The Force Awakens Eheim 125L van Krønch


't Is gewoon pure goddelijke voorzienigheid.

Ik dacht in de loop van vorige week: ik moet die fijne mensen van het Aquaforum nog eens een update bezorgen. Ik dacht: ik snoei in het weekend wat planten weg en slinger een mooie foto van mijn aquarium in mijn "foto-album". 't Is zowaar een trimester geleden.

De daaropvolgende dagen kreeg ik een extra reden om hier nog eens wat neer te schrijven. 1 van mijn 9 guppy's begon zich raar te gedragen. En de rest volgde.

De omstandigheden: die ene zieke guppy eind november heeft het niet gehaald. Na enkele dagen bodemliggen heb ik het beest niet meer gezien. Ik veronderstel dat mijn 5 japonica's zich aan het karkas tegoed gedaan hebben.
Buiten de 9 overblijvers en de 5 garnalen hebben we nog steeds geen extra bewoners gehaald. Ik zou graag het water wat stabieler willen zien, eerst... Vooral de GH ligt aanhoudend te laag. De bruine alg is nu bijna weg, maar nog steeds niet helemaal. Dus ja, ik houd het voorlopig op mijn "sterke" guppy's en garnalen.
In functie van mijn planten heb ik wel wat toevoegingen gedaan in december: nitraat, fosfaat, PH verlager. Maar sinds die begroeiing het duidelijk heel goed stelt ben ik ook daarmee opgehouden. Soms - na heftige snoei - gooi ik nog wel eens een 15-tal milliliter Profito in de bak. Flessen Sodastream, ben ik helemaal mee opgehouden. Iemand op een ander platform (dat niet eens met aquariums te maken heeft) liet me weten dat dat het water instabiel zou houden.

Maar nu heb ik dus opnieuw een patiënt... Of zijn ze het alle negen?
De gups zwemmen namelijk opvallend allemaal zo vaak mogelijk bovenin de bak, tegen de stroming in. Ze spelen niet meer tussen de planten of zitten achter mekaar aan, ze hangen minutenlang in het stuk open water met de hardste waterstroom.
Eén guppy stelt het slechter. Die hangt diagonaal met zijn kop naar boven, hetzij onder het wateroppervlak, hetzij onder een plantblad. En geen kwartier geleden begon een andere guppy hetzelfde gedrag te vertonen!

Ik heb de luchtpomp aangelegd en mijn gehele Colombo-meetset in actie genomen.
NO3: 0 (Komt altijd naar 0 wanneer ik een periode geen KNO3 heb toegevoegd - en de laatste keer was op 24/dec.)
NH3/NH4: 0 (Nóóit een hogere waarde gemeten.)
KH: 10 (Vrij constant, even wat lagere waarden gemeten eind november maar anders telkens 10.)
GH: 3 (Ja, drie... Hangt typisch rond de 7, maar vandaag mat ik dit absolute dieptepunt.)
PH: 8 (Eveneens constant. Ik mik op 7,5 - met het oog op specifieke vissen en planten - maar zonder "PH/KH minus" stabiliseert de PH op 8.)
PO4: 0 (Zelfde verhaal als NO3: enkel tijdelijk waardes boven 0 na toevoeging van KH2PO4.)

De GH overtuigt mij ervan nog even te wachten met andere, gevoeligere vissen... Maar verder zie ik niet waarom mijn guppy's het nu plots zo slecht lijken te stellen. Ik zoek nog wat voort en hoop dat extra zuurstof hen wat vrolijker kan stemmen, maar mochten jullie betere suggesties hebben hoor ik die natuurlijk graag.


Enfin, hier krijgen jullie nog even het geplande, recente plaatje van mijn aquarium... Aangevuld met een niet gepland filmpje van de gedragsgestoorde guppen.

image_2024-02-20_140014917.png


 
Mooi plaatje en ik denk dat je bij ziekten meer reacties op de eventuele ziekte zal krijgen.
 

Terug
Bovenaan