World Citizen
Well-known member
- Lid geworden
- 16 mei 2018
- Berichten
- 1,075
- Leeftijd
- 39
Het is een rare vraag
Ik heb jaren lang zeewater gedaan en toch is deze vraag nooit naar boven gekomen. Ik zat echter met vaders in de tuin en die riep spontaan, "waarom kan een zoutwater vis niet in zoetwater leven"?
Ik viel eigenlijk stil. Ik heb jaren lang mijzelf verdiept in zeewater, en dan ga je jezelf niet snel die vraag stellen. Het slaat immer nergens op en we weten allemaal dat vissen dood gaan als je ze in het verkeerde water zet.
Maar uhhh... hoezo dan? Waarom kan een zout vis niet in zoet water, en andersom?
Ik vind het ook een rare vraag maar kan er geen antwoord op geven. Wat is nou essentieel bij zoet tegenover zout kwa vissen? Welk orgaan, of ding zorgt er nou eigenlijk voor dat ze niet overleven in elkaars water?
Al bij al viel ik dus stil. Mijn pa zat me een beetje aan te grinniken "HAHA dat weet je niet he!!!" , en inderdaad... ik zou niet weten waarom. Ik weet precies welke zout vis op wat voor water moet, en hoe ze te houden, en waarom ze in dat water willen leven... maar dat is allemaal ten opzichte van andere zoutvissen. Ik heb eigenlijk nooit nagedacht over de verschillend tussen zoet en zout.
Dus ik gooi hem in de groep. Ik ben reuze benieuwd wat men vind of denkt.
Ik heb expres helemaal nog niet gezocht nadat de vraag bij mij terecht kwam. Ik ga dat nu doen en zal eventuele vondsten hier posten, maar voorlopig sta ik eigenlijk dik voor lul, want ik heb geen flauw idee wat het nou daadwerkelijk is.
DUS:
Waarom kan het lichaam van een zoetwater vis geen zout verdragen, en andersom.
Ik hoop dat we in de stelling echt uit gaan van zout op zoet. Dus temperatuur ed is even niet belangrijk. Het gaat puur over wel of geen zout in het water of zee niveau.
Ik heb jaren lang zeewater gedaan en toch is deze vraag nooit naar boven gekomen. Ik zat echter met vaders in de tuin en die riep spontaan, "waarom kan een zoutwater vis niet in zoetwater leven"?
Ik viel eigenlijk stil. Ik heb jaren lang mijzelf verdiept in zeewater, en dan ga je jezelf niet snel die vraag stellen. Het slaat immer nergens op en we weten allemaal dat vissen dood gaan als je ze in het verkeerde water zet.
Maar uhhh... hoezo dan? Waarom kan een zout vis niet in zoet water, en andersom?
Ik vind het ook een rare vraag maar kan er geen antwoord op geven. Wat is nou essentieel bij zoet tegenover zout kwa vissen? Welk orgaan, of ding zorgt er nou eigenlijk voor dat ze niet overleven in elkaars water?
Al bij al viel ik dus stil. Mijn pa zat me een beetje aan te grinniken "HAHA dat weet je niet he!!!" , en inderdaad... ik zou niet weten waarom. Ik weet precies welke zout vis op wat voor water moet, en hoe ze te houden, en waarom ze in dat water willen leven... maar dat is allemaal ten opzichte van andere zoutvissen. Ik heb eigenlijk nooit nagedacht over de verschillend tussen zoet en zout.
Dus ik gooi hem in de groep. Ik ben reuze benieuwd wat men vind of denkt.
Ik heb expres helemaal nog niet gezocht nadat de vraag bij mij terecht kwam. Ik ga dat nu doen en zal eventuele vondsten hier posten, maar voorlopig sta ik eigenlijk dik voor lul, want ik heb geen flauw idee wat het nou daadwerkelijk is.
DUS:
Waarom kan het lichaam van een zoetwater vis geen zout verdragen, en andersom.
Ik hoop dat we in de stelling echt uit gaan van zout op zoet. Dus temperatuur ed is even niet belangrijk. Het gaat puur over wel of geen zout in het water of zee niveau.