Welke juwel pomp?

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door Tomg, 30 dec 2018.

View Users: View Users
  1. Tomg

    Tomg

    Lid geworden:
    6 aug 2018
    Berichten:
    356
    Hallo allemaal,

    Ik heb nu ruim een half jaar een juwel rio 125 led,
    Hierbij zit de standaard meegeleverde eccoflow 500 pomp met dus een vermogen van 500l/uur.
    Nu vind ik dit na verloop van tijd toch echt een te zwakke pomp, de plantjes bewegen amper en her en der begint zich baardalg t vormen.

    Nu wil ik dus een nieuwe kopen en kan ik kiezen tussen de eccoflow 600 en 1000.
    Dit is nogal een verschilletje.
    Wil ook niet dat de vissen weg worden geblazen maar betwijfel of de 600 voldoende is.
    Ik hoor graag jullie mening

    Groetekes Tom
     
  2. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.967
    Locatie:
    Hellendoorn
    Wanneer er zich baardalg vormt behoeft dat niet aan je pomp te liggen. Kan wel; wanneer de waterdistributie niet goed is en de plantenvoeding niet overal komt. Maar de oorzaak van baardalg moet toch vooral gezocht worden in een tekort aan CO2 en/of wisselende CO2 waardes. Voeg je CO2 toe?
     
    Tomg vindt dit leuk.
  3. jacqueline

    jacqueline

    Lid geworden:
    31 okt 2005
    Berichten:
    3.441
    Locatie:
    hoofddorp
    Geen een. Zijn na een jaar stuk is mijn ervaring. Beter een externe pomp kopen. Iets duurder maar op termijn langer plezier.
     
    Tomg vindt dit leuk.
  4. TS
    TS
    Tomg

    Tomg

    Lid geworden:
    6 aug 2018
    Berichten:
    356
    Ja voeg co2 toe, heb dropchecker met 30 ppm vloeistof. Deze is constant lichtgroen/lichtgeel
     
  5. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.967
    Locatie:
    Hellendoorn
    Als een externe pomp zou bijvoorbeeld een JBL e702 of een JBL e 902 in aanmerking komen. Maar ik zou eerst een uitzoeken waarom je baardalg hebt? Ok, je voegt dus CO2 toe. Mogelijk is je toevoer dan niet constant of ze komt niet overal. Er is nl. een tekort! Check dus je waterdistributie! Dat kan je bijvoorbeeld doen met Easy life filtermedium. Dit laat precies zien hoe je water de bak doorgaat.
     
    Tomg vindt dit leuk.
  6. TS
    TS
    Tomg

    Tomg

    Lid geworden:
    6 aug 2018
    Berichten:
    356
    Heb zelf ook al naar een extern filter gekeken, ben daar niet echt bekend mee.
    Wel heb ik gehoord dat de jbl wat meer lawaai maken, weet niet of dit klopt.
    Krijg dan natuurlijk wel meer ruimte in de bak wat erg fijn is.
    Kan het overwegen.

    Baardalg vind ik ook gek, stroming is zo dat de co2 belletjes wel overal in de bak komen.
    Maar het zit alleen op het hout
     
    jacqueline vindt dit leuk.
  7. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.967
    Locatie:
    Hellendoorn
    JBL maakt geen lawaai, ik heb er twee. Een e902 en een e1501. Je kan, als je baardalg alleen op het hout zit, eens wat Carbo over het hout spuiten, een boost geven zogezegd. Je kan dit doen door het hout uit het water te halen, dat is zeer effectief, maar dat hoeft niet, het kan ook gewoon onder het water. Ik doe dit, zonodig, zelf ook wel met een injectiespuitje.
     
    Tomg vindt dit leuk.
  8. TS
    TS
    Tomg

    Tomg

    Lid geworden:
    6 aug 2018
    Berichten:
    356
    Bedankt voor je tip!

    En als ik overweeg geen extern filter te kopen maar een nieuwe juwel pomp, kan ik dan beter voor de 1000 l gaan of de 600? Ben namelijk best wel tevreden met het filter
    Bak is goed beplant
     
    Laatst bewerkt: 30 dec 2018
  9. TS
    TS
    Tomg

    Tomg

    Lid geworden:
    6 aug 2018
    Berichten:
    356
    Zit me te bedenken voordat ik iets aanschaf dat een wavemaker misschien ook wat is?
    Zie een wavemaker van 1000l/h voor 2 tientjes.
    Ik heb wel garnalen in de bak, dus vraag me af of dat slim is
     
  10. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.574
    Locatie:
    Schiedam.
    Gehaktmolen. voor garnalen.

    Lijkt mij geen goed idee.
     
    tuinkabouter en Tomg vinden dit leuk.
  11. TS
    TS
    Tomg

    Tomg

    Lid geworden:
    6 aug 2018
    Berichten:
    356
    Met een extern filter zit ik er mee dat je totaal niet de in en out flow kan regelen, bij de juwel heb je 2 openingen aan de achterkant, bovenop heb je kleppen.
    Zijn er dan geen garnaal veilige wavemakers?
     
  12. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.574
    Locatie:
    Schiedam.
    Gehaktmolen. voor garnalen.

    Lijkt mij geen goed idee.

    kan je wel maken, he.

    Of wavemakers dat doen, lijkt mij, door de stroming en aanzuiging.
     
    Tomg vindt dit leuk.
  13. Fuubs

    Fuubs

    Lid geworden:
    25 dec 2016
    Berichten:
    825
    Ik heb de pomp ook eerst vervangen voor de 600l/h (en uiteindelijk over gegaan naar een extern filter). T deed wel iets, maar geen wonderen. Ik weet iig van toen nog dat de 1000 niet in de rio 125 paste. Ik heb even snel gegoogled (geen uitgebreid onderzoek), maar volgens mij past hij nog steeds niet, ook niet met extra verloop stukje.
     
    Tomg vindt dit leuk.
  14. TS
    TS
    Tomg

    Tomg

    Lid geworden:
    6 aug 2018
    Berichten:
    356
    Top! Weet ik dat ook weer.

    Heb het even opgezocht en op de nieuwste juwel's (led) kan ook een eccoflow 1000.
    Ga denk ik voor de wavemaker, deze valt ook nog makkelijk in te stellen betreft richting.
    Voor de garnaaltjes zal ik even wat moeten verzinnen
     
    Fuubs vindt dit leuk.
  15. Killerfish

    Killerfish

    Lid geworden:
    13 mrt 2011
    Berichten:
    5.328
    Locatie:
    Hellendoorn
    Evt kun je ook de intake van een extern filter in je filterhiis plaatsen. Ook de outflow zou je hier in weg kunnen werken als je wilt. Qua stroming zou ik me geen zorgen maken. Heb hier 2 tetratec 600 op de 80cm staan en is echt geen wervelbad
     
    Tomg vindt dit leuk.
  16. TS
    TS
    Tomg

    Tomg

    Lid geworden:
    6 aug 2018
    Berichten:
    356
    Ja dat zou ook nog kunnen, maar dan kan ik eigenlijk net zo goed het filterhuis er uit slopen zodat je meer ruimte krijgt.
     
  17. Killerfish

    Killerfish

    Lid geworden:
    13 mrt 2011
    Berichten:
    5.328
    Locatie:
    Hellendoorn
    Klopt. Maar das toch altijd wel even een klusje. Voor op de eenvoudige, korte termijn zou je tijdelijk je externe filter hierin kunnen plaatsen, omdat vaak je hele bak leeg moet voordat je zoiets kan installeren. En daarbij is het niet geheel onverstandig de beide filters samen even een paar weken te laten draaien omdat je anders al je goede bacteriën uit je bak haalt, gezien een groot deel in je filter zit. Zo gun je de bacteriën de kans om in je nieuwe filter te settelen, wat bij een vervanging van de stromingspomp niet het geval zal zijn
     
    Tomg vindt dit leuk.
  18. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.967
    Locatie:
    Hellendoorn
    De inlaat behoef je niet te regelen. De (uit-)stroomsterkte is wel degelijk te regelen met een spraybar of anderszins. Een Wavemaker zou ik niet aan beginnen in jou geval.
     
    tuinkabouter vindt dit leuk.
  19. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.967
    Locatie:
    Hellendoorn
    Het filterhuis kun je ook laten staan om deze als voorfilter te gebruiken voor je externe filter.
     
    Killerfish vindt dit leuk.