Dicrossus filamentosus houden met andere dwergcichliden

Discussie in 'Cichliden: Amerikaans' gestart door Steven, 10 sep 2017.

View Users: View Users
 1. Steven

  Steven

  Lid geworden:
  19 dec 2016
  Berichten:
  234
  Locatie:
  Bodegraven
  Beste forumleden,

  Pas geleden heb ik 3 Dicrossus filamentosus (te klein om het geslacht te weten, maar het lijkt erop dat ik 1m 2v heb) gekocht voor in mijn 80cm bak. Nu is mijn vraag, zou ik hier andere dwergcichliden naast kunnen houden?
  Dit is de eerste keer dat ik deze soort hou en ik zou ze graag samen met Biotoecus opercularis houden. In de winkel waar ik ze kocht kreeg ik van een medewerker te horen dat dit wel zou kunnen, echter de dag erna dat ik er was werd me door een andere medewerker verteld dat dit geen goede combinatie is. De Biotoecus vind ik prachtig, echter lees ik dat deze soort vrij schuw is. De Dicrossus is naar mijn weten een rustige vis, met een ander broedgewoonte dan de Biotoecus.

  Zouden jullie deze combinatie maken of zijn er andere beter passende combinaties?

  Alvast bedankt voor jullie hulp!
   
 2. sschot

  sschot

  Lid geworden:
  8 okt 2015
  Berichten:
  2.007
  Locatie:
  Krimpen aan den IJssel
  Gezien het temperament zeker rond de broedzorg zou ik er in een 80cm geen andere bij doen
   
 3. TS
  TS
  Steven

  Steven

  Lid geworden:
  19 dec 2016
  Berichten:
  234
  Locatie:
  Bodegraven
  Waren ze echt zo agressief bij jou toen ze een nestje hadden?
   
 4. sschot

  sschot

  Lid geworden:
  8 okt 2015
  Berichten:
  2.007
  Locatie:
  Krimpen aan den IJssel
  Ze zijn zo agressief tijdens en rond de broedzorg. De apisto's gaan letterlijk met hun staart tussen de benen er vandoor.
   
 5. TS
  TS
  Steven

  Steven

  Lid geworden:
  19 dec 2016
  Berichten:
  234
  Locatie:
  Bodegraven
  @ChristianVT Had het het volgende bericht geplaatst gister, deze is op een of andere manier verdwenen:

  "De agressie zal waarschijnlijk bij de Biotoecus opercularis vandaan komen. Dicrossus zijn veel te vriendelijk en naïeve vissen om samen te houden met andere dwergen. Je kunt ze prima samen houden met andere dwergen zolang geen van beide dwergen broedzorg heeft. In het begin met andere dwergen zal het de eerste dag een beetje onrustig zijn met de andere dwerg naar de Dicrossus maar de Dicrossus zal zich gewonnen geven. Het probleem tijdens de broedzorg is dat de Dicrossus niet helemaal door heeft wat nou territorium is van de vis die broedzorg heeft en zal er dus constant in zwemmen wat leidt dat hij achterna gejaagd wordt. Uit nood zitten mijn 4 dicrossus filamentosous samen met een koppel Apistogramma sp. Abacaxis in een 60x30x36cm bak. Dit gaat helemaal goed, maar zoals gezegd, als de Apisto's eieren hebben is het foute boel."
   
 6. TS
  TS
  Steven

  Steven

  Lid geworden:
  19 dec 2016
  Berichten:
  234
  Locatie:
  Bodegraven
  Ook hier merk ik wat tegenstrijdigheid moet ik eerlijk zeggen, de een zegt dat de Dicrossus gevaar loopt en de ander de Biotoecus haha. Proefondervindelijk nagaan of deze soorten bij elkaar passen lijkt me natuurlijk niet handig, gezien het levende dieren zijn.
   
 7. sschot

  sschot

  Lid geworden:
  8 okt 2015
  Berichten:
  2.007
  Locatie:
  Krimpen aan den IJssel
  In mijn 160 bak jaagt de Filamentosus man zowel mijn Caca als Mac man en vrouwen weg, want op de een of andere manier is de hele bak zijn territorium. De vrouwen doen niet veel voor hem onder, maar ontvangen af en toe ook een rake klap van de Apisto's.

  Dus dat deze vissen (dwergchichliden) elkaar in de weg zitten, dat lijkt mij wel een feit. Dat opgeteld bij jouw 80cm bak, zeg ik op basis van mijn persoonlijk opgedane ervaring: niet combineren. Ga voor de een of voor de ander zou ik zeggen.
   
 8. TS
  TS
  Steven

  Steven

  Lid geworden:
  19 dec 2016
  Berichten:
  234
  Locatie:
  Bodegraven
  Ben ik helemaal met je eens! Ga ik ook zeker niet doen. Ik ben juist op zoek naar de persoonlijke ervaring met de soorten en daaruit blijkt toch dat het absoluut geen goeie match is.
   
 9. ChristianVT

  ChristianVT

  Lid geworden:
  22 jun 2017
  Berichten:
  311
  Bijzonder dat de Dicrossus zo aggressief zijn bij jou. Mijn Dicrossus Maculatus waren dan wel weer ontzettend fel naar elkaar (hebben nooit met andere dwerg cichliden gezeten). Ik denk dat we hieruit toch maar weer kunnen concluderen dat dwerg cichliden mixen niet echt het beste plan is. Heb hier toevallig na deze post ook nog een gesprek over gehad met Roland Kipper. Hij vertelde mij dat twee koppels verschillende soorten Apistogramma bijvoorbeeld in een 120x60x60cm bak flinke ellende kunnen veroorzaken, maar dat een grote groep van dezelfde soort van ongeveer 9 stuks (3 mannen en 6 vrouwen) dan weer wel goed gaat maar dat 1 man en 5 vrouwen dan weer ellende kan geven in een 120x60x60cm bak.

  De conclusie van ons gesprek was dat zijn persoonlijke ervaring was, dat grotere groepen dwerg cichliden met 3 of meer mannen lijdt tot een andere groeps dynamiek waardoor er meer Apistogrammas in dit geval gehouden kunnen worden op een kleinere ruimte. Zijn ervaring was dat wanneer er 3 of meer mannen zijn en meerdere vrouwen, dan concurrentie te groot wordt om territoriums te claimen. Hierdoor zullen de mannen wel onderling pronken naar elkaar om indruk te maken op de vrouwen, maar lijdt dit niet tot elkaar de bak uit jagen. De enige die nog een klein territorium zullen claimen zijn de vrouwtje met eieren of jongen. Wanneer er bijvoorbeeld 1 man en 5 vrouwen zijn, dan zullen de vrouwen nog steeds met elkaar de strijdt aan gaan om een territorium.

  Kleine side note: Hecht niet te veel waarde aan de 120x60x60cm bak en de precies 3 mannen en 6 vrouwen, dit is namelijk wel echt het minimum waarop dit over het algemeen goed gaat, een grote bak waar grote aantallen in kunnen is een stuk veiliger :)