Opnieuw beginnen met 120 liter (60*40*50) door Marc 1969

Discussie in 'Foto-album' gestart door Marc1969, 1 aug 2018.

View Users: View Users
 1. Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Zoals de oplettende lezer heeft kunnen zien, heb ik onlangs (gisteren) het voormalig opkweekbakje van sschot over kunnen nemen. In de prijs/kwaliteitverhouding ben ik heel ruim de bovenliggende partij, waarvoor veel dank Steven! Na een korte maar prettige ontmoeting met Steven, zijn dochter en zijn discussen, reed ik gisteren naar huis met ongeveer 120 liter lucht dat ik om ga zetten naar 120 liter aquariumwater.

  IMG_0218.jpg

  Zo staat-ie nu in de huiskamer, op de plaats waar zo'n vijf jaar geleden de laatste ook stond. Geen direct zonlicht, maar wel veel omgevingslicht. Foto's zonder reflectie gaan een uitdaging worden... (maar getuige mijn nieuwe avatar, zou ik dat toch moeten kunnen, zou je denken)

  Maar wat nu? Want ik heb werkelijk geen idee wat ik er precies mee wil gaan doen, qua inhoud. Mijn eerste idee om weer dwergkogeltjes te gaan houden heb ik al een beetje laten varen. Voornamelijk omdat er in deze bak makkelijk plaats is voor een mannetje en twee of drie vrouwtjes, maar er daarmee geen kans meer overblijft voor medebewoners gezien de agressie van deze olijke dwergjes. En ik wil wel wat beweging in een bak van 50cm hoogte!
  Ooit, in dat vorige aquariumleven, heb ik zitten denken richting Tanganyika, maar daar is de bak dan weer te klein voor. Hooguit een groepje multi's op de bodem, maar dan blijft er daarboven wel veel ruimte over. Of is er een Tanganyika expert 'in tha house' die mij een leuke suggestie kan doen daarin? Want dan houd ik meteen op met twijfelen en weet ik wat ik ga doen.
  Omdat ik dit niet echt verwacht, zal ik voorlopig nog wel even zoekende blijven. En op de (redelijk standaard) vraag: "wat vind je dan zelf leuk" kan ik snel antwoorden: ik vind alles leuk!

  Dus: suggesties zijn van harte welkom, ik vind het leuk om daarover te discussiëren en uiteindelijk toch voor iets heel anders te kiezen. Niets zo veranderlijk als het weer en een aquariaan die niet weet wat ie wil. Ik ben zeer vatbaar voor goede argumenten, dus daar kun je me zeker mee overtuigen om een bepaalde richting te kiezen.

  Joh, Marc, vind je niet dat je wel heel veel tekst hier neerplempt? Ja, zeker, maar ik heb nog niet veel om te laten zien, dat volgt later. Ik ga het in de volgende post nog wel even over de techniek hebben. Ook altijd een leuk onderwerp voor discussie.
   
  Altispinosa en sschot vinden dit leuk.
 2. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Voorlopig ga ik me maar eens bezig houden met de "techniek" in deze bak. Zoals ik gisteren al tegen Steven zei: ik ben budgettair behoorlijk beperkt, dus ik zal het moeten hebben van veel doe-het-zelf-werk, Marktplaats en sympathieke mede-aquarianen. Maar dat komt goed, daar vertrouw ik wel op!

  Wat dat doe-het-zelven betreft, ik heb me inmiddels flink verdiept in de YouTube "King of DIY", een suggestie die ik bij mijn eerste bezoek aan het forum opving. Typische Amerikaanse (irritante) YouTuber, maar zijn DIY filmpjes zijn redelijk goud waard.

  Dus:

  Dit gaat mijn lichtkap worden, ik heb 2x 20W led floodlights hier liggen om erin te stoppen.  Dit wordt het filter. Ik wil zo min mogelijk aan de bak hebben hangen, dus extern is (voorlopig) geen optie  En, afhankelijk van de inhoud, zal ik waarschijnlijk zoiets met CO2 gaan proberen:  Daarbij nog een 100W verwarminkje en dat ben ik er wat techniek betreft wel, lijkt me zo.

  Misschien ga ik nu wat te ver (mods, correct me if necessary!), maar ik heb natuurlijk ook wel wat vragen voor de handigere types onder ons. Zoals:

  Ik heb al een perspex plaat om die kap te maken, maar die moet op maat gezaagd worden. Een zaagtafel heb ik niet, dus het zal met de decoupeerzaag moeten. Heeft iemand daar ervaring mee? Kan dat zomaar, of moet ik toch op zoek naar iemand met een zaagtafel?

  EN: is die 2x 20W led over- of underkill? Ik ga ze in ieder geval apart schakelen zodat ik de keuze heb tussen één of twee lampen tegelijk.
  EN: is die 100W genoeg voor, zeg 27 graden in 120l
  EN: zo zullen er in de loop van de tijd vast nog veel meer vragen in me opkomen die waar ik waarschijnlijk zelf het antwoord op weet, maar die ik toch ga stellen, gewoon omdat ik het leuk vind.

  Dit wordt echt nog wel een foto-album, geloof me! Maar eerst alles in orde hebben voordat er sowieso water in komt. November, december lijkt me vroeg genoeg :)
   
  Altispinosa vindt dit leuk.
 3. sschot

  sschot

  Lid geworden:
  8 okt 2015
  Berichten:
  1.983
  Locatie:
  Krimpen aan den IJssel
  Nee ik heb hier geen ervaring mee, maar ik weet wel dat met de decoupeerzaag recht zagen bijzonder lastig is, zelfs met een stukje geleiding middels een lat en lijmklemmen. Dus ik weet niet of dat zelf strak te maken is. Maar je kan kijken of je in het bestaande kapje wat kan doen, dan hoef je niets zelf te bouwen hiervoor.......

  Dat mag geen probleem zijn, ik denk dat je met 100W er makkelijk 30 graden plus van kan maken.

  Veel succes met de opbouw en uitvoer, we zijn benieuwd wat je ervan gaat maken.

  Bij tanganyika in de bovenlaag kom je uit op Paracyprichromis brieni of Paracyprichromis nigripinnis, maar volgens mij is daar dit bakje weer te klein voor.

  edit Lacustricola pumilus
   
 4. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.238
  Locatie:
  Driebergen
  Ah leuk een Lido 120, zelf ook gehad.
  kan je toch net ff wat meer mee dan de standaard 60cm bakjes.

  zover mijn kennis gaat, kan je inderdaad alleen Multi' of Similissen houden in dit bakje.
  Daar zou ik de bak inderdaad ook niet voor gebruiken :)

  Recht zagen met een decoupeerzaag kan, maar je moet wel een hele vaste hand hebben.
  Ik laat dat soort dingen dan ook maar over aan m'n vader :D

  Zoals mijn voorganger al vermeld, 100watt moet ruim voldoende zijn.

  Kijk uit naar het vervolg:

  Ps: je bent beroepsfotograaf?
   
 5. Nicolientje-W

  Nicolientje-W

  Lid geworden:
  30 jan 2018
  Berichten:
  1.382
  Perspex zagen met een decoupeerzaag gaat niet tenzij er een regelbaar toerental opzit, door de wrijving van het zaagblad smelt namelijk het perspex.
   
 6. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Nee, zeker niet! Was het maar waar... Meer een ervaren amateur sportfotgraaf, voornamelijk gericht op korfbal. Maar ik weet er wel het een en ander van :)

  Bedankt voor de perspex tips (eigenlijk wist ik het al...), dat wordt dus toch een zaagtafel huren voor zes zaagsnedes. Beetje jammer...

  Zag dat het inderdaad lastig gaat worden met een dergelijke bak. Heb me ook maar weer even aangemeld op Tanganyika.nl om daar eens rond te neuzen. Het laat me nog niet los in ieder geval!

  Een leuk gezelschapsbakje ervan maken kan altijd nog :D
   
 7. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.491
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Mooi bakje Marc ik wens je veel succes en ben benieuwd wat je er van gaat maken.
   
 8. Esther83

  Esther83

  Lid geworden:
  26 jul 2008
  Berichten:
  910
  Locatie:
  Assen
  Veel succes met je bak. Ik ben benieuwd waar je uiteindelijk voor gaat kiezen.

  Ik vond het lastig dat er voor mijn 240L al zoveel niet kon mbt Tanganyika en daarin kan ik de paracyprichromis brieni net houden, kleiner zeker niet.
  Hoewel multi's ontzettend leuke vissen zijn, zou ik toch zeker meer gevarieerde opties overwegen.
   
 9. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Nog geen moment nagedacht over een visbestand. Dat komt over een maandje of wat wel. Voorlopig kan ik slechts heel af en toe iets aan de bak doen, waardoor dit zeker een meermaanden project zal gaan worden..

  Maar gistervanavond had ik even een uurtje of twee over, dus ik dacht, ik ga een 's kijken of ik de tip van Steven kan uitvoeren, door de led lampen aan de huidige lichtbalk te bevestigen. TL verlichting gaat er zeker niet meer in komen, deze twee zullen het moeten gaan doen, 20W 'led flood lights'

  IMG_0226.jpg

  Als eerste de aansluitingen er maar even uitgesloopt. Dat ging nog zonder breken of scheuren, hoewel er wel wat gematigd geweld voor nodig was.

  IMG_0228.jpg

  Daarna kreeg ik het slimme idee om de eindstukken van de balk er even af te halen, zodat ik alles uit de middenbalk kon verwijderen. Maar dat ging niet helemaal volgens plan. Hierbij braken dus wel wat stukjes af. Maar gelukkig niet zo dat een kloddertje silliconen dat niet kan repareren:

  IMG_0229.jpg

  En dat slopen is nog voor niks geweest ook, want die hele balk zit muurvast verlijmd...

  Dan komt de vraag, ga ik die twee elementen aan de onderkant hangen, of aan de zijkant? Na een korte test was dat al snel duidelijk, want op deze manier komt het waterniveau veel te laag te staan:

  IMG_0231.jpg

  Dat wordt dus monteren aan de zijkant. Helaas ontbraken de juiste bevestigingsmaterialen in mijn gereedschapskist, dus even provisorisch met wat bouten die ik wel had liggen de opstelling getest. En dat valt me helemaal niet tegen!


  IMG_0232.jpg
  IMG_0233.jpg
  IMG_0234.jpg
  IMG_0235.jpg

  Straks maar eens even naar de bouwmarkt voor de juiste materialen om ze aan de balk te bevestigen.

  Tot zover klussen met Marc. In de volgende uitzending gaan we kijken hoe de lichtelementen hun voorlopig definitieve plaats krijgen en wordt er misschien een begin gemaakt met het filter. Bovendien zal ik dan niet te lui zijn om m'n gewone camera te pakken, zodat er ook fatsoenlijke foto's geplaatst zullen worden.

  Iemand al een mooie suggestie voor een visbesstand toevallig?
   
 10. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.491
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Wat een visbestand betreft , ga je een gezelschapsbak houden of eerder biotoop gericht ?
   
 11. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  De enige biotoop die ik graag zou willen is Tanganiyka, maar dat zit er niet in hadden we al geconcludeerd. Dus ik ben me al voorzichtig bij een gezelschapsbak aan het neerleggen. Maar dan wordt het wel zo divers mogelijk.
   
  Altispinosa vindt dit leuk.
 12. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  5.162
  Locatie:
  Hellendoorn
  Ik ga deze volgen, ziet er uit als een leuk DIY project
   
 13. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Meer Buurman en Buurman dan Eigen Huis en Tuin ;) Maar ik doe m'n best
   
  Killerfish vindt dit leuk.
 14. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.664
  Locatie:
  Sittard
  Erg leuk beschreven en duidelijke uitleg van wat je doet via de foto's.

  Ik wens je veel succes en plezier met deze bak.
   
 15. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  5.162
  Locatie:
  Hellendoorn
  Ach, je moet toch ergens beginnen
   
 16. John1985

  John1985

  Lid geworden:
  30 apr 2018
  Berichten:
  221
  Succes Marc!
   
 17. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Zo'n warm weekend nodigt niet echt uit om heel veel te ondernemen. Grote klussen komen niet uit m'n handen, hoewel die echt wel op me liggen te wachten (schutting verven, kozijnen vervangen en meer van die dingen) Maar wat kleine klusjes, zoals een beetje klooien met m'n nieuwe aquariumpje, kunnen natuurlijk makkelijk :D

  Laat ik eens beginnen met weer een vraag te stellen. Ik had het bakje vandaag even buiten staan om het glas wat makkelijker schoon te kunnen maken. Maar hoe ik ook poetste en boende, een aantal plekken gingen niet weg. Zeer waarschijnlijk plaatsen waar voor langere tijd zuignappen hebben gezeten. Zie hieronder. Verre van scherp, want nog steeds te lui, maar het is wel goed te zien wat ik bedoel


  IMG_0240.jpg


  Ik ben vast niet de eerste die dit meemaakt, dus als er even iemand de gouden tip kan doorgeven hoe ik dit eraf kan krijgen...

  Op het warmst van de dag even naar de bouwmarkt gereden (daar hebben ze airco!) om de juiste moeren en bouten van RVS) !) te halen om de led lampen vast te zetten aan de bestaande lichtbalk. Daarna uiteraard thuis snel alles vastgezet, om maar zo snel mogelijk het resultaat in de bak te kunnen zien. Maar waren het niet Acda en de Munnick die in hun hit "Niet Of Nooit Geweest" de onsterfelijke zin "Maar Ergens Klopt Er Hier Iets Niet" in hun repertoire opnamen? Nou ja, dat dus:


  IMG_0242.jpg


  De oplettende kijker ziet vast al snel wat er mis is. Dus, alles weer snel losgemaakt en opnieuw een poging gewaagd. En niet alleen Thomas Acda schrijft toepasselijke teksten, ook Dave von Raven van de Kik wist in "Mooie Meid" wat ik bedoel: "Want De Aanhouder Wint En Die Gaat Door, Door en Door"

  Het resultaat mag er zijn, er is echter nog wel een klein stukje contragewicht nodig om de balk goed in evenwicht te houden. Doordat de lampen op wat langere beugels hangen, is een licht tikje voldoende om de hele zaak te doen kantelen.


  IMG_0243.jpg


  En dan heb ik aan de buitenkant ook nog een lichte cosmetische aanpassing gedaan. Zoek de verschillen ;)


  IMG_0244-2.jpg
   
  NicoleE en sschot vinden dit leuk.
 18. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Tijdens het "klussen" ook nog een beetje nagedacht over een visbestand. Ik wil er sowieso wat garnaaltjes in hebben, van die makkelijk houdbare. Vroeger heetten die vuurgarnaaltjes, maar ik weet net of dat nog zo is. Ook heb ik in het verleden lang staan kijken naar een 'Golden Nugget'. Nou weet ik dat die veel te groot worden voor zo'n bakje als de mijne, maar een leuk L-nummertje zou ik ook wel leuk vinden.
   
 19. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.664
  Locatie:
  Sittard
  Erg goed bezig en een mooi verslag.
   
 20. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.238
  Locatie:
  Driebergen
  Nouja... op die 1e manier had je iig kamerverlichting :deal:
   
 21. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  The saga continues...

  Vanwege de wanprestaties op een voetbalveld ergens in in Slowakije vanavond (het wordt weer een zwaar seizoen voor de gemiddelde Feyenoord-supporter...), ben ik maar weer even wat gaan knutselen.

  Omdat ik de meeste verlengkabels van de gemiddelde doe-het-zelf zaak niet vertrouw, maar ik de wel betrouwbare veel te duur vind, ben ik zelf maar even met wat elektra-kabeltjes aan de gang gegaan. Helaas had ik geen bouwdraad meer in verschillende kleuren, dus het zijn allemaal zwarte draden geworden. Een beetje elektricien krijgt er waarschijnlijk de kriebels van, maar hè, het is pas stom als het niet werkt ;)
  De stekker heb ik er even snel aan vast geklikt met wat knijp-connectors zodat ik snel kan controleren of alles werkt. Maar daar wordt later nog een keer een nette verbinding van gemaakt met de soldeerbout en krimpkousjes:

  Achterkant:

  IMG_0249.jpg

  Voorkant

  IMG_0250.jpg

  En het het werkt ook nog eens allemaal. Best weer een beetje trots. Likje verf en netjes rondom afwerken komt een volgende keer wel weer, voorlopig heb ik wel weer genoeg gedaan.

  PS: iemand nog een antwoord over mijn vraag over die vlekken op het glas uit mijn eerdere post?
   
 22. John1985

  John1985

  Lid geworden:
  30 apr 2018
  Berichten:
  221
  Fijn dat je je aandacht kon verleggen. Is ook mijn club toevallig. Wat een drama. Lekker technisch bezig hoor.
   
 23. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Sinds vorige week weer een beetje verder geklust. Zo'n emmer in vieren zagen en er dan iets zinnigs van maken valt nog niet mee. Maar met wat geduld kom je een heel eind.

  Dit wordt de wand van de mattenfilter

  IMG_0281.jpg

  Met een twee-componenten lak en wat aquariumkit komt-ie zo in de bak te zitten

  IMG_0331.jpg

  Om de verlichting te kunnen aansluiten heb ik m'n soldeerbout maar weer eens uit de kast getrokken. En aan de onhandigheid merkte ik dat dat alweer veel te lang geleden was...

  IMG_0282.jpg

  En ondanks alle server-ellende van de afgelopen dagen is het me ook nog gelukt om een mooi kunstwerk te maken wat de toekomstige waterwissels wat moet vereenvoudigen.

  IMG_0369.jpg

  Dus ja, ik ben best weer lekker bezig geweest, al zeg ik het zelf. Inmiddels staat de bak voor de derde keer gevuld met water (stond op de handleiding van de kit) en wordt het hoog tijd om eens naar zand en plantjes te gaan kijken. De indraai-periode zit eraan te komen!
   
  Killerfish vindt dit leuk.
 24. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Via wat andere topics inmiddels alweer een stuk verder. Waterwissels en plantenvoeding zullen via de EI methode plaats gaan vinden. Dikke grindbodem erin gedaan om de plantjes vast te houden. CO2 bellenteller voor m'n bio CO2 komt eraan en ook het visbestand zit al aardig in m'n hoofd. Zo staat de boel sinds dit weekend in te draaien:

  IMG_0567.JPG

  Beetje wazig en een beetje klein, maar ik heb me laten verzekeren dat mbv de EI methode dit allemaal snel goed gaat komen. Iemand een paar emmertjes geduld voor me?
   
  visstisck en jessicapilon vinden dit leuk.
 25. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.831
  Locatie:
  Groningen
  Aan geduld kan ik je niet helpen maar de opstart is mooi en het gaat vast zo goedkomen met de EI.
   
  Marc1969 vindt dit leuk.
 26. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Bak staat nu een week in te draaien. Dinsdag een paar appelslakken toegevoegd om het proces een beetje op gang te helpen. Die komen wel naar boven als ze het water niet lekker vinden :D

  Gisteravond bij het thuiskomen merkte ik dat de Elodea (waterpest) behoorlijk aan het verslijmen is. Willen jullie even bevestigen dat dit normaal is, zodat ik me er niet zo druk over maak?
   
 27. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  1.608
  Heb je wel de warmwater versie? En is maar waterpest geen reden om je druk te maken;)
   
 28. Hanna2

  Hanna2

  Lid geworden:
  6 nov 2016
  Berichten:
  75
  Wat betreft vissenbestand: ik heb een gezelschapsbak van 240liter met daarin 3 dwergkogeltjes, vrouwen. De man heb ik retour winkel gebracht omdat hij 1 vrouw continu opjaagde. Veel planten, rasboras espei, rasboras galaxy, Corydoras, otocinclus en 2 M.altospinosa. Het gaat prima. Ze komen alle drie van het pincet eten, jagen niemand op en komen naar het glas. Geluk met een rustig karakter, denk ik dan.
   
 29. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Geen idee. Volgens de site van aquaplantsonline is het de Elodea densa. 22-27 graden dus dat zal de warm water versie wel zijn. En dan zou het goed moeten zijn.
   
  quistero vindt dit leuk.
 30. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Dan heb je veel geluk met de karakters idd. Ik heb het nooit aangedurfd en ga het ook nu niet doen. Maar ik blijft het zeggen: het zijn superleuke visjes :)
   
 31. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Terwijl de eerste waterwissel (EI methode) even een fotootje van één van de drie eerste bewoners

  FA6CEE4F-3E49-457F-9745-CD40371ACDA9.jpeg
   
 32. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Eerste update, na een weekje indraaien. Even de foto van vorige week ernaast gezet. Verschil is goed te zien vind ik. Plantjes groeien als kool, slakjes kruipen lekker de bak door. Morgen CO2 aansluiten, en 's kijken of ik nog wat plantjes ga toevoegen.

  IMG_0593.jpg IMG_0567 (1).jpg
   
  Killerfish vindt dit leuk.
 33. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  84.831
  Locatie:
  Groningen
  Als de waterpest bruin wordt of verslijmd dan kan het ook de koudwatervorm zijn en die hou je niet in leven.
   
 34. sschot

  sschot

  Lid geworden:
  8 okt 2015
  Berichten:
  1.983
  Locatie:
  Krimpen aan den IJssel
  Ziet er leuk uit, dat kale kweekbakje lol
   
 35. TS
  TS
  Marc1969

  Marc1969

  Lid geworden:
  16 jul 2018
  Berichten:
  133
  Locatie:
  Oosterhout (NB)
  Inmiddels staat alles drie weken te pruttelen en groeien de planten en aanwezige slakken uitstekend. Nog geen nitriet piek gezien, dus laten we alles nog lekker ff draaien. Volgens de EI netjes elke week de stock oplossingen toevoegen en op zondag 50% waterwissel.

  Gisteren zag ik iets vreemds bij m'n verwarming:

  07F46102-8A6A-4FB8-A877-5A42EE63E313.jpeg

  En volgens mij moet dat uit één stuk bestaan...

  Morgen maar even op zoek naar een nieuwe. Mss dit keer echt een nieuwe en niet een van Marktplaats...