Wat moet ik weten over sluierstaarten?

Discussie in 'Goudvissen' gestart door doejfa, 4 okt 2018.

View Users: View Users
 1. doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Ik heb 2 sluierstaarten in een klein vijvertje, overgenomen van mijn buurvrouw. Nu moeten die vissen voor de winter naar binnen. Ik wil ze in mijn 180 liter Vision aquarium doen, met een pomp die in mijn tropisch aquarium is ingedraaid. De bacteriecultuur gaat dan van 26 naar 20 graden. Kan dat zonder problemen?
  En zijn er nog speciaal dingen waaraan ik moet denken?
   
 2. Roy1986

  Roy1986

  Lid geworden:
  17 jan 2017
  Berichten:
  257
  Locatie:
  Hengelo
  Ik verwacht daar weinig problemen mee. Voor de indeling ga voor de bodem voor barebottom of zand, beetje waterpest erin en ze zullen de winter wel goed doorkomen.
   
 3. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Goed om te weten dat ik de pomp gewoon kan overzetten en meteen een goed ingedraaid aquarium heb!.
  Als ik de berichten op de site hier lees, moet ik twee maal per week water verversen, hebben de vissen geen maag en wat betekent dat dan voor het voeren? Wat meer specifieke vragen van mij zijn:
  Kan ik volstaan met 2 of 3x per week voeren?
  Alleen plantaardig of ook dierlijk voer?
  Ik heb een tetra ex 800plus pomp, is dat voldoende voor een 180 liter aquarium met 2 sluierstaarten?
  Kan ik volstaan met 1 x per week 30% verversen? of moet het 50% zijn?
   
 4. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  83.492
  Locatie:
  Groningen
 5. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  Bij overzetten tempratuur in de gaten houden. Stel kamertempratuur van aquarium is 21 graden en de vijver 10 graden zul je een tussen tijdse oplossing moeten vinden om langzaam aan de vissen te laten overwennen. Je kunt ze niet een uurtje in een zakje doen en 11 graden verschil kunnen overbruggen. Sluiers erg gevoelig voor tempratuurs wisseling. max 1 graad verschil per 24 uur verhogen is het beste.

  Je filter is ingesteld op beetje vervuiling. Sluiers erin is mega vervuiling is je filter nog niet gewend. Te weinig bacterieen om de boel om te zetten dus NH3 en NO2 meten. Verversen is geen vaste indicatie voor. Dit hangt met een heleboel samen. Bodem, filter, planten etc. Je meet deze waardens en je wil ze op 0 hebben, vooral de NH3. Logisch nadenken, Staat NH3 op 0,4 en je ververs 50% blijft er 0,2 over dit is nog veel te hoog. Dus beter 1x grote verversing dan 2 keer een kleintje. Na een tijdje zul je zelf zien wat bij jou vissen het verversingsbeleid moet wezen. Sluiers houden van schoon water en je kunt echt hele grote verversingen tot wel 100% doen. Bacterieen voor balans zit niet in je water.

  Capaciteit van filter zul je zelf gaan zien als je meet en of het voldoende is. Ik hevel elke dag de bergen poep af.

  Jonge sluiers 4 tot 6 keer PER DAG voeren. volwassen 2 a 3 keer. Kleinere porties. Niet wat ze in 5 minuten op kunnen want dan vreten ze zich dood. Geen maag zitten dus nooit vol en hebben altijd honger. Vreten alles. Moeten basisvoer hebben. Zooplus grote zakken vijvervoer van tetra, zit van alles in, en je heb sticks. Hikari korrels wel duur, gedroogde tubifex, muggelarven, artemia etc. geblancheerde groentens, broccoli, bloemkool, spruiten, sperciebonen. Gooi het erin wat ze lusten gaat altijd op.

  Om veel ellende te voorkomen is doperwten een must in hun wekelijkse menu. Diepvries erwten in bakje water. ff kook erover in magnetron, harde velletje eraf pellen. Werkt laxerend en blaast darmen schoon.

  succes en als ze over zijn is foto wel leuk hoor
   
 6. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  Laat het filter even een paar dagen in een visloos aquarium draaien. Eventuele mee verhuisde parasieten gaan dan dood omdat ze geen gastvis hebben. Des te langer dit kan des te beter. Na verhuizing zullen sluiers toch wat gestresst zijn dus alles wat je preventief kan doen zal helpen.
   
 7. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Dank voor je uitgebreide antwoord. Daar heb ik wat aan. De vissen zijn in hun tweede jaar. Dus ik neem aan dat 3 maal voeren per dag voldoende is, met name als ze daarnaast nog de waterpest opeten (die wil ik vanuit de vijver maar overbrengen naar het aquarium. Ik heb denitrol om lichte nitriet- en ammoniakvergiftiging op te vangen. Het temperatuurverschil zal meevallen, omdat ik de vijver nu plaatselijk warm houdt (20 graden) met een aquariumtermostaat van 250 watt.
  Goed om te weten dat doperwten noodzakelijk zijn.
  Ik moet je zeggen dat ik wel schrik van de hoeveelheid extra werk, en van een niet goed ingedraaid aquarium, maar het lukt me tot nu toe niet om voor de sluierstaarten een fatsoenlijk verblijf elders te regelen.
   
 8. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
 9. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  Is alleen even in het begin wat meer werk. Het zijn er maar 2 dus wellicht valt het indraaien mee. Het filter is toch al ingedraait dat zal een heel stuk schelen. Na 2 jaar zijn ze volwassen dus je kan wat meer voeren. Mijne krijgen ook de ene dag wat meer dan de andere dag is net hoe het uitkomt.

  Maak het verversen zo makkelijk mogelijk voor jezelf dat je niet met emmertjes hoef te slepen. Tuinslang erin en einde bij wasbak of wc ofzo en aanzuigen. vullen met tuinslang met sproeikop. Dan krijg je geen hekel aan dit klusje. Pas wel op met afhevelen op de ogen. Staat dan zuigkracht op en sluiers altijd nieuwschierig gaan bij die slang liggen klooien. Als ze gewend zijn worden ze opgewonden. Vinden verversingen fijn.
   
 10. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Dank voor de suggestie om de tuinslag naar de wc te laten hevelen. Had ik zelf nog niet aan gedacht. Komt het beste uit. Ik kan filterschuim om de mond van de slang doen. dat doe ik ook bij de inlaten van de filters.
   
 11. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.143
  Locatie:
  Sittard
  Ik weet niet of dat voor sluiers voldoende is maar ik heb eenzelfde korf als op de filterinlaat zit op mijn tuinslang. Stukje tuinslang meegenomen naar de LFS en daar een uitgezocht die goed pastte. Voordeel is dat ik er ook mee kan vullen zonder dat ik alle zand op wervel.
   
  michelle1 vindt dit leuk.
 12. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.143
  Locatie:
  Sittard
  Voorbeeld van korf op de tuinslang

  2.JPG
   
 13. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  Ja zon korfje is denk nog beter dan spons ervoor want dat zal dan veel kracht weg nemen en dan duurt het weer een stuk langer. Ik heb zelf opvoerpomp dus nog makkelijker :cool: voor de luie aquarium houders.:thumbs:
   
 14. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.143
  Locatie:
  Sittard
  Daar heb ik het ook een tijdje mee gedaan en dat was heel prettig werken, totdat hij het begaf.

  De korf is natuurlijk wel een heel goedkope oplossing.
   
  michelle1 vindt dit leuk.
 15. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Inmiddels heb ik het aquarium ingericht en twee pompen geinstalleerd. Ik heb nog een paar vragen:
  Ik heb de inlaten van de pompen afgedekt met filterschuim. Dat houdt vuil tegen en is makkelijk schoon te maken. Maar eten sluierstaarten dat filterschuim niet op? dezelfde vraag heb ik over de planten.Ik heb naast norrmale planten ook plastic en zijden planten in de bak gedaan. Eten de sluierstaarten dat zijde of plastic niet op? En ik las ergens dat sluierstaarten niet tegen zuurstof happen kunnen. Ik zet de uitlaat van mijn filters zo, dat er belletjes in het water komen. Kan dat wel of niet bij sluierstaarten?
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 16. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  Sluierstaarten hebben geen tanden voor in de bek. Dieper in de keel wel maar bijten niets stuk. Door die grote bek hebben ze wel aardig wat zuigkracht dus ze kunnen wel van alles naar binnen zuigen. Ze wroeten alles door met die bek daarom ook beter geen te kleine slakken. die gaan ze gegarandeerd opzuigen en als er eentje in de keel vast komt te zitten is het een heel gepeuter met pinchet om die slak of wat dan ook eruit te krijgen:rolleyes:

  Eten dus geen plastik plant kapot.

  Het luchthappen verhaal is twijfelachtig. Ik heb ook veel gelezen erover maar ook tegen berichten. Ik heb ook 2 grote luchtstenen erin en golven aan wateroppervlakte voor lucht. Ik voer ook drijvend voer dat gaat bij sommige goed en bij andere minder. het gaat dan meer om het feit wel of geen drijvend voer. met drijvend voer komen ze naar boven en happen dan het voer weg met lucht. Ze liggen bij mij ook wel eens gewoon aan het oppervlak te smakken. Denk dat ze dat lekker of leuk vinden. Geen flauw idee. :SKarpers doen dit ook wel. Omdat je toch meermalen moet voeren moet je toch wat aan variatie kunnen bieden dus drijvend voer erbij is een optie. Ik geef dit wel want als darmen of zwemblaas van geboorte al zo is zal dit toch vroeg of laat een probleem worden.

  Ik denk dat dit mede te maken heeft met de bouw van de sluier. Een gedronger model heeft wat meer last van zijn darmen. Kan minder goed poepen en daardoor kan hij evenwicht kwijt zijn. Een zo op het oog zwemblaas geval is menig maal een darmen geval en los je op met een paar dagen alleen doperwten geven zodat hij laxeerd en de darmen goed leegt. In de groei kan er intern al iets niet goed zijn bij een sluier en een aangeboren zwemblaas toestand kun je verder niets meer aan doen. Dan is het einde verhaal voor de sluier want dat kan je met niets meer goed krijgen.

  Leuk als je eens een fotootje plaats. Kunnen we even meekijken naar je mooie sluiers :foto:
   
 17. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Dank voor al deze nuttige info. Ik had geen idee!.
  De sluiers zitten nog in hun vijver,(met verwarmingselement.)Ik zet ze waarschijnlijk dit weekend over. Dan zal ik een foto uploaden. Hier alvast een foto zonder sluiers. sluier.jpg
   
 18. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  Dat ziet er erg mooi uit zeg. Dat hout kan je er beter uit gaan halen. Hier beschadigen ze door. Zijn lompe zwemmers en gezien leeftijd zullen ze paai gedrag hebben en dan is dat hout echt link. Ben benieuwd naar de vissen als je ze heb over gezet :foto:

  Ben ook benieuwd hoe je alles ga ervaren. Is toch andere tak van sport :br::D
   
  Bertus vindt dit leuk.
 19. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Wat jammer! Betekent dit dat er helemaal geen hout in kan of alleen geen hout met zoveel uitsteeksels?
   
 20. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  Geen scherpe dingen. Hout, stenen, kitsch etc. Bij paaien jaagt mannetje achter vrouwtje aan en beuken in op het vrouwtje om eieren eruit te beuken. Dit gaat er erg hardhandig aan toe. Mannetje oefenen ook op elkaar ;) Ook met voeren kunnen ze nogal lomp zwemmen in de driftige zoektochten naar korrels.

  Je zult vanzelf zien als ze eenmaal rond zwemmen. Als ze eenmaal gewend zijn zal je zien dat als je langs loop ze allerlei capriolen uithalen in de hoop je aandacht te trekken en weer wat te vreten krijgen. Mijn liggen zelfs in 1 bepaalde hoek als ik op bank lig om me te hypnotiseren zodat ik even naar hun toe kom. Als ik opsta beginnen ze al opgewonden te raken :D

  Als je vrouwtje heb zal te eieren gaan tegen komen. Na een eierfestijn moet je even meten en waarschijnlijk verschonen. mannetje zwemt over die eieren en besproeit ze waardoor watertje vervuild.
   
 21. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Eigenlijk denk ik dat ik 2 vrouwwtjes of 2 mannetjes heb omdat er geen kindjes zijn gekomen en we vorig jaa in de bak van mijn buurvrouw ook geen paaigedrag hebben gezien. Hoe zie je eigenlijk of het vrouwtjes of mannetjes zijn?
   
 22. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  47.650
  Locatie:
  Schiedam.
  michelle1 vindt dit leuk.
 23. Roy1986

  Roy1986

  Lid geworden:
  17 jan 2017
  Berichten:
  257
  Locatie:
  Hengelo

  Het makkelijkst is het te zien aan de paaipukkels. Dit zijn kleine witte bultjes op de kieuwdeksels en de voorkant van de borstvinnen. Het maakt voor de goudvissen niets uit of het een vrouwtje of een mannetje is vaak wordt degene met de dikste buik achterna gezeten(denken dat daar het kuit inzit). Ik moet wel zeggen sinds ik nog maar twee vissen in mijn aquarium heb zitten zie ik nog maar weinig paaigedrag toen ik er nog 3 had was altijd dezelfde de pineut ondanks dat het een mannetje was.
   
  michelle1 vindt dit leuk.
 24. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Helder. Dank
  Oké, ik heb er twee dus hopelijk krijg ik geen me too discussie in de bak.
   
  michelle1 vindt dit leuk.
 25. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  IMG_0140.JPG IMG_0141.JPG

  Als je een vrouwtje heb ga je dit beleven. het eieren festijn van 1 vrouwtje………… duizenden eieren. Soms dagen achter elkaar. Heb je net ververst en de volgende ochtend weer feest.
   
  World Citizen vindt dit leuk.
 26. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.143
  Locatie:
  Sittard
  Jeetje dat zijn er flink wat. Hall ij de eieren eruit? Of hoe doe je dat?
   
 27. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  47.650
  Locatie:
  Schiedam.
  Op filteren , toch zeker? in de witte watten. dan uitspoelen . of opvoeren.


  Hahaha, Michelle 1. en Michelle E
  raak van mijn stuk.
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 28. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  De sluiers krijgen een dag geen eten dan vreten ze wel wat weg. Proteintjes voor de sluiers. Die eieren zijn sticky dus zo afhevelen gaat niet. De onbevruchte eieren gaan schimmelen dat wil je niet en ik heb ook geen ruimte voor nog 100 sluiertjes dus inderdaad weg ermee. Een van de redenen dat ik bare bottom heb. Schuursponsje los maken en afhevelen en filter pakt de rest. Je hou altijd wel wat hele ieni mini visjes over maar dat is ook een kwestie van hap, slik en weg zijn de babys.

  Ik heb geen witte watten in de filters. Dat is geen optie. Teveel vervuiling en slipt zo dicht. Moet je dan elke dag gaan uitspoelen.
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 29. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.067
  Locatie:
  Driebergen
  Mijn hemel :D

  de meeste vissen die zoveel eitjes leggen doen dat doorgaans op een bepaald stukje... maar sluierstaarten droppen het all over the place zo te zien :D
   
 30. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  De sluiers zitten inmiddels in de bak. Omdat ik begrepen had dat sluiers al je planten vernielen, heb ik maar heel veel waterpest los in de bak gedaan. De bak is nu niet erg fotogeniek meer, maar voor de sluiers maakt dat niet uit.
  sluiers.jpg sluiers-2.jpg sluiers-2.jpg
   
  michelle1 en NicoleE vinden dit leuk.
 31. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  Wat leuk zeg :smitten:Had ze al veel groter verwacht omdat ze in vijver zaten maar zullen nog wel groeien. De planten zul je wel zien. Je heb brave en slopers dus verrassing. Ze vreten niet alle planten op maar houden nu eenmaal van wroeten dus grondelen vaak de plantjes los door het gewroet. Als ze straks groot zijn grote bekken die rond ploegen.
   
 32. Roy1986

  Roy1986

  Lid geworden:
  17 jan 2017
  Berichten:
  257
  Locatie:
  Hengelo
  Veel snelgroeiers en taaie planten erin zetten. De wortels beschermen door stenen bijvoorbeeld, werkt bij mij erg goed. Of ik heb gewoon erg brave vissen :engel:
   
  michelle1 vindt dit leuk.
 33. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.585
  Ik heb ook ooit eens van die terrasen erin gedaan. Mooi alle plantjes erin gestoken volgende dag alles eruit. Bordje erbij gehangen "NIET WROETEN" maar hielp ook niet……………:deal::cool:
   
 34. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.143
  Locatie:
  Sittard
  Nou aan groen(voer?) geen gebrek in elk geval :D

  Ik vind het wel erg mooi al dat groen, laat de visjes extra mooi uitkomen
   
 35. TS
  TS
  doejfa

  doejfa

  Lid geworden:
  13 jul 2016
  Berichten:
  370
  Locatie:
  leersum, utrecht
  Oeps, ik hoop niet dat ze heel veel groter worden! Vraag me trouwens af of de zwarte wel een sluierstaart is. Hij/zij heeft geen sluier. Wel is hij zo traag als als een sluier.
  Dank je. In het echt staat het beter dan op de foto. De vissen zwemmen in een soort oerwoud rond.
  Ze heten Victor en Rolf.