@Rebtor
-Met EI begin je niet 'opnieuw' elke week. je doet een 50% water wissel. Na die wissel zijn de nutrienten nog steeds niet laag, maar gehalveerd. Nutrienten zijn dus altijd hoog.
-pH heeft er weinig mee te maken. Dan zou je ook gewoon je bak kunnen aanzuren met een willekeurig zuur en dan minder algen hebben. Dit lijkt niet het geval anders was dit wel het algemene advies binnen de hobby geworden.
-Aquarium is niet veel anders dan de echte wereld, maar we zijn wel in staat om het perfect in balans te houden en te sturen op bepaalde waarden. Terwijl in de natuur loopt alles regelmatig compleet uit de hand zonder bijsturen.
Wij optimaliseren gericht voor onze planten.
Antwoord op vraag 4: Ik denk dat de bak stabieler is bij aanwezigheid van veel voedingstoffen. Dat hoeft namelijk niet als iets slechts gezien te worden ook al wordt dat je soms aangepraat in de aquariumhobby. Blijkbaar is het meest krachtige middel tegen algen toch echt het optimaal verzorgen van de planten waarna er 'iets' gebeurt waardoor algen bijna geen kans meer krijgen.
Laten we even voorop stellen dat EI gewoon zeer goed werkt. Dat lijkt me inmiddels toch wel bewezen. Er zijn zeer veel vrijwel algloze EI bakken.
Fosfaat en nitraat zijn overigens spotgoedkoop. voor 100 euro kun je meer dan 10 jaar vooruit, beetje afhankelijk van je aquariumgrootte natuurlijk.
Overigens is het niet zo dat hoge N en P in natuurplassen de algen
veroorzaken, ze maken alleen mogelijk dat alguitbraken (die normaal zijn en elk jaar voorkomen)
meer uit de hand kunnen lopen.
Indirect kan eutrofiering wel weer een oorzaak zijn van algenuitbraak, bijvoorbeeld als er plantenmassa door afsterft waarna algen meer kans krijgen.
De oorzaak (het starten van de uitbraak) moet vaak wél in tekorten gezocht worden. Dat is vaak de trigger. Heb ik hier laatste nog een paar wetenschappelijke artikelen over geplaatst. Als je wil kan ik dat weer opzoeken.