Ancistrus


Ok maar hoe gaan ze dan dood
Stress kan een oorzaak zijn. OF Teveel vis die afvalstoffen in het water brengen en als je dan niet goed ververst dat de waterkwaliteit te slecht wordt en ze daardoor dood gaan,
 
Ze hebben me trouwens wel voorgelicht en gevraagd naar mijn bak en de 60 liter kon wel maar ik weet ook nie waarom ze wel zijden dat de ancitrus in 25 liter kon want dat lijkt me wel gek en ik ben trouwens naar twee soorten aquarium speciaal zaken geweest
 
Ok en hoelang zouden ze het nog overleven denk je ( ik hoop wel nog die 3 en eennhalfe week )
 
En hoevaak moet ik dan verversen
 
Het officiële antwoord is dat je test en als je NO2 (nitriet) of NH3/NH4 (ammoium/ ammoniak) hoger dan 0 is, moet je verversen. voor de zekerheid zou ik zolang ze nog met zijn allen in dat kleine bakje zitten,zo vaak als mogelijk, dus elke dag of elke 2 dagen.

En ja, helaas weten de verkopers bij LFS vaak zo weinig van aquariums en vissen, dat je het misdadig zou kunnen noemen dat zulke mensen vissen durven verkopen.

Ik begrijp heel goed dat het aantal antwoorden dat je hier krijgt, je duizelt.
 
Ik heb het door gelezen, maar ik kan gewoon de vissen laten zitten in de klijne bak voor 3 en een halfe week en daarna gewoon overzetten naar 60 liter bak en dan doe ik die klijne bak meschien weg voor wat extra geld via marktplaat
Yaantje, jij beslist uiteraard. Maar gebruikt brengt een 25 liter weinig op, minder dan jij betaald hebt vrees ik. Ik zou zeggen bewaar dat bakje voor jezelf.

En alles overzetten is vooral voor de bacteriën. Filter, ornamenten.

In de bodem zitten nu ook bacteriën. Als je die laat zitten dan kun je daar de betta in doen of bijvoorbeeld vuurgarnalen zoals gezegd.

Om de 2 dagen 50% waterwissel is dan de oplossing. Kijk maar eens via marktplaats of je een filter kunt vinden dat iets voor je is.
 

Even een vraagje @Yaantje_13 . Uit welke stad bijvoorbeeld kom je? Dan kan er met je mee gekeken worden naar een gunstige bak. Wellicht zelfs gratis af te halen.

Vraag is, natuurlijk, of jij dat wilt.
 
Laatst bewerkt:
Ik kom uit schiedam en wat bedoeo je met zoeken voor een gunstige bak ?
 
Ik wil er wel graag een betta in houden
 
En waarom.een nieuwe filter zoeken want ik heb er al een die 100 liter per uur of meer pompt
 
Niet het filter eruit halen want dan heeft je kleine bak geen filter meer en dan gaat het in notime fout, ornamenten kun je ook gewoon laten staan waar ze nu staan daar zitten haast niks aan bacterien op wat de indraaiperiode kan beinvloeden, beetje rare adviezen die Don geeft.
Als de bak is ingedraaid kun je prima alles verhuizen naar de nieuwe bak wat je wil verhuizen, je ancistrus zal dat ongetwijfeld waarderen.
Misschien even lezen wat er staat nicolientje, als @Yaantje_13 de ornamenten, vissen, filter en planten over zet zit er geen vissen meer in de 25 dus dan is het niet erg. Maar als je mensen op negeren zet en niet kan lezen wat de oorspronkelijke post is, kan je conclussies trekken wat je wilt maar dat is je eigen gebrek en kortzichtigheid, niet mijn gebrek aan goedde adviezen.

@Yaantje_13 je bent goed bezig 😄
 
Ik denk dat ik alleen een stuk kiemhout wat nu in mijn aquarium zit van 25 liter ga zetten in die van 60. Liter
 
En gewoon. Een heel gek vraagje , wat gebeurt er als je vissen in een aquarium stopt als die nog niet is ingedraaid
 
Dan kunnen ze dood gaan door een nitriet piek. Giftige stoffen in je bak omdat het filter nog geen bacteriecultuur heeft opgebouwd die de afvalatoffen afbreken.

dr zijn best leden die het wel doen denk ik en dan kun je geluk of pech hebben.
 
Vissen ademen en poepen in het water van het aquarium.
Tijdens het indraaien van een aquarium komen er bacteriën (hele kleine beestjes) in je filter die de poep opeten (ja, sorry dat is de duidelijkste manier om uit te leggen) en omzetten naar een stof Nitraat) die je planten weer graag lusten. Als je planten gaan groeien door het eten van dat nitraat gaan ze zuurstof maken en dat hebben je vissen weer nodig om te ademen.
En dan is je cirkeltje rond!
Zonder die bacteriën loopt alles vast....
 
Ok bedankt ( dat gebeurde met mijn vissen toe ik voor het eerst de 25 liter bak had want ik had 2 gupppies 2 blackmolly's en een pleco en ze gingen 1voor 1 dood en de gene die het heeft overleeft is de pleco en die heb ik ook weggebracht
 
En gewoon. Een heel gek vraagje , wat gebeurt er als je vissen in een aquarium stopt als die nog niet is ingedraaid
Zonder waterwissel, echt veel waterwissel riskeer je een nitriet en amoniakpiek. Dit is behoorlijk veel risico's.

*Edit *
Nitriet en amoniak is giftig.
 
Fozzy, je bedoelt het prima, maar TS is 13. Het zegt hem/ haar nog niets als je nitriet roept, probeer het uit te leggen met zo min mogelijk woorden die lastiger te begrijpen kunnen zijn. Dat komt nog wel, eerst de basis helder hebben....
 
Ik snap het wel en ik ben trouwens een jongen ( ik zoek veel info op het internet)👍
 
Fozzy, je bedoelt het prima, maar TS is 13. Het zegt hem/ haar nog niets als je nitriet roept, probeer het uit te leggen met zo min mogelijk woorden die lastiger te begrijpen kunnen zijn. Dat komt nog wel, eerst de basis helder hebben....
Pfffff. La maar. K probeer ook advies te geven. En iedereen roept van alles. Maar niemand verder over het vissenbestand wat ook voor een 60liter (bruto) teveel is en vraagt om problemen. Daar moet je mee beginnen qua aanpassing.

Maar laat maar, ik zal hier geen, goed bedoelde, adviezen meer posten.
 
Want dia ancitrus kan wel in een 60 liter bak met genoeg eten en alg en verstop plekken en de kempvis ook en de saigon doe ik ook dan al weg
De enige juiste keuze die gemaakt kan worden is jouw keuze vergeet dat niet. Wij kunnen alleen mee helpen denken.
Als je alles in de 60L zet dan past de bak zich beter en sneller aan aan de vissen dan de 25l doet omdat de 60l bijna 3 keer zo groot is.

De vissen poepen en maken het water vies, deze viezigheid moet om gezet worden naar voedingsstoffen voor de planten. Dat doen de bacteriën voor je die in je filter zitten.

Als je filter rijp is en veel bacteriën bevat is het filter heel sterk en kan hij goed de poep veranderen in voedingsstoffen. Maar een nieuwe aquarium kan dat nog niet goed. Dus als je alles bij elkaar doet. Dan is het de eerste dagen wat zwaarder voor je vissen maar daarna komen ze er sterker uit.

Als je nu vissen in een klein aquarium laat zitten (waar ze zich thuis voelen en altijd hebben gezeten dat is ook belangrijk heb je helemaal gelijk in!) Stel je laat ze daar met 1 filter in zitten dan word het water 3 keer zo snel vies, want de bak is bijna 3 keer zo klein. Maar een andere rede is ook dat je dan maar 1 filter hebt. Een rijpe sterke filter. Dat is wel zo. Maar stel je zou 2 filters gebruiken dan zijn ze nog sterker.

Aan de ene kant is het stressvol voor de vis die verhuizing, maar verhuizen moet hij toch ooit omdat 25l klein is dat zeg je zelf ook.

Dus of je verhuist hm nu. Alleen dan is er nu stress, en het is een nieuwe aquarium, dus het is belangrijk om in dat geval zo veel mogelijk bacteriën mee te nemen naar de 60l. Die zitten aan alles vast geplakt maar niet in het water. Die zitten in je filter vast geplakt, aan je stenen, je glas, je beeldjes.

Stel je doet het niet dan zitten de vissen in de 25, dat is vertrouwd, veilig en er is voldoende voedsel en algen. Het nadeel is dat dit aquarium ook te klein is, misschien valt het wel mee maar uiteindelijk wil je ze groter zetten. Dat is niet voor niets. Uiteindelijk kan je kiezen. Doe je het nu, of wacht je nog even. Dr is geen goed of fout antwoord. Alleen er moeten inschattingen gemaakt worden wat het beste zou kunnen zijn. Alleen jij kan het beste zeggen wat gedaan kan worden. Wij kunnen je de voor en tegens geven!

In princiepe kan het allebij. De 25l is te klein, de 60l is nog nieuw. Het is bijde niet ideaal. Maar het komt wel goed! 💪 Wat fijn dat je wat hebt willen delen met ons dan kunnen we in iedergeval met je mee denken 😊 vandaar, goedbezig!
 
Yaantje, jij beslist uiteraard. Maar gebruikt brengt een 25 liter weinig op, minder dan jij betaald hebt vrees ik. Ik zou zeggen bewaar dat bakje voor jezelf.
Het kleine bakje zelf bewaren vind ik een goed iedee! Mocht je ooit een ziekenboegje moeten maken of je zou perongeluk babys hebben dan kan je daar wat in opvangen! 😄
 
Even een beeld geven van vandaag. Een waterwissel. Buiten even de slang aangezogen.. Daarna de klem verwijderd in de bak en in de buurt van planten en bodem water afgeheveld en zo ook wat los vuil eruit gewerkt.
IMG20230108113000.jpg
 

Bijlagen

  • IMG20230108112924.jpg
    IMG20230108112924.jpg
    828.4 KB · Weergaven: 31
Dankjewel voor alles deze tekst was precies waar ik naar zocht en nu moet ik de goede beslissing maken , BEDANKT VOOR ALLES 😄👍
 
even voor de zekerheid , dus een beslissing was dus om alle over te zetten naar 60 l daarmee bedoel ik de , filter ,planten,ornamenten, de vissen toch?
 
Zou de. Ancitrus dood gaan als ik hem in de grote bak doet want dat wil ik niet want hij was best duur en moet ik die filters verspreiden over de bak of naast elkaar
 
even voor de zekerheid , dus een beslissing was dus om alle over te zetten naar 60 l daarmee bedoel ik de , filter ,planten,ornamenten, de vissen toch?
Ja alles waar de bacterien aan vast zitten geplakt, (behalve de bodem want dat is zn gedoe) en de vissen ook naar de 60l, dan is er3 keer zo veel water om vies te worden, maar wel 2 filters sterk, eerste dagen wat meer moeite en dan goed waterwisselen om de viezigheid er uit te houden

En anders even wachten, later verhuizen maar ooit zal de stress van het verhuizen toch komen. Het is jn iedergeval belangrijk om het water goed schoon te houden, de belangrijke bacteriën zitten aan de filtersponsen vast geplakt, en de poepjes en viezigheid is het voedsel voor de bacteriën en maken zo het water schoon 😄
 
Zou de. Ancitrus dood gaan als ik hem in de grote bak doet want dat wil ik niet want hij was best duur en moet ik die filters verspreiden over de bak of naast elka

Maakt niet zo uit of ze verspreid staan het meest fijnse is de stroming, daar kan je een beetje mee spelen, welke stroming dat jij denkt dat de vissen fijn vinden

De ancistrus is een harde vis, maar kan ook natuurlijk moeite krijgen. De ancistrus overleefd het waarschijnlijk gemakkelijk in tegenstelling tot de andere vissen, maar om te zorgen dat ze het zeker weten overleven, kan je elke 2 dagen, dus om de dag een waterwissel van 50% doen voor 2 weken lang. En dan steeds minder, dan 1 keer in de 3 dagen dan 1 keer in de 4 dagen. Tot het aquarium goed is in gedraaid.

Zo zorg je dat het water schoon blijft voor de vissen en het aquarium en filter alle tijd heeft om zich aan te passen aan de vissen.

Maar misschien is om de dag te veel of 2 weken telang/kort dat weet ik niet. Zo wel kan iemand anders aanvullen 😊
 
Ik heb trouwens in beide aquariums een klijne kaamlaag heel dun en ik heb ook een test gedaan de eerste strip is van 25 liter en tweede 60 l en ik zie dat er veel nitrate inzit volgensmij is dit niet goed
 

Bijlagen

  • 16731985540322389069905612057241.jpg
    16731985540322389069905612057241.jpg
    385.5 KB · Weergaven: 45
  • 16731987240878266253455247028089.jpg
    16731987240878266253455247028089.jpg
    286.9 KB · Weergaven: 45
  • 16731988575592196413411846291468.jpg
    16731988575592196413411846291468.jpg
    330 KB · Weergaven: 44
Laatst bewerkt:
Ik heb trouwens in beide aquariums een klijne kaamlaag heel dun
Als het lukt kan je het beste de kaamlaag weg halen. Het water heeft zuurstof nodig en de planten koolstof om mee te groeien (co2)

Dat zit in de lucht om ons heen, als het water kn contact komt met de zuurstof en co2 dan kan het uitwisselen met elkaar, want het water en de lucht om het water heen probeert in balans te komen.

Als er een kaamlaagje op zit dan is het moeilijk voor het water om zuurstof en co2 uit de lucht te halen. En als de kaamlaag weer weg is kunnen ze dat weer met elkaar delen. Zo krijgen de vissen weer adem en de planten weer "voeding" (1 van de voedingsstoffen)

Door het water een klein beetje te laten rimpelen, heeft het water ook een grotere oppervlakte en kan gemakkelijker met het lucht "mengen". Dus door het filter een beetje bij het oppervlak te laten stromen krijgen de vissen extra zuurstof. Maar te veel hoeft niet natuurlijk het moet geen golfslagbad worden 😆
 
Welke vissen zaten er nou eigenlijk precies in? Want je hebt 2 guppys? En een ancistrus en en betta?
De lfs( dierenwinkel/ vissenwinkel) die hebben vaak ongelijk in dingen. De mensen die daar werken zijn eigenlijk gewoon supermarkt medewerkers met een liefde voor dieren soms nog niet eens in vissen zelf. Ik merkte het bij me dwerghamsters al en nu ook met vissen. Soms zeggen ze dingen die niet helemaal kloppen. Het is ook altijd goed om zelf onderzoek op internet te doen voor je iets aanneemt van wie dan ook, ook van mij 😆 ik kan het ook wel eens mis hebben 😋
 
Er zaten 2 guppy's in twee blackmolly's en een pleco , die zijn allemaal dood of weggebracht en nu zitten er een ancitrus in en een betta en een saigon algeneter
Maar ik heb een hoge nitrate wat moet ik doen gewoon water ververs
 

Terug
Bovenaan