Temperatuur in de avond / nacht omlaag.


DanielHoogland

Well-known member
Lid geworden
12 juni 2019
Berichten
3,557
Ik speel met het idee om de temperatuur in mijn zuid amerika aquarium snachts iets te laten dalen. Iemand die hier al ervaring mee heeft? Het doel is de natuur na te bootsen. In niet verwarmde aquaria zal dit natuurlijk automatisch gaan en ook in de natuur zal dit zo zijn.

De Inkbird 306T controller kan dit technisch gezien al maar alleen met 1 grote stap. Wat ik bedoel; Ik kan instellen dat snachts een andere temperatuur wordt aangehouden maar dan gaat de verwarming gewoon niet meer aan tot de nieuwe temperatuur z'n bodem heeft bereikt. En wellicht nog belangrijker, in de ochtend gaat de temperatuur weer omhoog met volle kracht van de verwarmingselementen. Omdat een aquarium een relatief kleine hoeveelheid water bevat ben ik echter bang dat de daling/stijging te snel gaat. Iemand die hier ervaring of ideeën over heeft? En wat vinden de planten hiervan?

Het visbestand is momenteel nog alleen kardinaal tetra's en een ancistrus sp. longfin maar er komt natuurlijk nog meer bij, waarschijnlijk een dwergcichlide soort. Echter deze vraag stel ik meer in het algemeen, net perse voor mijn aquarium.
 
Laatst bewerkt:
Met hoeveel graden wil je de temperatuur laten dalen en stijgen?

Ik denk niet dat een paar graden veel uitmaakt voor de vissen. Ik zou zeggen; experimenteer!

In de natuur verschilt de temperatuur van het water plaatselijk ook nog weleens. En waterverversen in het aquarium brengt ook temperatuurverschillen met zich mee.

Ik heb hier drie onverwarmde bakken. Geen idee hoeveel de temperatuur verschilt, maar het gaat altijd zonder problemen.
 
Doordat licht ook warmte afgeeft in je bak zal de temperatuur, een beetje afhankelijk van het soort lampen en je bak, in de nacht al verschillen met die van overdag. Feitelijk is dit ook wat er gebeurd in de natuur. Doordat het licht wegvalt is er een warmtebron verdwenen.
 
En bij mij stat alles open. dus koelt ook wel af. nu 27 graden. in de nacht.25.
zie ik. loop s,nachts ook langs de bakken, als ik moet pinkelen om 3 uur..
Zie het op het kastje met rode cijfers.
 
In de koudere dagen zakt de temperatuur in de nacht hier ook tot 22 graden, aan het einde van de lichtperiode tikt het dan de 25 graden weer aan.

In de natuur zullen de verschillen ook niet zo heel groot zijn lijkt me, een grote watermassa koelt niet zo snel af, tenzij het ondiep slootje is.

Omdat een aquarium een relatief kleine hoeveelheid water bevat ben ik echter bang dat de daling/stijging te snel gaat. Iemand die hier ervaring of ideeën over heeft?
De opwarming zou je eventueel langzamer kunnen laten verlopen door de verwarming niet meteen vol aan te laten maar in stapjes van 15 minuten bijvoorbeeld, en tussendoor dan 10 of 15 minuten uit.
Maar zo heel snel verwarmd een aquarium niet of je moet een stevige heater hebben.
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor alle input. Mijn plan is om de temperatuur met 2 a 3 graden omlaag te zetten, van 26 naar 23 of 24. Ik zal waarschijnlijk beginnen met 24 en kijken hoe dit gaat. In de natuur zijn er meer redenen dan alleen dag/nacht waarom de watertemperatuur kan zakken, een behoorlijke regenbui kan dit bijvoorbeeld ook doen. Puur vanuit de mens beredeneerd vind ik het momenteel gewoon zo 'suf' voor die beesten, altijd maar doorsukkelen op deze temperatuur. Geen reden om je biologische klok eens aan langzamer of juist sneller te zetten etc.

Omdat de verwarming a.d.h.v. een thermostaat geschakeld wordt is er bij mij momenteel geen verschil in temperatuur. De kleine hoeveelheid warmte die de LED-verlichting afgeeft wordt door de thermostaat opgevangen en de verwarming zal dan gewoon minder vaak aan gaan. De LED-verlichting is in ieder geval niet in staat om de bak meer te verwarmen dan de staafverwarming zonder de verlichting doet. Ik noteer de temperatuur al een tijdje op verschillende tijden en deze is altijd constant, behalve met het warme weer van laatst toen is deze natuurlijk gestegen.

door de verwarming niet meteen vol aan te laten maar in stapjes van 15 minuten bijvoorbeeld, en tussendoor dan 10 of 15 minuten uit.
Hier heb ik ook aan zitten denken maar helaas geen mogelijkheid toe met mijn huidige controller. Ik zie ook niet hoe ik dit gemakkelijk kan realiseren, wellicht met een pulse-timer er tussen o.i.d. Voor nu ga ik het gewoon eens proberen zonder en kijken hoe snel hij sochtends de bak weer op de 'dagtemperatuur' heeft.
 
Voor nu ga ik het gewoon eens proberen zonder en kijken hoe snel hij sochtends de bak weer op de 'dagtemperatuur' heeft.
Dat moet ook wel lukken lijkt me, zo snel zal de temperatuur niet oplopen.
Maar in de zomerdag wanneer het warmer in huis is zal je dit efect niet kunnen realiseren, wat gaat je min en mac temperatuur ongeveer worden?
 
Of je zet er een temperatuurcontroler tussen, die gaan tot 1/10de kun je dagelijks kijken hoeveel graden je bak in tiendes zakt/stijgt, en je kan hem ook helemaal instellen, en het meest ideale: je vissen kunnen niet meer gekookt worden door een op hol geslagen thermostaat
 
Of je zet er een temperatuurcontroler tussen, die gaan tot 1/10de kun je dagelijks kijken hoeveel graden je bak in tiendes zakt/stijgt, en je kan hem ook helemaal instellen, en het meest ideale: je vissen kunnen niet meer gekookt worden door een op hol geslagen thermostaat
"De Inkbird 306T controller kan dit technisch gezien al maar alleen met 1 grote stap."
Die heeft hij dus al.
 
Je zou ook iets met een tijdklok kunnen doen.
 
Ja moet je er 1 van ome ali nemen, die kan het in tienden
Hoe bedoel je dat je de temperatuur in 0.1 graad nauwkeurig in kan stellen of het hij geleidelijk 0.1 graad omhoog gaat?
Wat je eigenlijk zou willen is dat de temperatuur in een paar uur oploopt tot dag temperatuur.
 
Hoe bedoel je dat je de temperatuur in 0.1 graad nauwkeurig in kan stellen of het hij geleidelijk 0.1 graad omhoog gaat?
Wat je eigenlijk zou willen is dat de temperatuur in een paar uur oploopt tot dag temperatuur.
Je kan hem instellen tot 1-tiende, niet datie geleidelijk omhoog gaat.
Maar wat ik hier zie in de vissenkamer bijv. (daar zit er 1 van ome ali die tot 1-tiende gaat) dat de temperatuur overdag toch altijd iets oploopt in tiendes (gemiddeld tot 8-tiende) en dan in de nacht zakt de temperatuur weer tot de thermostaat aanslaat. Maar als jij dus niet tot tiendes meet, zie je dat verschil niet
 
mijns inziens is het veel gedoe voor iets waar de vissen weinig tot geen voordeel uit zullen halen. Een frissere waterwissel eens per week lijkt me dan nuttiger.
Waar ik wel voorstander van ben is om over een periode van een gans jaar de temperatuur te laten variëren. Zodat de vissen een langere koude periode hebben (afhankelijk van de soort vissen)
 
Kun je een linke plaatsen van de controller die je bedoelt Nicolientje?
 
Rechtsonderin op de foto zie je de temperatuurcontroler waar die 24,9 graden aangeeft terwijl de boel staat afgesteld op 24 graden
Linkje https://www.wish.com/search/temperature controller/product/5ceb781949f3186d224ed280?&source=search

bak6-mei2019.jpg
 
Ziet er best goed uit
Heb je er nog een voeding bij nodig?
 
Die inkbird meet ook in tiendes, dat is het probleem niet. Ik zou een meer geavanceerd programma willen maken met meer dan 1 schakelmoment. Waarschijnlijk heeft Nicolientje de STC-1000 computer, die kun je helemaal niet schakelen tussen verschillende temperaturen. Het zou wel kunnen met een raspberry of een ander home-automation computertje en zelf wat programmeerwerk maar dat gaan me nu een stapje te ver.

Anyway, weer bedankt voor de input. Waarschijnlijk heeft Vis&Versa gelijk en maak ik het mij te moeilijk, al heeft me dat nooit eerder tegen gehouden. ;)

Je zou ook iets met een tijdklok kunnen doen.
Ik zat zelf te denken om de probe van de controller vlakbij de verwarming te hangen. Dan zou hij ook sneller zogenaamd op temperatuur zijn en weer uitschakelen en theoretisch zou het opwarmen dan wat geleidelijker moeten gaan.

wat gaat je min en mac temperatuur ongeveer worden?
Tussen de 23-26 graden.

Ik ga het deze week gewoon eens proberen, bedankt allemaal.
 
Ik zat zelf te denken om de probe van de controller vlakbij de verwarming te hangen. Dan zou hij ook sneller zogenaamd op temperatuur zijn en weer uitschakelen en theoretisch zou het opwarmen dan wat geleidelijker moeten gaan.
Dat zou zomaar eens kunnen werken.
 
Heb je dan de 12V, 24V of 110V-220V versie?
 
Ik zie alleen 110V-220V is dat hem?
 
Met betrekking tot dag en nacht temperatuur, ik maak hier al geruime tijd gebruik van. Ik doe dit middels Inkbird en hou een verschiltemperatuur aan van 2 graden maximaal. Uiteraard is dit zomers wanneer het "te warm" binnen is, niet effectief, maar verder werkt dit prima
 
Wat is jou reden stroom besparen of omdst het beter is voor de vissen?

Het dalen van de temperatuur zal vrij geleidelijk gaan.
Maar als de heather aan gaat is het denk ik wel vrij snel op temperatuur en of dat erg natuurlijks is betwijfel ik.

Ik heb nu op de Borneo ook een inkbird en ikoverweeg het ook.

Wat is bij jou de dag en de nacht temperatuur?
 
Wat is jou reden stroom besparen of omdst het beter is voor de vissen?

Besparing absoluut niet
Beter voor de vis, misschien

Mijn persoonlijk belangrijkste reden is, dat het veel reëler en natuurlijk is. Continu 1 temperatuur is zo onnatuurlijk.

Dag temp 27,8
Nachttemp 26,5

Dit icm discus, dus relatief laag
 
Als ik gedurende de dag en nacht een verschillende temperatuur zou willen zou ik 2 thermostaten in de bak hangen met een eigen tijdklok.
Of is dat te simpel gedacht?
 
Ik zou eens een nachtje gewoon het verwarmingselement uit schakelen, en dan kijken waar je 's morgens uit komt.
Als het te snel omhoog gaat, dan kan je altijd nog werken met een kleiner verwarmingselement, en voor noodgevallen hou je een zwaarder model achter de hand.

Ik heb even uitgerekend.
Met een 200W verwarming kan je een aquarium van 180l ongeveer 1°C per uur omhoog krijgen. (geen rekening gehouden dat er verlies is).
Dus in een woonkamer van 22 graden, omhoog stoken van 22 naar 24 graden zal iets meer dan 2 uur duren.
Is dat te snel.... vind ik niet echt.

Kies je voor een element van 100W, dan gaat het minstens 2 keer zo lang duren.

In een woonkamer van 20 graden, en een bak op 28 graden (discus) bv, daar gaat verlies een pak meer meespelen, en loopt het allemaal wat trager natuurlijk.
 
Ik heb even uitgerekend.
Met een 200W verwarming kan je een aquarium van 180l ongeveer 1°C per uur omhoog krijgen. (geen rekening gehouden dat er verlies is).
Dus in een woonkamer van 22 graden, omhoog stoken van 22 naar 24 graden zal iets meer dan 2 uur duren.
Is dat te snel.... vind ik niet echt.

Kies je voor een element van 100W, dan gaat het minstens 2 keer zo lang duren.

In een woonkamer van 20 graden, en een bak op 28 graden (discus) bv, daar gaat verlies een pak meer meespelen, en loopt het allemaal wat trager natuurlijk.
Ik weet niet waar jij die berekening vandaan hebt, maar hier heb ik een 200 watt element op een systeem staan van een ruime 750 liter, na verversing is dat hele systeem 2 graden afgekoeld en binnen een uur alweer op de gewenste temperatuur
 
Ik weet niet waar jij die berekening vandaan hebt, maar hier heb ik een 200 watt element op een systeem staan van een ruime 750 liter, na verversing is dat hele systeem 2 graden afgekoeld en binnen een uur alweer op de gewenste temperatuur
Ik gebruik gewoon de formules die ik geleerd heb op school, en die je in de fysica terug vindt.
Wat mogelijk een rol speelt is dat je bodem en stenen niet mee afgekoeld zijn en dus nog wat warmte aan het water geven.

De formules zijn geen nucleaire fysica hoor.
 
je kunt vrij eenvoudig uitreken hoe lang je verwarming er minimaal over doet om het water weer op te warmen naar de dagtemperatuur:

Per definitie is er 1 calorie energie voor nodig om 1 gram water 1 graad op te warmen. Voor 1 liter water (1000 gram) is dus 1 kilocalorie energie nodig.
Per definite is 1 wattuur 860 calorieën. oftewel 0.86 Kilocalorie.

Eerst rekenen we uit hoeveel energie er nodig is om het aquarium van de nacht temperatuur weer tot de dagtemperatuur op te warmen. Dat is een kwestie van het temperatuurverschil vermenigvuldigen met het aantal liters:

(max temp. - min temp.) X netto bakinhoud (liters) = kilocalorieën energie.

laten we zeggen dat wen een aquarium hebben met netto 100 liter water, dat overdag 24 graden is en nachts afkoelt tot 22.

(24 - 22) X 100 = 200 Kilocal.


Dan rekenen we uit hoeveel Kilocal. de verwarming per uur kan leveren. Dus het wattage van de verwarming vermenigvuldigen met 0.86.

Watt verwaming X 0.86 = Kilocal per uur.

stel de verwarming van bovenstaande bak is 100 watt. dan geeft dat:

100 X 0.86 = 86 Kilocal per uur.


Dan delen we de hoeveelheid enerige de we nodig hebben door de hoeveelheid die we per uur leveren en houden we aantal uren dat nodig is om te bak te verwarmen over.

((max temp. - min temp.) X netto bakinhoud (liters)) : (Watt verwaming X 0.86) = Aantal uren dat verwarming nodig heeft.

200 : 86 = 2,33 uur, oftewel het duurt ongeveer 2 uur en 20 minuten voor de bak weer op temperatuur is in dit voorbeeld.


Je kunt door een lager/hoger wattage verwarming te nemen de tijd die neemt om weer op te warmen langer/korter maken. Bedenk wel dat je ook rekening moet houden met de afkoeling tussendoor, en je bij een heel laag wattage dus je max temperatuur wellicht niet of pas heel laat haalt.

zelf controleer ik de temperatuur met een zelfbouw arduino based controller. Maar met twee verwarmingen en een tijdklok kan ook, natuurlijk.
 
Ik heb na het starten van dit topic ook de dacht/nacht temperatuur ingevoerd (ook met de Inkbird ITC-306T) en mijn ervaringen zijn goed te noemen. Het te snel opwarmen waar ik bang voor was is bij mijn 200W verwarming niet aan de orde, het duurt zeker een uur voor de bak van 24c in de nacht weer naar 26c overdag is gestegen.

Ook ik doe dit niet voor stroombesparing, ik vermoed dat je weinig tot niets bespaard want in de ochtend gebruik je weer een hoop vermogen om het terug te verwarmen. Ik doe dit omdat om dezelfde reden als @sschot , ik vind een vaste temperatuur te onnatuurlijk. Ik zie geen negatieve effecten in mijn aquarium, of er positieve effecten echt zichtbaar zijn durf ik ook niet te beweren. Het voelt in ieder geval goed.
 
Als aanvulling, ik heb mijn watertemperatuur gedurende 8 uur hoog en verder laag. Dit lopend met de 8 hoge verlichtingsuren. Hierbij denkend dat ook de zon het water opwarmt, dus vandaar
 

Terug
Bovenaan