De magnetron doodt niet ALLE bacterien .
Er zijn wetenschappelijke testen gedaan om het verschil tussen magnetron, oven en BBQ aan te tonen in relatie tot bijv salmonella. Zelfs 5 minuten in een 500W magnetron kon salmonella overleven.
Er zijn botulisme bacterien die het uren volhouden op 100gr C in de magnetron.
De oplossing zit in het roeren en rondscheppen van wat in de magnetron staat (wat de meeste mensen dus niet doen pas als ze het eruit gehaald hebben en uitserveren). Dan heeft de bacterie het in het koudere deel overleeft, en wordt fijn naar het warmere deel gebracht om zich rap te vermenigvuldigen.
Goed staat wel in de gebruiksaanwijzingen maar ja wie leest die.
Cooking and Heat Treatment (blz 5&6)
All infective stages of parasites are destroyed by adequate cooking of foods and boiling of water.
However, microwave cooking does not reliably killall parasites in meat and fish because heating is
uneven and cooler spots may permit survival. Consumers are advised to cook pork and any wild game
that may be infected with trichinae to an internal temperature of 160�F (71�C). Cooking fish for 10 min at 60�C or 7 min at 70�C will kill Anisakis (13;279).
Freezing
- Fish should be frozen at �30�C for ≥ 15 hours in a commercial blast freezer or at �20�C for ≥ 7 days in a domestic freezer to kill Anisakis (184). Some other parasitic worms require longer
or shorter periods at freezing temperatures.
Het celstadium
Most parasites have a resistant, resting stage (egg or cyst) which can survive for long periods in the environment and may survive sanitizing treatments.
Conclusie
Proper cooking of meat and fish and washing of fresh fruits and vegetables � which are standard procedures for preventing other foodborne diseases � will also be effective in killing or removing parasites from foods. Several other procedures, including freezing, irradiation, UV light, and ozonation, may
also be useful in killing some parasites.
uit dit rapport voor de hobbyist...
food parasites