1. !!Een bezoek aan onderstaande sponsors houdt deze deze snelle server in stand. Dank voor uw support!!

Stelling van 17-12-2016: Tuincentra mogen geen levende dieren verkopen

Discussie in 'Stelling' gestart door luc, 17 dec 2016.

View Users: View Users
 1. Marcje1968

  Marcje1968

  Lid geworden:
  7 okt 2007
  Berichten:
  3.561
  Locatie:
  Maassluis
  Klopt en zolang mensen ook niet vertellen wat voor een aquarium zij hebben of gewoonweg liegen over hun aquarium zullen we dit soort praktijken tegen komen.
  Hoe vaak ik niet hoor dat ze een grote bak hebben waar uiteindelijk eruit komt dat zij een 80 cm bakje hebben en je vervolgens moet vertellen dat een school maanvissen echt niet kan ......

  Ik snap de strekking van de stelling heel goed, er zijn nog vele verkoop kanalen waarbij dierenverkoop een onderdeel is van een groter geheel (tuincentra, bouwmarkten en ja vroeger zelfs de v&d had een aquarium afdeling) waar de keiharde omzet meer telt als het product wat zij verkopen zitten wij wbt dieren op een verkeerd spoor.
  Maar in steeds meer zaken zie je langzaam de dieren verdwijnen.
  Zelf bij ons in de omgeving zie je bij b.v. de jumper al veel minder dieren, mede doordat de levende dieren maar bijzaak waren en zij geen investering willen doen om dieren te blijven verkopen.
   
 2. kouwtje

  kouwtje

  Lid geworden:
  18 sep 2009
  Berichten:
  1.163
  Locatie:
  Eindhoven
  Dat is zeker waar, Ruben.
  En iets wat mensen zich moeten beseffen!
   
 3. Rubz

  Rubz

  Lid geworden:
  23 jan 2016
  Berichten:
  1.667
  Klopt zie hier in Sneek dat ze steeds minder assortiment hebben qua aquaria en vissen. Bij tuincentra vissen kopen is hetzelfde als patat bestellen bij de chinees.
   
 4. Vonk..

  Vonk..

  Lid geworden:
  21 jan 2017
  Berichten:
  59
  Locatie:
  Buren
  Als een tuincentrum iemand heeft die er verstand van heeft heb ik er geen problemen mee. Jammer genoeg is dit vaak niet het geval.
   
 5. Michael T.

  Michael T.

  Lid geworden:
  26 feb 2010
  Berichten:
  6
  Locatie:
  omgeving Gooi
  Volledig mee eens. Het blijft natuurlijk maatwerk, geldt ook voor de "speciaal zaken".

  mvg
   
 6. BigSmoke

  BigSmoke Erelid

  Lid geworden:
  4 nov 2003
  Berichten:
  11.152
  Locatie:
  Reuver Limburg
  Eigenlijk kun je de hele discussie samenvatten:
  Vroeger had je een melkboer, groenteboer, kaasboer, visboer, bloemenman, kleine LFS , slager, bakker, drogist, zelfs de boer om de hoek verkocht zijn produkten aan huis. Nu is alles geclusterd in supermarkten, die alles willen verkopen, wat een beetje omzet regenereert. De "minder verkopende" produkten gaan er gewoon, zonder vorm van inspraak uit.
  De goedwillende verkopers in de winkels, of het nu supermarkten, elektronicawinkels, tuincentra of zgn outlet(mode)winkels zijn, er is weinig ruimte en tijd om echt te kunnen adviseren. de vaak zeer jonge tijdelijke krachten hebben niet de tijd kennis of kunde, en de paar hogeropgeleiden die er rondlopen zijn ook niet aanspreekbaar want altijd druk druk druk.

  Toch??
   
 7. stanovic

  stanovic

  Lid geworden:
  4 mrt 2010
  Berichten:
  518
  Locatie:
  oosten des lands
  Dat ken ik ook nog. Bij ons in Enschede destijds kon men op de bovenverdieping van de V&D naast het restaurant aquariumvissen, vogels en konijnen kopen. Dat heeft tot ergens halverwege jaren '80 voortgeduurd eer men ermee stopte.
   
 8. stanovic

  stanovic

  Lid geworden:
  4 mrt 2010
  Berichten:
  518
  Locatie:
  oosten des lands
  Zo oud ben ik zelf nog niet. Wordt 50 dit jaar... Doch het klopt dat men eerst een diploma moest hebben om überhaupt een winkel te mogen beginnen. Hetgeen hedendaags niet meer het geval is. Sorry, wilde ff hier op inhaken want ik voelde me met deze quote ineens zo oud... :'(
   
 9. Jarne99

  Jarne99

  Lid geworden:
  12 dec 2016
  Berichten:
  212
  Locatie:
  Antwerpen
  Het is hier in België nog altijd zo dat je een diploma bedrijfsbeheer nodig hebt om een zaak te starten, tenzij dat je aan de universiteit hebt gestudeerd. Dan beschouwen ze je verstandig genoeg om zelf die informatie te vergaren.
   
 10. stanovic

  stanovic

  Lid geworden:
  4 mrt 2010
  Berichten:
  518
  Locatie:
  oosten des lands
  Er zijn zoveel verkooppunten binnen Nederland die idd niet over de juiste kennis beschikken ondanks dat onder hen menig bedrijf zich dan "specialist" danwel "speciaalzaak" noemt. Dat is helaas nu eenmaal een gegeven waar ook ik zoals zovelen tegenaan lopen. Doch wil wel erbij vermelden dat er ook genoeg gedegen zaken binnen Nederland actief zijn. Laten we die niet vergeten, mensen... Ik ken ook nog genoeg zaken waar ik ook heel graag kom...
  Uiteraard kan zelfs bij een gedegen zaak niet altijd een 100% gedegen advies afgegeven worden. Zou ideaal zijn als dat wel het geval is maar dat is nu eenmaal niet zo. En ik zal er ook bij stellen dat dat ook niet erg is. En als verkopende partij wordt dat bij een gedegen bedrijf ook rustig toegegeven. Ik als klant zijnde weet dat te waarderen. Want ik heb er meer aan dat men stelt iets niet te weten dan dat men er op los bluft. Want dat laatste gebeurd helaas ook. Ik heb het zelf al herhaaldelijk meegemaakt in den lande bij zaken waar ik voor het eerst kom dat het voorkwam dat men mij overrompelde met verhalen over de aquaristiek en met name m.b.t. vissen die mijns inziens niet klopten. Nu ben ik wel zo'n idioot die ze ook bewust lekker rustig laat uitrazen en dan zie je zo'n tevreden blik op hun tronie van hoe ze mij hebben kunnen imponeren met hun relaas. Ik begin dan of te lachen of blijf even stil. En daarna corrigeer ik ze pas. Het gekke is dat men blijkbaar dan niet direct afhaakt doch wel luistert en dan in conclaaf met mij gaat. En ik wordt dan ineens heel netjes behandeld. Kan best zijn dat zodra ik de deur uit ben dat ik dan wel voor verrot wordt uitgescholden hoor...:zwaai:...
  Maar goed, kort door de bocht: Er zijn helaas bedrijven met een slecht infobeleid maar gelukkig ook genoeg met een goed infobeleid of dat nu een tuincentrum, bouwmarkt, aquarium- danwel een dierenspeciaalzaak moge betreffen.

  Wil wel ff inhaken op wat hier her en der al aan is gegrepen → Dierenopleiding.
  Op zich wel goed dat het er is doch als ik mijn ervaringen met wat stagedocenten bekijk waar ik mee te maken heb gehad, dan mogen zij ook wel eerst een betere opleiding genieten. Even ter verduidelijking: Ik was in deze gevallen niet de staigaire doch trad op als verwoorder bij een aquaterrazaak die als leerbedrijf stagiaires dierenverzorging opnam. Ik hielp het bedrijf met het nodige en kwam daardoor veel in aanraking met stagiaires en diens stagedocenten. Als het gaat om vissen, amfibieën en reptielen (andere dieren kan ik me niet over uitlaten aangezien die bij dit bedrijf niet aan de orde waren), zou er nog heel wat gesleuteld mogen worden aan de opleiding vanuit die school bezien.Bij mij kwam het over alsof alles gewoon vanuit een standaard boekwerk kwam. En dat de docenten daar genoegen mee namen. Heb dan ook desbetreffende stagedocenten toen onderhevig gemaakt aan een vragenvuur waarbij nog niet eens de helft juist werden beantwoord. Ik moet ook eerlijk stellen dat de stagedocenten niet geheel gecharmeerd waren door mij. Maar ik vond het wel op z'n plek om hen te corrigeren. Hoe fijn is het om leerlingen wat bij te brengen wat niet altijd juist blijkt te zijn?
  Dit is geen aanval op elke vorm van een dierenverzorgingsopleiding daar ik wel er van overtuigd ben dat er ook goede opleidingen zijn. Doch deze school ben ik niet zo van overtuigd dat je ook fatsoenlijk klaargestoomd bent na afronding van deze opleiding. Wat ik ermee wil zeggen is dat dan een fraaie diploma dan niet altijd wat zegt over de kwaliteit ervan...

  Wil wel stellen dat ikzelf niet een aquariaan annex terrariaan ben die niet altijd conform het heiligdom van het aquariumboek werkt. Uiteraard heb ik wel genoeg boekwerken ingelezen door de jaren heen (internet hadden we toen nog niet, he... en ondanks het internet staan daar ook niet altijd de juistheden op vermeld) doch op zich baseer ik mijn kennis op jarenlange ervaringen en wat ik heb mogen leren vanuit endemische gebieden. Hetgeen niet altijd goed valt bij bepaalde docenten van dergelijke opleidingen heb ik dan zo opgemerkt. Want dan wijk je teveel af van hun programma...
  Durf ook wel te stellen dat hoe ervaren men als een doorgewinterde aquariaan ook moge zijn, dat er nog steeds genoeg valt bij te leren. Dit geldt dus ook voor mijn persoontje... Men is nooit uitgeleerd...

  Nou, ik ga lekker rustig van mijn weekend genieten. Vandaag weer thuis van een behandeling in het ziekenhuis en a.s. maandag mag ik weer in het ziekenhuis liggen. Dus ik ga lekker genieten van het weekend en m'n visjes uiteraard...
   
  Laatst bewerkt: 27 jan 2017
 11. Marcje1968

  Marcje1968

  Lid geworden:
  7 okt 2007
  Berichten:
  3.561
  Locatie:
  Maassluis

  Zo oude man :-P

  Ik ben het volledig eens met het feit dat dierenopleidingen niet aansluiten bij aqua/terra zaken, wij verkopen tenslotte geen knuffelbare dieren.
  Op het mbo is het maar een klein hoofdstukje in het geheel, veelal over honden en katten, paarden etc etc.

  Ook is het zo, dat zelfs mensen die een mbo/hbo opleiding in dierverzorging nog steeds zich vakbekwaam moeten maken in vissen/reptielen/vogels.
  Zelfs iemand die dierenarts is en vissen zou verkopen moet dat nog.
  De nieuwe wetgeving is gelukkig opgesteld in samenspraak met de branche waar gelukkig voor ons aquarianen ook iemand in zat die werkzaam was in een aquariumwinkel :)
   
 12. astrid j

  astrid j

  Lid geworden:
  22 jul 2011
  Berichten:
  17.061
  Locatie:
  katwijk
  Vraag en aanbod, binnen de wet
  Gelukkig is er wel een verbod op beschermde diersoorten, maar zouden ze geen wet moeten maken dat alle dieren beschermd moeten worden?
  Je mag dieren niet mishandelen, dus kan je onkunde in de verkoop van dieren als mishandeling beschouwen en verbieden?
  Als iemand een maanvis en goudvis verkoopt, hoe moet je nagaan dat die samen in 1 tank terecht komen b.v.:rolleyes:
  Wie moet je aanklagen, de koper of verkoper?
  Eigenlijk stel ik meer vragen die deze stelling oproept, maar ik zou best willen dat niet iedereen zomaar dieren mag verhandelen zonder enige kennis, ook tuincentra's niet.
  Dus ik hoop dat mensen die dieren verkopen, groothandel of niet, het verplicht stellen kennis van zaken te hebben. Helaas is dat nog niet overal zo.. Handel is handel voor ondernemers, en zolang mensen kopen, en het mag volgens de wet, zullen mensen blunders maken ten koste van weerloze dieren. En ook al is het vastgelegd in een wet,
  dan nog worden dieren illegaal verhandeld.
  Gelukkig ook positieve verhalen in dit topic, toch wat voorruitgang ;)
   
 13. stanovic

  stanovic

  Lid geworden:
  4 mrt 2010
  Berichten:
  518
  Locatie:
  oosten des lands
  Ik heb wel eens mensen geweigerd als klant op zowel beurzen als hierzo. Ik verkoop dan liever niet aan iemand als ik het al opmerk dat ze niet naar de juiste plek gaan. Vooral omdat ik m.n. met minder gangbare soorten werk. Liever naar een echte liefhebber dan naar iemand die het ff op de bonnefooi uitprobeert. Uiteraard zou zoiets niet enkel de minder gangbare soorten moeten betreffen doch voor elk soort moeten gelden.
  Bij elke verhandeling weet je het nooit 100% zeker doch als iemand al flinke steken laat vallen dan ben ik er erg gemakkelijk in om de verkoop niet door te laten gaan. Ik sta er in eerste instantie voor de dieren en niet voor het geld.

  Dat ik er in de regel wel wat voor vraag heeft te maken omdat ik nu ook eenmaal met onkosten zit (denk aan o.m. elektra, water en voer). Zekers met een beurs want ik sta er ook niet gratis en het vervoer er naartoe kost nog het nodige. Ondanks deze onkosten zal ik nog steeds een klant weigeren als ik bespeur dat ze niet op de juiste plek komen.

  Bij elke fatsoenlijke beurs wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd op illegale verkoop van dieren. Zeer terecht mijns inziens! Doch ook op de wijze waarop dieren worden aangeboden wordt al strenger op toegekeken.
   
 14. Pimmendag

  Pimmendag

  Lid geworden:
  18 jun 2015
  Berichten:
  68
  Locatie:
  Zutphen, Nederland
  Ik ben het met de stelling eens. Veel tuincentra weten niet waar ze mee bezig zijn, hebben geen gespecialiseerde medewerkers en gaan slecht met dieren om. Het is vaak genoeg gebeurd dat ik in een tuincentrum was waar in de aquaria daar gewoon dode vissen dreven.

  Aan de andere kant: hoe meer winkels vissen verkopen hoe bereikbaarder de vissen hobby is. Misschien zou het goed zijn als winkels alleen vissen mochten verkopen nadat ze een aantal medewerkers een cursus hebben gegeven over hoe om te gaan en hoe klanten te informeren over de zorg voor deze dieren. Verder vind ik dat er ook een verschil is tussen konijnen, die misschien relatief makkelijk te houden zijn vergeleken met vissen.
   
 15. Rikkert

  Rikkert

  Lid geworden:
  6 mei 2012
  Berichten:
  9.421
  Ik ben het niet met de stelling eens.
  Er zijn ook tuincentra die het beter voor elkaar hebben, onder andere qua kennis en kwaliteit dan verschillende "speciaalzaken".
  Er moet gewoon per zaak worden gekeken.
   
 16. Paros

  Paros

  Lid geworden:
  7 feb 2017
  Berichten:
  39
  Met deze stelling kan ik het persoonlijk niet eens zijn. Ik zie geen enkele reden waarom een tuincentrum, per definitie, geen levende dieren zou mogen verkopen. Als de wet er voorwaarden aan stelt is het aan de ondernemer daar aan te voldoen of niet en dan de keuze te maken het niet te doen ofwel het risico te lopen. Of het dan een tuincentrum betrefd of bij wijze van de autodealer om de hoek doet daarin niet ter zake in mijn ogen.
   
 17. WPT

  WPT

  Lid geworden:
  7 feb 2017
  Berichten:
  469
  Locatie:
  Zuid Holland
  Wat betreft de tuincentra bij ons in de buurt ben ik het er niet echt mee eens. Ik vind dat deze tuincentra vaak beter met de beesten omgaan en er meer vanaf weten dan de meeste dierenwinkels.

  Er zijn helaas maar weinig winkels waar echt ervaren personeel rondloopt die weet waar ze over praten en die je blind kan vertrouwen.
   
 18. Marcje1968

  Marcje1968

  Lid geworden:
  7 okt 2007
  Berichten:
  3.561
  Locatie:
  Maassluis
  Ik durf bijna keihard te stellen dat heel veel dierenzaken vaak evenveel, zo niet minder kennis hebben van vissen als een tuincentrum. Van honden en katten is een ander verhaal, knaagdieren gaat de kennis ook nog wel maar vissen en reptielen ? dat word voor de meeste een moeilijk verhaal,
   
 19. Erik79

  Erik79

  Lid geworden:
  7 feb 2017
  Berichten:
  45
  Bij mij in de buurt zit een groenrijk waar ze erg goed omgaan met de dieren die ze verkopen. Ik durf wel te zeggen dat ze het daar beter hebben dan bij veel broodkwekers van konijnen bijvoorbeeld. Alle dieren (ook de vissen) zijn in goede conditie en de verkopers hebben zowaar enig verstand van wat ze verkopen. Het zijn geen specialisten, maar slecht is het niet. Overigens is dit afgelopen jaren enorm verbeterd, toen ze pubers van 16 bij de visjes zetten en betta's samen met goudvissen lieten verkopen....

  Honden en katten hebben ze niet, wel kippen, konijnen, vogels, knaagdieren en vissen.
   
 20. Gabster85

  Gabster85

  Lid geworden:
  10 feb 2017
  Berichten:
  23
  Ik vind het twee ledig, als ik kijk naar tuincentra van de grotere organisaties dan ben ik van mening dat ze maar niet meer vissen moeten verkopen. Ik heb met andere tuincentra wel goede ervaringen. Waar ik mij wel schuldig aan maak is eigenlijk dat ik toch ga neuzen daar. Voor zelfde geld vind je daar een appart visje veel hobby kwekers brengen daar wel hun vissen