Zelf functionerend ecosysteem

Discussie in 'Zelfbouw projecten' gestart door Nekko, 20 dec 2017.

View Users: View Users
 1. Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  Hallo allemaal. Ik zit in 5vwo en moet gaan beginnen met mijn profielwerkstuk.

  Ik en mijn vriend (houdt ook erg van vissen, heeft echt een hele mooie vijver met koi's) wouden een zelffunctionered ecosysteem maken in een bak. Het vak is natuurlijk biologie wat wij hebben gekozen.

  Het idee is dat het zo iets wordt alleen dan in een glazen terrarium. jonael-van-der-sloot-lampen.jpg


  Alleen wij vonden alleen maar planten en springstaartjes niet zo interessant of lastig.
  Wij willen dus wel een voedselketen in de bak. De bak wordt afgesloten zodat er geen zuurstof uit kan en geen water. De planten moeten dus zorgen voor de voedingsstoffen voor de consumenten 1ste orde en voor al het zuurstof. Ook moeten ze het water reinigen van de troep die de consumenten erin veroorzaken.

  Dieren waar wij aan dachten om te houden als toproofdier in de bak waren, het wordt een van deze keuzes dus niet alle drie. (als iemand suggesties heeft hoor ik ze graag, ze moeten wel in koudwater kunnen) :
  -garnalen
  -stekelbaars (1m/1v)
  -watersalamander

  Het liefst zou ik een vis willen die zowel algen eet als levendvoedsel

  Laten wij bijvoorbeeld het stekelbaarsje nemen. Dan zou deze watervlooien moeten kunnen eten. Hoe zorg ik er bijvoorbeeld voor dat watervlooien overleven en dat zij ook weer genoeg eten krijgen.
  De vraag was dus zouden jullie kunnen helpen met het uitwerken van dit idee?
  Ik zoek nog mogelijke dieren en planten. Ook zoeken wij een goede manier om water biologisch te filteren. Het zijn natuurlijk maar 2 stekelsbaarsjes dus de troep zou niet zo groot zijn hoop ik.


  De bak bestaat wel uit lampen en een pomp (zonder filter) verder komt er geen verandering in de bak. Hij moet minimaal een jaar zelf kunnen functioneren.


  Alle hulp, toevoegingen en ideeën zijn graag welkom
   
  Laatst bewerkt: 20 dec 2017
  Aquafrederik en Ruben01 vinden dit leuk.
 2. Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.170
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Volgens mij kun je niet op zo'n grote schaal watervlooien kweken om de stekelbaarsjes van voldoende voedsel te kunnen voorzien.
  Ook zullen de eerste dagen de baarsjes, zowat alle watervlooien opeten en hierdoor niet voldoende exemplaren meer aanwezig zijn om de kweek te starten.
  En als je even uitrekent, de baarsjes zullen ongeveer 8cm worden, ze hebben veeel meer plaats nodig dan een gewoon aquarium waarin ze leven.
  Aangezien er geen menselijke filtratie aan te pas komt moet de bak zo groot zijn dat er een biologisch evenwicht komt tussen aanmaak en afbraak van afvalstoffen.

  Meestal wordt dergelijk systeem dan ook niet voorzien van dieren. Je moet ook bekijken of de planten wel zoveel zuurstof kunnen produceren als de dieren nodig hebben, en dat lijkt me sterk.
   
 3. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  We hebben een jaar de tijd. Dus we zouden eventueel de watervlooien kunnen laten broeden totdat er een maximaal aantal is. Maar dan blijft het probleem dat ze misschien allemaal worden opgegeten. Zou een groot stuk onderwater waar de stekelbaarzen niet bij kunnen dit verhelpen?

  En zou een plant zoals een vingerplant echt niet genoeg filtreren en zuurstof produceren voor 2 stekelbaarsjes en wat kleinere dieren?
   
 4. Biologist

  Biologist

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  2.168
  Locatie:
  Horst
  Met een compleet afgesloten systeem ga je het niet redden. De dieren zullen echt te weinig lucht krijgen. Een eigen ecosysteem opzetten is behoorlijk lastig en op heel kleine schaal ook niet te doen.
  Wat is jullie onderzoeksvraag? Dan kunnen we misschien mee helpen denken voor een experiment. Je kunt bijvoorbeeld ook alleen iets voor een niche opzetten en alleen lagere dieren opzetten. Is misschien 'saaier' maar wel een stuk haalbaarder. Een ander idee is misschien een vijverbak opzetten en daar iets in proberen met vissen? Is dan niet afgesloten, maar klimaatinvloeden zijn hetzelfde als in bijvoorbeeld een beek in de buurt. Of je gebruikt een beek/meer in de buurt en telt over een aantal weken per week het aantal/de soorten dieren en planten die je kunt vinden op hetzelfde stuk.

  Maar veel hangt dus af van wat jullie willen onderzoeken.
   
  Nekko en MaestroCygni vinden dit leuk.
 5. Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.170
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Een stuk waar de baarzen niet kunnen komen is een mogelijkheid, maar je kan niet voorkomen dat de watervlooien uit hun veilige gebied zwemmen.
  En wat als de baarsjes gaan kweken, dat wordt een grote afvalbron dan.
   
 6. MaestroCygni

  MaestroCygni

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  3.738
  Locatie:
  Appingedam, (Groningen)
  Vissen ga je zoals Noa zei niet kunnen houden. Zij zullen 's nachts stikken als de planten zuurstof opnemen en co2 aanmaken...
   
  jessicapilon vindt dit leuk.
 7. Mattijs

  Mattijs

  Lid geworden:
  1 nov 2015
  Berichten:
  171
  Locatie:
  Den haag
 8. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  5.322
  Locatie:
  Hellendoorn
  Helpen kan ik je niet, maar ga deze wel even volgen. Wel nieuwsgierig naar
   
 9. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.953
  Locatie:
  Hellendoorn
  Net als jij, Mattijs, heb ook ik hier geen goed gevoel bij!
   
  jessicapilon vindt dit leuk.
 10. Mattijs

  Mattijs

  Lid geworden:
  1 nov 2015
  Berichten:
  171
  Locatie:
  Den haag
  nee lijkt me ook niet helemaal de manier, klinkt als een vissenkom maar dan kleiner en afgesloten :stom: zal wel een soort hippe gadget zijn
   
 11. lars.

  lars.

  Lid geworden:
  10 apr 2009
  Berichten:
  208
  Locatie:
  Alkmaar
  Ik las dit topic een paar dagen terug en heb er even over lopen peinzen. Is het een vereiste dat je het ecosysteem ook echt maakt?

  Wat je in ieder geval zou kunnen doen is alle voorwaarden berekenen: hoe snel kweken watervlooien, hoe veelwatervlooien eet een stekelbaars in de week, hoe veel liter water heb je nodig om zo veel watervlooien te kweken, hoeveel zuurstof produceert een vingerplant (geen idee hoe je dit meet, dus ook alweer een onderzoek op zich), etc etc. Mocht uit je onderzoeken komen dat een 200L aquarium met landgedeelte voldoende is, kun je het misschien wel bouwen. Is de uitkomst van je onderzoeken dat je 1000L water nodig hebt, vergeeft je leraar je het vast dat je het niet echt gaat maken. Al deze losse onderzoeken lijken me al een heeel uitgebreid profielwerkstuk op zich.

  Het uitgangspunt is dan een beetje dat er zelfregulerende ecosystemen mogelijk zijn met planten, en dat je gaat berekenen hoe groot het zou moeten worden met dieren.


  ps. We hebben het er natuurlijk nog niet over dat een stekelbaars een keer dood gaat en dat je meerdere stekelbaarzen nodig hebt voor echte zelfregulatie (en dan ook weer een toppredator etc).
   
  Nekko vindt dit leuk.
 12. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  Wow... dat zijn best veel reacties. Leuk dat jullie hier ook allemaal zo geïnteresseerd in zijn. We willen kijken of het serieus mogelijk zou zijn en dan de veranderingen door de tijd vast leggen. Bijvoorbeeld de algen groei enzo..

  Het is niet vereist dat we het ook echt maken. Alleen er is een praktisch gedeelte en het lijkt ons gewoon super leuk en gaaf om het ook echt te maken. We gaan in ieder geval eerst kijken hoeveel O2 we nodig hebben, hoeveel planten en welke hier voor nodig zijn. Hoe de bodem moet zijn. Hoe wij voor eten zouden kunnen zorgen voor onze consument 2de orde. We gaan natuurlijk eerst een goed onderzoek doen en dan pas zullen we echt met vissen gaan werken. We zijn niet van plan om zomaar te gaan testen en vissen hiervoor dood te laten gaan.
   
  jessicapilon en Ruben01 vinden dit leuk.
 13. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  5.515
  Locatie:
  Oldenzaal
  Leuk idee! Dat is nog wat voor mijn profielwerktstuk over 2 jaar:pk


  Een echt ecosysteem ga je denk ik niet krijgen. Want daarin horen ook roofvissen, en dan is je bak wel heel groot.

  Vgm heeft @stanovic bakken draaien met alleen een pompje, geen filter verwarming oid. Stuur hem maar eens een pb'tje.

  Pompje zul je wel nodig hebben, ivm stilstaand water. In de natuur staat het water ook nooit stil.:!
  Edit, stond al in de beginpost...:oops:
   
  jessicapilon en Nekko vinden dit leuk.
 14. XfiXit

  XfiXit

  Lid geworden:
  1 jun 2017
  Berichten:
  492
  Interessante vraag, wat je wel zou kunnen doen is een literatuurstudie naar de diverse onderdelen, dus inderdaad hoeveel o2 een plant opneemt in de nacht en hij produceert overdag. Dat is data die al onderzocht is en je kunt benutten. Kijk eens op researchgate en Google scholar voor dergelijke onderzoeken.

  Praktisch onderzoek kan je bijvoorbeeld doen door een koppel stekelbaarsjes in een bak te doen, en te kijken of je een manier kan vinden om voldoende voedsel te kweken zonder dat de vissen alles opeten voor je voldoende aanwas hebt.

  Het mooiste is als je de theorie en de praktijk kan samenvoegen voor je conclusies, bijvoorbeeld is voldoende voedsel niet juist dé trigger om paargedrag op te wekken. Want we weten allemaal dat soorten zonder vijanden en met een overmaat aan voedsel nooit stoppen met vermeerderen. (kijk maar naar die 17,6miljoen dieren op dit hele kleine stukje aarde)

  Zo kun je in ieder geval deeltjes van het "probleem" oplossen. Ik weet niet hoe lang je de tijd krijgt. Maar een gedegen onderzoek naar zoveel facetten en systemen duurt jaaaren.
   
  Nekko en Ruben01 vinden dit leuk.
 15. Apisto

  Apisto

  Lid geworden:
  30 dec 2015
  Berichten:
  1.170
  Locatie:
  Belgie, Temse
  Dit lijkt het ideale onderzoek voor een doctoraat in de biologie, die hebben veel meer wetenschappelijke middelen om dergelijke zuurstofproductie te meten,.. Binnen enkele jaren kan jij daar jou aan wagen haha.
  (1 plant gaat nooit voldoende zuurstof leveren, omdat deze de zuurstof ook weer opneemt, en bekeken over de gehele levenscyclus, maakt de plant evenveel O² aan, als dat hij gaat gebruiken in het rottingsproces. Dit betekend dat de plant gedurende zijn gehele cyclus geen zuurstof heeft geproduceerd.)
   
  Nekko vindt dit leuk.
 16. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  Ons onderwerp is eindelijk goed gekeurd. We hebben vandaag een begin gemaakt met het onderzoeken naar voedselketens, afbraak enzovoort.
   
  Killerfish en Ruben01 vinden dit leuk.
 17. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  We hadden een vraagje, is het mogelijk om een bak met water te houden zonder stromend water?
  Of is het mogelijk stromend water te creëren zonder stroom te gebruiken?
   
 18. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  5.322
  Locatie:
  Hellendoorn
  Zou dan kijken naar een zelfreddend ecoysysteempje. Met een zonnepaneel ofzo, heb je geen kabels nodig qua netstroom ofzo.
   
  Nekko vindt dit leuk.
 19. Esthersvisjes

  Esthersvisjes

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  802
  Ik zou eens kijken naar artemia, in een grote bak zout water met voldoende zuurstof erboven. Voldoende licht zodat er algen komen. Misschien dat dit wel zichzelf in stand kan houden. Leuk project, ben benieuwd hoe jullie het aan gaan pakken!
   
  Nekko vindt dit leuk.
 20. eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  192
  Locatie:
  Heerlen
  Allereerst, tof onderzoek!

  Afgelopen week heb ik hier nog een artikeltje over geschreven, ook ik ben de mogelijkheden van een natuurlijk eco-systeem in het aquarium aan het verkennen met zo min mogelijk hulp van techniek. Hoofdzakelijk omdat ik van een zo natuurlijk mogelijk aquarium wil genieten en niet al te veel in het aquarium wil 'rommelen'.

  Maar goed, let's get to business shall we? Ik ben er op terecht gekomen na het lezen van dit artikel. Een aantal google zoekopdrachten verder bracht me al snel bij de 'Walstad method' die het boek 'Ecology of the Planted Aquarium' schreef. Hier en hier wat meer info.
  Ik vermoed dus dat het wél mogelijk is, echter moet het aquarium groot genoeg zijn en over voldoende juiste planten beschikken in verhouding tot de dieren die erin zitten.

  Succes! Ik volg jullie :zwaai:
   
  Nekko vindt dit leuk.
 21. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  dat is waar natuurlijk. Geen extra toevoegingen kan natuurlijk nog steeds met zonnepanelen. Is wel een beetje cheaten natuurlijk:D
  We wouden ook zoiets doen maar dan met daphnia's.
  We hebben nu 9 bakken totaal in beschikking, waarvan de grootste is 2meter is. In de 2meter bak willen we een ecosysteem maken met de spitsmuis als hoogste orde in de voedselketen. Er staat nu een bak met alleen maar planten. We willen nog iets met alleen maar water en iets met water en land gecombineerd maar over de organismen zijn we niet helemaal uit en hoe we het water laten bewegen enzo... ;)
   
  eVolution, Esthersvisjes en Killerfish vinden dit leuk.
 22. Esthersvisjes

  Esthersvisjes

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  802
  Nou, klinkt ontzettend interessant. Als jullie tijd hebben zou ik het leuk vinden als jullie hier af en toe een update neerzetten!
   
  Nekko vindt dit leuk.
 23. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.509
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Zeer interessant topic welke ik wel wil gaan volgen en veel succes gewenst.
   
 24. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  bedankt, ik zal proberen afentoe een update te plaatsen.

  We testen het eerst met 'alleen' planten. Er staan nu 3 kleine bakken met eerst een laag stenen, daarna houtskool en daarna aarde. Hier hebben we water bij gegooid. In de bakken zitten nu planten met verschillende lengte van wortels. De bak is afgesloten en als het goed is hoeven we de planten nooit meer water te geven.

  Hierna willen we het testen met land dieren, waarschijnlijk gaan we spitsmuizen proberen.
  Spitsmuizen zijn consumenten van verschillende ordes. Met als voornaamste voedsel insecten zoals pissebedden. Pissebedden kweken erg snel en makkelijk, we hopen dat een 2meterx1mx1m bak groot genoeg is voor het kweken van voedsel en het afbreken van afval. Maar dat zullen we wel zien in ons onderzoek en de testen.

  Kwa water zijn we niet heel ver en loopt het eigenlijk nu al een beetje dood. Mij lijkt stilstaand water niet mogelijk ivm rotten. en zonder stroom bewegend water maken lijkt mij ook erg lastig/onmogelijk misschien zelfs wel

  mieren leek mij ook erg interessant zeker sinds hun niche zo breed is. Maar ze hebben natuurlijk veel eten nodig. Ik ga hierover morgen overleggen met een mierenspecialist :D, mijn biologiebijles docent

  Als iemand nog een goed idee heeft voor dieren hoor ik het graag. Het liefst hebben we zo normaal mogelijke huisdieren, we willen namelijk een bak maken voor een huisdier dat geen zorg kost. Het kunnen natuurlijk wel vreemde huisdieren
   
  Laatst bewerkt: 10 apr 2018
 25. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  vandaag lang gesproken met een aquariaan en biologieleraar. Het komt er op neer dat spitsmuizen een veel groter gebied nodig hebben dan 2mx1mx1m en dus onmogelijk/onhandig zijn. Na nader overleg zijn we samen tot het idee gekomen om een bak te maken met een labyrinth vis die algen eet of een salamander(salamanders schijnen aardbeien te eten en aardbeien zijn goede planten om te houden in zon bak).
  Eerste vraag aan jullie is er een labyrinth vis die algen eet?

  En dan wordt het idee waarschijnlijk zoiets als links in de bak noriet/actieve kool daarop steen en daarop mos. Dit in een helling/oever vorm. en dan in de rest van de bak aquariumsteentjes/grind met een klein laagje aarde. Dit levert als het goed is een explosie in fosfaat op en daarmee ook algen en cyanobacterien. Dit laten we dan 1 of 2 maanden staan met snelgroeiende planten zoals waterpest/ valnis. en idk wat. Na 2 maanden zo laten staan voegen we langzaam dieren toe zoals watervlooien, springstaartjes, slakjes en andere diertjes. En dan na 5maanden of het liefst eerder als dat mogelijk is de labyrinthvis of salamander.
   
 26. eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  192
  Locatie:
  Heerlen
  Geen idee of het gaat werken, wat de vis betreft geen idee. Wel een slimme keuze om voor een labyrinth vis te gaan!
  Ik sluit me echter bij je twijfels aan, en ben bang dat het niet haalbaar is zonder stromend water. Er bouwt zich zo te veel plantafval op naar verloop van tijd. De echte bio clean up crew zou moeten bestaan uit garnalen en slakken. Als je die kan toevoegen aan je voedselketen is dat probleem grotendeels opgelost. Echter moet dit weer in balans blijven met je vis, die niet alle garnalen binnen 1 á 2 weken moet weg snacken...

  Otocinclus lijken ook een optie, maar houd er wel rekening mee dat het toevoegen van vissen geen fundamentele oplossing is voor algen, uiteindelijk produceren vissen weer afval dat het aquarium weer belast, ook Otocinclus. Desondanks zijn zij door hun dieet wel een betere keus t.o.v. andere vissen.
   
 27. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  Screen Shot 2018-04-11 at 08.19.16.png
  mijn biologieleraar dat door de natuurlijke verdamping als je de bak schuin opstelt het water niet zou gaan rotten. Mist het natuurlijk warm genoeg is.

  Het zwarte = actiefkool
  grijs= grind / steen
  bruin= potgrond
   
  eVolution vindt dit leuk.
 28. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  nadeel van vissen die geen labyrinth orgaan hebben is dat zodra je een verandering in de waterwaardes is ze allemaal dood gaan. Otocinclus is naar mijn ervaring een heel zwakke vis die snel dood gaat als er bijvoorbeeld een ammoniakpiek is of iets anders. Over de algen hebben we niet echt nagedacht. zoiets als slakken zou het probleem voor een gedeelte oplossen.
   
 29. eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  192
  Locatie:
  Heerlen
  Ben benieuwd, volg dit topic met veel interesse en belangstelling :thumbs:

  Als je foto's hebt van de aquaria graag! Ben erg nieuwsgierig.
   
  Nekko vindt dit leuk.
 30. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  86.037
  Locatie:
  Groningen
  Ik ben benieuwd naar de vorderingen en een paar foto s zou leuk zijn als dat mogelijk is.
   
 31. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  iemand een idee van een vissoort?
  eisen:
  -labyrinth het liefst (of erg stevig)
  -alg/plant etend
  -niet te groot (max 10cm )
  -temperatuur maakt niet uit
   
 32. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  5.509
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Is een betta dan geen oplossing ? das ook een labyrintvis toch.
   
 33. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  ik dacht dat betta's geen labyrint vissen zijn.
  Ik ken eigenlijk alleen maar bichips, ropefish, gourami , paradijs, klimbaarzen en zoenvissen
   
 34. TS
  TS
  Nekko

  Nekko

  Lid geworden:
  26 okt 2015
  Berichten:
  2.350
  Locatie:
  Rotterdam
  'Dus in het weekend maar eens de tuin in en op een plaats waar nooit is bemest beginnen te graven, teveel biologisch materiaal is namelijk ook weer niet goed. De bovenste 20 cm werd niet gebruikt de daaronder liggende laag werd in een grote ton geschept. Dan water in de ton en dan het liefst 6-8 weken laten staan en wekelijks wat doorroeren, water afgieten en weer nieuw water erop. Deze hele procedure dient ervoor omdat de aarde in de eerste weken erg veel stoffen als Calcium, Magnesium, IJzer e.d. aan het water afgeeft. Meteen aarde in het aquarium gooien zonder inwateren zou wel eens de vele verhalen over problemen met blauwe alg in de wereld gebracht kunnen hebben.

  Volgens een grafiek is het hele mengsel na ca. 8 weken aardig stabiel. .Maar zolang kon ik niet wachten dus na 5 weken de aarde uit de ton gehaald. De bovenste laag van ca. 1 cm was slibachtig en heb ik maar weggegooid daaronder voelde de aarde stevig en bijna droog aan. Het hele handeltje werd in het aquarium aangebracht in een 2-4 cm dikke laag behalve helemaal vooraan bij de voorruit. Dan tenslotte een laag grof zand erover van 4 tot 7 cm dik.

  Dan is het tijd om te vullen. Best wel spannend! Blijft het wel helder, en heb ik straks geen Rio Negro in m'n bak? Gelukkig het valt mee er is een lichte nevel maar die is na een paar dagen weggetrokken en daarna is alles mooi helder. Dat valt alweer 100% mee.

  [​IMG]
  En hoe zijn nu de ervaringen met de bodem? De bak draait nu zo'n 3 maand en het is dus nog te vroeg om er definitief iets van te zeggen. Van blauwe alg zoals die vaak bij een voedingsbodem van aarde wordt genoemd is geen enkele sprake geweest (afkloppen op kienhout!). Wel was er wat baardalg maar door het verlagen van de pH en toedienen van CO2 is die verleden tijd.

  Tijdens het opstarten is er vaak eerst een piek van ammoniak en dan nitriet en vervolgens nitraat te meten. Deze keer heb ik er niets van gemerkt. Nitraat is nog steeds bijna niet te meten (<5 mg/ltr). Het schijnt dan ook dat de opstartcyclus van zo'n bak met aarde aanzienlijk korter schijnt te zijn dan normaal en dat de bodem nitraat kan gaan bufferen. In mijn situatie is echter de visbezetting ook nog niet zo groot.

  De planten groeien echt als kool (op de bovenstaande foto is het aquarium 3 weken aan het draaien) en wekelijks moet er wel gesnoeid worden. Het water is relatief arm aan voedingsstoffen en sporenelementen (regenwater), maar van gebrek aan sporenelementen merk ik nu nog niets. Wat dat betreft ben ik dik tevreden.

  Is dan alles positief? Nou niet helemaal. Ik wou graag de KH rond de 2 tot 3 hebben. Echter de bodem schijnt al mijn pogingen om de KH omlaag te brengen te neutraliseren. Ik heb het al geprobeerd met turf, filteren over elzeproppen (da's weer een ander verhaal!) en door extra te verversen met regenwater. De KH stijgt echter daarna weer snel naar rond de 7. Afijn al met al heb ik er toch nog geen spijt van. En mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, positief of negatief dan zal ik die hier natuurlijk laten weten.'  We houden zoals eerder aangegeven een laagje aarde erin doen voor plantenvoedingsstoffen. Alleen we twijfelen een beetje wat voor aarde. Heeft iemand ervaring met aarde in het aquarium? en wat zouden jullie aanraden (mest,turf,hummus,aarde uit de tuin, slip , klei)
   
  eVolution vindt dit leuk.
 35. eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  192
  Locatie:
  Heerlen
  Zou je de bron van dit verhaal kunnen vermelden? Ik vind het interessant om dit soort informatie te verzamelen 'for future reference'.

  Ik meen ergens gelezen te hebben dat bepaalde tuingrond ook een goede optie is, maar dat je moet uitkijken met welke stoffen er in verwerkt zijn. Ik zal het van de week nog eens nakijken en de bron(nen) vermelden.
   
  Nekko vindt dit leuk.