuis. Aangezien de bak met de kopse kant tegen de muur staat komt dat pomphuis dus tegen de muur.

  Alles is nog in aanbouw, maar hier een idee van wat het gaat worden.

  upload_2018-5-21_21-42-54.png

  Het idee is om een doorkijkaquarium te hebben wat dus van 2 kanten mooi is om naar de kijken. Ik vind het altijd een voordeel omdat je vissen niet elkaar zien aan de andere kant van de bak. Je hebt een soort van afscheiding en dat lijkt op “meer leefruimte".

  Er zit geen overflow in de bak. Ik heb dit ooit met een diy overflow pijpsysteem toch naar een sump gekregen. Ik ga dit echter nu niet direct doen. Hierover meer in een later stuk.


  upload_2018-5-21_21-33-25.png

  Dat weet ik eigenlijk nog niet precies. Als mijn bak straks staat te roepen om een extra lamp dan moet die er komen. Als blijkt dat ik te veel afvalstoffen produceer dan zal ik in moeten grijpen.
  Het idee is dus simpel. Zet een minimale bak op en zorg dat die stabiel draait. Ga daarna je wensen daarop doordrukken.

  Uiteraard heb ik een basis principe van filtering, maar als mijn bak straks iets anders wenst dan geven we hem dat. Je weet maar nooit wat er gaat gebeuren. Tevens is de bezetting nog lang niet bekend. Wellicht moet ik straks wel kunstmatig ingrijpen om een bepaalde waterwaarde te krijgen.


  upload_2018-5-21_21-30-15.png

  Nou nee :) Ik doe juist heel weinig. Ik ga de bak opstarten met het filtersysteem wat ik heb en zet dan een aantal snelgroeiende planten om eens te kijken waar we uitkomen. Vanuit daar gaan we ingrijpen en mijn wens in de bak brengen. We zullen zien wat de opstart ons brengt en passen dat dan aan naar de inhoud. Ditzelfde heb ik met zout gedaan en werkt perfect. Je loopt niet echt achter de feiten aan.

  De filosofie achter het filtersysteem zal ook zo zijn. Je weet dat je bepaalde algen krijgt of dat je bepaalde voedingsstoffen in alg kunt binden. Algen zijn dus een onderdeel van je filter. Niemand wil algen in zijn bak hebben, maar stel nou dat je die elders hebt en niet in je main display, dan is het effectiever als een potfilter.
  Dit principe zal het een beetje worden. Ik beloof niet om daar bij te blijven, en leer wel als ik op mijn bek ga.


  upload_2018-5-21_21-30-35.png

  Kennelijk is het niet hebben van een bodem een heel ding als je toch een goede filtratie wilt hebben in de zoet wereld. Het grind en de 10cm daarboven zijn een bron van leven en filteren je water van allerlei vieze stofjes. Een goed aquarium heeft een goede bodem!

  Nah... mwah.. meh... ik vind dit laatste statement lastig. Want als ik een sump heb die ik op een bepaalde manier inricht, dan kan mijn display aquarium best zonder bodem draaien. Het is dus niet zozeer dat je een bodem nodig hebt, het is meer dat je een goed filter systeem nodig hebt.

  Ik ga bodemloos!!

  Althans, ik ga voor 1/2mm grind voor het oog. Dit zal ook altijd 100% schoon gezogen worden. Daarnaast ga ik een potfilter en Above aquarium sump draaien.


  upload_2018-5-21_21-52-21.png

  Relax, ik heb een filterbak. Die is wel te klein, maar dit is juist de uitdaging die ik mijzelf ga geven. Ik ga die hele bodem filtering in een losse bak brengen. Ik noem dit een “sump boven je bak”.

  Ik heb geen overflow pijp in mijn bak en wilde geen sump onder het aquarium. Wellicht dat dit ooit wel gaat komen als dit allemaal niet lukt maar voorlopig geen sump. Als ik dus een bak water uit het zicht wil, dan moet die ernaast staan en overlopen in mijn aquarium. Zo een bak van vroeger had ik nog staan dus die nemen we weer in gebruik.

  Daarnaast zie je dus een Eheim potfilter. Samen gaan zij de boel in stand houden. De inhoud van beide bakken zijn nog in ontwikkeling. Mocht iemand hier een mening over hebben dan hoor ik het graag, Voorlopig zit ik hier aan te denken.

  Eheim:

  De eheim gaat het water aanzuigen vanuit de bak en bevat spons materialen en eventueel bij noodzaak actieve kool of andere stoffen die ingrijpen. Dit is dus een voorfilter wat grove delen filtert. De Eheim pompt dat vervolgens boven in de grijze bak. Ook komt er in de eheim een laagje van 7cm ceramische pijpjes gemend met kunststof pijpjes. Ik wil dat dit filter op zijn minst een klein deel van de culturen bevat. Ik zal in het filter wat verdiepingen maken om te zorgen dat niks verdrukt raakt. Uiteindelijk moet er niet veel belemmering zijn van water omdat het maar een voorfilter is.

  De grijze algenbak:

  Ja dat word hem! Dit gaat mijn filtersysteem worden en gaat een partij lelijk zijn... whohoho SUPER VOL VET MET ALG!!@#!!@!!!

  Althans, dat is de hoop. Hij is te klein, ik weet het, maar dit is mijn uitdaging. In zee heb ik dit gehanteerd en dat wil ik weer doen met zoet.

  upload_2018-5-21_21-40-50.png


  Op deze grijze bak gaat een zeelamp branden die serieus zwaar overkill is voor zoetwater. Deze bak moet meer licht hebben dan het display aquarium. Het is veel gevraagd van zo een klein bakje maar ik ga het proberen. Als het faalt plaats ik een sump.

  In de bak gaat OF een vaste bodem komen OF een Asia style under gravel filter. Dit ga ik na de summiere opstart beslissen. Ik wil in deze bak een bioloog maken waar algen het naar hun zin hebben door het licht en dus juist daar flink aanslaan. Tevens gaat hier een berg aan snelgroeiers in zodat die uit het zicht zitten. In de bak zelf hoef ik dan geen saaie snelgroeiers te plaatsen en kan ik me focussen op de inrichting.


  [​IMG]

  Nou heel rustig. Ik begin eigenlijk met het opstarten van de grijze bak, en ruil die langzaam in voor het aquarium. Ik plaats dus een berg snelgroeiers in de grijze bak. De bak is verder leeg. Het Eheim filter draait met wat spons en ceramiek buisjes. De grijze bak krijgt vol verlichting maar het echte aquarium heeft helemaal geen verlichting. Ik ga dan kijken wat er in de grijze bak groeit en wat er aan aanslag in het echt aquarium komt. Vanuit daar zal ik gaan aanpassen en aanvullen.

  Eerst dus de sump opstarten en dan pas de bak.

  Als ik een stabiel systeem heb met de sump dan ga ik langzaam dingen aanpassen en aankleden. Ik hoop zo de culturen mee op te kweken tijdens de opstart.


  upload_2018-5-21_21-35-2.png

  Dat is lastig. De bak staat in de huiskamer. Ik wilde hem eerst dus voor het raam maar ik zie daar vanaf. Hij staat nu 4 meter van het raam af. Hij krijgt veel natuurlijk licht en mijn inziens is dat al meer dan in de natuurlijke plassen valt. Toch heb ik besloten om 2 reden extra licht te gebruiken.

  Ik gebruik 2 25 watt ledstrips die tegen het glas ongeveer naar beneden schijnen. Deze zitten erin om het mooi te maken voor het oog. Of ze echt helpen voor de planten vraag ik me af, maar het aanzicht word er een stuk helderder door.

  Daartussen zit een 54watt 4000k TL balk. Dit is maar een heel kleintje op 1.2 meter, maar ik ga eens kijken hoe ver ik kom. Het kan gewoon niet zo zijn dat planten 8 TL balken nodig hebben.. mits je ze goed uitkiest.

  Ik ga voor een mini balkje en daarnaast dus de kraakhelder witte ledstrips.

  Mocht nou blijken dat jullie straks post plaatsen als “hahah super sukkel.. .we hebben toch gezegd dat dit niet werkt... “, dan pas ik het gewoon aan en leren we van de eigenwijsheden. :)


  upload_2018-5-21_21-30-57.png

  Poeh.. dat is nog lastig. Als ik uiteindelijk op een duurzame manier naar waterwaarde kan gaan voor Caridina garnalen, dan ga ik daar op sturen en zet daar een groepje bijpassende minivisjes bij. Als dit niet gaat dan blijft er dus een groepje mini visjes over en kies ik waarschijnlijk voor de Brigitae. Of ik er nog iets naast zet weet ik echt niet. Ik wil eerst zien dat alles in balans is en als er ruimte in het bioloog is voor extra vis, dan plaatsen we dat wel bij.

  De inrichting veranderd om de 5 seconden op het moment :), Ik heb een aantal schetsen gemaakt maar uiteindelijk wil ik door compleet bodemloos te gaan en al de planten en takken op te hangen een soort van hangend bos gaan maken. 2 mm grind op de bodem en al het andere hangt in het water.

  Als ik de hele bodem goed schoon kan maken en er dus nergens vuilophopingen komen dan ben ik daar enorm blij mee. Helemaal niks op de bodem hebben staan is dus een leuk voordeel. Als het allemaal lukt laat het ook op een grappige manier zien dat een bodem niet nodig is voor een aquascape bak.


  upload_2018-5-21_21-31-21.png

  Ja! Verdorie al die onzin over een voeding bodem of PH verlagende bodem. Dat woord bodem moet eruit! . Natuurlijk ben ik het eens met “Voeding” en met “PH verlagen..”, maar nee nee nee niet in je bodem.

  Je kunt er niet echt bij, het is niet meetbaar, het is variabel onder allerlei omstandigheden en het werkt uit. Natuurlijk kun je hem af en toe vervangen maar dan haal je vaak een hoop over de emmer.

  Nee. Ik bouw die voeding en die ph verlaging wel op een andere manier in. Hoe ik dat precies ga doen ben ik nog aan het berekenen. Het is niet makkelijk maar moet lukken. Ik maak het mijzelf lastig door niet voor een echte sump te gaan. Het grijze bakje is maar een paar procent van de totale inhoud. Toch heb ik het vertrouwen dat me dit al testend zonder bodem gaat lukken.


  upload_2018-5-21_21-31-46.png

  Dat ga ik proberen. De bak staat nog lang niet klaar voor water. Ik heb nu de complete technische opbouw klaar en ben bezig met de afwerking. Op de foto’s zie je dat er nog een hoop geschilderd moet worden. Dit is ook niet 1x, want het moet watervast gaan zijn. Een aantal lagen verder en we zitten een week verder. Ik hoop dus eind deze week water te plaatsen en schoon te spoelen.

  Als het eenmaal gespoeld is ga ik de grijze bak vullen met snelgroeiers en plaatst daar licht op. De temperatuur zet ik op 22 en we gaan dan eens een maandje kijken waar de alg zich gaat vesten. Als dit niet al te veel in het display aquarium komt dan ben ik al zeeer tevreden. Als dat wel het geval is heb ik een paar weken achteruitgang. Ik ga dan namelijk rustig testen of ik dat kan verminderen door licht weg te halen.
  De komende tijd zal het er nog allemaal niet als een showbak uit zien dus. Ik hoop echter op voorspoed en zal dan ook de stappen vlot uitvoeren. Zo niet... testen testen testen.


  upload_2018-5-21_21-31-59.png

  Ja, voor vandaag wel. Ik heb de startpost weggetyped en ga nu weer klussen. Vraag zo veel je wilt en als je me dom noemt waardeer ik dat. Het zou wel heel tof zijn als je dat onderbouwt. Ik heb altijd wel een antwoord klaar staan, maar geef ook graag toe als ik fout zit of dus kennelijk iets geleerd heb.

  Ik ben het niet eens met veel methodes. EL of alles wat verversen betreft is niet wat ik ambieer. Ik zeg niet dat verversen niet nodig is, maar verversen om overbelasting te compenseren zet mijn haren overeind.

  Je voert of doseert waar nodig is en ververst niet omdat er te veel inzit. Dat is echt de omgekeerde wereld. Deze stelling mag je rustig aanvallen in dit topic.

  Dan als laatste, je kunt in mijn topic niet offtopic gaan. Al hebben we het 2 pagina’s over iets lulligs... ik vind het prima. Het is aan mij om te zorgen dat er voldoende foto’s in staan en dat gaat wel goed komen. Discussieer dus lekker los!


  upload_2018-5-21_21-32-10.png

  :) oke oke. Alvast bedankt voor het lezen en ik hoop niet dat je zit te wachten op een update. Wekelijks probeer ik dat wel te doen tijdens de opstart. Vragen mag wel! Ik antwoord zo veel en eerlijk mogelijk!

  Thanks! Veel plezier!

  Grtz World!

  Bekijk bijlage 251140
   
  Laatst bewerkt: 21 mei 2018
  Kikkervis, eVolution, Ruben01 en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. sschot

  sschot

  Lid geworden:
  8 okt 2015
  Berichten:
  1.997
  Locatie:
  Krimpen aan den IJssel
  Een leuk doordacht project, succes ermee!!! :petjeaf:
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 3. XfiXit

  XfiXit

  Lid geworden:
  1 jun 2017
  Berichten:
  492
  Ik ben benieuwd naar het functioneren van die algenbak van je! En die aquascape zonder bodem, dat moet goedkomen. Met gebruik van mossen, buchephalandra en anubias en javavarens kan je hele mooie jungles maken hoor!
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 4. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  5.170
  Locatie:
  Hellendoorn
  Een hele lap tekst, maar heel duidelijk onderbouwd en het klinkt als een heel doordacht plan. Ben heel benieuwd wat dit gaat worden en ga je dan ook zeker volgen!
  Wil je er in ieder geval onwijs veel succes mee wensen!
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 5. Mandykuh

  Mandykuh

  Lid geworden:
  5 nov 2012
  Berichten:
  3.649
  Whahahahaha wat leuk gedaan! Gezien je kleine tv zal je ook wel je grote bak snel gaan inwisselen voor een vele kleinere he :D
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 6. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Dank Allen!

  Hhehe... Dat is eigenlijk mijn computer scherm, althans 1 ervan. De Tv staat nog niet op de foto. Straks maak ik wel een panorama en dan zie je mijn flightdeck met Aquarium upgrade.

  Ik wilde eigenlijk vanavond al een upgrade, maar iets met zon een bbq gaat roet in het ... water gooien.
  Ik heb de gehele houtzaag en montage werkzaamheden klaar. Zojuist het laatste geplamuurd en dat is morgen droog. Ik hoop dus morgen de eerste laag verf er tegenaan te gooien en wat foto's te schieten.
  Vervolgens moet ik aan de techniek inrichting gaan werken al verwacht ik daar zondag mee klaar te zijn.

  Plan blijft nog steeds om zondag avond spoelwater erin te zetten.
   
  Killerfish vindt dit leuk.
 7. Mandykuh

  Mandykuh

  Lid geworden:
  5 nov 2012
  Berichten:
  3.649

  Dan ben je of vrijgezel of je boft met je partner haha :D bqq ze!
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 8. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Inderdaad, zolang er niemand naast me op de bank zit en mij bezig houd, wil ik daar een paar duizend pixels die mijn entertainen. :)
   
 9. Mandykuh

  Mandykuh

  Lid geworden:
  5 nov 2012
  Berichten:
  3.649
  Groot gelijk! Wel mega om te gamen zo een groot scherm
   
 10. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Jij slaat vandaag wel spijkers op de kop, althans een soort van.

  Gamen mag ik niet meer... :D daar word ik net zo mega serieus en op details gericht van als bij aquariums. Ik ben daar echt mee gestopt want ik had simpelweg niet zo veel tijd dan 16 jarige zolderkamer figuren... :)
  Maar als je werk in de IT ligt, dan zijn meer meer meer schermen altijd welkom.
   
 11. Mandykuh

  Mandykuh

  Lid geworden:
  5 nov 2012
  Berichten:
  3.649

  Whahahaha :D

  Mare gezien je Room Divider ;) zal het wel helemaal in orde komen en ben je zaterdag geheel op schema ;)
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 12. Stephaniex

  Stephaniex

  Lid geworden:
  21 mei 2018
  Berichten:
  51
  Gaaf project! :D
  En heel leuk om zo alles te lezen. Ik vind het niet erg om zo'n lap tekst te lezen hoor hihi.
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 13. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Thanks, en helaas schrijf ik vaak veel te veel weg, dus dat komt wel goed :)
   
  Killerfish vindt dit leuk.
 14. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  5.170
  Locatie:
  Hellendoorn
  Sluit ik me bij aan!
   
  Stephaniex en World Citizen vinden dit leuk.
 15. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  upload_2018-5-25_20-14-3.png

  Goed, even een kleine update!. Al is het maar een excuus om even niet te schilderen en schuren. :) Gezien men zich voorlopig niet irriteert aan het eindeloos lezen van halfbakken zinnen, slechte grammatica en onnodige details.... probeer ik nog wat weg te typen.

  Excuus voor de puinhoop :)

  upload_2018-5-25_20-14-18.png

  We zijn wat opgeschoten met de bouw. Gezien ik een loeder van een kat heb (later meer daarover), moet ik mijn lampenkap klaar hebben voor ik water kan gaan spoelen. Ik zou mijn pomphuis wel later af kunnen maken, maar zet even door en zorg dat het pomphuis ook klaar is tijdens het spoelen. Ik kan dan alles opzetten en hoef niks meer tijdelijk weg te halen voor schilderen of werkzaamheden.

  Zo ver is het. Het echte minimale wat af moest is nu klaar.

  - De stelling
  - De draag plaat
  - Pomphuis
  - Lampenkap

  Tip... Koop gewoon een cirkelzaag. Ja het lukt met een decoupeerzaag en uren schuren... maar na 2x al dat schuren ben ik een cirkelzaag gaan halen en wil nooit meer terug.

  Rits rats, kaarsrechte lijn en niks meer schuren buiten een beetje afwerking.

  Dus uiteindelijk heeft me dit een week schuren gescheeld, en kan ik dus zondag als spoeldag aanhouden.

  upload_2018-5-25_20-15-24.png

  Oke laten we daar mee beginnen!

  Allereerst een totaaltje. Hier zijn we nu.

  - Het rode vak word een lade. Die staat nu in de lak en schuif je straks dus in dat gat.
  - Het groene vak word een elektrowand. Hier komen de stopcontacten en schakelaars. Dit zie je straks niet meer - en valt tussen de achterste poten en de muur.
  - Dat plaatje wat in het midden tussen de poten zit, gaat weer weg. Dit is om het even tijdelijk stevig te houden.
  - De bovenkant van dat linkse blok heeft een deksel. Je ziet nu nog een MDF gekleurd plaatje, maar dat is dus onderdeel van de deksel. Dit moet ik nog schilderen, maar is geen constructie onderdeel.. dus dat komt van het weekend wel :) (er moet nog een randje afgezaagd worden)

  upload_2018-5-25_20-5-7.png


  Frame:
  Het Frame krijgt uiteraard een afwerking. Ik heb er even snel een wit laagje op gegooid om een beetje een gevoel te krijgen van wat een lichte ombouw zou gaan brengen. De bedoeling is echter om het helemaal af te werken. Vroeger had ik er met tuinhout deuren in gemaakt en afgetimmerd. Dat was prima en al dat hout heb ik nog liggen, maar ik zou het graag lichter willen. Als het helemaal is dichtgetimmerd met natuurlijk hout, dan is het best een heel object in huis. Ik merk nu ik het frame wit heb geschilderd meteen dat het veel meer open en licht aanvoelt in huis. Wellicht kapsel ik alle balken, maar ook helemaal dicht met trespa of iets dergelijks lijkt me wel wat.

  Aangezien het frame zo ontworpen is dat ik er elke afwerking die ik wil tegenaan kan zetten zonder last daarvan te hebben met het aquarium, ga ik hier nog wat nachtjes over slapen.

  Het frame, de ombouw, opbouw en afbouw is compleet modulair. Ik kan alle kanten op schalen die ik wil. Dit was de eis van mijn aquarium meubel.

  upload_2018-5-25_20-7-16.png  upload_2018-5-25_20-10-13.png

  De kap:
  Ik zal straks een post toewijden aan de verlichting omdat ik daar hoogstwaarschijnlijk eigenwijs en potentieel dom ben. Het lijkt me handig daar toelichting over te geven.

  De kap steunt op de rand van het aquarium. Er zit nog geen voerluik in, en ik twijfel of ik dat wil.
  De waterrand valt ook onder de kap. Ik irriteer me eraan als er een kalk laagje ontstaat.. dus werken we dat maar weg. De watergrens zal afgetopt 4 cm onder de kap vallen.

  upload_2018-5-25_20-5-50.png

  Het idee is dat je de lichtkap compleet weg kan halen, en eventueel vervangbaar is voor een beter model. Hij zit dus niet vast aan het pomphuis of iets anders. Er zitten 2 connectoren tussen de lampenkap en het pomphuis. Je schuift hem dus een tikje naar voren en ontkoppeld de lampen. Als dat los is kun je hem dus oppakken en wegleggen.

  upload_2018-5-25_20-13-19.png

  Aangezien een van mijn katten kennelijk de noodzaak erin ziet om alles gevuld met water omver te mikken, moet de kap het gehele aquarium afsluiten. Ik was ooit eigenwijs en maakte een soort van koker hangend boven mijn bak. Rond 11:30 kreeg ik een berichtje op de gsm omdat er beweging was gedetecteerd door de aquarium camera. En warempel ik zag 4 pootjes trappelen in het water.

  De kap moet dus dicht.


  upload_2018-5-25_20-17-38.png

  Jajaja, het is zo goed weer... morgen hoop ik een stukje over de verlichting te typen met wat foto's, en zondag heb ik nog steeds de hoop te gaan spoelen. Ergens komt er dus een techniek update.

  Thanks allen! En als je ook maar enigszins een vorm van vraag hebt, of twijfelt over iets wat ik doe.. ik waardeer het echt enorm als je het hier gewoon neerplempt. Al reageer je daarna nooit meer... ram gewoon op dat toetsenbord van je en ventileer die ongenuanceerde menig!

  World
   
  Laatst bewerkt: 25 mei 2018
  Ruben01, Killerfish en Stephaniex vinden dit leuk.
 16. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.325
  Locatie:
  Hoogerheide
  Houd er wel rekening mee dat het ontzettend vochtig wordt in de kap.

  Zo vochtig dat het condens langs je ramen kan lopen. Dus zorg voor voldoende ventilatie. Gebruik waterdichte connectoren. En werk de kap af met een afdruip randje. Zodat het condens weer in de bak terecht komt. EN dus niet erbuiten.

  Houd er rekening mee, dat alle potfilters graag met de kop onder water blijven. Dus waterspiegel in het aquarium moet hoger als de kop zijn.
   
 17. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Yes thanks! En goede punten.

  In het pomphuis aan de achterkant komt een ventilator. In die opzet heb ik hele goede ervaringen met een bak op zout en daarboven 2x hqi en 2x TL. Ik had op eenzelfde manier een kap gemaakt en geschilderd, en had inderdaad "last" van vocht. Toch begon de kap pas na 6 jaar lichtelijke schade te vertonen. Voor 13 euro aan hout en een blik verf maak ik graag een nieuwe ...

  Electra is echter een issue. Ik schakel alles straks in een schakelkast met losse stop, maar onder de kap heb ik best veel elektronica hangen wat kwetsbaar is. Mijn ervaring is dat je met minimale afzuiging daar geen problemen krijgt. Het armatuur en de connectoren heb ik allemaal gebruikt op zee.

  Je punt is echter top!

  Het Eheim potfilter staat ongeveer 10 cm onder het wateroppervlakte. Als ik hem aanzuig dan staat er ongeveer 5 cm water in de opvoerpijp.
   
  Laatst bewerkt: 25 mei 2018
 18. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  WC stond vanmorgen op en dacht... zoek het uit met je meubel! Ik ga naar buiten.

  Dus na een dagje Biesbosch is er werkelijk niks gedaan aan de bak !

  Soms lacht het leven je echter toe. En tijdens het heerlijke avond eten geserveerd door mijn tante kwam het woord Airco op tafel. Mompelend en met een beteuterd gezicht werd duidelijk dat WC thuis geen Airco heeft en zijn bak daar last van zou gaan hebben.
  En warempel... mijn tante wijst naar een kamertje met daarin een overbodige airco die ik gratis mee mag nemen!

  Whoop!!! Geen koeler meer kopen!!!

  Het ding hang je boven de deur ipv van dat ruitje en kennelijk kan hij mijn kamer op 19 graden krijgen. Aangezien ik 22 prima vind, heeft hij capaciteit genoeg. Wel zou hij meer geluid maken dan een moderne Airco, maar dat zullen we wel gaan zien. Over het algemeen staat hier toch een muziekje aan en zal ik daar geen last van hebben.

  Dus voor nop en compleet onverwachts mag ik morgen een Airco gaan hangen en geen problemen meer hebben in de zomer.
  Kwam goed uit, want als ik ergens een gigantische hekel aan heb is het bakken opzetten in volle zomerdagen. Dat is nou niet een bepaald stabiele periode, en koelen zonder een koeler of airco is eigenlijk ook maar aanklooien.

  Thanks Tante!
   
  Dirk Bazuin en Killerfish vinden dit leuk.
 19. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  5.170
  Locatie:
  Hellendoorn
  Oh beter! Altijd handig ja
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 20. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.325
  Locatie:
  Hoogerheide
  Ben benieuwd naar het resultaat. En hoe de airco werkt.
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 21. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Na heel wat passen en meten en rekenen, loop ik alsnog tegen dit probleem aan. Althans, het pakt net iets minder goed uit dan ik had gehoopt.

  Als ik het laat zoals het nu is staat de propeller altijd onderwater. Hij kan dus niet echt drooglopen, maar heel fijn is het niet. Mocht er eens veel verdampen dan zit er ergens toch een kansje in dat hij niet meer onder de waterlijn zit.

  Ik ga hier toch een oplossing voor zoeken want ik wil rustig slapen.

  Goede tip dus van je!
   
 22. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Meh, weekje uitstel dan maar. Met dit weer ga ik echt niet binnen met een stofmasker uren lopen schuren. Vaders had de BBQ al weer op standje levensgevaarlijk, dus we rijden maar weer af en vreten ons weer vol aan vlees :)

  Wel gisteren de Airco gehangen, en die is top. Capaciteit genoeg, maar inderdaad er zit een rammel in. Dit valt te fixen want zo te horen zijn er wat rubbers versleten.
  Wel maak ik me zorgen over waterafvoer. Als ik zie hoeveel water dat ding uit de lucht trekt, ben ik benieuwd hoe dat gaat met een aquarium. Hoe zit dat eigenlijk? Als een aquarium gaat verdampen, stagneert dat dan als de luchtvochtigheid boven een bepaalde grens komt, of word de lucht steeds vochtiger?
  In geval van dat eerste zal ik een stuk meer moeten gaan bijvullen. (we hebben een topoff systeem klaarliggen)

  Aangezien ik dat ding van 30 kilo gister tegen een lader omhoog moest tillen om op een plankje te leggen, ben ik daarna de bank in gekukeld en naast wat slang/pomp/connector werkzaamheden, niet veel meer aan de bak gedaan. Ook had ik een verkeerd diameter pijpje gekocht dus moet die even ruilen alvoor ik mijn pomp fatsoenlijk kan aansluiten.

  Dus achja, aquariums heb je voor jaren en opstarten duurt al maanden... wat is die week nou weer :D
   
 23. Mandykuh

  Mandykuh

  Lid geworden:
  5 nov 2012
  Berichten:
  3.649
  Hmmm valt me stiekem wel tegen:juggle:
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 24. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Ha, ja dat is een nadeel van die paar duizend pixels ipv een vriendin. Die schuppen je niet van de bank af....
   
 25. Mandykuh

  Mandykuh

  Lid geworden:
  5 nov 2012
  Berichten:
  3.649
  Whahahahaha ik zeg niets :D
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 26. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.325
  Locatie:
  Hoogerheide
  Ben wel benieud naar je airco eigenlijk.
   
 27. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Daar wilde ik eigenlijk even mee wachten, tot het er netjes uit zag :) maar goed.

  - Hij komt nog 15cm dieper het kozijn ingeschoven, dan hangt hij niet meer over de rand..
  - Ik schilder hem nog helemaal wit incl beugel.
  - Het raam moet nog afgedicht worden.  upload_2018-5-28_21-37-19.png
   
 28. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.325
  Locatie:
  Hoogerheide
  O, dat is een echte window shaker zoals die in de VS heten.

  Maar die koelen erg goed ja.

  Maar volgens mij moet het grootste deel buiten hangen. En alleen de eerste 10 cm binnen.

  Zie dit.

  3341296B-3340-4DC6-AE55-2746D8D4790B.jpeg
   
 29. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Excuus voor de late reactie, maar ik moest even de handleiding ophalen want ik kom hem online niet vinden.
  Je hebt helemaal gelijk, ik moet hem echt veeeel verder doorschuiven. Volgens de handleiding hangt het kunststof deel net binnen.
  Thanks voor de headsup!
   
 30. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  5.469
  Locatie:
  Oldenzaal
  Gaaf project!

  Ben heel benieuwd wat het gaat worden, de bak en het meubel zien er iig al strak uit!:thumbs:

  Ik denk wel dat het je gaat lukken zonder bodem, er is hier ook een lid met een kogelvis (@Juliette ) ze heeft een enorme bak met een hele grote kogelvis erin, en als ik het goed heb zit er geen bodem in. Dit omdat het veel makkelijker schoon te houden is met zulke vervuilers.
  Je hebt dan natuurlijk wel meer pompcapaciteit nodig, maar ik las dat er alleen nanovisjes en garnaaltjes inkomen, dus dat zal wel goed komen.
  Wel een nadeel aan bijna geen bodem is dat je stenen en hout bijv. heel moeilijk rechtop kan zetten... Ben benieuwd wat je daar op gaat verzinnen.
  En waar wil je de planten in plaatsen? In een heel klein laagje grind gaat dat niet echt lukken, of heb ik daar overheen gelezen?:juggle:
  De grijze bak komt dus vol alg? Heb er bij een zeewateraquarium wel eens van gehoord, maar bij zoutwater? In vijvers en soms in aquaria gebruiken ze wel een plantenfilter, zitten veel bacterien in de bodem en de planten hebben ooknog een goede zuiverende werking, halen veel voedingstoffen uit het water zodat de algen geen kans hebben.
  Komen er veel planten in het aquarium? Want dan zit je denk ik wel met een probleempje, want de algen nemen natuurlijk ook heel veel voedingstoffen op, dus als er planten in het aquarium komen moet je veel voedingstoffen ingooien wil je dat de planten een beetje gaan groeien. Maarja de alg groeit natuurlijk toch het snelst, dus dat word een concurrentie strijd, en dan denk ik dat de algen zullen winnen:oops:
  En ben je niet bang dat de algen ook de rest van het aquarium gaan innemen? De sporen bijv. zullen het hele aquarium doorgaan. :)


  Maarja, ben heel benieuwd wat je ervan gaat maken, en ik zal het topic met plezier volgen:daisy:
   
 31. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Thanks! Over een uurtje of wellicht anderhalf heb ik een foto update.

  Ik kan dat niet zo goed inschatten. Ik ben daarom inderdaad voorzichtig en start klein kwa bezetting. Afhankelijk van wat ik ga vinden en op basis van feedback hier zou dat groter kunnen worden maar dat weet ik nog niet. Tevens moet ik nog maar zien hoe de balans uit gaat pakken.

  Lastig, ik wil wel 2 mm grind maar daar kun je niks in planten inderdaad. Ik heb wel een plan, maar dat pitch ik nog niet in detail, want ik geef het 50/50 kans van slagen. Ik had laten vallen dat het een soort hangend bos gaat worden om zo dus de bodem vrij te houden, maar ik ben nog veel te veel bezig met techniek om daar echt rustig over na te denken. Komt goed.


  Daar heb ik kennis te kort. Het idee is om tijdens de opstart de algengroei in die bak te promoten en in het display aquarium te vermijden. Ik gooi dus een berg licht op de bakje, en laat het licht in mijn display uit. Ik start met wat snelgroeiers in de grijze bak, en hoop dus dat als er algenbloei komt dat dit eerder/sneller afzet in de grijze bak dan het display. Dit is niet echt iets wat nuttig is op de langere termijn, maar ik wilde dit graag testen omdat het kan. Ik wil proberen die algen lokaal en selectief te laten groeien en er dus beheer over te hebben. Als dat niks word dan is dat verder geen probleem. Het is gewoon een leuke uitdaging.

  Ik verwacht niet dat ik dit over een periode van een jaar in stand kan houden.

  De opstart is een beetje een projectje dus. Uiteindelijk als het stabiel is kijk ik wat ik over hou en welke waardes ik heb. Vanuit daar trekken we dan een plan voor het display aquarium.

  Ergens tikt dit ook mijn vraag aan hoeveel licht er nu echt nodig is voor simpele planten. Als die algen straks gaan groeien in het aquarium zonder dat het licht aan is, dan heb ik een soort van waarde om logica uit te gaan zoeken. Ik zoek wat basis principes voor mijn verlichting omdat de bak dus dwars in de huiskamer staat en veel natuurlijk licht krijgt.


  Zo dus de update met wat techniek erin.
   
 32. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  5.469
  Locatie:
  Oldenzaal
  Je kunt het wel proberen met planten die je op hout kunt binden, zoals javavaren, anubias en mos, met de rest heb je den ik echt een bodem nodig waar ze in kunnen nestelen:)

  Dan lukt het wel, zolang ze in het aquarium geen licht krijgen, maar als het licht in het grote aquarium aangaat, is mijn voorspelling dat het daar ook zal gaan groeien. Maar dat is wel een experiment waard:thumbs:

  De hoeveelheid licht hangt af aan een aantal andere factoren, een plant moet precies de goede hoeveelheid licht, CO2 en voedingsstoffen tot zijn beschikking krijgen om te kunnen groeien. Als je meer licht erboven hangt, heb je ook meer voeding en CO2 nodig etc. er is dus een soort evenwicht tussen deze factoren, is dit evenwicht weg, dan krijg je alg.
  Algen en planten hebben dus in princiepe dezelfde voedingstoffen nodig, alleen planten willen alles precies goed. Daar gaat dus denk ik het probleem zitten.
  Maar ik kan het ook helemaal verkeerd hebben, we zullen zien:)
   
 33. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.325
  Locatie:
  Hoogerheide
  Doorgaans worden algen en plantenfilters gebruikt om overschotten nitraat en fosfaat weg te werken.

  Vooral in bakken met weinig planten en veel vissen.

  In een plantenbak is het geen succes, omdat er dan tekorten ontstaan.
  En bij tekorten groeien algen overal.

  Voor malawi bakken kan het wel werken.
   
  Ruben01 vindt dit leuk.
 34. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  upload_2018-5-31_18-35-7.png

  Whoop update! Ondanks dat ik niet heb kunnen slapen van de sociale druk die Mandykuh mij oplegt, heb ik toch wat kunnen doen :)

  De update heet Nood breekt wet, omdat mijn wet mij voorschrijft dat ik een sump moet gebruiken. Ik ga dat niet in de traditionele vorm doen, maar zoals je in het EU topic kan lezen zijn de meningen lekker verdeelt, en zijn de definities lastig.

  Ik ga dus voor dat grijze bakje icm een potfilter, en dat breekt mijn wet.

  De bak zelf is Katten proof. Hij is helemaal dicht en geschilderd. Ik zou water kunnen gaan plaatsen, maar moet nog 2 avonden werken aan de techniek.

  upload_2018-5-31_18-39-11.png


  upload_2018-5-31_18-39-29.png

  Een hoop!, veel te veel, niet genoeg... hoe wil je het noemen? :)

  De ruimte is echt klein. Ik kan maar een paar planten daar kwijt, en ik moet echt rekening gaan houden met ventilatie. Ik had er al een fan boven hangen, maar ga nu toch voor 2 of 3x 80mm 12 V fans, die ik op 5 V ga draaien. Weinig geluid met veel lucht verplaatsing.

  Allereerst dan een kale foto.

  Ik heb in de bak een afscheiding gemaakt van schuim. In dat vak komt straks hard filtermateriaal. De uitstroombuis van 1 van mijn pompen sluit ik aan op een spraybar en steek deze verticaal in dat gat. Zo spuit de pomp dus water door het filtermateriaal heen, en dat komt dan door de spons in de rest van de bak. Als er iets verstopt is loopt het water over de spons. De spons zet ik van bovenaf simpel klem met een klemmetje zodat hij niet gaat drijven.

  Ik heb simpel 2 zwarte strips erin gelijmd zodat ik de spons altijd weg kan halen zonder moeite. Het filtermateriaal komt DENK IK in een zakje, maar weet dat nog niet zeker.

  Op de bodem van de bak komt een laag fijn grind van ruwweg 6cm.  upload_2018-5-31_18-45-3.png

  upload_2018-5-31_18-49-34.png

  Ha ... uhh.. mmm.. nou... ja net. :)

  Het ziet er zo uit als de hele techniek erin zit (@biljoenblik Je tip omtrent de hoogte van de pomp is hier nog steeds een probleem. Zaterdag haal ik een bovenfrees en dan kan het potfilter wat zakken)

  Overigens is alles supergemakkelijk verwijderbaar. Als ik de lamp weghaal dan kan ik het Eheim filter er incl slangen compleet uitpakken. En dat hele houte pomphuis kun je ook nog van het meubel afhalen. Als je wilt pak je dit hele blok dus op en zet het naast je bak.

  Je ziet:

  - Eheim potfilter. Deze zuigt water uit het aquarium en pomp dat achter het schuim middels een spraybar. In het potfilter zit nog niks, maar daar zal een mechanische filtering komen, en een klein buffertje bio filtering.

  - Verwarming

  - Eheim opvoerpomp die ook water uit het aquarium zuigt, maar deze rechtstreeks in het grote gedeelte van de bak spuit. Dit gaat dus niet door het spons vak heen. Dat kan wellicht nog aangepast worden.

  - Dennerle Reef light. Dit is wat overkill, maar ik kan altijd downscalen naar andere lampen. Ik heb er zat liggen, maar vond dit wel leuk om te starten.

  upload_2018-5-31_18-54-42.png  upload_2018-5-31_18-54-52.png

  Zaterdag!!!!!
   
  Laatst bewerkt: 31 mei 2018
 35. TS
  TS
  World Citizen

  World Citizen

  Lid geworden:
  16 mei 2018
  Berichten:
  1.155
  Ja dus je verwacht dat ik uiteindelijk de planten in mijn grijze bak mag gaan verwijderen

  Ik ben er bang voor ja. Op een IT forum vroeg iemand laatst of je snelgroeiers er na de opstart uit kunt halen, en toen begon ik ook al te denken dat dit nogal afhankelijk is.
  Als ik een droom mag uitspreken dan hoop ik dat ik in mijn aquarium straks vissen en planten heb die elkaar NET niet opheffen. Er moet dus een klein beetje overschot zijn. Dat laatste overschot zou ik dan graag opvangen met snelgroeiers in de "sump".
  Die snelgroeiers snoei ik dan, en voor mijn gevoel heb ik dan een beheersbaar systeem. Maar dat is een duidelijk droom waar ik geen kracht achter kan zetten omdat ik amper iets van zoet weet.

  Een bodem, oke... maar moet die bodem dan ook op de bodem van je bak liggen? ;)


  Ik hoop dat wat grip op te gaan krijgen. Ik moet dus helaas lang opstarten en goed testen. Tegen de tijd dat het een echte showbak is zijn wel denk ik een half jaar verder. (uiteraard kleden we hem wel aan maar dan heel selectief)
   
  Ruben01 vindt dit leuk.