Te gast bij een livestream vanuit Nieuw-Zeeland


stanovic

Well-known member
Lid geworden
4 maart 2010
Berichten
1,325
Leeftijd
56
Locatie
oosten des lands
Website
www.emeraldking-aquatics.com
Voor enige tijd geleden ben ik benaderd geworden om als virtueel gastspreker aan te treden tijdens een livestream vanuit Wellington (Nieuw-Zeeland. Vanwege het tijdsverschil zal dat voor mij rond middernacht zijn en bij hen plaatselijk tijd om 10 uur in de morgen. Dit is de tweede keer dat ik voor iets dergelijks wordt uitgenodigd. Eerder was het via een livestream vanuit Chicago voor de ALA (American Livebearer Association). Altijd leuk om te doen. Het is enkel het tijdsverschil dat soms minder fraai uitkomt. Maar goed, ik ga geen "nee" zeggen als zoiets voorbij komt. En ook dit keer zal het hoofdzakelijk over levendbarenden gaan. Maar dan wel met meer diepgang. Dus we hebben het dan niet heel leuk over een guppy in mijn bak.
Nu ben ik al een paar jaar actief op een Australisch forum en daar ben ik dan niet onbekend. Maar stond er even niet bij stil dat daar ook Nieuw-Zeelanders op zitten. Een Nieuw-Zeelands bedrijf bleek mij al enige tijd te volgen. En ben ik gevraagd geworden om als gastspreker aan te schuiven. Altijd leuk om te doen.
Ik ben ook ooit gevraagd geworden om als gastspreker tijdens een symposium in Jackson, Michigan op te komen draven. Ik ben via een Amerikaans forum toen benaderd geworden. Alles werd voor me betaald. Het was leuk maar het zag er toch allemaal wat minder groot uit als men mij toe had gezegd. Dan stond ik binnen Nederland toch voor meer mensen te spreken. Maar goed, verder geen geklaag hoor. Ben er toen 5 dagen geweest op kosten van de sociëteit. Elke keer als ik voor iets relevants gevraagd wordt, vraag ik altijd waarom ze op mij zijn uitgekomen. Een nieuwsgierigheid die toch wel om de hoek komt kijken. Doorgaans krijg ik een vrij overeenkomstig antwoord van ze dat betrekking heeft op mijn ziens- en handelswijze binnen de vivaristiek. Ik ben een soort van buitenbeentje dat niet echt op één lijn leeft met het heiligdom van het aquariumboek. Ik beleef mijn hobby annex passie met wat ik heb geleerd van mijn ouders (die begonnen in de jaren '60 ermee) en toen was er weinig tot geen ophef m.b.t aquariumproblemen. En hadden destijds heel wat huishoudens wel een aquarium of een vissenkom. En datgene wat ik mee heb gekregen en heb gezien in bepaalde endemische gebieden in Midden- en Zuid-Amerika verandert de kijk op de aquaristiek. En dan kom je tot de conclusie dat er veel binnen de aquariumhobby niet correspondeert met de werkelijkheid in de natuur. En ik heb mijn werk- en denkwijze aangepast waarin ik me heel erg in kan vinden. En dat het resultaat met mijn vissen daar profijt van heeft. Ik zeg er ook wel heel eerlijk bij dat er hierdoor ook best een serious aantal mensen mijn zienswijze totaal aan de kant schuift, domweg omdat het niet volgens de regeltjes van het aquariumboek is. Dus heb ik geen gelijk in hun ogen. En dat geeft niets hoor. Ik heb persoonlijk liever onderricht vanuit de bron (vanuit de natuur in dit geval en lokale bewoners) als uit een aquariumboek en dan m.n. een commercieel aquariumboek waar geregeld incorrectheden te vinden valt. Maar goed, het geldt feitelijk voor de algehele commercie die een verkeerde draai geven aan hoe het eigenlijk zou moeten. En dan heb ik het eigenlijk niet zo zeer over de winkels maar meer over de groothandels die allerlei mogelijkheden aanpakken om hun omzet te kunnen vergroten door zaken op de markt te brengen die feitelijk overbodig zijn om een aquarium fatsoenlijk te kunnen laten draaien. Vroeger waren we heel basic bezig en dat kan nog steeds. Toen ging alles ook gewoon goed. Het is enkel de vraag of men de commercie een handje verder wilt gaan helpen of niet door er op in te spelen.
1661981999955.png
 
Nu ben ik wel benieuwd welke zaken jij beschouwt als feitelijk overbodig om een aquarium goed te laten draaien!! Ik vraag dit niet om een discussie aan te gaan maar puur om jouw mening tov het "boek".
 
En dan kom je tot de conclusie dat er veel binnen de aquariumhobby niet correspondeert met de werkelijkheid in de natuur. En ik heb mijn werk- en denkwijze aangepast waarin ik me heel erg in kan vinden. En dat het resultaat met mijn vissen daar profijt van heeft. Ik zeg er ook wel heel eerlijk bij dat er hierdoor ook best een serious aantal mensen mijn zienswijze totaal aan de kant schuift, domweg omdat het niet volgens de regeltjes van het aquariumboek is.
+1
 
En dan kom je tot de conclusie dat er veel binnen de aquariumhobby niet correspondeert met de werkelijkheid in de natuur. En ik heb mijn werk- en denkwijze aangepast waarin ik me heel erg in kan vinden. En dat het resultaat met mijn vissen daar profijt van heeft. Ik zeg er ook wel heel eerlijk bij dat er hierdoor ook best een serious aantal mensen mijn zienswijze totaal aan de kant schuift, domweg omdat het niet volgens de regeltjes van het aquariumboek is.
vele-duimen-omhoog-op-witte-achtergrond-succes-en-toestemmingsconcept-80965206.jpg

Ik zag op je site de gedrevenheid, je passie voor de hobby. Dussssss...... :cool::thumbs:
 
Nu ben ik wel benieuwd welke zaken jij beschouwt als feitelijk overbodig om een aquarium goed te laten draaien!! Ik vraag dit niet om een discussie aan te gaan maar puur om jouw mening tov het "boek".
Oh, zelfs een discussie mag wel aangegaan worden hoor. Maar ik begrijp jouw insteek. CO2 computergestuurd gebeuren, van allerlei verlichtingen met het RGB systeem, etc... de commercie heeft nl. heel veel op de markt gebracht door de jaren heen die voor extra omzet zorgen. dat gebeurd al bij de fabrikanten en groothandels. Daar draagt dan de winkel nog ff bij. Als je naar vroeger kijkt, dan was alles op het aquaristieke vlak heel basic en draaide alles doorgaans gewoon goed zonder allerlei toestanden. Tja, een verwarmingselement is niet altijd nodig en dan als het al werkt slaat die voor korte tijd aan tenzij je het echt wat hoger moet hebben bijv. bij discussen om maar een soort op te noemen. Indraaien van een bak geschiedde vroeger eigenlijk niet visloos maar met vissen er in. Stel er wel bij dat je dan voor wat sterkere vissen (dus toleranter in schommelingen in de waterparameters) kiest. Dat zijn bijv. barbelen. En zelfs guppen waren toen sterker dan de huidige exemplaren. En even terug te komen o het CO2 gebeuren, daar gebruikten wij toen gewoon wat bronwater voor (zonder smaakje).en feitelijk opgegroeid met huis-,tuin- en keukenmiddeltjes i.p.v. commerciële medicatie als er wat loos zou zijn in een bak. Niet dat er geen medicijnen toen waren. Maar er werd veel minder gebruik van gemaakt. Mensen van mijn leeftijd en ouder die toentertijd al bezig waren met de aquaristiek zouden dit moeten kunnen herinneren.

Wij zijn te voorzichtig met heel wat vissen. Men zou met z'n allen eens erop uit moeten gaan en wat gebieden bezoeken waar dergelijke vissen in het wild voorkomen. Observeer en praat met lokalen en dat doet de visie veranderen t.o.v. er zoal gesteld wordt in een algemeen aquariumboek. Het gegeven dat men vele aquariumvissen als tropisch betiteld , domweg omdat het land van herkomst in de tropische zone van deze aardbol ligt. Dus wordt er in veel commerciële boekwerken geopperd dat men dan de temperatuur dan niet onder bijv. de 23°C (nogmaals, dit is enkel een voorbeeld) moet laten zakken. Dan merk ik al dat zo'n opmerking dat ze dan automatisch tropische vissen zouden zijn, van een tekortkoming aan kennis heeft. Want ondanks dat een land in de tropische zone valt, zijn er ook subzones binnen zo'n tropisch gebied dat subtropisch van aard zijn. Het is dan belangrijk om dan te weten in welk gebied binnen zo'n tropisch land (dat kan ook altitudegebied betreffen, zoals berggebied). Dus dan is een vissoort die zich in een subtropische subzone begeeft binnen een tropisch land een subtropische vis en geen tropische vis. Dat verschil wordt doorgaans niet aangehaald en wordt een zogenaamde subtropische vis als tropisch beschouwd. En dat kan het leven bekorten als ze niet tolerant genoeg zijn in de marge van schommelingen inde waterwaardes (daar valt temperatuur ook onder). Mensen die net als mij in bepaalde gebieden zijn geweest, weten wat ik bedoel.

Volgens de commercie is een hele gezonde bak een bak die enkel helder van aard is. Heb je dat niet dan hebben ze per direct wel een middel of preparaat dat daar voor kan gaan zorgen. Maar eigenlijk mag een gezonde bak rustig een kleurtje hebben. Dat geeft mij meer vertrouwen als een kraakheldere bak. Maar dat is het ijdele oog dat naar zo'n heldere bak lonkt.

Medicijnen op koper basis is ook al zoiets. Dat eigenlijk helemaal niet zo gezond voor vissen om er langere tijd aan blootgesteld te worden. Maar goed, de commercie draait er tierig op en om.

Zo zijn er in heel wat commerciële boekwerken veel generalisaties te vinden. Bijvoorbeeld dat levendbarenden allemaal gemakkelijk zijn en dat het konijnen in het water zijn. Dat slaat echter enkel op bepaalde soorten aan levendbarenden. Die wereld van de levendbarenden is vele malen groter dan een gemiddeld huishouden weet. En menig commercieel boekwerk speelt daar niet op in. Die gaan enkel uit van de commerciële big 4 (molly, zwaarddrager, guppy en platy). Ten allen tijde meer vrouwen dan mannen bij levendbarenden (maar ook bij andersoortige), dat terwijl dat echt niet geldt voor elke levendbarende soort. En dat levendbarenden ten allen tijde in hard water gehouden moeten worden. Dat is enkel bedoeld voor een groot aantal soorten. Er zijn genoeg soorten die ook in zacht water goed gedijen en zich voortplanten.

Wat dan ook jammer is dat dit soort generalisaties uit commerciäle boekwerken klakkeloos gekopieerd zijn geworden door menig persoon en die informatie wordt dan veelal op het internet gezet als zijnde hoe het moet. En daardoor krijg je dan weleens zware discussies op het net omdat menigeen het als waarheid beziet wat men in zo'n commercieel boekwerk gelezen heeft. Ga er op uit en ga zo'n gebied bezoeken waar vissoorten voorkomen die de interesse van men heeft. Daar leert men meer van. En wellicht herziet men bepaalde zaken alsnog vanuit een ander perspectief.

Sorry voor het lange relaas. That's just me... ;)

Maar goed, er zijn vele manieren om een bak goed te laten draaien en zo te houden. Dat valt niet te betwisten. Ik hou het zelf allemaal basic en dat bevalt mij al een paar decennia goed. Grtjs.
 
a1.jpg
a2.jpg

Voor mij begon de uitzending om 12 uur middernacht vanwege het tijdsverschil tussen Nederland en Wellington, Nieuw-Zeeland. Het duurde totaal zo'n 1 uur en een kleine 10 minuten. Het draaide hoofdzakelijk om levendbarenden en mij als gepassioneerd aquariaan. Het is uitgezonden in meerdere engelstalige landen. En ik heb vragen mogen beantwoorden van bezoekers. Het was ontzettend leuk om te doen. Zekers omdat het met meer diepgang gepaard ging. Voor de rest was het een driehoeksconversatie tussen Cameron (Nieuw-Zeeland), John (Schotland) en ik (Nederland).
Na de uitzending hebben we nog met elkaar gesproken en mag ik door John Mitchell ook artikelen aanleveren voor een brits aquariummagazine.
 
Oh, zelfs een discussie mag wel aangegaan worden hoor. Maar ik begrijp jouw insteek. CO2 computergestuurd gebeuren, van allerlei verlichtingen met het RGB systeem, etc... de commercie heeft nl. heel veel op de markt gebracht door de jaren heen die voor extra omzet zorgen. dat gebeurd al bij de fabrikanten en groothandels. Daar draagt dan de winkel nog ff bij. Als je naar vroeger kijkt, dan was alles op het aquaristieke vlak heel basic en draaide alles doorgaans gewoon goed zonder allerlei toestanden. Tja, een verwarmingselement is niet altijd nodig en dan als het al werkt slaat die voor korte tijd aan tenzij je het echt wat hoger moet hebben bijv. bij discussen om maar een soort op te noemen. Indraaien van een bak geschiedde vroeger eigenlijk niet visloos maar met vissen er in. Stel er wel bij dat je dan voor wat sterkere vissen (dus toleranter in schommelingen in de waterparameters) kiest. Dat zijn bijv. barbelen. En zelfs guppen waren toen sterker dan de huidige exemplaren. En even terug te komen o het CO2 gebeuren, daar gebruikten wij toen gewoon wat bronwater voor (zonder smaakje).en feitelijk opgegroeid met huis-,tuin- en keukenmiddeltjes i.p.v. commerciële medicatie als er wat loos zou zijn in een bak. Niet dat er geen medicijnen toen waren. Maar er werd veel minder gebruik van gemaakt. Mensen van mijn leeftijd en ouder die toentertijd al bezig waren met de aquaristiek zouden dit moeten kunnen herinneren.

Wij zijn te voorzichtig met heel wat vissen. Men zou met z'n allen eens erop uit moeten gaan en wat gebieden bezoeken waar dergelijke vissen in het wild voorkomen. Observeer en praat met lokalen en dat doet de visie veranderen t.o.v. er zoal gesteld wordt in een algemeen aquariumboek. Het gegeven dat men vele aquariumvissen als tropisch betiteld , domweg omdat het land van herkomst in de tropische zone van deze aardbol ligt. Dus wordt er in veel commerciële boekwerken geopperd dat men dan de temperatuur dan niet onder bijv. de 23°C (nogmaals, dit is enkel een voorbeeld) moet laten zakken. Dan merk ik al dat zo'n opmerking dat ze dan automatisch tropische vissen zouden zijn, van een tekortkoming aan kennis heeft. Want ondanks dat een land in de tropische zone valt, zijn er ook subzones binnen zo'n tropisch gebied dat subtropisch van aard zijn. Het is dan belangrijk om dan te weten in welk gebied binnen zo'n tropisch land (dat kan ook altitudegebied betreffen, zoals berggebied). Dus dan is een vissoort die zich in een subtropische subzone begeeft binnen een tropisch land een subtropische vis en geen tropische vis. Dat verschil wordt doorgaans niet aangehaald en wordt een zogenaamde subtropische vis als tropisch beschouwd. En dat kan het leven bekorten als ze niet tolerant genoeg zijn in de marge van schommelingen inde waterwaardes (daar valt temperatuur ook onder). Mensen die net als mij in bepaalde gebieden zijn geweest, weten wat ik bedoel.

Volgens de commercie is een hele gezonde bak een bak die enkel helder van aard is. Heb je dat niet dan hebben ze per direct wel een middel of preparaat dat daar voor kan gaan zorgen. Maar eigenlijk mag een gezonde bak rustig een kleurtje hebben. Dat geeft mij meer vertrouwen als een kraakheldere bak. Maar dat is het ijdele oog dat naar zo'n heldere bak lonkt.

Medicijnen op koper basis is ook al zoiets. Dat eigenlijk helemaal niet zo gezond voor vissen om er langere tijd aan blootgesteld te worden. Maar goed, de commercie draait er tierig op en om.

Zo zijn er in heel wat commerciële boekwerken veel generalisaties te vinden. Bijvoorbeeld dat levendbarenden allemaal gemakkelijk zijn en dat het konijnen in het water zijn. Dat slaat echter enkel op bepaalde soorten aan levendbarenden. Die wereld van de levendbarenden is vele malen groter dan een gemiddeld huishouden weet. En menig commercieel boekwerk speelt daar niet op in. Die gaan enkel uit van de commerciële big 4 (molly, zwaarddrager, guppy en platy). Ten allen tijde meer vrouwen dan mannen bij levendbarenden (maar ook bij andersoortige), dat terwijl dat echt niet geldt voor elke levendbarende soort. En dat levendbarenden ten allen tijde in hard water gehouden moeten worden. Dat is enkel bedoeld voor een groot aantal soorten. Er zijn genoeg soorten die ook in zacht water goed gedijen en zich voortplanten.

Wat dan ook jammer is dat dit soort generalisaties uit commerciäle boekwerken klakkeloos gekopieerd zijn geworden door menig persoon en die informatie wordt dan veelal op het internet gezet als zijnde hoe het moet. En daardoor krijg je dan weleens zware discussies op het net omdat menigeen het als waarheid beziet wat men in zo'n commercieel boekwerk gelezen heeft. Ga er op uit en ga zo'n gebied bezoeken waar vissoorten voorkomen die de interesse van men heeft. Daar leert men meer van. En wellicht herziet men bepaalde zaken alsnog vanuit een ander perspectief.

Sorry voor het lange relaas. That's just me... ;)

Maar goed, er zijn vele manieren om een bak goed te laten draaien en zo te houden. Dat valt niet te betwisten. Ik hou het zelf allemaal basic en dat bevalt mij al een paar decennia goed. Grtjs.
Thanks en hier ga ik zeker niet over in discussie je weet duidelijk waar je over praat! En als ik vragen heb over levend barenden weet ik zeker wie ik lastig moet vallen ;)
 
Bekijk bijlage 347967Bekijk bijlage 347968
Voor mij begon de uitzending om 12 uur middernacht vanwege het tijdsverschil tussen Nederland en Wellington, Nieuw-Zeeland. Het duurde totaal zo'n 1 uur en een kleine 10 minuten. Het draaide hoofdzakelijk om levendbarenden en mij als gepassioneerd aquariaan. Het is uitgezonden in meerdere engelstalige landen. En ik heb vragen mogen beantwoorden van bezoekers. Het was ontzettend leuk om te doen. Zekers omdat het met meer diepgang gepaard ging. Voor de rest was het een driehoeksconversatie tussen Cameron (Nieuw-Zeeland), John (Schotland) en ik (Nederland).
Na de uitzending hebben we nog met elkaar gesproken en mag ik door John Mitchell ook artikelen aanleveren voor een brits aquariummagazine.
Nice Stan, die gene van links boven lijkt net van the lord of the rings
 

Terug
Bovenaan