Mijn gevecht tegen blauwalg


IMG_8497.JPG

Vandaag weer grote schoonmaak gehad. Veel gesnoeid, HC verwijderd, evenals de meeste Fissidens. Die
laatste heb ik onder de kraan gafgespoeld en ziet er weer mooi uit en ligt in een bakje water. Kijken of de blauwalg wegblijft.
Zoals te zien op de foto is er een grote bak planten verwijderd. Ik schrok van de hoeveelheid vuil er uit kwam! Geen wonder dat er blauwalg in zit. Ook heb ik een klein laagje bodem verwijderd aan de voorzijde. Ik denk dat ik morgen nog een keer water moet verversen, want er was nog een hoop zwerfvuil. Wel grappig is dat de hardscape weer te zien is.
IMG_8500.JPG

Zo ziet het er nu uit.
 
Wat een verhaal zeg, echt balen voor je! Hoop dat je het nu onder controle krijgt met de rigoureuze snoei- en opruimbeurt. Wel weer mooi ook met hout en stenen zichtbaar, en hopelijk red je fissidens het.
Veel succes er mee en ik duim met de rest mee!
Zie dat je ook axelrodia riesei hebt, leuk, ik vind het echt leuke visjes en best brutaal.
 
Mooi dat het vele schoonmaakwerk effect heeft. De bodem ziet er idd wel een beetje vuil uit.
Voor iemand die een heleboel planten heeft weggehaald heb je nog steeds een erg groen bakje :D
 
Lekker groen zo nog hoor en zo heb je minder kans op vervuiling tussen de dichte planten.
 
Wat een verhaal zeg, echt balen voor je! Hoop dat je het nu onder controle krijgt met de rigoureuze snoei- en opruimbeurt. Wel weer mooi ook met hout en stenen zichtbaar, en hopelijk red je fissidens het.
Veel succes er mee en ik duim met de rest mee!
Zie dat je ook axelrodia riesei hebt, leuk, ik vind het echt leuke visjes en best brutaal.
Ik had een mooi schooltje axelrodia riesei maar de meesten zijn uit de bak gesprongen, ondanks de deksel. Dat komt doordat ze graag vol in de stroming zwommen.
 
Jammer van je visjes! Ik heb ze in een open bak maar nog geeneen er uit gesprongen. Zijn wel echt goede en actieve zwemmers.
 
IMG_8507.JPG
IMG_8508.JPG
Weer een weekje verder. Nog steeds blauwalg te zien aan de blaadjes.
Ook nog een kaamlaag aan het wateroppervlak. Vandaag weer 30% planten verwijderd. En weer veel vuil afgeheveld. Wel opvallend dat er geen blauwalg zit op de hardscape.

Ik denk dat het beter is om opnieuw te starten. Iemand een idee hoe lang ik moet wachten om in deze bak een nieuwe scape te gaan maken? Het liefst met deze stenen en stukken hout. De vissen en garnalen kunnen tijdelijk in een ander bakje terecht.
IMG_8509.JPG
IMG_8510.JPG
 
Jammer dat het niet echt beter wordt. Het is qua planten en scape ook niet gemakkelijk om de alg handmatig te verwijderen denk ik.
 
Hoeveel centimeter bodem heb je erin zitten? Want ook dat lijkt me erg veel aan de voorkant (kan het niet zo goed beoordelen).

Het is een kuur tegen bepaalde ziektes bij vissen. Je hebt de tabletvorm nodig en zal de bak een 'kuur' moeten geven.
Waarom Bactopur? Nog nooit gehoord dat dit ook tegen blauwalg werkt en lijkt me niet echt bijdragen?
 
Waarom Bactopur? Nog nooit gehoord dat dit ook tegen blauwalg werkt en lijkt me niet echt bijdragen?

Ik heb er zelf ook geen ervaring mee en ik kan er ook verder niets zinnigs over vertellen.
Maar ik kreeg deze tip van een professioneel Malawi-cichliden kweker, en ik ga er vanuit dat ie uit ervaring spreekt.
 
Hoeveel centimeter bodem heb je erin zitten? Want ook dat lijkt me erg veel aan de voorkant (kan het niet zo goed beoordelen).

Er zit inderdaad een dikke bodem in; aan de voorzijde 6cm en achterin 12cm. Het is Aquasoil, de grove korrel die goed water doorlaat. Daardoor zie ik ook geen blauwalg tegen de ruit onder de bodemlijn zitten, maar alleen in de planten.
 
IMG_8526.JPG

Ik ben aan het verliezen, lijkt wel... Een vieze waas op de ruiten, kaamlaag en de nodige blauwalg.

Iemand een idee hoe lang de bak bij een nieuwe start moet droogstaan om de bacterie kwijt te raken? De stenen kan ik met kokend water reinigen, maar de stukken hout? Ik zie overigens op de hardscape nog steeds geen blauwalg, gelukkig.
 
Ik heb helaas geen antwoorden op je vragen maar reageer puur om te laten weten hoe vervelend ik dit voor je vind.
 
Al eens waterstofperoxide geprobeerd? Is ook niet DE oplossing, maar mogelijk wel om het "beheersbaar" en onder controle te krijgen/houden....
 
Heb aan het begin van dit jaar een Rio 125 van mijn fysio als uitdaging gekregen.
Hele dikke blauwalg en kaamlaag.

Ik heb het van de blauwalg gewonnen en ik kan je in elk geval vertellen wat ik heb gedaan.
Misschien werkt het niet bij jou, maar zoals ik het lees heb je niets te verliezen.


-blue exit niet gebruiken, het tast de bacteriecultuur en je planten aan
-de bak helemaal leeghalen heeft geen garantie. Het is een bacterie die in alle kiertjes en gaten kruipt.
-zet de uitstroom op je wateroppervlak, zorg voor een goede rimpeling op het water (is even jammer van je Co2 maar voor nu niet belangrijk)
  1. zuig zo veel mogelijk troep en alg uit de bak
  2. verduister de bak voor drie dagen. Echt helemaal van boven van onder, van links en rechts (ik weet dat dat ook niet goed is voor de planten, maar die herstellen zich wel weer. In het slechtste geval moet je enkele nieuwe plantjes kopen)
  3. haal de vuilniszakken weg en voor de verlichting langzaamaan weer op
  4. haal uit een gezonde bak, een spons uit het filter en knijp deze uit in je water (op deze manier breng de goede bacterien weer terug/vul je ze weer aan) (kun je er tijdelijk een extra filter bij in hangen?)
  5. zorg dat de oppervlak in beweging blijft, voeg een paar drijfplantjes toe en zorg dat deze door de stroming worden rondgeblazen over het oppervlak (dit doorbreekt je kaamlaag, zonder dat je veel co2 verliest)
  6. ieder miniem stukje blauwalg wat je ziet terugkomen blijven verwijderen
  7. ververs om de dag een deel van je water
  8. voer even niet meer voor een paar dagen
  9. voeg goede en voldoende plantenvoeding toe, want die hebben dat nu extra nodig
2017-01-05 11.04.41.jpg
2017-01-05 11.05.00.jpg


Deze bak was al meerdere keren door de eigenaar helemaal leeggehaald en niks hielp.
Nu is er geen plekje blauwalg meer te vinden gelukkig en ik hoop dat het bij jou ook gaat helpen.

Heel veel succes takkeboom!
 
Ik heb ook veel last gehad van blauwalg en van alles geprobeerd totdat me een mede hobbyist me aanraden om anti bactie te gebruiken dit heb ik gedaan en ik had de bak ook eerst verduisterd en ook heel vaak water verwisseld en schoongemaakt maar niets hielp en uit alle ellende anti bactie gebruikt en binnen nog geen 2 weken was alles weg en het is nog steeds weg en we zijn inmiddels al meer dan een jaar verder en heb nergens geen last meer van gehad ook geen vissen of planten zijn dood gegaan
 
aerocol colombo heeft in het verleden altijd goed geholpen. Heb nog nooit iets aan mijn vissen of planten gemerkt.
 
IMG_8553.JPG
IMG_8554.JPG
IMG_8555.JPG
IMG_8556.JPG
Weer een weekje verder. Wat mij opviel, deze week, dat de planten weer beter assimileren, althans, ik zie meer zuurstofbellen opstijgen van de planten. Ook de planten zijn minder bedekt door de blauwalg. Zie eerste foto. De waas op de ruiten is ook veel minder en liet zicht gemakkelijk verwijderen.

Wel was er nog een kaamlaagje, maar ook minder dik. Mbv een longdrinkglas was deze makkelijk te verwijderen. Foto's 2 en 3.

Na flink met witte filterwatten langs de bladeren gegaan te zijn is weer wat blauwalg verwijderd. Ben weer wat optimistischer geworden deze week. Ik heb alleen nog geen tijd om de bak te verduisteren, zit ook midden in een verbouwing hier.
 
Dat geeft toch weer wat hoop, maar tjonge wat ben jij belabberd van vakantie terug gekomen. Zou je het dan eindelijk op de rails gaan krijgen zonder de hele bak uit elkaar te hoeven trekken?
Fingers crossed!
 
Hij ziet er inderdaad beter en helderder uit, ga zo door :thumbs:
Succes met de verbouwing.
 
Gezien je vooruitgang zou ik niet verduisteren. Daarmee help je gelijk je planten omzeep.

Blauwalg sluimerd altijd in iedere bak. De kunst is om dit te laten sluimeren.

Door de balans terug te krijgen, zal de blauwalg visueel verdwijnen.
 
IMG_8589.JPG
IMG_8590.JPG
Dank allen voor het medeleven!

Vandaag weer een weekje verder en weer kuisen. De kaamlaag is zo goed als helemaal verdwenen.

Met een pincet haal ik eerst de ergste vellen blauwalg weg.
IMG_8591.JPG
IMG_8592.JPG


Dan de bladeren afstoffen. Dit doe ik door met wit filterwat te wapperen langs de bladeren. Al die tijd laat ik het filtertje in werking met vers nieuw wit filterwat om zweefvuil op te vangen.
IMG_8594.JPG
 
Alle respect voor je volharding! Wat een doorzettingsvermogen heb jij!
 
al eens over het gebruik van waterstofperoxide nagedacht om even een positieve boost aan de bak te geven? Is niet DE oplossing, maar wel enorm helpend!
 
al eens over het gebruik van waterstofperoxide nagedacht om even een positieve boost aan de bak te geven? Is niet DE oplossing, maar wel enorm helpend!
Waterstofperoxide heb ik in het verleden al eens geprobeerd in een andere bak met blauwalg. Dit hielp toen niet. De planten zag je wel letterlijk bruisen!

Ik heb wel laatst een behoorlijke portie mos verwijderd uit dit bakje en in een bak water in een afgesloten kast gezet voor 4 dagen. Daarna afgespoeld en voor het raam gezet in een bakje water. Geen blauwalg meer! Verduisteren is denk ik wel een betere optie dan waterstofperoxide. Maar, door de verbouwing maak ik geen extra tijd om een kastje te maken om om het aquarium heen te zetten. Ook heb ik nog geen luchtpompje.
 
Top dat het wat beter gaat natuurlijk. Maar toch vraag ik me af of die laag van 12 cm niet debet is aan het probleem. Het is een vrij grove bodem waar makkelijk vuil tussen kan zakken met alle gevolgen van dien. Maar goed, dit is maar een idee wat bij me opkomt;)
 
Chapeau voor je doorzettingsvermogen :petjeaf:Ik had het bakje volgens mij allang het raam uit laten vliegen:D
 
Hoi Boomtak, het lijkt dat de balans langzaamaan hersteld is. Super veel geduld en doorzettingsvermogen.
Volgende keer als iemand op je aquarium past zou ik het voer portioneren in potjes en deze labelen per dag.

Groetjes John.
 
Hoi Boomtak, het lijkt dat de balans langzaamaan hersteld is. Super veel geduld en doorzettingsvermogen.
Volgende keer als iemand op je aquarium past zou ik het voer portioneren in potjes en deze labelen per dag.

Groetjes John.
Dank. Bij mijn andere aquaria deed ik dat inderdaad al in vakjes voor medicijnen. Erg handig.
Ik denk dat het teveel voer de nekslag was, want aangezien er erg veel planten in de bak zaten, kon ik niet overal goed schoonmaken, waardoor er dode bladeren onder de plantjes bleven liggen. Misschien is dit ook de reden dat veel scapes al een jaar worden veranderd?
 
Top dat het wat beter gaat natuurlijk. Maar toch vraag ik me af of die laag van 12 cm niet debet is aan het probleem. Het is een vrij grove bodem waar makkelijk vuil tussen kan zakken met alle gevolgen van dien. Maar goed, dit is maar een idee wat bij me opkomt;)
Dat zou kunnen, maar ik heb scapes gezien met een nog dikkere bodem. Als ik een plantje met wortel uit de bodem trok, kwam er alleen een waasje van klei mee omhoog. Maar je hebt gelijk, door de grote korrel kan er gemakkelijk vuil in de bodem zakken.
 

Terug
Bovenaan