Meer info en ervaringen over Cleitracara Maronii gevraagd


K

Khoppie

Guest
Beste medeforumleden,

Nu waarschijnlijk mijn laatste 2 discussen vrijdag ochtend opgehaald gaan worden kan ik weer langzaam vooruit gaan kijken en informatie gaan inwinnen over de toekomstige nieuwe bewoners.
Mijn oog is gevallen op de Cleithracara Maronii (sleutelgatcichlide). Ik heb al wel eens eerder getwijfeld deze cichlide soort te nemen maar is toen een beetje verwaterd.
Nu ben ik toch van plan een mooie groep van deze prachtige vissen te huisvesten in mijn Trofis colisa 1200 (120L-45D-65H)

Ze komen dan samen te zitten met:

16x Rasbora Heteromorpha.
3x Betta(1x Dragon man,1x Splendens vrouw,1x dubble tail vrouw)
2x Mikrogeophagus Ramirezi (1x man, 1x vrouw)
2x Hemiloricaria parva.

Ik weet het de vissen zijn gedeeltelijk azie en gedeeltelijk zui-amerika maar dit komt door natuurlijk verloop wel weer in orde. Ik ben namelijk van plan weer een zuid amerikaans aquarium te gaan maken.
Als de betta's en de rasbora's met de tijd zijn gaan hemelen zullen alleen de rasbora's een vervanger krijgen uit de regio zuid amerika.
Volgens prullenbak zou de combinatie tussen de sleutelgatjes en de ramirezi's goed moeten gaan zolang er genoeg schuilplaatsen zijn. Ik zal van de week eens een foto plaatsen van hoe mijn aquarium nu is. Hopelijk kunnen jullie me dan nog aanvullende tips geven m.b.t. de inrichting :)
Zijn stenen bijvoorbeeld een must of is dit persoonlijke smaak? Zuur water ga ik niet meer aan beginnen maar mijn ervaring is dat veel cichlide soorten het ook goed doen op normaal leidingwater.
Het enige wat ik zoiezo nog opnieuw wil toevoegen aan het aquarium zijn drijfplanten. Deze heb ik moeten verwijderen omdat mijn discussen het practig vonden deze te vernielen en er dus niks van overbleef dan alleen maar troep in het aquairum.
Ik had de pistia maar vind dat deze veel te lange wortels krijgen en als deze eenmaal goed groeien ook veel te veel boven het wateroppervlak uitkomen. Hebben jullie hier nog een leuk alternatief voor want ik weet wel dat dwergcichlides gedempt licht wel kunnen waarderen :)

Hoor het graag!!

Groetjes Kevin.
 
dat je betta en ramirezi goed gaan vind ik best een wonder. Heb ooit een betta gehad met mijn apistogramma cacatuoides. Na 1 dag kon ik mijn cacatuoides er dood uithalen en die bak was ongeveer jou grote ook ;) De vis waar je om vraagt zegt mij niks, maar ik las dat jij zei zuur water ga ik niet meer aan beginnen? Vergeet niet dat je ramirezi's toch graag iets zachter en zuurder water hebben. Maar ik vraag me wel af of je betta en een cichliden goed zullen gaan maar ik vrees van niet.

Groetjes Chris
 
Ik heb een koppel Ramirezi's en een harem Betta's in een meterbak gehad en dat ging prima. Ze lieten elkaar volledig met rust. De Betta's bleven bij het oppervlak en de Ramirezi's bij de bodem dus zwommen ze elkaar niet in de weg.
 
Maar Khoppie wil er ook nog eens sleutelgaatjes bijplaatsen en dat lijkt mij in totaal toch echt best wel veel en overbevolkt. Ik zou het eerst eens een tijdje laten draaien en dan nog eens rustig kijken of die maroni's wel een meerwaarde zijn.
En iid ramirezie wil toch echt zacht en zuur water als je ze langer in leven wilt houden.
 
Bij mij gaat het ook prima alleen tijdens etenstijd willen ze elkaar wel eens wegjagen maar dit is wederzijds. Heb deze combi zelfs in mijn Juwel rio 125 met succes gehouden.
Dat een apistogramma soort niet samengaat met betta's kan ik inkomen die zijn vaak wat agressiever maar is bij mij geen sprake van. Ook is het afhankelijk van het gedrag van beide soorten. Mijn betta is een grote stoefbal en maakt zich graag groter dan hij is maar als meneer ramirezi het echt beu is weet meneer betta niet hoe snel hij weg moet komen, dus is een pure blufbal meer niet. Ook is het bij mij nooit tot echt vechten gekomen alleen wat uitdagen en elkaar aftasten hoe ver ze kunnen gaan. En dit was alleen in het begin toen ze net samen zaten en is nu niet meer aan de orde. Alleen als de rami's een nestje hebben word er agressief verdedigd maar dit is naar alle vissen en niet specifiek alleen de betta's.

De combi ramirezi en sleutelgatcichlide zou volgens prullenbak goed moeten gaan mits de inrichting voldoende schuilplaatsen biedt. Hier moet ik inderdaad nog even aan werken maar is ook een kwestie van wat dingen een beetje verplaatsen of net even anders zetten en misschien hier en daar wat toevoegen.
Ik weet niet of mijn aquarium overbevolkt raakt als ik er 5 of 6 sleutelgatcichlides bij inplaats. De ramirezi's hebben altijd al op kraanwater gezeten en heb hier nooit problemen mee gehad. Tevens worden veel ramirezi's tegenwoordig gekweekt op kraanwater. Dit wil niet zeggen dat zuur water dan niet beter zou zijn maar ze zijn al gewend aan kraanwater dus ik zie het probleem niet zo.
En deze ramirezi's leven toch al zeker 3 jaar want heb deze overgenomen van mijn broer en die had ze al meer dan 2,5 jaar. Dus dat ze langer leven op zuur water gaat er bij mij niet in. Als je ze gewoon goed verzorgt gaat het zowel in zuur als gewoon kraanwater net zo goed. In mijn rio 125 had ik lekker zuur water maar daar zijn ze bij mij nog nooit zo oud in geworden als ze nu zijn geworden op kraanwater.

En als straks de 2 discussen weg zijn is mijn aquarium ineens wel heel leeg. Zoiezo voor het oog. En ben waarschijnlijk nog van plan de 2 Hemiloricaria parva's elders onder te brengen omdat deze liever sneller stromend water vereisen heb ik begrepen. Dus als die 2 ook nog eens weg zijn word het een wel heel lege bedoeling denk ik zomaar :)

Maar ik kan er ook naast zitten natuurlijk maar ik ga af op de kennis van anderen en ik denk dat prullenbak toch wel behoorlijk wat ervaring en kennis heeft en ook op het vlak zuid-amerika en (dwerg)cichlides.

Hoor graag van jullie :)

Gr. Kevin
 
Betta's en Apistogramma cacatuoides zijn dan ook sowieso geen fijne combi. Cacatuoides laten het namelijk niet bij dreigen en dat geldt ook voor Betta's. Heb je 2 van zulke vissen in 1 bak, dan levert dat problemen op ja.
Ramirezi's zijn geen vissen die gelijk aanvallen, ze maken zich meer zo groot mogelijk. Pas wanneer het niet anders kan zullen ze aanvallen (bij nesten dus).

Daarnaast, cacatuoides zetten hun kieuwen op dezelfde manier als Betta's op, ramirezi's niet/minder. Grotere kans dat ze elkaar als concurrentie zien?

Overbevolking zou ik niet gelijk bang voor zijn, je hebt niet veel vis, en ook geen hele grote. Alleen de sleutelgaten worden wat groter, maar dat gaat prima. Wat betreft het zure water: zuur en zacht is altijd goed natuurlijk, mijn ervaring is dat zeker ramirezi's het ook heel goed doen op neutraal water zolang je maar voor goed voer zorgt (diepvriesvoer) en een regelmatige verversing.

Zorg je voor veel dichte beplanting en hout, dan komt het wel goed. In te open bakken zal het sneller fout gaan dan in een bak met veel zichtbrekers en schuilplaatsen.
 
Wat ik wel kan doen is mijn water iets of wat aanzuren met elzenproppen maar was niet van plan weer te gaan rommelen met osmose water, turf of eikenblad extract :) Nu hebben ze tegenwoordig wel hele goede turf die je gerust een jaar in je filter kan laten zitten maar vind het bruinere water niet zo mooi. Dit ook omdat door mijn led verlichting het aquarium al wat donkereder is en ik er straks ook nog drijfplanten in wil doen. Dan word het wel een hele donkere bedoeling denk ik.
Mijn rami's eten volop mee van het discusmenu dus die krijgen een grote variatie aan diepvriesvoer. Dit blijf ik ook gewoon voeren nadat de discussen weg zijn want merk toch dat mn vissen een stuk gezonder ogen en veel mooier op kleur zijn. Ook bevorderd het paringsgedrag want sinds mijn ramirezi's zoveel diepvries krijgen hebben ze zeker 1x per maand een nestje. Overigens zijn het niet echt toegewijde ouders want na 2 of 3 dagen zijn alle eitjes weer weg maar toch een teken dat ze er nog zin in hebben :p
Ook het verversen doet inderdaad wonderen en daar helpen de discussen ook aan mee. Maar blijf als de discussen weg zijn zoiezo 1x per week verversen alleen dan kleinere hoeveelheden.
Ik ga zoiezo nog een echinodorus bijhalen en hier en daar wat maaskeien plaatsen zodat het aquarium wat meer zichtbrekers heeft. Grotjes zijn volgens mij niet nodig toch bij ramirezi's en sleutelgatcichlides?
En was zoiezo niet van plan de sleutelgatcichlides gelijk te halen. Wil eerst mijn aquarium op orde hebben en zeker weten dat mijn inrichting geschikt is.

Gr. Kevin
 
De Sleutels hebben graag wat zuurder water en wat keien in de bak. Ze houden er niet zo van is mijn ervaring als het erg druk in de bak is of als er drukke vissen in zitten. Ze zijn zelf ook vrij rustig dus.
Maar het zijn zeker ook mooie vissen.
 
Alleen mijn rasbora's kunnen wel eens druk zijn maar die zwemmen midden boven dus hebben de sleutelgaten geen last van :) Zoiezo komen er nog wat stenen in dus dat zullen ze wel fijn vinden :)

Gr. Kevin
 
jessicapilon zei:
De Sleutels hebben graag wat zuurder water en wat keien in de bak. Ze houden er niet zo van is mijn ervaring als het erg druk in de bak is of als er drukke vissen in zitten. Ze zijn zelf ook vrij rustig dus.
Maar het zijn zeker ook mooie vissen.

Daarom vraag ik me af of ze de 'driftbuien' van de Ramirezi's wel zo waarderen. Nou zijn niet alle Ramirezi's hetzelfde en soms heb je geluk of juist pech met het karakter..

Ik heb helaas de ervaring dat de Ramirezi toch best een felle vis kan zijn. Om je een voorbeeld te geven, ik had een Ramirezi man tijdelijk samengehouden met altispinosus (bak was 120 cm).
Binnen een halve dag begon ie de altispinosus weg en na te jagen. Het gevolg was dat de altispinosus schigtig werden. Om die reden zou ik zou niet zo snel een Ramirezi combineren met een rustige dwergcichlide.

Maar wie weet heb je inderdaad hele rustige Ramirezi's en gaat het wel goed aangezien de maronii wel een stuk groter is.
 
Om geen risico te nemen is het misschien beter om te wachten tot de Ramirezi's overleden zijn? Ze zijn al vrij oud dus dat zal niet heel lang meer duren.
 
Ik begin nu inderdaad toch ook te twijfelen of ik ze wel samen moet houden. Ik heb vanochtend mijn aquarium weer cichlide proef gemaakt en hier en daar veranderingen aangebracht (foto's komen snel) maar meneer ramirezi vond het zo geweldig dat hij zichzelf alles ging toe eigenen. Zelfs mijn discussen moesten het ontgelden als ze te dicht bij de stenen in de buurt kwamen. En nu was er niet eens een nest. Misschien word dit nog wel minder als hij eenmaal alles gezien heeft maar wat dit gedrag nu veroorzaakt heeft weet ik niet. Heel appart eerlijk gezegd.

Dus misschien inderdaad nog even wachten :(

Ook heb ik mijn filter uitstroom veranderd. Het was eerst een horizontale uitstromer maar die zorgde toch voor behoorlijke stroming door heel het aquarium. Hierdoor groeien vermoedelijk ook mijn planten niet heel hoog omdat ze anders vol in de stroming komen. Nu heb ik een uitstroombuis met gaatjes erin. Dit zorgt ervoor dat de stroming een stuk minder is en merk ook gelijk aan de vissen dat ze het makkelijker hebben met in de middenlaag zwemmen. De betta's hebben van deze verandering ook geen last want ze zwemmen net zo makkelijk aan het wateroppervlak als in de onderste waterlaag zonder weggeblazen te worden. Dit was van te voren wel anders.

Weten jullie een drijfplant die niet van die hele lange wortels aanmaken. Ik heb pistia gehad maar die wortels zaten op een gegeven moment nog maar net boven de bodem en vind dit toch veel te lang.
 
Die heb ik al wel eens eerder gehad maar die deed het bij mij niet goed. Deze werd helemaal lelijk en viel op een gegeven moment helemaal uit elkaar.
Is limnobium Laevigatum ook een plant die van die hele lange wortels aanmaakt of valt dit wel mee? En mag je die wortels bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd snoeien of is dit niet aan te raden?

Gr. Kevin
 
Zal ik die foto's van mijn aquarium trouwens hier uploaden of bij inrichtingen en biotopen?
Ik ben namelijk bang dat als ik ze in dit topic plaats ze niet gevonden gaan worden.

Gr. kevin
 
Salvinia krijgt ook lange wortels. Phyllanthus fluitans een optie? Of Hygroryza aristata, is dan wel geen Zuid-Amerikaan, maar dat is je visbestand nu ook niet helemaal.
 
Ik heb via Bertus een portie Limnobium Laevigatum besteld.
Ik ga eerst deze is proberen en dan kijk ik wel weer verder :p
Ik krijg nu in ieder geval veel meer scheuten voor hetzelfde geld als dat ik ze in in LFS koop :D
 
ik heb geprobeerd de foto's op het werk te uploaden maar iets op deze computer veroorxaakt een error waardoor uploaden onmogelijk is :(
Ik zal ze morgen in de loop van de ochtend wel posten want ga ik vanavond als ik thuis ben niet meer doen.

heb de foto's nog eens critisch bekeken en ben zelf niet ontevreden over de verandering. alleen de planten aan de rechterkant moeten nog een beetje aanslaan maar dity komt vanzelf wel met behulp van een aantal voedingsbolletjes.
Foto's moet ik jullie dus nog even verschuldigd blijven maar ze staan er morgen voor de middag zeker op.
 
Khoppie zei:
Ik begin nu inderdaad toch ook te twijfelen of ik ze wel samen moet houden. Ik heb vanochtend mijn aquarium weer cichlide proef gemaakt en hier en daar veranderingen aangebracht (foto's komen snel) maar meneer ramirezi vond het zo geweldig dat hij zichzelf alles ging toe eigenen. Zelfs mijn discussen moesten het ontgelden als ze te dicht bij de stenen in de buurt kwamen. En nu was er niet eens een nest. Misschien word dit nog wel minder als hij eenmaal alles gezien heeft maar wat dit gedrag nu veroorzaakt heeft weet ik niet. Heel appart eerlijk gezegd.

Dus misschien inderdaad nog even wachten :(

Ook heb ik mijn filter uitstroom veranderd. Het was eerst een horizontale uitstromer maar die zorgde toch voor behoorlijke stroming door heel het aquarium. Hierdoor groeien vermoedelijk ook mijn planten niet heel hoog omdat ze anders vol in de stroming komen. Nu heb ik een uitstroombuis met gaatjes erin. Dit zorgt ervoor dat de stroming een stuk minder is en merk ook gelijk aan de vissen dat ze het makkelijker hebben met in de middenlaag zwemmen. De betta's hebben van deze verandering ook geen last want ze zwemmen net zo makkelijk aan het wateroppervlak als in de onderste waterlaag zonder weggeblazen te worden. Dit was van te voren wel anders.

Weten jullie een drijfplant die niet van die hele lange wortels aanmaken. Ik heb pistia gehad maar die wortels zaten op een gegeven moment nog maar net boven de bodem en vind dit toch veel te lang.

Ik kan je garanderen dat de Ramirezi's hoe dan ook zullen reageren als je de maronii er bij gaat plaatsen.

Ik heb zelf de Limnobium laevigatum. Ooit eens ��n stekje van gekregen. Nou weet ik niet wat je lang vindt, maar die kunnen ook wel flinke wortels krijgen. Zullen o.a.je Betta's sowieso wel prettig vinden denk ik zo maar.
En wat betreft het vuil wat soms in de wortels blijft hangen, even schudden en het ziet er weer piek fijn uit.;)
 
Ja daar ga ik ook wel van uit dus ik houd het gedrag van mijn rami's de eerste tijd goed in de gaten en neem dan pas een beslissing.
Ik heb ze inderdaad ook wel eens gezien en die krijgen ook lange wortels maar die persoon vertelde mij dat je deze wortels wel gewoon kon snoeien zonder dat het gevolgen had voor de plant.

Hierbij dan eindelijke de foto's :p

Totaaltje:

944375khoppie_0_82_p1150037.jpg


Linkerkant:

542218khoppie_0_82_p1150038.jpg


Midden:

517678khoppie_0_82_p1150039.jpg


Rechterkant:

721997khoppie_0_82_p1150040.jpg


Ik hoor jullie tips wel maar zelf vind ik het al een hele verbetering met hoe het van tevoren was.
De discussen zijn er nog maar worden hopelijk vrijdag opgehaald. Ik heb via Bertus drijfplanten besteld dus die komen er ook nog in.

Hoor het wel :)

Gr. Kevin
 
Dat ziet er goed uit :thumbs:

Veel hoekjes en kiertjes, zichtbrekers op de bodem. Drijfplantjes maken het straks helemaal af.
 
Dankjewel haha. Had er zelf ook al wel een goed gevoel bij het is me nog nooit gelukt het in 1 keer zo goed te doen haha :p
 
De enigste planten die ik niet helemaal tot hun recht vind komen zijn de Crypto's voor het stuk hout aan de rechterkant. Maar deze worden misschien met de tijd vervangen voor wat lager blijvende echinodorussen.
De crypto's links blijven wel gewoon staan maar dat is omdat het zulke mooie volle bossen zijn. Die waren toen ik ze kocht kwa formaat ongeveer net zo groot als de echinodorus die helemaal recht tegen de zijruit aan staat :p
Waar een paar voedingsbolletjes wel niet goed voor zijn :p Ook begint de grote echinodorus eindelijk te doen wat die moet doen en maakt weer volop nieuwe bladeren aan.

Toch heb ik het vermoeden dat mijn lampen iets te maken hebben met het langzame en slechte groeien van mijn planten maar ben hier geen specialist in.
Ik heb de ledunit van de colisa 1200 maar of de lichtopbrengst goed is voor planten weet ik niet??
Deze heb ik: http://www.aquarium-voordeel.nl/aquariu ... ing-1.html
Hoop dat jullie mij er meer over kunnen vertellen en of deze lampen een negatief effect hebben m.b.t. de groei van de planten.
Wel moet ik zeggen dat ik geen algen meer heb sinds ik deze lampen heb dus dat is wel weer een voordeel :p

Gr. Kevin
 
Als je nu geen alg hebt zou ik zeggen: laat het vooral zo. Je planten groeien misschien niet heel snel, maar ze zien er wel mooi uit. Zelf had ik een schitterende bak met goed groeiende planten. Na prutsen met de verlichting om het nog beter te krijgen kreeg ik een gigantische algenplaag. Nu 10 maanden later is het nog steeds niet zoals het hoort. Was ik er maar van afgebleven. :)

Ik zou wel wat groene plantjes linksvoor zetten. Nu is het links bruin en rechts groen.
 
Dat gevoel had ik ook al en ben heel blij dat ik nu geen algen heb want heb hier in mijn vorige aquarium ook heel lang last van gehad.
Pas toen ik zuur water had werden deze algen aanzienlijk minder. Misschien dat ik daarom nu ook geen algen heb want mijn stukken hout geven nog behoorlijk af zoals je ook kan zien op het totaal plaatje. Mijn water is al thee kleurig zonder dat ik iets toevoeg.
Wel ben ik sinds 2 weken easycarbo en profito aan het toevoegen en merk dat mijn planten dit ook wel fijn vinden ook al zijn het merendeels planten die hun voeding via de wortels nemen.
Vooral de grote echinodorus is goed bijgetrokken en mooi groen :)

Hahaha viel jou dat ook al op :p
Zat net tijdens het kijken naar de foto's ook te denken dat het net 2 verschillende bakken lijken als je hem doormidden zou zagen :p
Links vrij donker en recht een redelijk groene oase :p

Heb jij nog tips voor planten die laag blijven maar wel mooi groen. De enigste die ik kan is HC maar die word het zoiezo al niet heb ik geen goede ervaringen mee.
 
I.p.v. HC is er dit plantje http://aquarium-planten.com/shop/5/voor ... arlo-3/883
Groeit bij mij prima met weinig verlichting en 1x per week Profito.

Heteranthera zosterifolia vind ik ook erg mooi. In m'n garnalenbakje kruipt het over de bodem en in m'n sluierbak gaat het de hoogte in. Welke van de twee de plant bij jou besluit te doen: hij is altijd schitterend + een snelle groeier.
 
Die micranthemum sp. monte carlo 3 lijkt me wel een heel mooi plantje.
Deze moet je alleen wel flink snoeien denk ik anders gaat deze woekeren of valt dit mee?

Bedankt voor de tips!!
 
Nee hoor, het verspreidt zich langzaamaan tot er een mooi veldje vormt. Als het op plaatsen gaat groeien waar je het niet wil hebben moet je het wel snoeien.

Het kan even duren voor het aanslaat. Bij mij rotte het bijna helemaal weg, maar een paar weken later kwamen er ineens een hoop frisgroene blaadjes tevoorschijn.
 
ow oke dan ga ik daar maar eens voor kijken of ze die ergens kunnen bestellen :)

goed dat je dat zegt over dat wegrotten want bij mij vliegt het er dan altijd al gelijk weer uit maar weet nu dat ik dan beter wat geduld kan hebben :p
 
Laat ik even beginnen met te zeggen dat ik niet dit hele topic heb gelezen. Ik zit midden in en verhuizing, dus dat zat er even niet in. Maar ik vind het wel heel interessant, omdat ik binnenkort ook maronii's in mijn bak krijg.

Wat de soortencombinaties betreft: zowel bij (dwerg)cichliden als bij betta's is het daarmee in het algemeen: oppassen geblazen.
De verschillen in agressie en tolerantie zijn per individuele vis verschillend, dus de ervaringen van de ene of de andere liefhebber zullen ook verschillen. Maar in ieder geval staan Betta splendens en Mikrogeophagus ramirezi allebei bekend als felle jongens, dus hoewel het allebei prachtige vissen zijn brengt de combinatie van die twee zeker een risico met zich mee.
Als je het toch doet kan het natuurlijk, zeker als er (op alle hoogtes in de bak) genoeg schuilplekken zijn, best meevallen aangezien de Betta's van de bovenlaag houden en de ramirezi's van de onderlaag. Maar houd er in ieder geval rekening mee dat het kan zijn dat je ��n van de twee (ik vermoed in dat geval de betta's omdat je richting ZA wilt gaan) moet "redden" door die eruit te halen.

De combinatie ramirezi / maronii vind ik ook wat gewaagd, hoewel de sleutelgatcichliden nogal vredelievend zijn. Het zijn allebei bodemgerichte vissen die op stenen leggen, en elkaar dus in de weg zitten. Stenen zijn dus wel degelijk �cht nodig!
Ook hier geldt natuurlijk: hoe meer schuilplekken, hoe groter de kans op succes. Let vooral ook op 'gebroken zichtlijnen', zorg dat het aquarium door stenen, hout en planten wordt verdeeld in verschillende delen die geen direct uitzicht op elkaar hebben. Ook kan het helpen niet te kleine sleutelgatcichliden in het territorium van de antennebaarzen te zetten, maar het is vrij lastig aan grotere dieren te komen.
Ikzelf ga de maronii's combineren met Mikrogeophagus altispinosus, die qua gedrag toch een stuk gemoedelijker is dan de ramirezi.

Wat het aanzuren van het water betreft: ik ben daar ook niet heel extreem in maar probeer toch met eikenextract tot een pH van 6 tot 6,5 te komen. Dat lijkt meer op de natuurlijke omstandigheden van de vissen, maar ook van de planten.

De planten die in de biotoop van de ZA-vissen die jij noemt passen groeien ook beter in zachter en wat zuurder water.
Qua soorten heb ik zelf ook al, met wisselend succes, verschillende soorten geprobeerd. Bij mij doen met name Echinodorus-soorten (en crypto's, maar die passen eigenlijk niet) het heel goed. Sterrenkruid (Heteranthera zosterifolia) groeit goed en enorm snel, en wel zo snel dat je die minimaal 1x per week moet snoeien.
Met drijfplanten heb ik ook wat mindere ervaringen, Salvinia bijvoorbeeld rotte bij mij ook helemaal weg. Ik gebruik sinds een tijdje vloeibare plantenvoeding en binnenkort ga ik Limnobium (voor de tweede keer ...) proberen. In de plaats van drijfplanten heb ik nu een mooie snelgroeiende plant die naar het oppervlak opstijgende bladeren maakt (een beetje zoals een waterlelie): Nymphoides sp. Taiwan. Als je wilt mag je daarvan na de verhuizing (over een week of 2, 3) wel een paar stekken komen halen.
De ge�ikte toppers als Elodea densa (waterpest), Vallisneria en Cabomba doen het bij mij ronduit slecht. De eerste 2 hebben het sowieso moeilijk met mijn Hoplosternums, die doen eigenlijk geen vlieg kwaad maar zijn nogal lomp en zwemmen alles met onvoldoende wortels binnen een paar dagen uit de grond. En van kleinbladige planten (Ludwigia, Lysimachia, Rotala) kan ik geen stekken plaatsen omdat de maanvissen die uit de grond trekken.
De planten waarmee ik het wil gaan proberen zijn: Ludwigia palustris of Bacopa australis (een goed geworteld exemplaar), Shinnersia rivulatus, Myriophyllum mattogrossense, Aponogeton undulatus en Nymphaea lotus (Red).
De resultaten daarvan zullen over een tijdje wel op dit forum te lezen zijn.
 
Paddy.K.1966 zei:
Maar in ieder geval staan Betta splendens en Mikrogeophagus ramirezi allebei bekend als felle jongens, dus hoewel het allebei prachtige vissen zijn brengt de combinatie van die twee zeker een risico met zich mee.
Een misverstand wat mij betreft. Beide soorten houden juist van hun rust. Ga je die verstoren door verkeerde combinaties, dan ligt dat aan jou, niet aan de vis!

Paddy.K.1966 zei:
(ik vermoed in dat geval de betta's omdat je richting ZA wilt gaan) moet "redden" door die eruit te halen.
Wat heeft de richting qua bestand die Kevin voor ogen heeft te maken met welke soort er gered moet worden? Ik neem aan dat ik geen youtube video's hoef op te zoeken om te laten zien hoe meedogenloos een Betta kan zijn?

Paddy.K.1966 zei:
Wat het aanzuren van het water betreft: ik ben daar ook niet heel extreem in maar probeer toch met eikenextract tot een pH van 6 tot 6,5 te komen. Dat lijkt meer op de natuurlijke omstandigheden van de vissen, maar ook van de planten.
En hoe werkt dat dan, met alleen eikenextract naar die pH werken? Is dat stabiel?
(niet omdat ik het tegendeel beweer, maar een succesformule hiervoor ken ik zelf nog niet en je uitspraak is niet bepaald toegelicht)

Paddy.K.1966 zei:
In de plaats van drijfplanten heb ik nu een mooie snelgroeiende plant die naar het oppervlak opstijgende bladeren maakt (een beetje zoals een waterlelie): Nymphoides sp. Taiwan. Als je wilt mag je daarvan na de verhuizing (over een week of 2, 3) wel een paar stekken komen halen.
Klinkt mij een beetje in de oren als Nymphoides ezannoi - een Afrikaan - die waarschijnlijk ten onrechte door een van de webshops wordt verkocht als sp. taiwan.

~ Ivo
 
Hier weer even een niuwe update :)

De discussen zijn eindelijk weg maar niet op de manier zoals ik gewild had. De persoon die via marktplaats een serieus bod had uitgebracht en eigenlijk al een afspraak had gemaakt voor afgelope vrijdag heeft niks meer van zichzelf laten horen, en me dus laten zitten met de vissen. Er kon niet eens een mailtje vanaf om door te geven dat de deal niet meer doorging.
Nu zitten ze bij gebrek aan beter terug bij de LFS maar die hadden er waarschijnlijk al wel iemand voor want er was pas een klant geweest die was komen kijken voor wat grotere discussen voor een leuke prijs. Omdat ze deze niet zelf hebben ingekocht kunnen ze deze dus aanbieden voor een leukere prijs. Of ze dit ook echt doen weet ik niet want zie ze er gerust voor aan er alsnog de hoofdprijs voor te vragen.

De 3 betta's heb ik daar intgen wel weer elders onder kunnen brengen. Er kwam afgelope weekend een kennis kijken in ons nieuwe huisje en de bleek nu ook een aqaurium te hebben. Deze draaide nu goed 1,5 maand en hij had er ook een groepje met barbeeltjes in zitten. Hij wou van het aquarium een bak maken met alleen vissen uit de omgeving Azi� en vond de betta die ik had zo mooi. Het aquarium wat hij heeft is 100cm met voldoende beplanting en drijfplanten. Na het eerst een beetje afgehouden te hebben heb ik hem de 3 betta's meegegeven. Ik wou ze eerst zelf houden omdat het mannetje zo mooi is (metalic zilver met zwart) maar nu kon ik er iemand anders blij mee maken en de vissen toch nog met regelmaat in zijn aquarium zien.

Wel heb ik nu in de plek van de discussen en de betta's acht albino corydorassen rondzwemmen. Ik heb deze soort nog nooit gehad maar ze doen het tot nu toe harstikke goed alleen denken ze regelmatig dat het scholenvisjes zijn want ze zwemmen volop door de middenlaag en scheuren lekker rond :p
De ramirezi's schijnen er geen enkele last van te hebben en hebben voor de verandering maar weer eens eitjes gelegd. Die hadden denk ik ook zoiets nu eindelijk die 2 greote bullebakken wegzijn kunnen wij weer denken aan gezins uitbreiding :p

Ik heb nu sinds vrijdag Limnobium als drijfplant en op het eerste gezicht lijken ze het goed te doen. Er komen al uitschieters en lijken dus te groeien. Wel blijft er al behoorlijk wat vuil inhangen en heb ik sinds de drijfplanten erin zitten allemaal witte drap bovenop het water liggen. Dit is omdat het wateroppervlak stilstaat waar de planten liggen maar kanb dit niet verhelpen hope ik het ook geprobeerd heb. Dit is het enige jammere eraan en ook dat de barbelen de wortels constant uittrekken.

De rest van de planten doen het goed.
Wat er kwa vissen nog bijkomt weet ik niet maar zolang de ramirezi's het goed doen de eerste tijd nog geen andere cichlides omdat ze toch dominanter zijn dan ik verwacht had.

Gr. Kevin
 
Betta's en barbelen combineren over het algemeen niet zo goed. Veel barbelen hebben de neiging om aan vinnen te bijten als iets ze niet zint (bijv. in een groepje gehuisvest worden i.p.v. een school!). de mooie lange vinnen van een Betta kunnen ze moeilijk weerstaan. Daarbij houden veel barbelen van koeler water, vaak subtropisch, Betta's niet. Bij temperaturen die te hoog voor ze zijn komt vinnenbijten nog meer voor onder barbelen. Tot slot zijn het vaak drukke visjes (zeker als ze te warm worden gehouden), Betta's raken hier gestrest door.

Houd je ook bij je eigen bak rekening met de temperatuur? Ramirezi's zitten graag heel warm (27+) waar Corydoras albino, die meestal gekweekt is uit C. aeneus, beter op kamertemperatuur zit. Er zijn albino's uit C. sterbai gekweekt. Deze zijn wel geschikt.
 
Ik bedoelde kegelvlekbarbeeltjes waar ze nu dus ook al mee samengezeten hebben en dit is altijd goed samen gegaan :) Dus ik denk dat het bij die kennis van mij ook wel goed zou moeten gaan.

Ik heb wel eens gelezen dat ze warm water lekker vinden maar ik heb dit al wel eens eerder aangegeven op het forum en toen hebben meerdere mensen mij verteld dat ze ook goed op lagere temperaturen te houden zijn. Dus vandaar dat ik ze eigenlijk altijd al op 25,5 graden heb.
Dit is dan misschien inderdaad te warm voor de corydorassen want is volgens mij inderdaad de aeneus maar houd dit wel in de gaten. Al hebben die van mij wel een beetje vlekjes zoals de sterbai ook heeft. Tot nog toe zijn ze vrij actief maar heb hier eerlijk gezegd geen rekening mee gehouden :eek:eps:

Voor de rest is het aquarium nu lekker rustig en gaat alles zijn gangetje. Vooral nu de discussen weg zijn is de rust echt wedergekeerd wat ik wel heel lekker vind maar vooral de vissen :)
 

Terug
Bovenaan