Nematolebias whitei

Discussie in 'Killivissen' gestart door Peter74, 8 feb 2016.

View Users: View Users
 1. John.

  John.

  Lid geworden:
  4 okt 2012
  Berichten:
  1.036
  Locatie:
  Purmerend
  Mooie vis en erg nette foto!
  Jup voor een showbak zijn deze niet zo geschikt.
  inderdaad ze zijn wel erg gaaf, ikzelf zou wel een keer de S. costai willen proberen.

  Groetjes en gefeliciteerd met een geslaagde nakweek,

  John.
   
 2. TS
  Peter74

  Peter74

  Lid geworden:
  31 jan 2015
  Berichten:
  853
  Locatie:
  Eelde
  Dank je :-)


  Prachtige vis!
   
 3. jeffrey

  jeffrey

  Lid geworden:
  5 sep 2004
  Berichten:
  1.364
  Heb je de eitjes al geprobeerd op te gieten?
   
 4. TS
  Peter74

  Peter74

  Lid geworden:
  31 jan 2015
  Berichten:
  853
  Locatie:
  Eelde
  Nee. Dat zou rond deze tijd moeten, maar ik heb besloten met deze soort te stoppen en de eitjes door te sturen.
  Ik vond het een geweldige ervaring, maar de tijdsinvestering om dit 4x per jaar te moeten doen om de soort (letterlijk) in huis te houden, is niet te verenigen met werk en gezin.

  Uiteraard verzorg ik de exemplaren die ik heb gewoon tot hun tijd gekomen is, en ik ben ook altijd bereid meer eitjes te verzamelen voor eventuele liefhebbers.
   
 5. TS
  Peter74

  Peter74

  Lid geworden:
  31 jan 2015
  Berichten:
  853
  Locatie:
  Eelde
  Toch nog een even een update.

  Even de flitser intimideren?!?
  CRW_9807.JPG

  Dan een zijaanzicht:
  CRW_9808.JPG

  Ik heb ook nog maar een keer een potje turf gezet. Door gezondheidsproblemen is het er niet van gekomen de vorige portie op te gieten en het is maar de vraag of die het nog gaan doen. Toch kon ik het niet over mijn hart verkrijgen de soort (hier in huis) verloren te laten gaan. Meneer heeft de boodschap begrepen en ligt hier klaar om de eitjes in ontvangst te nemen (voor de goede orde: dit is een pot met turf die in het aquarium staat, niet los ;-):
  CRW_9801.JPG

  Helaas is bij de vrouwtjes duidelijk merkbaar dat ze hun maximale levensduur naderen. Bovenstaand mannetje was al een poos de enige. Ik had de dames over 3 bakjes verspreid en in alle bakjes beginnen ze er slecht uit te zien en te overlijden:
  CRW_9803.JPG

  Een enkeling ziet er nog wel gezond uit. Ik hoop dat die er nog in slagen wat eitjes te produceren.
   
 6. TS
  Peter74

  Peter74

  Lid geworden:
  31 jan 2015
  Berichten:
  853
  Locatie:
  Eelde
  Ik had nog altijd de eitjes op zolder liggen. Door najaarsdrukte en ziekte was het er niet van gekomen ze weg te geven of alsnog op te gieten. Tenslotte heb ik dat 's morgens op 26 december alsnog gedaan. Toen hadden ze al een incubatie periode van 25 weken achter de rug, wat eigenlijk 2x zolang is als aangeraden wordt. Het uitkomen verliep in mijn beleving duidelijk trager dan de vorige keer, maar het kan ook zijn dat ik de visjes pas later zag omdat de turf/eitjes mix een 3cm turflaag in het opgietbakje opleverde. In elk geval zag ik de eerste visjes pas 36 uur later, terwijl dat de vorige keer al na 2 uur was:
  CRW_9893.JPG

  De dagen daarna bleven er meer visjes bijkomen en op zeker moment heb ik er 23 geteld. Wat verder opviel in vergelijking met de eerste kweek, was dat ze meer pigment en een dikke witte laag om de ogen leken te hebben:
  CRW_9899.JPG

  Na een paar dagen aten ze zichtbaar goed van de Artemia. Deze foto is van 29 december:
  CRW_9923.JPG

  Zoals te verwachten bij een jaarlijkse killi die in de natuur ongeveer 4 maanden leeft, ontwikkelen ze zich weer razendsnel. Deze foto is van 1 januari:
  CRW_9942.JPG

  De verhouding tussen kop en oogafmetingen laat wel zien hoe hard het gaat. Ook in een zijaanzicht van 2 januari is duidelijk te zien dat het al meer een visje wordt:
  CRW_9958.JPG

  Ik kan me toch niet aan de indruk ontrekken dat de ontwikkeling net wat anders loopt dan de vorige keer. Het postuur is 4 januari wat gedrongen:
  CRW_9978.JPG
  Toch zie je ook dat de witte laag bij de ogen verdwenen is en kennelijk leidt de iets andere ontwikkeling toch tot hetzelfde eindresultaaat.

  Op de volgende foto is goed te zien dat het enorme schrokops zijn. Ik voer overvloedig Artemia en daar vreten ze zich helemaal vol mee. Op deze foto is de zwemblaas nog goed zichtbaar aan de dorsale zijde van de ingewanden:
  CRW_9994.JPG

  Hierbij nog een zoom-out met wat meer exemplaren met allemaal diezelfde ronde buikjes. Om dat te bereiken is op dit moment nog wel 2x voeren per dag noodzakelijk:
  CRW_0007.JPG

  Inmiddels zijn we weer een week verder (11 januari) en krijgen de dieren een veel natuurlijker vis-vorm. Het gedrongen postuur normaliseert:
  CRW_0026.JPG

  De tussenstand is op dit moment 13 gezonde, vrij-zwemmende jongen en 1 buikschuiver. Er zijn dus wel wat dieren gesneuveld en de uiteindelijke opbrengst (13 uit ~40-50 eitjes) ligt wat lager dan bij de kweek van afgelopen zomer. Toen had ik er een paar meer uit ongeveer 30 eitjes. Toch ben ik er wel blij mee, gezien de veel te lange incubatietijd die deze eitjes hebben doorgemaakt. Dat laat maar eens zien waarom deze visjes als zeer makkelijk bestempeld worden :-).
   
 7. John.

  John.

  Lid geworden:
  4 okt 2012
  Berichten:
  1.036
  Locatie:
  Purmerend
  Dus als ik het goed heb hoef je in theorie maar twee keer per jaar te kweken.
  Heel interessant dat de larven gedrongen zijn en die witte laag over hun ogen hadden.
  Hopelijk heb je een paar mannen erbij.

  Groetjes John.
   
 8. TS
  Peter74

  Peter74

  Lid geworden:
  31 jan 2015
  Berichten:
  853
  Locatie:
  Eelde
  Ik weet niet of het een aanrader is. Het is uit nood ontstaan en tot dusver lijkt de enige consequentie een lagere opbrengst. Toch ben ik er niet blij mee dat het kennelijk wel wat doet met ze waar ik ook niet van kan inschatten of het consequenties voor het welzijn heeft. Ook heb ik nog geen volwassen dieren. De vraag blijft dus nog even of deze gezond genoeg worden om zich weer voort te planten.

  Ik heb gelukkig nog wel een portie van 30 eitjes liggen die pas sinds de kerst liggen en dus wel op tijd opgegoten kunnen worden, dus de lijn kan ik wel in stand houden.
   
 9. TS
  Peter74

  Peter74

  Lid geworden:
  31 jan 2015
  Berichten:
  853
  Locatie:
  Eelde
  Inmiddels een heel eind verder en de verhouding is nu veel evenwichtiger, zelfs een mannenoverschot: 4 mannen, 2 vrouwen en 1 onduidelijk. Hier een plaatje van een van de mannen:
  CRW_0291.JPG

  De puntige rugvin en lange, puntig eindigende anaalvin zijn kenmerkend. Hoewel niet zichtbaar op de foto hebben de mannen ook al een duidelijke rode tint over de vinnen. Dat was bij mijn vorige kweek niet het geval, dus ik ben erg benieuwd of ze deze keer nog mooier van kleur worden!

  De dame die ik met deze man appart gezet heb is:
  CRW_0286.JPG
   
 10. John.

  John.

  Lid geworden:
  4 okt 2012
  Berichten:
  1.036
  Locatie:
  Purmerend
  Met twee dames krijg je ook jongen genoeg!
  Leuk dat je nou verschillende mannen hebt, deze keer dus mannen selecteren.

  groetjes John.
   
 11. Gabster85

  Gabster85

  Lid geworden:
  10 feb 2017
  Berichten:
  23
  Ziet er goed uit en tof dat de nakweek zo goed opgroeiet!