Nieuw doe-het-zelf Paludarium 120x40x80


RomboNub

Well-known member
Lid geworden
21 augustus 2007
Berichten
1,473
Hallo,

Laatst ben ik deze bak tegen gekomen en wilde eigenlijk wel weer is een ander project doen ipv aquaria.

Dus... alles de deur uit. Zelf de kast gemaakt en bak erop.

Nou wilde ik eigenlijk een groepje Rieppeleon brevicaudatus, houden. Deze schijnen tollerant te zijn tegen over elkaar, en blijven lekker klein.

Nou ben ik nogal een newbie op dit gebied. Maar ik wilde eigenlijk ook een stukje water erin met een groepje P.Annulatus. Kunnen kameleons in dat water verdrinken?

Een ander punt was dat kameleons goede ventilatie nodig hebben. En omdat de luchtvochtigheid nogal op loopt ben ik bang dat het te vochtig wordt (stukje water, sproeien...) Nou ben ik best handig en kan ik van die computerventilatoren bovenop zetten. Maar een 2e ventilatie strook (onder) wil ik liever niet maken...

En de lampen... 1 van de redenen dat ik een terrarium/paludarium wil is de planten. Deze bak heeft 2 van die fittingen waar een "bolletje" in moet. Ik neem aan dat dit niet genoeg is voor een goede planten groei. Wat kan ik het beste doen? Zijn deze lampen "dier vriendelijk" ivm klimmen.

Achterwand e.d. maak ik zelf, het kurk gaat eruit. Alle electra wordt vervangen door fatsoenlijke snoeren. Nu zitten ze aan elkaar vast met isolatie tape(...!) Ook wil ik er een sproeisysteem in. Ohja... er zit nergens een gat of iets voor leidingen naar buiten. Hoe wordt dit gedaan met zo'n sproeisysteem? En filtering van het water?

Hieronder een paar foto's.

524599rombonubbie_0_82_img_2512.jpg


346998rombonubbie_0_82_img_2513.jpg


747413rombonubbie_0_82_img_2514.jpg


Als iemand nog een actief paludarium forum weet, wil die dit dan stiekem zeggen... K ben nog niet echt een goede tegen gekomen...
 
Een kameleon kan niet zwemmen en verdrinkt als hij er niet lopend uit kan.

De lampen moet je afschermen met gaas oid zodat klimmende of springende landbewoners er niet bij kunnen en hun pootjes verbranden.

google palu forum
 
Natuurlijk had ik al gegoogled. Maar zoals ij weet met aquaria fora, zit r af en toe nog wel en groot verschil in kwaliteit en activiteit.

De lampen zijn er inmiddels af. Er komt een lichtkap op.

Iemand nog ervaring met kameleons en water? Ik lees er verschillende dingen over...
 
Ok klopt er zijn veel verschillen, voor aqua is dit een hele goeie ....hahaha

Ik heb ze gehad, 3 dwerg kameleons, heel erg leuke beestjes en mis dat wel, maar ik heb gezien dat ie in t water viel van een tak boven t water, en zich gewoon niet kon redden, en verzopen was als ik niks deed.

Kort daarna nog een keer en toen heb ik ze teruggebracht.

Het blijkt dat er iets met gewrichten is waardoor ze het niet kunnen, maar natuurlijk wel die leuke vooruit-achteruit shuffle hebben ......

Mijn advies, of heel ondiep water of geen kameleons.

Wat wel kan met water (uitstekende zwemmers) zijn de langstaart hagedisjes, maar dan moet je t niet al te vochtig maken en zorgen voor afsluiting aan de voorzijde.
Die kunnen niet tegen glas klimmen (geen lamellen onder de pootjes)
 
Het worden toch kikkertjes :p

Welke weet ik nog niet.

Heeft iemand een goede uitleg over hoe zo'n valse bodem precies werkt? En hoe is de combinatie kikkertjes/killi visjes?
 
Zo iets wil ik gaan maken als dat mogelijk is. Komen kikkers in de problemen mochten ze in de grotje komen waar mijn pomp en verwarming staat? Anders moet ik daar een soort roostertje maken.

981977_0_82_bak.jpg
 
Ook kikkertjes (mn boomkikkertjes) kunnen verdrinken overigens, kijk echt ns op de specialisten sites hiervoor, het is een continue discussie punt daar WEl-NIET.

Maar rietkikkers of de padden soorten niet overigens , dus er zijn alternatieven.
Salamanders is wellicht ook iets ? Maar dan niet met visjes die zijn zo weg dan.

Is je tekening een dwarsdoorsnede of een vooraanzicht ?
 
Ja klopt, heb die discussies gelezen. K heb ook en topic gemaakt op gifkikker portaal, maar helaas is dat niet zo'n actief forum. Het diepste stuk water houd ik op 5/6 cm, volgens wat ik gelezen heb moet dat kunnen.

Het stuk met de filter en verwarming sluit ik af met een zwarte filter mat. De tekening is een boven aanzicht.

De soort die ik wil gaan houden is wss de leucomelas.
 
Mijn achterwand is aardig klaar. Ik wilde vandaag beginnen met purren maar ik hoorde dat dit hout (wat uit het veen komt) snel gaat rotten. Ik heb dit een tijd lang in mijn aquarium gahad, en vind t erg fraai. Maar als het na 2 jaar gaat rotten en t zit in mijn achterwand dan moet ik opzoek naar wat anders. Nou ga ik naar verwachting over 4/5 jaar t huis uit en dan komt er natuurlijk een grotere bak :D Dus t hout hoeft niet voor eeuwig goed te blijven.

file.php
 

Terug
Bovenaan