Zwemblaasprobleem Goudvis


V

VoorBlub

Guest
Ik klop even bij jullie aan omdat ik me zorgen maak om onze opvang goudvis met een zwemblaasprobleem.

In het begin ging ze steeds vaker en langer op de bodem liggen (tussen haar gewone bezigheden door). Sinds kort ging ze ook een paar keer tijdens het eten heel snel naar het oppervlak en dan snel weer terug naar waar ze mee bezig was. (Dit doet ze nu niet meer.) 
Vervolgens merkten wij dat ze haar balans kwijt raakte, ze ging veel actiever zwemmen en ging dan “uitrusten” met haar mond op het zand terwijl haar achter lichaam schuin omhoog ging. Sinds gisteren is ze soms helemaal vertikaal (ook weer met haar mond op het zand) in een hoekje bij de bodem. Ze grondelt dan op de plek waar ze is en beweegt ook nog met haar vinnen. Ze doet tussendoor niet meer de dingen die ze voorheen deed. Ze blijft voornamelijk op een plek bij de bodem maar haar ongecontroleerde bewegingen tussen het “hangen” door en rondom etenstijd, lijkt mij erg vermoeiend. Ze eet gelukkig nog wel goed maar ze moet er wel wat meer moeite voor doen. Als ze eenmaal eet zwemt ze iets rustiger en daarna is ze niet meer zo vertikaal als voor het eten.
Wat me verder opvalt is dat ze naast goede uitwerpselen ook (lange) witte of doorzichtige uitwerpselen heeft. Soms heeft ze ook uitwerpselen die snel uit elkaar vallen.

Haar buik is aan een kant van haar lichaam een beetje opgezwollen. Ik weet niet of dit ermee te maken heeft omdat ze dit al lang heeft (en de eigenaren haar met allerlei afwijkingen hebben gekocht - knik in haar staart, slappe rugvin) zonder dat er iets aan de hand was.

Ik heb Voogle toegevoegd, Fishtamin druppels op het voorgeweekte voer gedaan en geef ook af een toe erwten.

Ik las dat er allerlei oorzaken voor zwemblaasproblemen kunnen zijn, waaronder ook vergrootte organen, parasieten of bacteriën. Kan het zijn dat door de iets hogere temperatuur dan normaal bacteriën de oorzaak zijn? Ik weet ook niet in hoeverre haar dikte of vergroeiingen de oorzaak zouden kunnen zijn.
Nu is mijn vraag hoe kom ik achter de oorzaak? En wat kan ik eraan kan doen? Ik heb verschillende medicijnen in huis maar hoor graag eerst jullie advies voordat ik zelf een besluit neem.

Het is een heel zielig gezicht. Ik hoop echt dat ze er weer boven op komt. Dank alvast.
 
Hoi, ik zat me laatst al af te vragen hoe het met Blub zou zijn. Vervelend dat het zwemblaasprobleem weer de kop opsteekt. Als ik haar foto's opzoek lijkt ze van buiten toch niet echt vergroeid qua vorm, maar dat kan van binnen toch anders zijn, gezien de tijd die ze onder slechte omstandigheden heeft geleefd.Ik zou in ieder geval een paar dagen alleen erwtjes voeren tot de ontlasting weer normaal is. Wat krijgt ze naast erwtjes te eten? Ik voer mijn sluiers afwisselend om ze actief te houden, 1 keer per week Artemia bijvoorbeeld, en verschillende soorten pellets. Misschien kun je de temperatuur verlagen naar kamertemperatuur. Sluiers blijven toch een type goudvis.
 
De enige manier om te weten te komen wat er allemaal aan de hand is, is door een autopsie.
Je kan bij een vis, jammer genoeg, niet ff een kijkoperatie uitvoeren.

Maar de meest logische en voordehandliggende verklaring is dat ze wss te veel groeiachterstand opgelopen heeft om gezond te blijven (al dan niet geholpen door een bacteriële infectie)
 
Bij een goudvis met zwemblaasprobleem moet ik direct denken aan drijvend voer en lucht happen. Geef je drijvend voer zo ja, probeer eens uitsluitend zinkend voer te geven voor een tijdje. Goede kans dat het probleem over is.
 
Bij mij nemen ze allemaal grote happen lucht maar eten ook drijvend voer speciaal voor sluiers. Lijkt me meer een fabeltje net als dat ze groeien naar de viskom normaal is.

Mischien doet dit probleem zich minder voor bij sluiers die voldoende liters hebben gekregen bij de groei? Bij te weinig ruimte lijkt het me aannemelijk dat de zwemblaas in de verdrukking komt tijdens de ontwikkeling en is het leed al geschied...vreselijk.
 
Goudvissen en vooral die sluiers zijn gewoon misbaksels, om het maar even te zeggen hoe het is. Het zijn misvormde vissen en door al die misvormingen, doorkweek en weet ik het hebben ze verminderde controle over de zwemblaas. Bij lucht happen hebben ze dus juist hun zwemblaas nodig om dit te compenseren maar sommige kunnen dit niet, en dobberen dan als een verloren eendje door het water.

Waarom mensen nog beginnen aan deze vissen is mij volstrekt onduidelijk maar waar ik kan zal ik helpen. Als je mijn kennis niet wilt gebruiken prima, maar ik vertel zeker geen sprookjes.
 
Dat het geen normale vis is is niet bij veel mensen bekend maar ook dat de balans tegen de grenzen aanzit bij een gezonde sluier weten de meesten ook niet dus bij een matige groei zal je dat eerder merken.
mbt drijvend voer en lucht happen zie ik dit ook bij de sluier verkopers hoor en ze ontkrachten ook dat zinkend voer geen eis is.

Ik kan genoeg redenen opnoemen waarom van een tropische bak af te stappen naar sluiers hoor :ROFLMAO:
 
Ik begrijp niet zo goed waarom je zegt wat je zegt. Ik zeg probeer eens zinkend voer, kleine moeite toch? Jij doet een hele stofwolk opwaaien met fabeltje en vissenkom en ik begrijp jouw weerstand niet goed. Waarom? Omdat een verkoper jou heb gezegd dat zinkend voer geen vereiste is? Dan zeg ik je nu, voor sommige sluiers is dit wel een vereiste en in mijn 'kringen' een bekende oplossing voor rondtollende sluiers. Doe er mee wat je wil.
 
Een verkoper zal een koper zelf de verantwoording geven goed met zijn product om te gaan en zoals hij ze aan je verkoopt is zinkend voer geen must en lucht happen geen probleem. Hoe de nieuwe eigenaar ermee omgaat tijdens de ontwikkeling van het dier heeft de verkoper geen invloed op dus als de zwemblaas verdrukt wordt NA de verkoop ligt niet aan het beestje IMO.
Dan ga ik er van uit dat de kweker de zwakkere er al uit geselecteerd heeft en niet op de markt brengt itt wat ik vaak in de LFS en tuincentra zie.Daar is er geen een qua bouw hetzelfde dus intern ook niet denk ik. En daar betaal ik dus ook meer voor om dit risico kleiner te maken.
Yep, Als de balans niet goed meer is kan zinkend voer een oplossing zijn..

Als er lucht in de darmen zit van een sluier zou die niet moeten tollen, tenminste die van mij doen dit niet maar de ontlasting drijft met bellen er in bij eten van drijvend voer. Gaat goed bij Demekin, Oranda en Ryukin.
Zinkend voer eten ze ook graag hoor. Lucht happen doen ze ook wel eens. boeren kunnen ze ook :giggle:.

nb. Iedereen die op een leercurve zit zou niet direct een stelling van een ander voor waar moeten aannemen maar ook breder orienteren. Dat er hier een aantal forumleden zijn die hun visie de enigste goede optie zien is alleen in de manier hoe zij hun hobby uitoefenen. Het vermogen om te kunnen relativeren en zelf kennis te ontwikkelen in plaats van blind overnemen is voor mij de enigste manier om duurzaam deze hobby te kunnen doen.
Dus ik doe ermee wat ik wil ;) (y)
 
Laatst bewerkt:
Sluierstaarten nemen in de vissenwereld een aparte plek in. Waar het bij " normale" vissen een kwestie is van " survival of the fittest", dwz. de vis met het best aan de situatie aangepaste eigenschappen blijft in leven en heeft kans om zich voort te planten, is het bij sluiers de mens die bepaalt welke vis blijft leven en welke niet. Ik heb begrepen dat door goede sluierkwekers vanaf het moment dat de visjes 7 of 8 mm zijn wordt geselecteerd op de gewenste vorm, zodat van het oorspronkelijke aantal uitgekomen eitjes er uiteindelijk zo'n 30 visjes overblijven. Deze visjes worden met zorg grootgebracht en worden voor flinke bedragen verhandeld. Wie zo'n "HQ - sluierstaart" wil aanschaffen, betaalt daar soms honderden euro's voor. Ja, ze zijn geselecteerd op vorm en kleur, en dat is naar de smaak van de eigenaar ( en over smaak valt nog steeds niet te twisten;)). Ze krijgen ook speciaal voor sluierstaarten ontwikkeld voer, drijvend dan wel zinkend, al naar gelang het model van de vis. Soms duurt het wel vier jaar voordat ze geschikt voor de verkoop worden geacht. De afgekeurde visjes worden, als het goed is, " geculld', dus afgevoerd en vernietigd.

Sommige kwekers echter verkopen hun afgekeurde visjes aan handelaren en daarom zitten er zoveel misvormde sluierstaartjes bij de LFS. Voor een paar euro zijn ze te koop, en dat maakt dat men gemakkelijk een sluierstaart aanschaft als men met een aquarium wil beginnen. En de fabrikanten van aquariums spelen daar op in door " starterkits" aan te bieden, ook niet te duur maar wel veel te klein natuurlijk. Bakjes van 20 l met een mooie foto van sluierstaarten op de verpakking. Laagdrempelig dus, en niet veel beter dan de bekende vissenkom. Door het gebrek aan kennis van zowel de verkoper als de klant worden de visjes meestal niet meer dan een paar maanden oud, en overlijden door hoge ammoniak- en nitriet waarden die voor bacteriele infecties en andere ellende zorgen. Visje dood, maar niet getreurd, voor een paar euro heb je weer een nieuwe. Totdat de klant het zat is en het aquariumpje naar de zolder of de rommelmarkt verhuist. Sluierstaarten als wegwerpartikel.

Degene die een sluierstaart in de LFS koopt kan mazzel hebben en er een gezonde, hoewel niet optimaal volgens de standaard gevormde, sluierstaart aan overhouden. Maar ook vissen die van binnen al niet goed gevormd zijn, waardoor ze zwemblaasproblemen ontwikkelen. Of het zijn kruisingen, waardoor een vis plotseling andere eigenschappen blijkt te hebben of ander voer nodig heeft. En een vis die een poos onder slechte omstandigheden heeft geleefd kan dus van binnen helemaal vergroeid zijn en problemen krijgen met zwemmen en eten.

Kortom, wie een sluier uit de LFS koopt of adopteert kan allerlei verassingen tegenkomen. Het is vaak gewoon een kwestie van uitproberen op welk voer zo'n vis het het beste doet, hem verder een zo goed mogelijk leven geven en het vervolgens accepteren als zo'n vis het door interne afwijkingen tenslotte niet redt. Helaas. Er valt dus nog een hoop te verbeteren op het gebied van sluierstaarten.

In het geval van Blub zou ik voor de doperwten en voor zinkend voer gaan. En hopen dat ze het gaat redden. Ze heeft in ieder geval al vanaf oktober een 110 l bak voor zichzelf alleen.
 

Terug
Bovenaan