Vissen slachting?

Discussie in 'Plagen' gestart door Gino, 1 sep 2017.

View Users: View Users
 1. Gino

  Gino

  Lid geworden:
  1 sep 2017
  Berichten:
  23
  Hallo,

  Ik heb sinds een paar weken een BiOrb aquarium van 15 liter (ik ben een beginner). We hebben flink wat (nep)plantjes erin gegooid om genoeg beschutting erin te maken. (In een BiOrb mag je geen echte plantjes zetten vanwege dichtslibbende filters.)
  We hebben er 5 chinese danio's ingedaan om te beginnen. Na een aantal dagen 5 kardinaal tetra's (redelijk klein). Pas een week later een Betta Splenden (Man), omdat ik heb gehoord dat deze agressief kan worden als deze als eerste wordt geplaatst.

  Dit ging goed. Tot er op een gegeven moment twee kardinaaltjes waren verdwenen (geen resten gevonden). Daarna verdween er iedere dag 1. (We hebben maar 1 keer een half opgegeten kardinaal gevonden. Bij het schoonmaken van het filter kwam ik wel stukjes tegen dat op ingewanden van een vis leken.) Die waren dus vrij snel weg. Er was (voor mij) niets aan te zien. Geen witte stippen of rode plekken (op de normale na dan).
  Toen ging het even goed, tot er een paar dagen later een danio verdween. Toen begon ik een beetje die Betta te verdenken.

  Hebben sinds we het aquarium hebben dagelijks watertests uitgevoerd en alle waardes zijn goed en stabiel. pH rond 7, geen NO2 en NO3 heel weinig (10 op die strip tests). Omdat we eigenlijk ten einde raad waren en niet al onze vissen kwijt wilden hebben we een beetje water naar een speciaalzaak gebracht om hun het te laten testen. Helaas pakten ze exact dezelfde strips erbij en zeiden ze "Is allemaal goed". Ik heb ook die dode danio (die dreef nog in het aquarium) meegenomen om hun te laten kijken. Ze zagen er niet veel aan, behalve wat beschadigde vinnen.

  Een andere speciaalzaak vertelde ons ook dat een betta niet snel kardinaal tetras of danios aanvalt. (hun hadden het nog nooit gehoord.) Maar wij alsnog de betta apart gezet en nieuwe kardinaaltjes in het aquarium gezet. Een dag later, nu dus, zijn er al 2 van weg. (Weer gewoon spoorloos.)

  Wie heeft er enig idee wat er hier aan de hand is? Ik vind dit zielig voor de visjes....

  Gino
   
 2. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  1.105
  Hoi Gino,
  Om eerlijk te zijn vind ik je aquarium geen aquarium maar meer een soort bloemenvaas en in z'n geheel niet geschikt voor welke vis of garnaal dan ook. Dit is waarschijnlijk niet wat je wilt horen, maar als je vissen wilt houden zul je echt naar een groter aquarium moeten kijken.
  Er zijn hier op het forum genoeg grootte en kleine aquaria als voorbeeld te vinden. Hoop dat je hier zult rondkijken om wat meer te leren over het houden van vissen en vragen stelt als je iets wilt weten.
   
 3. bderooij

  bderooij

  Lid geworden:
  22 aug 2014
  Berichten:
  3.565
  Locatie:
  Enschede
  Op 15 liter zou ik niet eens een Betta houden. 15 liter is misschien net genoeg voor een stel garnalen maar zelfs dat is al klein.
  Dat je hier uberhaupt 11 vissen in hebt gehad vind ik eigenlijk al vrij schandalig, niet aan jou aan te rekenen, de winkel had je dit nooit moeten/mogen verkopen.
   
 4. Daniel 82

  Daniel 82

  Lid geworden:
  14 jan 2010
  Berichten:
  1.441
  Locatie:
  Maastricht
  Het wel bekende verhaal van een onbezonnen idee met alle goede bedoelingen.

  Het lijkt zo prachtig al die visjes, en niemand weet in het begin waar hij aan begint als je eenmaal verslonden word door deze hobby.

  Het is natuurlijk geboren uit een impulsief idee, laten we vissen kopen.

  Je bent geïnteresseerd in de natuur en het onderwater leven en dat wil je graag bij je op de slaapkamer of op de keukentafel hebben.

  Zo was het idee ook geboren bij mij, totdat je na de eerste blunder en problemen je gaat inlezen.
  En had gehoopt dat je dat eerder had gedaan.

  Je bent hier nu aan het juiste adres, veel kennis en informatie is hier beschikbaar al niet te spreken over alle watertandend makende foto's van prachtige bakken.

  Je zal voor jezelf een keuze moeten maken.
  Je kan in de 15L biorp een Betta mannetje een tijde het naar het zin maken maar met al deze vissen in je Biorp zal er helaas niet veel overblijven.

  Ik neem aan dat je geen opstart fase hebt gehad van 3 weken die voor een leeg aqaurium zonder vis wordt aanbevolen.
  Dit om een natuurlijke ballans te vinden zodat je vissen leefbaar water hebben als je ze introduceert in je nagebootste stukje onderwater wereld.

  Als je wil beginnen met de hobby adviseren ik je om minimaal een 60 of 80 liter aqarium aan te schaffen zodat je ook echt wat visjes kan bewonderen.

  Je kan je vissen nu op Marktplaats aanbieden zodat iemand ze een goed tehuis bied. Dan kan jij de aankomende 4 weken een echt visvriendelijk verblijf realiseren en nog jaren veel plezier hebben van deze hobby.

  Een 60 of 80 liter aquarium is al een minimum voor een schooltje Danio's en Neon's incl betta.

  Nu zijn de Danio's drukke zwemmers en houden wel van een beetje stroming terwijl de betta juist wat minder wenst maar toch wel samen te houden.
  De Danio's zijn maar klein maar omdat ze lekker veel bewegen zou ik voor een 80 liter gaan.

  Met nog een paar corrydoras meervallen heb je al een leuk visbetand.
  Maar dan wel in een juwel rekord 800 of vergelijkbare aquariums.

  Succes met deze situatie. Helaas misschien niet waar je naar opzoek was.
  Maar wel een welgemeend en eerlijk advies.
   
 5. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  80.510
  Locatie:
  Groningen
  Zoals je vast al hebt begrepen is je bakje veel te klein en dat geeft stress en problemen. Wellicht ben je verkeerd voorgelicht door de verkoper. Wat ik zou doen is de visjes snel terugbrengen of een grotere bak halen;)
   
 6. A.Slak

  A.Slak

  Lid geworden:
  17 jul 2012
  Berichten:
  889
  Locatie:
  Nijmegen
  Een 15 liter is al aan de kleine kant voor garnalen. Die van mij zitten in een 30 liter. De vissen zitten dan ook veel te klein, dat is het probleem. Biorb is een leuke hype, maar voor vissen is dit echt niet geschikt. Ik weet dat ze hem gewoon verkopen in de dierenzaken en dan ook waarschijnlijk de vissen erbij verkopen. Elke echte specialist zou zeggen dat 15 liter te klein is :)

  In Duitsland verkopen ze bijvoorbeeld geen vissen in aquarium onder de 60 liter dacht ik. Je zal op Duitse bakken dan ook geen afbeeldingen van vissen vinden wanneer deze kleiner zijn.
   
 7. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  80.510
  Locatie:
  Groningen
  Zoals al is gezegd hier worden soms Betta s wel in zo n bakje gehouden maar zelf vindt ik dit erg krap en hou het bij 30 liter voor een Betta. Voor de rest zou ik hier geen vissen in gaan houden.
  Je hebt de bak nu al dus dan is de enige optie een paar leuke garnalen al is het zelfs daar niet echt ruim voor.
   
 8. TS
  TS
  Gino

  Gino

  Lid geworden:
  1 sep 2017
  Berichten:
  23
  Als ik een beetje goed tussen de regels door lees begrijp ik dat jullie de kom te klein vinden? Haha

  Ik weet dat het een kleine kom is, maar helaas heb ik niet meer ruimte voor een grotere. Ik zal de populatie verlagen totdat ik eindelijk ruimte heb voor het mooie salontafel-aquarium.

  Wel denk ik de reden van de sterfte te hebben gevonden. De vissen die erin zitten hebben lichtelijk rode kieuwen. NO2/3 zijn niet gestegen.
  Is het verstandig om voor deze vissen nog een middel zoals esha2000 erin te gooien?

  Bedankt voor jullie reacties en input.
   
 9. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  1.105
  Heb je ook getest op NH3 en NH4? Medicijnen zijn naar mijn mening niet nodig omdat het probleem ligt in de het veelste kleine aquarium. Bijna geen watervolume, geen planten en weet zo niet wat voor filter erin zit maar zal ook wel niet echt geweldig zijn.

  Misschien moet je de conclusie trekken dat je op dit moment in je leven beter geen vissen kunt houden.
   
 10. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  46.746
  Locatie:
  Schiedam.
  Zet hem nu onder een druppelende kraan, gaat er constant vers water in. geen esha meer in gooien.
   
 11. bderooij

  bderooij

  Lid geworden:
  22 aug 2014
  Berichten:
  3.565
  Locatie:
  Enschede
  Medicatie gaat je niet helpen, een grotere bak wel.
  In deze kom kun je geen vissen houden.
   
 12. Daniel 82

  Daniel 82

  Lid geworden:
  14 jan 2010
  Berichten:
  1.441
  Locatie:
  Maastricht
  Het is niet dat wij de kom te klein vinden, het is gewoon te klein.
  Je kan deze bak gewoon niet in balans krijgen.

  Dit is een kom voor mensen die het geen probleem vinden om elke 2 maanden een nieuwe goudvis te kopen omdat ze gewoon niet lang leven in een kom.

  Maar dit heeft dan niks meer met de hobby te maken.

  Heb net een aquarium opgestart voor een klasgenoot van mijn zoon. Ook omdat ze niet snapten waarom ze elke maand nieuwe wissen moeste kopen.

  Nu hebben ze al 6 maanden dezelfde vissen.
   
 13. Route81

  Route81

  Lid geworden:
  13 nov 2007
  Berichten:
  44
  Locatie:
  België
  Dat het bakje niet geschikt is voor vissen heb je nu al wel door, denk ik, al blijf je jezelf voorhouden dat het allemaal wel goed komt met het visbestand te verlagen...

  Met zo'n kleine watermassa is het simpelweg enorm moeilijk om de waarden stabiel te houden. Het zou zeker geen kwaad kunnen om je wat te verdiepen in het biologisch proces dat in een aquarium plaatsvind. Dan zal je uiteindelijk zelf ook wel besluiten dat 15 liter te weinig is.

  Je eerst eens inlezen over de soorten vissen die je wil, zou zeker ook aan te raden zijn.
  Chinese Danio's en Kardinaaltetra's moeten bijvoorbeeld allebei in een school gehouden worden. 5 stuks van elk is echt te weinig. Ideaal is 20 of meer... zoniet krijg je stress met mogelijks ziektes en sterfte tot gevolg. Ik denk dat daar eerder de oorzaak ligt van de vissterfte bij jou in plaats van bij die Betta...

  [offtopic]Dat je Esha2000 noemt lijkt me ook al een teken dat je je ofwel laat leiden door de winkel die je zomaar liet begaan of door commentaren op FB. Het is me daar ook al opgevallen dat er mensen zijn die maar 1 ziekte of 1 medicijn kennen (of er zelfs nog maar eens over gelezen hebben.) maar het toch rondbazuinen alsof ze de wijsheid in pacht hebben. Dat nu achterwege gelaten.[/offtopic] :D
   
 14. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  1.105
  Ik denk dat we Gino (voorlopig) niet weer zien. Is iig al tijdje niet meer online geweest.
  @Gino de reacties die je hier hebt gekregen zijn echt geen directe aanval op jou, maar eerlijke antwoorden op je vragen.
  Iedereen hier op het forum heeft wel eens fouten gemaakt en/of maakt ze nog steeds. Dat is menselijk en een manier om iets te leren.
  Mocht je in de toekomst nog vragen hebben, gewoon stellen hier op het forum :)
   
 15. TS
  TS
  Gino

  Gino

  Lid geworden:
  1 sep 2017
  Berichten:
  23
  Ow, sorry voor niets meer te laten weten. Ik vatte het niet persoonlijk op hoor.

  Ik heb een groter aquarium aangeschaft (180L) omdat ik toch graag vissen wil ipv een garnaal ;) Dit aquarium is nu een weekje aan het indraaien en gaat grotendeels goed (wat problemen met de beplanting, maar dat bespreek ik wel in een nieuw topic).

  In ieder geval heel erg bedankt voor het meedenken en adviezen. Ik denk dat het beste advies toch wel een groter aquarium was. :p
   
  robru, XfiXit, quistero en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 16. funkz

  funkz

  Lid geworden:
  28 mei 2010
  Berichten:
  588
  Locatie:
  Hillegom
  Perfect opgepakt, succes met de opstart van je aquarium!
   
 17. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  80.510
  Locatie:
  Groningen
  Alvast succes Gino.
   
 18. XfiXit

  XfiXit

  Lid geworden:
  1 jun 2017
  Berichten:
  492
  Hoppa! Dát is een aquarium!
   
 19. bderooij

  bderooij

  Lid geworden:
  22 aug 2014
  Berichten:
  3.565
  Locatie:
  Enschede
  Netjes! Dat horen we graag :) Veel plezier ermee!