Wat gaat er mis?


Beetje laat maar beter laat dan nooit:

je kunt door filtering over turf niet meer het CO2 gehalte bepalen op basis van de KH en pH omdat je KH meting niet meer betrouwbaar is.

Als we de KH meten, meten we eigenlijk de alkaliniteit oftewel het zuurbufferend vermogen oftewel de hoeveelheid aanwezige basen die zuren kunnen neutraliseren.
Nou wordt in leidingwater en dergelijke de alkaliniteit vrijwel volledig gevormd door (waterstof)carbonaten. Dus kun je KH en Alkaliniteit prima gelijkstellen.

Maar turf voegt organische zuren toe aan het water, dat zijn zwakke zuren die deels uiteenvallen in H+ en een zuurrest. Deze zuurrest wordt ook wel geconjugeerde base genoemd. Zwakke zuren hebben sterke geconjugeerde basen.

in deze situatie bestaat de alkaliniteit niet meer (vrijwel) alleen uit HCO3 (en/of CO3), de gegonjugeerde bases dragen er ook aan bij.
Onze KH-test geeft dus een hogere KH aan dan er werkelijk als HCO3 in het aquariumwater zit. En voor het gebruik van de CO2-tabel heb je een betrouwbare bepaling van de PH en HCO3 nodig.

De tabel werkt dus nog steeds, maar onze testen niet meer.
 
Over turf filteren en dan een KH van 8 met een PH van 6.4 ??? onmogelijk dan hadden al je vissen het loodje gelegd met Co2 toedienen.

Stop over turf filteren en stop met fosfaat absorbers !
Aqauriums met planten hebben deze filtering totaal niet nodig enkel bij zwartwater types met wildvang of speciaal vissoort dat ander niet kan leven dan dit water.
Nadelen van turf levert veel organische stoffen op in het water en is enkel nuttig als je GH waarde boven de 12 is om het water zachter te maken naar GH8-10 maar mondjes op bladeren van planten slaan op den duur dicht door het fijnstof van het turf en kunnen dan niet goed meer voedingsstoffen opnemen almede assimileren om Co2 op te nemen.
met een PH van 6.4 moet je KH gemiddeld op 2 tot 3 uitkomen zonder teveel Co2 voor de vissen met KH8 waren ze nu vergast en overleden dus onmogelijk.

Fosfaat is geen probleem in planten bakken en juist een groeimiddel voor de planten en 0,2-3mg fosfaat vormd totaal geen probleem, geen fosfaat in het water is juist een probleem zoals staghorn en groene wier algen en ook blauw algen duiken juist de kop op en de planten stagneren in de groei en het doom senario is kompleet voor een leleijke bak vol problemen.

Tip meet je waterwaardes opnieuw met een betrouwbare set, ook verouderde druppel flesjes vermijden deze zijn niet meer betrouwbaar als ze over de datum zijn ! Meet fosfaat en Nitraat en zorg dat bij 20mg nitraat er altijd 0,2 of 1mg fosfaat voor handen is.
KH waarde ideaal is 4-6 met een PH 6.8 tot 6.9 met een GH van 8-10.

Zal wel even een poosje duren als je alles weer op orde hebt voordat de bak weer bij gaat trekken maar das kwestie van geduld.
 
Tsja precies wat Akwarium net boven je zegt. De KH meting is door de PH verlagende bodem (er wordt hier volgens mij niet over turf gefilterd) onbetrouwbaar geworden en klopt dus niet meer.

Ik ben wel benieuwd of het nu beter gaat met de bak, @bjorn.b ?
 
Even een (hele) domme vraag aan de kenners: hebben de grote hoeveelheid easy carbo en Co2 ook invloed op elkaar en heeft het voordelen om beide te gebruiken?
Zoals al eerder gezegd het voegt extra koolstof toe.
Ik heb wel een keer een bak gezien waarin dit zo gecombineerd werd en die zag er schitterend uit maar of die dat zonder carbo was gelukt geen idee.
Planten moeten er denk wel aan wennen.
 
Tsja precies wat Akwarium net boven je zegt. De KH meting is door de PH verlagende bodem (er wordt hier volgens mij niet over turf gefilterd) onbetrouwbaar geworden en klopt dus niet meer.

Idd, soils bestaan voor een significant deel uit organisch materiaal dus het effect zal/kan ook daar bestaan. Dan nogsteeds vind ik een gemeten KH van 8 erg hoog en zou het ook (deels) een foutieve test kunnen zijn.
 
Heb je al eens geprobeerd om gewoon een paar dagen te stoppen met CO2?
Het lijk dat je planten die toch niet kunnen opnemen, en dat de algen het vooral gebruiken.
 

Terug
Bovenaan