433 MHz draadloze temperatuur meting

Discussie in 'Zelfbouw projecten' gestart door DAFW, 6 jul 2018.

View Users: View Users
 1. DAFW

  DAFW

  Lid geworden:
  17 aug 2017
  Berichten:
  124
  Afgelopen schooljaar heb ik gewerkt met 433mhz sensoren en omdat het me een interessant project lijkt heb ik besloten om op basis van sensoren draadloos alle temperaturen van al mijn aquaria op een scherm te tonen.

  Op dit forum is deze manier van communiceren al afgeraden omdat dit niet beveiligd is en iedereen dus de signalen kunnen uitlezen maar ook kan verzenden.
  Ik ga het toch met 433mhz sensoren doen om twee redenen 1 ik ben eigenwijs:D en 2 ik een protocol ga gebruiken om de data te verzenden en die zorgt ervoor dat alleen de data die voor de module is bedoeld door deze module wordt uitgelezen(de rest wordt dus genegeerd)

  Ik zie al dat ik al een beetje te ver vooruit loop met de uitleg.
  Ik ga dus door middel van 433 Mhz sensoren, 4 arduino nano's en een arduino uno of mega(ligt eraan of de uno alles trekt) de temperatuur van elk aquarium op een scherm zetten zodat dit makkelijk is uit te lezen. Een Nano en een set sensoren noem ik voor de duidelijkheid een module
  De uno of mega wordt het 'centrum' en zal elke module om data gaan vragen. Dit wil ik zo gaan doen omdat de modules dan op een 9V batterij kunnen werken en ze als er niks gevraagd wordt op 'sluimerstand' kunnen worden gezet
  Het centrum zal gewoon werken met een voeding maar ik zal hier wss een DS3231 bij plaatsen zodat deze na een stroomstoring weer start waar die gebleven is.

  De componenten zijn nu allemaal besteld dus het zal wel even duren voordat er daadwerkelijk een werkend product is maar ik zal zo goed mogelijk proberen om jullie mee te nemen in het proces.

  De totale kosten zoals het er nu naar uitziet zijn:
  4 arduino nano's: €7,20
  1 arduino uno: €3
  5 setjes sensoren €6
  DS3231 €0.65
  4 9V aansluitingen €0.77
  4 Temp sensoren €3.48
  5 PCB's €1,15
  16x2 lcd €1,68
  Doosjes rond de €5?(hoeft er niet mooi uit te zien)

  -----------------------------------------------------------
  totaal €28.94

  Totaal zal het basis project dus rond de €29 euro gaan kosten maar ik zit er al aan te denken om ook de kamer temperatuur en vochtigheid te gaan meten vanuit het centrum en ook om de lcd te vervangen voor een 5 inch lcd om processing te kunnen gebruiken.
  Hierdoor loopt de prijs wel op door 23 euro voor de LCD,35 euro voor een raspberry(ik heb deze al liggen) en
  1 euro voor een simpele temperatuur sensor
   
 2. flipper34

  flipper34

  Lid geworden:
  9 mei 2013
  Berichten:
  2.960
  Locatie:
  Andijk
  Tja dan zit ik me af te vragen a wat voor zin heeft het om voor anderen deze signalen uit te lezen en b en verzenden is ook zo iets waar ik mijn vraagtekens bijzet is natuurlijk wel storings-gevoelig deze manier van doen
  maar lees dat je dat al onder vangt met een protocol.
  Ben benieuwd succes
   
  DAFW vindt dit leuk.
 3. TS
  TS
  DAFW

  DAFW

  Lid geworden:
  17 aug 2017
  Berichten:
  124
  Niet:D, van mij mogen ze best weten dat mijn aquarium 22 graden is

  Klopt dit wordt ook meegenomen in het protocol daarnaast is er ook een 'stresstest' geweest tijdens de demonstratie op school hieruit bleek dat nog werkt als er met ongeveer 4 zenders dicht bij elkaar wordt verzonden.
  Ook is het gemaakt voor korte afstanden en hierdoor worden dus ook in een kleiner gebied andere signalen opgevangen.
   
 4. TS
  TS
  DAFW

  DAFW

  Lid geworden:
  17 aug 2017
  Berichten:
  124
  Uiteraard is het eerste wat binnenkomt het laatste wat er besteld is :D
  Dus alvast maar begonnen met het aansluiten en programmeren van het scherm en kan ik alvast aan de communicatie tussen de arduino en raspberry pi gaan werken

  Ik hou jullie op de hoogte