Hout van buiten gebruiken in mijn bak... (not) do?!


Het hout uit de winkel laat ik meestal ook minimaal 1 week inwateren en zo verliest het ook deels de bruine verkleuring.
 
Persoonlijk zou ik daar toch heeeeel voorzichtig mee zijn.
Bladeren gebruik ik al jaren. Die pluk ik in de herfst, eenmaal ze praktisch geen actieve stoffen meer bevatten. Ik spoel ze in heet water en laat ze opnieuw drogen.

Hout leeft en geeft stoffen af, die je niet in grote mate in je bak wil.
Het zal ook een invloed hebben op je waterwaarden, dus meten en opvolgen is de boodschap.
Hou ook rekening met de plantensoort (giftig of niet) en de hardheid.
 
Zoals 3ze ook al aangeeft, zitten er behoorlijk wat risico's aan. Daarnaast is het ook vaak lastig bepalen van welke boom een tak kwam of een tak uit een hoge eik te halen bijvoorbeeld.
Persoonlijk zou ik het gewoon bij kienhout o.i.d uit de winkel houden. Zo heel duur is dat nu ook weer niet.
 
Ik zou het zelf ook niet aandurven met dit soort hout. Op mp staan regelmatig (althans hier in de buurt) wel stukken hout te koop. Mensen die veranderen van biotoop en het hout weg willen doen, of gewoon mensen die stoppen met de hobby en stukken hout hebben liggen. Je kunt ze altijd vragen of je alleen het hout over mag kopen, mocht dit icm een bak op mp ofzo staan.
 
De meningen zijn nogal verdeeld merk ik maar zomaar iets meenemen lijkt me ook een minder goed idee.
 
Als ik me niet vergis wordt het hout vooral gekookt om de tanine sneller vrij te laten komen, de stof die voor het gekleurde water zorgt. En het koken van hout schijnt de structuur kapot te maken. Heb het zelf nooit gedaan, alleen maar hout gehad en met geduld geplaatst (en gewacht)
 
Je moet het zelf bepalen Cedric. Ik heb immers meidoorn hout in de 60 cm. En helemaal geen uitval qua vissen gehad.
 
Heeyyy Cedric, tijd niet gesproken maar ook ik ga aan de gang Met beukenhout in mijn wildbakken, in Italie en Duitsland zijn er ook een aantal kwekers die dit hout of bv, Eikenhout of zelfs veenhout gebruiken.
Er is mij geadviseerd te Letten op zachte plekken in je takken, en deze niet te gebruiken, verder even weken in water. Natuurlijk word het water bruin, maar door iets te weken, en te verversen lukt het aardig. Het beukeblad pluk ik ook van de Haag of de Boom, even Drogen en je kan het gebruiken, zelfs thee van maken. Ik laat de bladeren in de bak vergaan.
Ik wil de takken gaan gebruiken in mijn paro bakken. Er zijn best veel aquarianen die gewoon NL hout gebruiken in hun bakken.
 
Ik ben benieuwd hoe dit zal werken bij jou.
Ik heb ook al aan een eik gedacht, maar ik weet niet of dat hout gebruikt kan worden.
 
Ik weet dat dit een oude topic is, maar ik heb een vraag over dit onderwerp: als je hout van buiten gebruikt, moet je het ook laten drogen, of kun je het na een schoonmaakbeurt gelijk in de bak gooien?
 
Als je hout laat drogen laat je eventuele stoffen die in het hout zitten in het hout. Even afspoelen haalt dat niet weg. Sommige houtsoorten, zoals eiken, hebben duidelijke poriën, waardoor stoffen uit het hout kunnen verdwijnen. Vroeger had je gewaterd eiken, dat waren stammen eiken die een aantal jaar in een stromend water werden gelegd, zodat het van binnen schoon kon spoelen. Duurder hout daardoor, maar beter van kwaliteit. Dus vandaar dat ik denk dat laten drogen, afspoelen en dan in je bak minder goed is dan een tijd in water leggen, veel verversen, goed afspoelen en dan pas in je aquarium leggen.
Maar goed, op gebied van hout in aquariums ben ik geen expert, alleen maar op gebied van hout waarmee je meubels maakt. ;)
 
Ik weet dat dit een oude topic is, maar ik heb een vraag over dit onderwerp: als je hout van buiten gebruikt, moet je het ook laten drogen, of kun je het na een schoonmaakbeurt gelijk in de bak gooien?[/QUOTE

Als je het laat inweken zou ik het afraden om het daarna weer te laten drogen. Vochtig hout een warm temperatuurtje en zuurstof is prima als je zwammen wilt kweken. Eenmaal ingeweekt houdt het hout submerse. Op die manier gaat zelf gesprokkeld hout een stuk langer mee. Bekrachtigd wel het kwaliteit verhaal van de meubelmaker voor mij:D
 
Bekrachtigd OOK het verhaal dat vers hout vrijwel ongeschikt is voor gebruik in je bak. Kienhout welk EEUWENlang is ingewaterd en afgesloten van zuurstof in een (zeer) zuur milieu heeft verbleven is juist daardoor zoveel verduurzaamd, dat het zonder enig bezwaar in je bak te gebruiken is. De enige uittredende stoffen zijn een zuur reagens en wat tanine (kleurstof). Dus waarom zo moeilijk doen??
 
Veel cichliden houders doen regelmatig takken incl. blad, in de bak zonder problemen.
Op vivarium stond VKC met showbakken met vers beuken hout plus blad.
De grote showbak met manen van NVC had grote palmtakken in de bak.
Het kan dus wel en zou er niet zo moeilijk over doen.
 
Je moet alleen zien dat je niet al teveel wonden in het water laat.
Ik bedoel hiermee dat het stukje dat afgezaagd is beter boven water kan blijven, anders kan dit onder water beginnen te "bloeden" met alle nare gevolgen tot gevolg.
Ik heb bv. al eens hier in de buurt naar een bak moeten gaan kijken, het water had een witte waas van hetgeen dat uit de snijwonde kwam, alle vissen hingen boven en je zag dat ze veel moeite hadden om te zwemmen(overleven) dit was direct opgelost met het hout uit de bak te halen en twee keer op 24 uur een grote waterwisseling te doen(met bijkomend houtskool in zijn filter)
 
Da's nou net wat ik bedoel Luc, en zo zie dus, beste Jos, dat het wel degelijk goed fout kan gaan met vers hout in je bak.......Dus waarom moeilijk doen..? Daarom dus!!
 
@mascha& Ivo: Neem dit eens in overweging.....Er zwerven op AF zeker 80 % newbees en iets meer ervaren beginners rond. Lijkt het jou correct om deze te laten experimenteren met allerlei dingen ,die alleen door
specialisten of zeer ervaren aquarianen zo kunnen worden gebruikt en bijgestuurd, dat het geen kwaad kan voor de levende have.
Dat is namelijk datgene waar het mij om gaat, daarom ook de zinsnede, waarom moeilijk als het ook makkelijk kan.

Verlies je niet in je expertise, maar houdt rekening met de onkunde en ontbrekende kennis van zaken van de meerderheid die deze vragen stellen!

Dit is bedoeld als positieve feedback.
 
Dan ook een positief bedoelde reactie van onze kant:

- Van experimenteren is natuurlijk niet echt sprake als vele forumleden en aquariumhouders hebben vastgesteld dat iets goed kan gaan en bekend is waar risico's liggen. Het delen van die kennis is de ultieme vorm van rekening houden met die "onkunde en ontbrekende kennis van zaken van de meerderheid die deze vragen stellen". Zo worden kennis en kunde overgedragen en blijft deze niet verborgen. Fantastisch toch?
- Dat de ene wellicht iets van risico inhoudt en de tweede optie niet of minder kan een hele goede reden zijn die eerste optie te adviseren ten faveure van de tweede optie. Daar hoor je ons niet over en sterker nou, jouw advies in die richting valt heel veel voor te zeggen. Echter dan wél met dát argument en niet met een overdrijving van de risico's van het tweede.

Houd met dat in het achterhoofd je opmerking over specialisten of zeer ervaren aquarianen tegen het daglicht. Want als dat écht zo was, was het ons ook niet gelukt met al die bladeren, takken, etc, toen we nog niet zo lang met aquaria bezig waren.
 
Je moet alleen zien dat je niet al teveel wonden in het water laat.
Ik bedoel hiermee dat het stukje dat afgezaagd is beter boven water kan blijven, anders kan dit onder water beginnen te "bloeden" met alle nare gevolgen tot gevolg.
Ik heb bv. al eens hier in de buurt naar een bak moeten gaan kijken, het water had een witte waas van hetgeen dat uit de snijwonde kwam, alle vissen hingen boven en je zag dat ze veel moeite hadden om te zwemmen(overleven) dit was direct opgelost met het hout uit de bak te halen en twee keer op 24 uur een grote waterwisseling te doen(met bijkomend houtskool in zijn filter)
Zou dit te voorkomen zijn door epoxy op de wonden te smeren, deze zal deels in het hout trekken en de wonde afdichten, daarbij is epoxy niet schadelijk in aquawater.
 
Ik heb hier weer wat gemist zo te zien:p.
Ik ga het niet in overweging nemen, omdat er waarschijnlijk toch te veel risico's aan verbonden zijn.
 
Zou dit te voorkomen zijn door epoxy op de wonden te smeren, deze zal deels in het hout trekken en de wonde afdichten, daarbij is epoxy niet schadelijk in aquawater.

Epoxy is niet voor alles een wondermiddel ;)
ik vrees dat op termijn als het hout aan het werken is er toch water achter de epoxy zal komen.
 
Ik snap het punt ergens wel van BigSmoke , Maar ik ben ooit als leek begonnen en voel mij ook geen expert(na 7 jaar hobby) of iets maar gezien het woord gebruikt word. Heb eigenlijk vanaf de eerste dag van het aquarium houden me bezig gehouden met de natuurlijk vorm van het houden van aquariums.

Dit betekent voor mij dan ook materialen vanuit buiten dus stenen,bladeren en takken ik kies dan vaak beuken takken en eiken takken meestal doe ik deze 1 dag in het water,check voor zachte plekken en of andere vreemde zaken en daarna gaan ze direct het aquarium in, heb nog nooit hierdoor uitval gehad of andere zaken aan mijn aquarium gemerkt buiten het bruiner worden van het water.

Kijk de een zegt waarom het risico nemen ik neem dat blijkbaar graag om meerdere reden kosten,je kunt je eigen stuk zoeken en creëren en als je iets wilt vervangen is dit ook makkelijker gedaan.
 
in de natuur vallen toch ook takken en dergelijke in het water mogelijk/waarschijnlijk niet in concentraties die je in het aquarium zult gebruiken maar er vallen hier af en toe met storm ook hele bomen in het water dit zijn gewoon levende bomen
zelf heb ik momenteel zelf een verse hazelaar stomp uitgegraven en gebruikt dit gaat hier zonder problemen
wel heb ik hem op de kop gehangen laten drogen voor een paar weken 3/4 ofzo en daarna weer laten inwateren voor een paar weken met telkens vers water

ook gebruik ik regelmatig dode takken van eiken en beuken (ik neem takken die afgebroken zijn maar nog wel boven de grond hangen)
 
in de natuur vallen toch ook takken en dergelijke in het water mogelijk/waarschijnlijk niet in concentraties die je in het aquarium zult gebruiken maar er vallen hier af en toe met storm ook hele bomen in het water dit zijn gewoon levende bomen
zelf heb ik momenteel zelf een verse hazelaar stomp uitgegraven en gebruikt dit gaat hier zonder problemen
wel heb ik hem op de kop gehangen laten drogen voor een paar weken 3/4 ofzo en daarna weer laten inwateren voor een paar weken met telkens vers water

ook gebruik ik regelmatig dode takken van eiken en beuken (ik neem takken die afgebroken zijn maar nog wel boven de grond hangen)

Maar in de natuur vallen deze meestal in stromend water, dat is een heel ander gegeven dan in een gesloten circuit.
Komt nog bij dat als bomen ontwortelen de wortel meestal boven water uitsteekt.
Takken van bepaalde bomen kun je inderdaad gebruiken, maar altijd oppassen voor de zaagsnede, langs daar kan er sap/hars in je water komen.
 
ook in de vijvers en het oude kanaal hier (nu een afgesloten water) liggen hele bomen een paar grote elzen zijn omgegaan gedurende een aantal stormen

oppassen moet je altijd natuurlijk maar als je kijkt naar ervaringen van anderen en het zelf goed in de gaten houd zal het niet snel heel erg mis gaan lijkt mij
 

Terug
Bovenaan