Vreemd gedrag sluierstaarten


M

MoZi

Guest
Hallo allemaal,

Ik heb 6 sluierstaarten, en over drie van hen heb ik een paar vragen waar ik hoop antwoord op te kunnen krijgen van ervaren sluierstaart houders. Na googlen word ik niet echt veel wijzer: de één zegt dit en de ander zegt precies het tegenovergestelde...

* Derpy: Ons kleinste sluierstaartje (een zwarte telescoop, met staart meegerekend misschien maar net aan 5 cm) heeft al zijn vinnen, behalve de staart, altijd plat op het lijfje. We hebben hem nog nooit anders gezien. Hij is vergeleken met de rest ook best dun. De eerste dagen dat we hem hadden kon hij ook niet eten, de bolletjes waren te groot voor zijn kleine mondje en de rest pikte al het eten weg.
Omdat hij na 3 dagen nauwelijks tot niets eten stilletjes op de bodem van het aquarium lag, heb ik hem er even uitgehaald en in een klein bakje gezet om even te kunnen eten. Hij knapte meteen op en zwom de rest van de dag weer vrolijk en actief rond bij de rest. Vanaf die dag ben ik JBL Novo Tab en JBL Novo Fect gaan geven en nu kan hij wel mee eten!
Alleen gaat hij nu ineens 's avonds bovenin de bak drijven (niet op zijn zij, maar gewoon recht)... (ik heb geen bubbels in het aquarium en geef dus ook geen drijfvoer). De volgende ochtend zwemt hij weer gewoon rond en heeft er geen last meer van.
Waar ik me het meest zorgen om maak is dat hij zo dun is en dat hij drijft)

(we hebben hem Derpy genoemd omdat hij zo grappig en nieuwsgierig is, hij is ook totaal niet bang voor ons en komt altijd ook even kijken als je voor het aquarium staat. Ook vindt hij het geweldig om bij het filter tegen de stroom in de zwemmen, hij zoekt het regelmatig weer op!)

* Grumpy: Onze tweede zwarte telescoopoog ziet er supergezond uit, alle vinnen recht en wappert in het water. Alleen zomaar ineens op een dag zag ik zijn mondje ineens schreef staan. Hij kan wel gewoon goed eten en schijnt er zelf helemaal geen last van te hebben, maar ik vraag me toch af hoe dit is gekomen...

(we hebben hem Grumpy genoemd omdat hij al vanaf dag 1 een best knorrig gezichtje had, hij zwemt ook vaak heel langzaam en lijkt niets leuk te vinden wat de andere wel leuk vinden, toch past hij erg goed bij de rest en gaat vaak bij Derpy kijken als die ergens stilletjes in een hoekje ligt).

* De Tuinman: Dit is een oranje/zwart gevlekte sluier. Hij is altijd lekker actief bezig met de plantjes, snoeit er her en der eens wat vanaf en zit lekker in het grind te wroeten, vandaar zijn naam.
Maar 's avonds gaat hij net als Derpy zijn luchtbedje oppompen om eens lekker (recht) te gaan drijven bovenin het aquarium... De eerste paar dagen probeerde hij uit alle macht de bodem weer te bereiken. Maar na een paar dagen gaf hij dat op en nu slaapt hij denk ik gewoon boven en zwemt hij overdag gewoon vrolijk normaal rond.

Wij hebben een Jewel Rio 180 aquarium (we gebruiken de pomp die erbij zat zonder extra blokken), alle waterwaardes zijn perfect, voeren doen we 1x per dag (de ene dag 1 tablet Novo Tab en de andere dag 1 tablet Novo Fect). Temperatuur zo'n 23 graden. En de andere 3 sluiers zijn allemaal ongeveer even groot (met staart circa 7 cm).

Ik hoop dat ik zo genoeg informatie heb gegeven, het is een heel verhaal geworden.
 
NO3: 10
NO2: 0
GH: >7
DT: >7
TH: >14
KH: 6
TAC: 7.2
CI2: 0

Geen idee of ik het goed heb getest nu, normaal doet mijn man dit...

En hier een foto van het aquarium
20180219_112009.jpg


20180219_112009.jpg
 
Sinds wanneer staat het aquarium? Sinds wanneer zijn er vissen ingekomen en op welke wijze? Alle 6 in 1 keer erin of geleidelijk aan?

Hoe test je het water, druppels of strip? Hoeveel en hoe vaak ververs je water? Wanneer heb je filter gereinigd en hoe? niet meteen gaan schoonmaken hoor. Je filter moet bacterieen hebben.

Maak wat close ups van de vissen. Video ook handig.

Vinnen knijpen en bekproblemen duid op iets bacterieels maar wil eerst fotos zien. Zie je de vissen ook schuren over de bodem? Oogjes die wat naar voren staan?

Ververs in ieder geval 50 % water om eventuele bacteriedruk tegen te gaan. Vullen met water van dezelfde tempratuur max 1 graad verschil en dan liever warmer.

Om te beginnen moet je 1 dag niet voeren en haal een zak diepvriesdopertwen (grootste erwten makkelijkste). Handje erwten in bakje met laagje water en ff in de magnetron de kook eroverheen. Doperwten pellen, velletje eraf halen en klein snijden en 5 dagen alleen de doperwten voeren. Niets anders!!!

De erwten laxeren en blazen de darmen schoon en ontluchten de boel. Dit is zeker goed voor je drijvers. De rest kan ook gewoon de doperwten eten. het lijkt zielig maar ze kunnen tijden zonder eten. Sluiers zijn verzot op doperwten daar maak je ze tevens tam mee. Meerdere malen per dag geven. Op een gegeven moment zie je alleen nog maar groene poepslierten als het goed is.

Als je al het een en ander aan info heb gelezen dan weet je dat je teveel sluiers heb op de 180 liter. Het filtertje van de juwel kan dit nooit aan. Jonge sluiers geven groeihormonen af en hoewel je aquarium er erg rein uitziet gaat deze samenstelling niet goed komen.

Beetje meer info dan kunnen we verder kijken.
 
Ik baal echt enorm...
Begin dit jaar wou mijn dochtertje sluierstaarten, de dierenwinkel zei dat er 8 (!) in een Superfishtank van 50 liter konden.
We hebben die tank gekocht (met een enorme lawaaibak van een filter die erbij zat), na een week werden ze enorm ziek: witte stip, wormen in de bak, ze werden allemaal bijna wit van kleur net of ze wit wegtrokken (behalve de zwarte die hadden nergens last van vreemd genoeg).
Wij een groter aquarium gekocht, medicijnen gekocht (Esha Exit en Esha 2000) en de vissen knapten enorm op. Ook doen we bij het verversen elke week A-Complex van Aqua Synergy erbij. We hebben een Amonia Alert hangen, Esha teststrips doen we nu ook regelmatig. Alles voor de visjes, maar zijn al inmiddels 1500 Euro lichter.
Komen er nu dus achter dat een 180 liter bak alleen maar kan bij intensief schoonhouden en verversen, dat doen we gelukkig al. Maar om nu zo snel alweer een duur aquarium te kopen, dat wordt me iets te gortig om eerlijk te zijn.
Ik ben wel enorm boos op de dierenwinkel. Je reinste dierenmishandeling om 8 sluiers in een 50 liter tank aan te raden!

Maar goed, om je vragen te beantwoorden:
1) we testen het water met Esha strips
2) Verversen doen we 1x per week, 50%.
3) Filter heeft meerdere blokken: BioPad filterwatten (vervangen we 1x per week), BioCarp actieve koolstof (1x per maand vervangen), BioPlus grove spons (1x per 3 maanden vervangen), BioPlus fijne spons (1x per 9 maanden vervangen). Hier houden we ons netjes aan, maar het witte filter vervangen we eerder als het echt vies is.

Close up maken van de vissen is mij nog niet gelukt, zou het wel heel erg leuk vinden, want ze zijn echt rete schattig!
Dat van die erwtjes had ik vanmiddag gelezen en ik ben meteen naar de winkel gegaan, dus dat zit wel goed :)

Oei, dat van die groeihormonen wist ik niet...
 
de dierenwinkel zei dat er 8 (!) in een Superfishtank van 50 liter konden.


Die hebben vast mer verstand van hondenbrokken:'(. Bij veel zaken laat de kennis te wensen over en ben je afhankelijk van hun advies/kennis. In de toekomst zou ik me dus eerst goed inlezen voordat je op hun advies afgaat;). Hier kun je weer van leren denk ik dan maar.
 
Blijkbaar kan ik mijn bericht niet meer aanpassen, maar ik was vergeten om te zeggen dat er in het filter ook nog een Nitrax nitraatverwijderaar inzit. Deze moet elke maand vervangen worden.

@John: ja belachelijk hè?!
 
Snap de situatie. Ik ben zelf ook helemaal verkeerd begonnen. De LFS wil alleen maar de kassa laten rinkelen.

Gezien de situatie nu, zul je toch wat maatregelen moeten nemen. Hoeft niet allemaal tegelijk maar anders gaan je visjes weer ziek worden tot erger.......

Je zult 2x in de week 50 % moeten gaan verversen. Tip; je heb van eheim opvoerpompjes. Tuinslag aan pompje, pompje in aquarium, slang waar je vies water wil lozen stekker erin en water eruit. (sterkste uitvoering nemen gaat het snelst) Tuinslang aan kraan en vullen maar. Tijdens vullen tempratuur in de gaten houden en zo nodig bijstellen.

Op MP een externe filter gaan scoren. Bijv JBL vanaf 900 liter. 901, 1201, 1501. Je heb ook andere merken maar dat weet ik niet. Het gaat om het aantal liter des te meer des te beter. Extern is handiger werken. Filter gaat in kastje eronder.

Je filter die je nu heb moet je het pijpje met de kromming naar boven richten zodat je golven op het wateroppervlak krijg. Dit is zuurstof. Een cassette juwel cirax kopen. Soort steentjes. De koolspons eruit halen. Van onderaf gezien dan grove spons, cirax, fijne spons, witte sponzen. alleen witte uitspoelen, als je bijna geen stroming meer heb ga je pas verder naar beneden werken. De cirax spoel je nooit uit.

De koolspons haalt alle toevoegingen zoals medicatie, plantenvoeding, a complex eruit. Kool absorbeerd alles dus onnodig. Deze plaats je alleen na een kuur medicatie voor een paar dagen erin.

De strips zijn niet al te betrouwbaar. Setje meetdruppels NO2 en NH4 kopen. De eerste keer complete setje met glazen potjes erbij daarna kun je de bijvulling kopen. Lijkt ingewikkeld maar is heel makkelijk. Deze 2 waardes zijn het belangrijkste. Kun je altijd later uitbreiden als je dit wil.

Indien je druppels NH4 meten moet je meteen verversen dit is giftig worden ze ziek en erger van. Hoge NO2 ook verversen. Kan maximaal 0.1 zijn voor korte tijd. Logisch denken meet je bijv. 0,4 en je ververs 50% dan hoe je 0,2 over dit is nog teveel dus de volgende dag weer verversen. Sluiers kun je hele grote hoeveelheden verversen als tempratuur van verse water maar goed is. Sommige doen 100 % verversingen.

ESHA en EXIT niet meer gebruiken. Oud middel veel resistentie. Doet weinig tot niets meer. Als je medicijnen haal eerst zeker weten wat er aan de hand is en dan een goed medicijn kopen.

Allerbelangrijkste. Ga niet meer naar je LFS. Je verhaal geeft aan dat deze voornamelijk gespecialiseerd is om omzet te maken ten koste van onwetende mensen.

Aquaplantsonline of aquastore xl online zaken waar je van alles kunt krijgen.

De getrokken vinnen en de bek en het drijven duid op een bacterieel probleem.

https://www.nikoi.nl/nt-labs-koi-care-acriflavin-250-ml-voor-9000-liter

Dit is een vrij mild middel. Je zou ook kunnen gaan voor de bactopur direct tabletten maar dit heeft gevolgen voor je bacteriehuishouding.

Voor het toevoegen van medicijnen eerst 50% verversen en dan de kuur erin. Tijdens de kuur en nadien moet je meten met de druppels zodat je kunt zien of de medicatie je bacteriehuishouding om zeep heeft geholpen en je dus een maand lang veelvuldig moet verversen.

Heel verhaal. hoop dat je er wat aan heb. je dochter heeft een leuke hobby voor jullie uitgekozen:smitten:close ups vind ik leuk hoor
 
Ik moet zeggen Michelle dat je altijd een hele uitgebreide reactie geeft bij ziekten:thumbs::thumbs:
 
Ik moet zeggen Michelle dat je altijd een hele uitgebreide reactie geeft bij ziekten:thumbs::thumbs:

Helaas komt ziekte al vaak door leefomstandigheden en een flesje van het een en ander erin gooien zonder de rest zal weinig resultaat geven. Zulke LFS zaken moeten ze eigenlijk sluiten of alleen hondenbrokken laten verkopen:p
 
Jeetje Michelle, wat goed dat je zo'n uitgebreid antwoord hebt gegeven. Daar kan ik echt wat mee! Dank je wel.

Heb het meteen besproken met mijn man toen hij uit zijn werk kwam. En beide zijn we tot de conclusie gekomen dat we over een maandje of 3 wel een 450 liter aquarium kunnen kopen.
In de tussen tijd zullen we doen wat jij zegt met verversen en filters.
Heb ook meteen een Cirax cassette besteld, een Eiheim opvoerpomp en medicijn.
Dus ik ga dit eerst even doen en dan laat ik wel even weten hoe het gaat.

Aquaplantsonline ken ik inmiddels en ze zijn volgens mij wel blij met mijn meerdere bestellingen elke dag.

Inderdaad leuke hobby heeft ze uitgekozen voor ons. Maar gelukkig waren wij al meteen helemaal weg van die grappige sluiers, dus uiteindelijk zit dat wel goed :)
Nooit gedacht dat ik me zou kunnen hechten aan vissen, maar is toch gebeurt.:smitten:
 
Hoe gaat het ondertussen met de doperwten?

Na de 5 dagen kun je 1 keer gewoon voer erbij doen en langzaam opvoeren. Geef ze altijd wat doperwtjes in de week. Jonge sluiertjes meerdere malen per dag kleine beetjes eten geven.

Nog een tip. Google eens op zorona aquarium. Deze maakt een aquarium op maat en is vrij goedkoop. Bezorgt hem ook voor zeer schappelijke prijs. Zit verder niets bij maar als je extern filter heb kan die erop en eventueel een tweede of de juwel filter los maken en erbij plaatsen. Verlichting kan je dmv spots of als je man handig is een kap maken.
 
Ik heb de doperwtjes klaargemaakt en er een paar in het aquarium gedaan, maar ze lijken het niet echt bijzonder te vinden...
Ze eten het wel, maar niet echt met enthousiasme, na 10 minuten liggen er nog steeds 2-3 doperwtjes op de bodem (ik heb er ongeveer 6 ingedaan).

Ik ben vanochtend ook even voor het aquarium gaan zitten om close-up foto's proberen te maken :foto:
Van de 100 heb ik er 4 die wel aardig gelukt zijn. Ze zijn ook zo bewegelijk.

IMG_0552_LI.jpg
IMG_0569_LI.jpg
IMG_0573_LI.jpg
IMG_0593_LI.jpg
 
Bij de tweede keer doperwtjes voeren leken ze de smaak te pakken te hebben!
Het was echt zo op. Ze moesten denk ik even wennen ofzo.
Tuinman poept nu allemaal luchtbelletjes uit :D.

Ik heb ook even gekeken bij Zonora Aquariums, ziet er goed uit, hou het zeker in gedachten. Dank je voor de tip Michelle!:thumbs:
 
Leuk he die kleintjes.

Dat ze mondjesmaat eten zal komen omdat er iets niet goed is met ze. Ik zie dat derphy witte uitslag op lijf heeft en ook zie ik wat gerafelde vinnen en oogjes die naar buiten komen.

Voer wat ze niet eten eruit halen anders gaat het rotten.

Heb je de medicijn besteld?

Dat is voor bacteriele zaken. Na de kuur goed kijken of de witte uitslag op derpy weg trekt. Zo niet dan heb je nog ws een parasieten probleem. Als vis verzwakt door bacteriele ziekten grijpen de parasieten hun kans. Een vis heeft altijd wat parasieten en kan dit zelf aan maar verzwakte vissen niet.

Na de kuur eerst kijken of de vinnen niet verder rafelen, de oogjes weer meer in de kop komen en dat ze allemaal hun vinnnen losjes gebruiken. Zo niet de kuur die je hebt besteld herhalen. Bactereiel ernstiger dan parasieten.

Parasieten kun je daarna behandelen met medicijnen kuur maar ook met zoutbadjes. Daar zou je nu al mee kunnen beginnen zolang je de medicatie niet in huis heb. Zout stript de slijmhuid waar de parasieten zich in bevinden.

2 bakjes water zelfde tempratuur aquarium.
1 bakje 25/30 gram zout zonder jodium per liter toevoegen en goed roeren. Zout moet opgelost zijn.
Vis met maatbeker vangen. Vis en water. Maatbeker stil onder water houden en ze komen vanzelf kijken en eruit scheppen.
Maatbeker boven zoutbadje en met hand vis pakken.
max 3 minuten in zout houden of totdat hij op zij valt en je de kieuwen niet meer zie ademen.
Daarna in schone waterbakje doen en vis met hand heen en weer bewegen zodat hij kieuwen spoelt. Vis in aquarium doen.

5 dagen achter elkaar doen

je pak de vis aan de zijkant losjes. Gaan even flipperen dan vrij laten dan weer pakken. Op een gegeven moment voel je dat hij niet flippert en kun je hem vastpakken bij lijf achter de kieuwen.
 
Laatst bewerkt:
Bij de tweede keer doperwtjes voeren leken ze de smaak te pakken te hebben!
Het was echt zo op. Ze moesten denk ik even wennen ofzo.
Tuinman poept nu allemaal luchtbelletjes uit :D.

Ik heb ook even gekeken bij Zonora Aquariums, ziet er goed uit, hou het zeker in gedachten. Dank je voor de tip Michelle!:thumbs:

Luchtbelletjes poepen is goed. Heeft dus lucht in darmen vandaar dat drijven. Geef paar keer per dag portie erwten.

In mijn fotoalbum kun je aquarium zien van zorona. Ik heb 1.60 lang 400 liter. Ik meen rond de 200 euro en bezorgen van Groningen naar Arnhem meen 50 euro en heeft ook geholpen op kastje tillen. Erg zwaar namelijk.
 
Oh jeetje, dat zoutbadje klinkt wel heel erg eng! Weet niet of ik dat wel durf...

Waar zie jij witte uitslag en gerafelde vinnen? Als je de rugvin van Grumpy bedoeld, die was altijd al zo, het lijkt wel of zijn rugvin een beetje in tweeën is gedeeld, maar niks gescheurd of gerafeld hoor.
Of ik zie het natuurlijk verkeerd, dat kan heel goed, want ik dit zijn mijn eerste sluiers...

Ja, medicijn is besteld.

En al het voer hebben ze gewoon opgegeten.
Elke 4 uur een paar erwtjes is dat goed? (behalve vanavond en vannacht niet)
10.00 uur, 14.00 uur en 18.00 uur, of is dat te weinig?

En is onze Goude eigenlijk wel een echte sluier? Hij ziet er namelijk qua lichaamsbouw echt heel anders uit:
IMG_0590.JPG
 
Foto 1 tuinman zie je dat ringetje om het zwarte pupil meer naar buiten staan dat komt door bacterie druk.

een na laatste foto van de 2 zwarte zie je duidelijk op derpy witte vlekken op achterlijf en bovenvin de ander zie je ook wat bij de ogen en aanzet staart. Kan schimmel zijn dat door bacterie komt maar kan ook parasieten zijn. Inderdaad de scheur in vin. Kan beschadiging zijn maar dit hoort niet.

Derpy zie ik op alle fotos met strak getrokken vinnen. Op overzichtfoto zie ik ook getrokken vinnen bij andere maar kan ook net zijn dat ze zwemmen. alle vinnen horen losjes te hangen en rugvin omhoog.

De oogjes van de telescopen zijn ook al erg groot in vergelijking met lichaam. Dat is niet zo erg maar hoort niet zijn al wat vergroeit. Ze zijn ook nogal magertjes. Als ze straks beter zijn en je geef meer voer trekt de verhouding nog wel bij. :chef:vetmesten. Je mag echt wel 4 tot 5 keer voeren als je daar tijd voor heb. Een sluier hoort een heel bol buikje te hebben. Meer buik dan vis. Kijk maar eens in me fotoalbum daar kun je de buikjes zien.

Goude is ook een sluierstaart. LFS visjes zijn meestal een mengeling en weet je nooit wat het gaat worden. Ik heb zelf ook z on lange lichaam sluier. Mijne heeft ook nog een tumor op zijn flank maar zwemt al wat jaartjes rond

Onderste foto toen ze klein waren. De witte oranje ook zo lang. 2 jaar later . De zwarte telescoop klein en 2 jaar later.

IMG_0379.JPG

IMG_0374.JPG

.
IMG_0156.JPG
 
zorona aquarium 1.60 50 50 op juwelkastje 1.50 met plaat betonplex 1.60

IMG_0284.JPG


met filters

IMG_0286.JPG
 
Tja, als je het zo bekijkt zie ik die witte plekjes ook wel, dacht alleen dat het gewoon wat doffer was.
Maar dat is geen witte stip toch?
Dat van die oogjes zie ik niet zo goed, maar ik geloof je meteen.
Als ik wat meer ervaring krijg zal ik dit soort dingen hopelijk snel herkennen in de toekomst.

Ik vind ze ook wat aan de magere kant, altijd al gevonden. Bij de LFS zeiden ze dat ze maar 1 bolletje zinkvoer per vis mochten per dag, anders zouden ze dood gaan.
Maar toen hebben we dat al snel naar 2 bolletjes per vis gedaan, en daarna naar 3. Maar nog steeds leken ze erge honger te hebben.
Vooral denk ik omdat de Goude alle bolletjes van de andere op ging eten. Daarom zijn we overgestapt op NovoTab en NovoFect, zodat ze allemaal te eten hadden en dat hielp.
Langzaam aan zag je de buikjes ietsjes dikker worden. Misschien dat 1 tablet te weinig is...
Maar nu zeg jij dat ik ze meer eten moet geven, maar ben toch een beetje bang dat ze dan dood gaan van te veel eten. Hoe zit dat?
Hoeveel en hoe vaak moet ik ze dan eten geven?

Dat aquarium van jou ziet er goed uit en je vissen ook! Jeetje wat een heerlijke bolle buikjes! Maar ze zijn natuurlijk wel ouder dan die van mij.
Jouw zwarte telescoop (de jonge foto) lijkt wel een beetje op Derpy :)
4 januari dit jaar hebben we de Oranje en de Goude gekocht, een week later Tuinman en Junior en twee later Grumpy en Derpy. Grumpy en Derpy waren toen nog maar net een week in de winkel.
Dus ik denk dat ze nog maar een maandje of 4-5 zijn?
Geen idee eigenlijk hoe oud ze zijn als ze in de winkel terecht komen.
We hebben in elk geval wel het idee dat Derpy echt nog veels te jong was om verkocht te mogen worden. De LFS weet niet hoe oud ze zijn of waar ze vandaan komen.

Wel fijn om te weten dat de Goude een echte sluier is, waren al bang dat het stiekem gewoon een goudvis was hahaha. Niet dat het erg is hoor, hij hoort er nu gewoon bij!
 
Geen witte stip. Dit zie je vaak op vinnen en staart en lijkt net of er zoutkorreltjes op gestrooid zijn.

Een vis heeft een slijmhuid over zich wat ze beschermt tegen allerlei ellende wat in je aquarium leeft. Elke vis heeft wel wat ongedierte op zich leven maar door goede weerstand kunnen ze dit zelf aan. Als vis intern bacterieen heeft zijn ze verzwakt en imuunsysteem werkt niet goed. Parasieten nestelen zich in de slijmhuid en draaien rondjes op zoek naar visfilet. Vissen schuren vaak over de bodem en de slijmhuid raakt geirriteerd. Dat witte. Op zwarte vissen zie je dat heel goed. bijna alle ellende zoals wormen, parasieten kun je niet met het blote oog zien, alleen met microscoop.

Een goudvis zit lichamelijk anders in elkaar dan andere vissen. ze hebben geen maag. Vandaar je ze meerdere malen per dag moet voeren. Niet 1 of twee brokjes maar wat tussen twee vingers past. Inderdaad kunnen ze zich doodvreten maar ze moeten wel genoeg krijgen en ze vreten nogal wat. Het beste is voer voor goudvissen. Dit is voer wat qua samenstelling het beste is voor hun spijsvertering. Hikari fancy goldfish is een beter merk maar wel wat duurder. Dit zijn zinkende pellets. Bij zooplus heb je ook grote zakken van tetra vijvervoer. Hier zit van alles in en vinden mijne ook erg lekker. Hier zitten wel sticks in die wat te groot zijn voor jouw kleintjes maar je zou het even kunnen fijn vijzelen. Vele merken goudvisvoer. Muggelarven, tubifex, watervlooien vinden ze ook lekker. Heb je gedroogd en diepvries in LFS. zooplus heeft ook in een soort van suikersticks die je in horeca bij koffie krijg maar dan gevuld met muggenlarven. Zou geen verse geven want zit vaak ellende bij in de zakjes. Geblancheerde groente zoals broccoli, tuinbonen zonder vel, spruit ook lekker en gezond.

Mijn jonkies kregen 4 tot 6 keer per dag. Als ze wat ouder zijn zoals nu krijgen ze nog 3 tot 4 keer per dag. ik wissel gewoon af net waar ik tijd en zin in heb krijgen ze. Doperwten krijgen ze standaard paar keer per week voor darmen.

Google eens utube jenny fancy fish, meen solid gold. is een engelse dame die heel veel utube filmpjes heeft en erg leerzaam is. Als je ze goed voer en straks een groter huis heb geregeld en veel vers water geef krijgen ze nog wel een groeispurt en zie je ze per maand uitdijen en groter worden. Dan heb je een mooi vol vissenhuis:D
 
Meer variatie in de voeding daar heb ik wel oren naar! Ga zeker even wat van dit Hikari voeding kopen en vijvervoer.
Ik had gedroogde watervlooien gekocht, maar die blijven drijven. Heb het eerst in een bakje water geprobeerd, maar zelfs na een uur drijft het nog steeds.
Ik had namelijk gelezen dat sluiers geen drijvend voer mogen, maar in het pdf document wat John aan het begin van dit draadje heeft geplaatst staat weer in dat het een fabeltje is.
Kortom weer verwarring.

En oh wat was ik blij gisteravond!
Al na een dag erwtjes eten is er geen één gaan drijven! Ze waren allemaal lekker in rust en ook vanochtend zwommen ze rustig rond.
Gisteravond ook het medicijn erin gedaan en Derpy zijn vinnetjes beginnen al weer een beetje te wapperen! Het is echt ongelooflijk!
Erwtjes hebben ze ook netjes opgegeten.
Zo lijkt het wel weer wat te worden.
Over een paar dagen als de kuur is afgelopen zal ik wel weer even nieuwe foto's maken.

Ik ben niet zo van YouTube, maar ik ga nu toch maar even wat filmpjes bekijken ;):c

Duizend maal dank Michelle voor al je goede advies!:thumbs::thumbs::thumbs:
 
Goed om te lezen dat ze niet meer drijven!! door de gedrongen bouw hebben sluiers vaak last van darmen dus gewoon een aantal maal per week doperwten geven voorkom je het meeste. Zie je weer eentje drijven weer een dag niet voeren en 5 dagen alleen erwten.

Drijvend voer mag geen probleem zijn. Geef gewoon op de dag wat afwisselend. drijvend, zinkend, groenvoer, insecten dan komt het wel goed en zal je zien hoe hard ze gaan groeien.

Na de kuur heel goed je waterwaardes meten en veel verversen. Beter 1 x 70 % verversen dan 2x35 %. Zeker een maand lang in de gaten houden want medicatie kan je bacteriehuishouding van je filter platgooien.


Onthouden! als je ooit vermoed dat ze wormen hebben dan nooit medicatie met flubenol/flubendazole gaan geven. Hier gaan sluiers dood aan en krijg je heel vaak mee van dierenartsen of dierenwinkels. In bijna alle wormenmiddelen voor vissen zit dit goedje. Even google op manuas aquarium daar hebben ze bilocil voor. Is wat duurder maar voor wormen het beste.

Succes met je mooie sluiertjes en ben benieuwd naar de fotos. Ook leuk om een fotoalbum aan te maken dan kun je zelf terug kijken en zie je echt verschil qua groeien.
 
Trouwens vergeet niet je koolspons uit je filter te halen als je medicatie ga gebruiken. De koolspons absorbeerd de medicatie en gaat niet werken dan. voordat je kuur erin doe 50 to 70% verversen, kuur langzaam erin bij voorkeur op je filter uitlaat zodat het goed verspreid. Na de kuur wederom verversen en die koolspons een paar dagen 2 ofzo erin. Die haalt dan de restanten weg. Na die dagen gewoon uitspoelen en bewaren kan je volgende keer weer gebruiken.
 
Dat drijvend voer ga ik toch maar niet toevoegen aan hun dieet. Ik had dat filmpje bekeken wat je voorstelde, maar ik heb ook een aantal andere filmpjes van die Jenny bekeken.
En ik vond dat ze wel een punt had met drijvend voedsel: je leert je vissen zo dat er ook eten kan zijn aan het oppervlak en dat wil je niet, je wilt juist dat ze op de bodem gaan zoeken naar eten.

Het koolstoffilter hebben we er meteen uitgehaald toen jij die info gaf. Dus dat zit de medicijnen nu niet in de weg.
Ik heb niet het idee dat ze wormen hebben, ben zelfs met een vergrootglas voor het aquarium gaan zitten om alle symptomen goed te kunnen bekijken (had al die vreselijke plaatjes bekeken hoe alle visziektes eruit zien, brrr).
Niets kunnen ontdekken.
Inmiddels lijkt het wel of ik een spoedopleiding visdeskundige aan het volgen ben. Hopelijk krijg ook ik weer wat rust straks, mijn hoofd loopt inmiddels over van alle informatie :book: :D
 
:oops:HBO opleiding he:D Helaas kun je met een vergrootglas niet alles zien. Ik heb mezelf een microscoop aan geschaft en een utube cursus afstrijkje maken gevolgd :book: Maar aan de hand van gedrag en uiterlijke kenmerken kun je ook al veel zien.

Voer hangt ook een beetje af welk soort vis je heb. Bij sommige soorten geven ze juist drijvende voer om de hump (bobbel op rug) te stimuleren. Je heb ook sluiers met wen dan heb je hier weer speciaal voer voor zodat de wen groot word.

Mijne eten alles drijvend, zinkend dus het is niet zo als je ze drijvend voer geef dat ze dit alleen nog maar eten. Zijn vreetmonstertjes en vreten alles. Ik vind het drijvende voer ook wel een leuk gezicht want geeft een beetje jachtinstinc. zie je ze echt door het aquarium jagen achter het voer aan wat door je filter word verspreid.
 
Als ze straks wat ouder zijn niet schrikken als je witte stipjes op de kop, kieuwdeksels en borstvinnen zie verschijnen. Dit is geen witte stip maar paaipukkels. Zo kan je zien wat mannetjes en vrouwtjes zijn. De mannetje krijgen de stippen. Vele denken dat het witte stip is:p De mannetjes jagen achter de dames aan en dit gaat er hard aan toe. De mannetjes beuken de eitjes uit het vrouwtje. Daarom geen scherpe dingen in je aquarium ivm verwondingen. Ben je al geestelijk voorbereid:D
 
Als ze straks wat ouder zijn niet schrikken als je witte stipjes op de kop, kieuwdeksels en borstvinnen zie verschijnen. Dit is geen witte stip maar paaipukkels. Zo kan je zien wat mannetjes en vrouwtjes zijn. De mannetje krijgen de stippen. Vele denken dat het witte stip is:p De mannetjes jagen achter de dames aan en dit gaat er hard aan toe. De mannetjes beuken de eitjes uit het vrouwtje. Daarom geen scherpe dingen in je aquarium ivm verwondingen. Ben je al geestelijk voorbereid:D

:D Die info had ik al tot mij genomen. Ik had ook gelezen dat dit pas gebeurt tussen de 1 en 3 jaar, dus ik heb nog even denk ik. Weet ik eindelijk ook het geslacht van mijn sluiers. Ik heb na zeer grondig kijken het flauwe vermoeden dat onze Oranje en Grumpy de enige mannen in de bak zijn, maar weet het nog niet 100% zeker.

Ik had een filmpje gemaakt daarnet dat ze aan het eten waren, maar kan die helaas niet hierheen uploaden.
 
Tijd voor een update, want we zijn inmiddels al weer 2 weken verder!

- We hadden NTLabs Anti-Internal Bacteria toegevoegd en dat had veel succes! (@Michelle: we hadden toch maar niet het medicijn gebruikt wat jij zei want op de site van NTLabs zeiden ze daar het volgende over:
" DO NOT use pond or koi treatments in aquarium. If you do, you put your fish at risk of a significant delpetion of oxygen (as higher temperatures reduce water's oxygen holding capacity) and an overdose of the medication (as our Pond and Koi Care products are designed for outdoor use in large bodies of water, variables which cannot be replicated indoors)."
)
- Derpy zijn vinnen staan weer allemaal goed en fier omhoog! Hij wordt ook langzamerhand ietsjes dikker.
- Grumpy zijn vin is weer helemaal heel, en ik dacht nog wel dat het zo hoorde omdat ik hem niet anders kon... :oops: Waarom zijn bekje schreef staat weet ik nog steeds niet, maar hij schijnt er zelf totaal geen last van te hebben.
- Geen drijvende vissen meer gehad.

Maar het gevaar is nog niet geheel ontweken helaas.
Onze Oranje heeft een klein wit gezwel bij zijn mond, dat moet nog even opgelost worden.
Ik blijf maar het idee hebben dat er op sommige vissen een wit laagje ofzo over hun heen zit, dus dat moet goed in de gaten gehouden worden.
En we hebben inmiddels een explosie van bruinalg gekregen. Maar dat is denk ik niet gevaarlijk voor de gezondheid van de vissen, maar wel een vies gezicht vind ik. Zal wel komen door het vele verversen en de medicijnen.
De weerstand van de vissen moet in elk geval nog omhoog om herhaling te voorkomen.

IMG_0672.JPG
IMG_0693.JPG
 
Leuke discussie en goed te zien dst de TS zoveel moeite doet.

Zelf ben ik wel een voorstander van dit profuct.

https://www.easylife.nl/artikelen/voogle-de-nieuwe-manier

Dank je wel, ik doe wat ik kan.
En ook dank je wel voor de link, die heb ik natuurlijk meteen ten harte genomen en goed doorgelezen. Klinkt ook heel goed en zeker in mijn straatje, ik hou meer van natuurlijkere oplossingen dan chemische.
Ik had Voogle wel al een aantal keren voorbij zien komen in mijn zoektocht naar iets wat mijn vissen beter zou kunnen maken én een hogere weerstand zou kunnen geven, maar ik kreeg de indruk dat dit product alleen maar voor waterverbetering was (voornamelijk om giftige en schadelijke stoffen uit het water te halen die er hier in Nederland helemaal niet inzitten), maar zo te lezen is dit het product wat ik nou net zocht! :thumbs:
 
De voogle gebruik ik ook wel om weerstand te verhogen. Hier heb je vele toevoegingen voor. De poeder van manuas werkt bij mijn sluiers ook heel goed.

Vinrot/bekrot moet je helaas echt met medicatie behandelen. Dit kan echt heel snel gaan zodat ze in een paar dagen hele vinnen en staart kwijt kunnen zijn. Voor bacterieen is het net als met mensen als het uit de klauwen loopt zijn de rapen gaar. Wij gebruiken dan anti biotica en vissen hebben dan ook wat sterks nodig.

Als je meer van het biologische ben moet je toch echt gaan beginnen met zoutbadjes. Dit is het meest vriendelijkste voor je vissen.

De witte waas is slijmhuid. Elke vis heeft een slijmerig laagje om zich heen. Dit is hun natuurlijke afweer voor allerhande ellende. Parasieten nestelen zich in de slijmhuid en draaien rondjes om het visfiletje te bereiken. De vis maakt meer slijmhuid aan die geirriteerd raakt (vandaar dat witte) en vaak zie je vissen schuren/flitsen over de bodem. Alle ellende zoals parasieten, meeste wormen, flagelaten etc. kun je niet met het blote oog zien. In elk aquarium leeft altijd van dit soort ellende. Er bestaat geen aquarium zonder dit ongedierte. Verzwakte vissen zijn altijd als eerste aan de beurt en verzwakt ook weer door alles wat zich op hem nesteld. Bij verversen daarom ook nooit kouder verversen want dit activeert weer het een en ander aan ongedierte.

Het zoutbadje stript de slijmhuid en vernietigd veel gespuis. Vele sluierhouders gebruiken zout voor badjes, preventief in aquarium etc. Sluiers kunnen goed tegen zout dus dit is echt zeer visvriendelijk.

Probeer het eens eerst met de meest aangetaste vissen. Als het goed is zie je meteen resultaat. Na een uurtje in het aquarium zul je zien dat ze zich zeer lekker voelen zonder beestjes. Je moet het wel een paar dagen achter elkaar doen.

toevallig ben ik vanochtend ook gestart met de zoutbadjes. Ik heb er 5 en met een half uurtje gepiept en de visjes zijn er blij mee. Ze wennen er aan. Mijn eerste keer was ook doodeng maar heb het nu al zo vaak gedaan dat me vissen het gewend zijn. Ik pak ze met de hand uit het aquarium en hop het badje in en hop weer aquarium in. Jouwe zijn nog zo klein dus beter nu aanleren dan het straks knoepers zijn.

sluiers zijn helaas zorgenvisjes en hebben vaak iets. Als je er snel bij ben en je snel met zoutbadjes begin voorkom je een heleboel aan medicatie.
 
gekopieerd voor je

Zoutbehandeling
Zoutbad: O.a. tegen bepaalde bacteriële en parasitaire infecties.
Dosering: 2.5% tot 3% - 25gr tot 30gr zout per liter water.
Duur: 2-5 minuten. (Zodra de vis zijn evenwicht of bewustzijn kwijtraakt meteen eruit halen.)

Zout therapie: Als lange termijn behandeling. Kan de vis helpen het immuunsysteem te herstellen.
Dosering: 0,3% tot 0,5% - 3gr tot 5gr zout per liter water.
Duur: 2-4 weken.

Continu zout: O.a. om infecties te voorkomen. (Hier verschillen meningen over.)
Dosering: 0,2% tot 0,4% - 2gr tot 4gr zout per liter water.
Duur: Onbeperkt.

Belangrijke extra informatie:
- Laat de vis nooit alleen tijdens een zoutbad. De duur van een zoutbad is per vis afhankelijk en de gezondheid speelt hierbij een grote rol.
Zodra de vis zijn evenwicht of bewustzijn kwijt raakt meteen terug plaatsen en vers zuurstofrijk water. Houdt de vis vast tot hij zelfstandig weg zwemt.
Het kan helpen de vis een aantal keer naar voor en achter te bewegen om water door de kieuwen te spoelen.
- Gebruik zout zonder jodium. Jodium kan in bepaalde omstandigheden gebruikt worden als desinfecterend middel, maar tevens kan jodium de vis verblinden.
- Er zijn verschillende meningen over het continu zout toepassen bij goudvissen. Hetzelfde verhaal als groenwater versus helder water.
 
Ik durf dat écht niet hoor met dat zoutbadje. Maar we zijn 2 weken geleden wel begonnen met zout aan het aquarium toe te voegen.
We zijn heel voorzichtig met 0,15% zout (zonder jodium) begonnen, maar kunnen dit denk ik wel naar 0,2% gaan doen.
Maakt het trouwens nog uit wat voor een zout het is? Zeezout, gewoon zout, Keltisch zout, Himalaya zout etc.?

Gelukkig is het ook niet meer zo dat ze doodziek zijn, ze zwemmen goed, eten goed, rusten goed, reageren goed.
Dat witte waasje is ook niet altijd zichtbaar, ze glimmen goed, maar als ze dan even net anders in het licht komen heb ik het idee van dofheid ofzo.
Inmiddels kunnen we nu ook testen met druppels, dus dat is nu ook wat duidelijker.
 

Terug
Bovenaan