stelling van 08-10-2010: Ornamenten horen niet thuis in een aquarium.

Discussie in 'Stelling' gestart door luc, 8 okt 2010.

View Users: View Users
 1. luc

  luc Erelid

  Lid geworden:
  20 jan 2006
  Berichten:
  45.787
  Locatie:
  Mol ( Vlaanderen )
  Deze stelling is van Jos Hut,
  waarvoor onze dank.

  We kennen allemaal de helm, een gebroken schip of zelfs een doodskop die in sommige
  aquariums te bewonderen zijn.
  Nu zijn er ook al vulkanen te koop die ofwel een rood ofwel een blauw licht schijnen.

  Maar is het niet zo, dat indien je wat langer vissen hebt, je als aquariaan deze ornamenten ontgroeid?
  Want eigenlijk horen deze spullen niet thuis in een aquarium.
  Ze dragen helemaal niks bij het aquarium houden.
  En als ze van bv. Chinese makelij zijn, kan het ronduit gevaarlijk zijn voor de vissen of zijn de waterwaarden niet zoals ze moeten zijn.

  Daarom deze stelling:

  _________________________________________________

  Klopt het dat degene die zich met behulp van het forum steeds verder ontwikkelt deze materialen steeds meer uit zijn aquarium verwijdert?
  _________________________________________________


  Geef jullie mening, argumenten en ga in discussie.
  Toont respect voor anderen hun mening, en hebt er plezier in.

  Veel plezier,
  Luc
   
 2. Rene B

  Rene B

  Lid geworden:
  14 jun 2009
  Berichten:
  18.405
  Locatie:
  Roden
  Ik ben het niet eens met de stelling, mensen die al jaren aquaria hebben kunnen helemaal weg zijn van ornamenten. Gewoon een kwestie van smaak.

  Uiteraard zullen ornamenten die giftige stoffen af kunnen geven ook niet worden gebruikt door ervaren aquarianen (neem ik aan tenminste).
   
 3. Jeto

  Jeto

  Lid geworden:
  23 nov 2009
  Berichten:
  7.997
  Locatie:
  Huissen, dicht bij Arnhem
  Ik vind gewoon dat als je (bijvoorbeeld) een vulkaantje mooi vind waar bubbels uitkomen die licht geven mooi vind, dat je dat er gewoon in moet zetten. Niet luisteren naar andere, als jij dat mooi vind moet je het erin zetten. Er is niemand hier die mag beslissen of jij het erin mag zeggen of nie. Iedereen heeft zijn eigen smaak en dat is maar goed ook, anders leken alle aquariums op elkaar.
   
 4. robbin

  robbin

  Lid geworden:
  23 feb 2010
  Berichten:
  6.330
  Locatie:
  nijverdal
  als je het mooi vindt moet je het doen, maar vindt zelf natuurlijke dingen veel mooier zoals hout
   
 5. Henk-age

  Henk-age

  Lid geworden:
  10 jul 2010
  Berichten:
  5.458
  Ik ben het al niet eens met de stelling vanwege het feit dat er staat; steeds meer verwijderen. En of het forum er invloed op heeft vraag ik me ook af. Ik heb nooit een ornament gehad, en misschien neem ik er ooit nog wel 1. Het lijkt me altijd al grappig om, als ik een groot aquarium heb, een heineken bierflesje in mijn aquarium te leggen. Alsof hij in het water is gedumpt.

  Nog een voorbeeld: Marlene had in haar aqua40 (volgensmij) een boeddhabeeldje... Dat vond ik toch echt best wel mooi staan :D .

  Dus ik ben het alleen hier al niet mee eens (Staat niet in de stelling, maar dit riep het wel bij me op):

  Ornamenten zijn per definitie lelijk.

  Dat vind ik niet kloppen, want zon boeddha beeldje en bierflesje vind ik eerder gewoon grappig.

  Verder moet ik zeggen dat Jeffrey wel precies zegt wat ik hier nog aan zou willen toevoegen:

  Ik vind gewoon dat als je (bijvoorbeeld) een vulkaantje mooi vind waar bubbels uitkomen die licht geven mooi vind, dat je dat er gewoon in moet zetten.

  Ik vind dat je idd wel moet nadenken wat je erin dumpt. Bij bijv dat bierflesje ga ik kijken hoe het wordt als ik het bewerk met epoxy (zodat de giftige stoffen van de lijm e.d. niet in mn water komen ;) ). Bij deze vind ik het dus wel een mooie waarschuwing: Gooi er geen Chinese ''troep'' in :p .

  Groetjes :D
   
 6. Tien

  Tien Erelid

  Lid geworden:
  31 jul 2005
  Berichten:
  45.794
  Als dit klopt:
  Dan ben ik het buitenbeentje :p

  Ik heb altijd een gezonken schip in het aquarium gehad. Deze is niet altijd even pontificaal in beeld maar hij staat er wel al vanaf het eerste bakje in mijn aquaria. Deze zal ook blijven, al is het alleen maar uit sentiment.

  Er zijn grenzen, de vissen moeten er niet onder lijden doordat er gifstoffen vrijkomen of scherpe delen aan zitten, maar verder zul je mij niet horen over het wel of niet thuis horen in een aquarium.
  Een aquarium is een zelf verzonnen wereld. Zelfs een biotoop is zelf verzonnen omdat je zelden of nooit op zo'n klein oppervlak zoveel planten, hout en een kunstmatige achterwand in de natuur zult vinden.

  Wat hoort en wat hoort niet, dat is iets wat mensen als regel ingesteld hebben. Het zal de vissen echt een biet zijn of er nu een kasteel in hun bakkie staat of een stuk steen. Voor hen is het een object waar achter een lekker hapje kan liggen of waaronder je kunt schuilen of waar lekkere algen op groeien.

  In mijn aqua 40 staat het (inmiddels best beroemde) kasteel weer en zelf vind ik het er uitstekend in staan. Ik geniet van dit bakkie en hoe het er op dit moment uit ziet.
  Hier een zij aanzicht:
  40zij.jpg
   
 7. Erwin

  Erwin

  Lid geworden:
  5 feb 2008
  Berichten:
  15.156
  Locatie:
  noord-brabant Uden
  maar de stelling is wel waar volgens mij :)
  het is zo dat het gros van de nieuwe leden een aquaria begint en niet weet hoe of wat.......... na verloop van tijd en door het lid worden op een forum verdwijnen die ornamentjes steeds meer, waarom? nou de meeste zien bakken van andere leden en worden geinspireerd door die bakken. het is zo dat een ornamentje best mooi kan zijn, voorbeeld het kleine autokerkhof van tien destijds, die was prachtig. komt bij dat de meeste een grotere bak op den duur hebben en er een biotoop op plantenbak van maken om meer het maximale uit hun kunnen te halen, ze gaan meedoen aan wedstrijden etc. etc. de kleinere bakjes waar ze vaak instaan zijn vaak voor hun kinderen want die willen perse die boot of wat dan ook erin hebben.

  dat het dus steeds meer verdwijnt is wel waar maar natuurlijk doet iedereen wat hij zelf mooi vind en terecht :thumbs:
   
 8. babysnake

  babysnake

  Lid geworden:
  22 jan 2010
  Berichten:
  11.626
  Locatie:
  Lier Belgie
  in Duisburg zag ik een heuse onderwaterboerderij <img border="0" title="" alt="[Roll Eyes]" src="rolleyes.gif" /> en zelfs een telegeleide duikboot :D . Ik ben het ook niet met de stelling eens, kitsch moet kunnen, zolang het inderdaad de waterwaarden niet be�nvloed, en/of je het niet gaat combineren met bvb wildvang discussen of altums. Er zijn al vele gepassioneerde aquarianen geboren door al die prularia . Kinderen zijn er dol op en die guppy of zwaarddrager zal het een worst wezen of het een grotje is of een scheepswrak.
  Nu ben ik zelf geen fan van al deze objecten, maar je ziet ook steeds vaker nepboomstronken, nepstenen en dergelijke, wat in feite net het zelfde is. Nu merk ik wel dat de meeste mensen die serieus met de hobby bezig zijn, met de tijd steeds meer naar een natuurlijk ogende bak zullen streven en al die ornamenten links zal laten liggen.
  Ik heb wel vaak de indruk dat mensen die ornamenten gebruiken niet serieus genomen worden.
   
 9. Marlene

  Marlene

  Lid geworden:
  10 sep 2006
  Berichten:
  9.326
  Locatie:
  Bergschenhoek
  Zelf vind ik dat ik me behoorlijk ontwikkel in de hobby ;) , zowel via forum als daarbuiten. Het is niet zo dat deze materialen hierdoor uit mijn aquaria verdwijnen. Zie maar:

  kastee1l-1.jpg

  boedah1.jpg

  Misschien is het juist wel het tegengestelde geval. Want bij mij kwamen de beelden pas later.

  Hoe meer ik over vissen, planten en hun herkomst weet, hoe beter ik besef dat ook een plantenstraatje, een school van 20 visjes, of zelfs een aquarium van 400 liter, hartstikke onnatuurlijk is, en daarom volgens de stelling misschien niet 'thuis zou horen' in onze hobby.

  Met die wijsheid, komt ook een besef: zolang een ornament een vis of de waterwaarde niet schaadt, is er geen enkele reden om aquaria met dit soort inrichting, te diskwalificeren als 'niet deskundig'.

  Ik haal nog maar eens een favoriete uitspraak van me aan: Schoonheid is in alles, voor wie bereid en in staat is, die daar te zien. ;)
   
 10. kbisschops

  kbisschops

  Lid geworden:
  7 okt 2010
  Berichten:
  29
  Locatie:
  Heerlen
  Ik denk dat het inderdaad voornamelijk een kwestie van smaak is. Persoonlijk heb ik In mijn eerste bak ook een (clich�) helm gezet. Gewoon, omdat ik het destijds leuk vond staan. Maar als je je dan meer gaat verdiepen in de natuurlijke leefomgeving van je visjes, dan blijkt uiteraard al snel dat zoiets daar niet echt in past. Ik vergelijk het dan maar met de situatie waarbij je een oud VOC-schip midden in je woonkamer aantreft... Leuk, maar of je het daar verwacht is vraag twee...

  Inmiddels heb ik daarom ook geen 'onnatuurlijke' versieringen meer in de bak. Ik vind dat je de leefomgeving voor je vissen zo natuurlijk mogelijk moet inrichten.
   
 11. Fullmaster

  Fullmaster

  Lid geworden:
  8 jan 2006
  Berichten:
  12.138
  Locatie:
  Dronten
  De stelling klopt denk ik wel :D

  En in mijn ogen ook niet meer dan logisch, als je naar de meeste doelstellingen kijkt.
  In een biotoop bak hoort het nu eenmaal niet echt thuis. Maar als iemand het mooi vind, of als kunst stukje gaat gebruiken zou ik ook de laatste zijn die er wat van zegt. Zelfde als bv een plant die niet helemaal biotoop correct is.. Je moet zelf 365 dagen per jaar erna kijken, dus doen wat je zelf leuk vind. (binnen de grenzen van het verantwoordelijke)

  Edit : dan heb ik het over de stelling en niet te titel van deze stelling :confused: :idea2:

  "Klopt het dat degene die zich met behulp van het forum steeds verder ontwikkelt deze materialen steeds meer uit zijn aquarium verwijdert?"
   
 12. aad1937

  aad1937

  Lid geworden:
  6 sep 2010
  Berichten:
  42
  Locatie:
  rotterdam
  Voor een natuurgetrouw aqarium moeten we ook wat plastic
  winkelwagentjes en autobanden ingooien dan hebben wij ,pas een hollands watertje.
  Aad1937
   
 13. Marlene

  Marlene

  Lid geworden:
  10 sep 2006
  Berichten:
  9.326
  Locatie:
  Bergschenhoek
  Of zoiets Aad, ook heel natuurlijk sloot-getrouw :D

  IMG_7768.jpg
   
 14. Psaria

  Psaria

  Lid geworden:
  22 sep 2010
  Berichten:
  580
  Locatie:
  Nieuw-Lekkerland (Zuid-Holland)
  Mooi hoor, ik mis alleen nog de oude fiets.
   
 15. jacklaroma

  jacklaroma

  Lid geworden:
  17 jan 2010
  Berichten:
  60
  Locatie:
  Flevoland
  Ik hoop van harte dat de stelling waar is.....
  Waaruit, je terecht mag opmaken dat ik (zacht gezegd) geen voorstander ben van ornamenten.
  Hoewel ik moet zegen dat ik het Boeddha beeld best mooi vind als je daar van houd, de uitzondering bevestigd de regel.....
  Maar over het algemeen - sorry voor de mensen ie daar anders over denken - vind ik ornamenten in je bak iets voor kinderen.

  Natuurlijk moet een ieder lekker zelf weten hoe en wat hij of zij doet, maar ik heb idd moeite een volwassene serieus te nemen als die zo een lelijk kitch ding ( in mijn ogen) in het aquarium heeft.
  Maar dat is mijn mening ...voor wat die waard is.
   
 16. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  7.044
  Locatie:
  Delft
  Ach ieder zijn ding.

  Zelf vind ik het echt helemaal niks.
  Maar ieder moet dit voor zichzelf bepalen.

  Moet zeggen er zijn tegenwoordig wel heel kunstig gemaakte dingen te koop. Ik zie bij mijn lfs ook wel eens van die zaken en er zijn er bij die zijn ronduit mooi gemaakt.

  Maar in mijn bak? Over mijn lijk :-)
   
 17. TS
  TS
  luc

  luc Erelid

  Lid geworden:
  20 jan 2006
  Berichten:
  45.787
  Locatie:
  Mol ( Vlaanderen )
  Ik moet zeggen dat de stelling toch wel wat steek houdt voor mij.

  Ik zeg dit zonder afbreuk te willen doen aan mensen die het wel in hun bak hebben liggen,
  iedereen doet hiermee wat hij/zij wil :)

  Maar ik denk dat de meesten die langere tijd een bak hebben, evolueren naar aquaria zonder ornamenten, en dit niet alleen voor leden op forums maar ook in verenigingen.
  Ik ken toch heel wat mensen in het verenigingsleven en heb van geen enkel lid weet dat zij ornamenten in hun bak hebben liggen, buiten natuurlijke producten zoals bv. hout en stenen.
   
 18. elentrikerke

  elentrikerke

  Lid geworden:
  26 sep 2010
  Berichten:
  22
  Locatie:
  wilrijk
  ornamentiek
  1) Corsage 2) Decor 3) Decoratie 4) Draperie 5) Garnering 6) Leer van de versieringen 7) Opluistering 8) Opsiering 9) Sierkunst 10) Sierwerk 11) Tooi 12) Versiering 13) Versieringskunst 14) Versiersel '

  volgens mij horen plantjes, rotsen en beeldjes allemaal bij ornamentiek. ieder heeft zijn eigen manier van versieren de ene ziet liever een kasteeltje de andere een rotsformatie.
  gewoon een kwestie van persoonlijke smaak vind ik.
   
 19. akua

  akua

  Lid geworden:
  8 sep 2006
  Berichten:
  866
  Locatie:
  vlaanderen
  Volgens mij horen ornamenten die in het natuurlijk leefmiliue van de vissen die men houd niet voorkomen ook niet thuis in het aquarium
   
 20. Sancho

  Sancho

  Lid geworden:
  18 aug 2008
  Berichten:
  40
  Locatie:
  Flevoland
  Die boedha beeld is opzich wel mooi, maar ik heb sinds 1 jaar een bak, maar daar komen echt geen vulkanen, duikershelmen, bruggetjes, schatkisten met bubbeltjes en bordjes no fishing ofzo in...
  Prima als je ervan houd, maar ik hoef het niet :p
   
 21. AquaVISie

  AquaVISie Erelid

  Lid geworden:
  7 sep 2002
  Berichten:
  19.457
  Locatie:
  Geldrop
  Och, als mensen dat mooi vinden mag het van mij persoonlijk gerust. Jos Hut (de bedenker van dit item) kijkt met een ander oog naar een aquarium, namelijk met het oog ven een keurmeester. En in het keuringsreglement staat onder soortkeuze decoratiemateriaal onder meer het volgende :

  11.3 Naast stenen en kienhout/boomstronken mogen ook kunststoffen gebruikt worden, maar moeten wel zodanig verwerkt zijn, dat ze een natuurlijke indruk maken.

  En daar is het probleem. Als je dus dit soort decoratie gebruikt tijdens een keuring , dan krijg je minpunten op dit onderdeel. Ga je dus voor het kampioenschap is het dus niet aan te raden om ze te gebruiken. Maar iedereen die mee doet aan een keuring moet van deze regel op de hoogte zijn.

  Gebruik die dingen dus rustig als je ze mooi vindt, maar niet tijdens een keuring.

  PS

  Dit is overigens slechts een van de 57 onderdelen waarop punten gegeven worden, dus slechts een miniem gedeelte. Zoiets gaat echt de doorslag geven als mensen gelijk eindigen. Iemand die op alle andere punten gelijkwaardig is, en dit soort dingen niet in het aquarium heeft, zal dan in dit geval de voorkeur krijgen.

  PS2

  Ik denk overigens dat Marlene dat Boedha beeltje niet in de bak heeft staan die ze voor de keuring aanbiedt. :p
   
 22. Nienepien

  Nienepien

  Lid geworden:
  1 mrt 2010
  Berichten:
  1.426
  Locatie:
  Apeldoorn
  De vis zal het absoluut een worst zijn wat er in zijn bak staat. Vissen kunnen niet denken.
  Je moet dus doen wat je als eigenaar leuk vindt en als dat een leger boeddha's of een gezonken schip is...soit.
   
 23. Sancho

  Sancho

  Lid geworden:
  18 aug 2008
  Berichten:
  40
  Locatie:
  Flevoland
  Het is leuk om een bak mee op te leuken maar het het heeft voor een vis niet echt een functie, ik had een aantal jaren terug iets leuks gezien bij de broer van een vriendin. Die had een modelschip van hout en iets van 60 cm gekocht voor 40 euro ofzo, met een hamer een paar gaten in geslagen, een mast afgebroken, gaten in het zeil gescheurd, en in zijn aquarium gezet. Dat zag er wel weer gaaf uit. De vissen scholen ook gewoon in het schip, zwommen door de gaten enzo.
   
 24. Marlene

  Marlene

  Lid geworden:
  10 sep 2006
  Berichten:
  9.326
  Locatie:
  Bergschenhoek
  En dat is precies waar ik met keuringen over struikel. Topbakken worden geprezen om onnatuurlijke plantenstraatjes, doorkijkjes, e.d. Een plant die in de natuur niet solitair voorkomt moet volgens keurmeester commentaar (zelf meegemaakt) solitair gehouden worden omdat dat mooier is. In mijn ogen gaat dat nergens meer over: of anders gezegd, een beeld of een schip is niet meer onnatuurlijk dan zo'n gecultiveerde onderwatertuin. Zulk soort redeneringen maken in ieder geval niet dat ik iemand meer deskundig ga achten.

  Begrijp me niet verkeerd, ik kan enorm genieten van plantenstraatjes en solitaire planten,en ook hollandse plantenstijl heeft haar schoonheid. Maar dat dit wel natuurlijk zou zijn en een onderwaterschatkist niet: dat klopt niet en is gewoon niet waar.

  Grappig dat je dat zegt. Ik heb wel eens overwogen om mijn Boeddha aqua40 aan te bieden voor een keuring, al was het alleen maar om eens te kijken, wat dit zou doen met waardeoordelen (of waardeveroordelingen zoals ik ze ook wel noem ;) ) in een keuring.

  Maar ik doe eigenlijk al jaren niet meer mee met keuringen. Maar dat is weer een ander verhaal. :D
   
 25. Gied van Herten

  Gied van Herten

  Lid geworden:
  22 mei 2010
  Berichten:
  70
  Locatie:
  Haelen
  Denk eerlijk gezegd niet dat het forum invloed heeft op het wel dan niet gebruiken van decoraties.

  Mensen hebben een aquarium omdat ze het mooi vinden, ieder mens is verschillend en vind andere dingen mooi. Er zijn genoeg decoraties die ik mooi vind staan bij andere mensen in hun bak maar die ik zelf niet zou willen hebben. Het belangrijkste in elke hobby en trouwens in heel het leven is dat je mensen in hun waarde moet laten!!!

  Dus al zetten ze de hele bak vol met attributen als de eigenaar van de bak het mooi vind dan is het ook mooi. Maar dan is het mooi voor hem/haar maar misschien niet voor jou.

  Het is vaak zo dat mensen zich teveel laten be�nvloeden door forums.
   
 26. Sarenata

  Sarenata

  Lid geworden:
  11 nov 2009
  Berichten:
  3.574
  Locatie:
  Rotterdam
  Ieder z'n ding hoor, ik vind het juist erg leuk om al die verschillende bakken te zien, met of zonder ornamenten.
  Soms vind ik het wel mooi en soms niet, maar als de persoon zelf er maar blij mee is.
  Het bakje van Tien en Marlene vind ik ontzettend leuk.
  Het is maar goed dat iedereen z'n eigen smaak heeft, anders hebben we allemaal een zelfde soort bak straks...
   
 27. AquaVISie

  AquaVISie Erelid

  Lid geworden:
  7 sep 2002
  Berichten:
  19.457
  Locatie:
  Geldrop
  @ Marlene

  Nee hoor, ik begrijp je helemaal niet verkeerd. Ik begrijp volledig wat je bedoeld en heb daar ook 100% begrip voor. Met dit soort regels dwing je de aquariaan die mee doet aan zo'n keuring om zijn eigen smaak ondergeschikt te maken aan die regels. En dat kan m.i. ook niet de bedoeling zijn. Gelukkig zijn regels ervoor om aangepast te worden, en dat gebeurt gelukkig ook regelmatig. (alleen op sommige zaken te weinig en te langzaam volgens mij). Het probleem is natuurlijk wel om die regels zodanig aan te passen dat een echt objectieve beoordeling kan plaats vinden. (Dat objectieve is trouwens een utopie volgens mij. Ook keurmeesters hebben hun eigen stokpaardjes en voorkeuren. Zo weten de vaste deelnemers aan een keuring precies hoe ze hun bak zodanig in moeten richten dat ze bij keurmeester X de meeste punten zullen halen. Ze hebben zijn verhaal namelijk al regelmatig gehoord en weten dus precies waar hij/zij op let)

  Ik ben dus ook een voorstander om dit soort attributen toe te staan, mits niet overdadig en kitscherig (waarbij ook weer de term kitscherig verschillend uitgelegd kan worden, daar komt die bewuste smaak weer naar voren) maar verhogend voor de sfeer in het geheel. Ik vind bv jouw Boedha en het kasteeltje van Tien helemaal niet misstaan en zelfs sfeer-verhogend.

  Misschien komt het er nog een keer van, wie weet. De enigen die hier verandering in kunnen brengen zijn wij aquarianen zelf. Breng dit regelmatig ter discussie en bij voldoende aandacht komt er dan misschien verandering in die regels. (als voorbeeld van een wijziging in de regels noem ik het toestaan van verschillende kweekvormen van vissen (sluierstaarten, kleurvormen etc etc) Ook dat heeft jaren van discussie gekost, maar dat soort kweekvormen wordt niet meer bestraft met puntenaftrek.

  Dus wie weet, over 25 jaar ???? <img border="0" title="" alt="[Roll Eyes]" src="rolleyes.gif" />
   
 28. Erhan

  Erhan

  Lid geworden:
  14 mrt 2006
  Berichten:
  4.095
  Locatie:
  Utrecht
  Ik ben er zelf geen fan van, maar heb wel respect voor de mensen die het zelf leuk vinden. Een aquarium is een onderwater wereld voor vissen, alleen is die ingericht door de eigenaar. Die heeft er zo zijn eigen visie op, en een eigen smaak. Dus als je het leuk vind, moet je het vooral doen. Het is een hobby, en een hobby moet vooral leuk zijn. Niet ten kosten van de levens van vissen maar op een leuke gezonde manier. Voor een vis denk ik niet dat het wat uitmaakt of er doodskop in zijn bak licht of een stuk steen. Voor jou wel.
   
 29. Michael van der Hoek

  Michael van der Hoek

  Lid geworden:
  24 jun 2009
  Berichten:
  657
  Locatie:
  Anna Paulowna
  we hebben hier een stelling over smaak..

  en om nu heel wijs te klinken, over smaak valt niet te twisten.

  Ieder zijn ding, ieder zijn plezier. Als je het mooi vind moet je het in je aqua zetten en ervan genieten, zo niet.. dan toch lekker niet.

  Ik vind dat niemand moet bepalen hoe een ander zijn aqaurium indeeld. Maar, er moet wel rekening gehouden worden met het welzijn van de vis.

  De stelling klopt echter wel voor een deel. Er zullen gerust mensen zijn die een aqua kopen en er van alles in leggen, maar naar mate ze meer kennis krijgen over een aquarium en de leefomgeving van de vis zullen ze de indeling ook aanpassen.

  Deze stelling verschilt dus per persoon en dus per smaak.
   
 30. Marlene

  Marlene

  Lid geworden:
  10 sep 2006
  Berichten:
  9.326
  Locatie:
  Bergschenhoek
  Ik denk dat de stelling niet gaat over smaak.

  Het gaat er over dat er een koppeling gemaakt wordt tussen ontwikkeling in de hobby en deze smaak.

  Dus: Klopt het dat als je schepen kastelen e.d. in je bak hebt, je eigenlijk onontwikkeld bent in het aquariumhouden?


  Tenminste, zo lees ik het.
   
 31. TS
  TS
  luc

  luc Erelid

  Lid geworden:
  20 jan 2006
  Berichten:
  45.787
  Locatie:
  Mol ( Vlaanderen )
  Er staat nergens dat iemand die een scheepje in zijn bak heeft onontwikkeld is :)

  Er staat: Klopt het dat degene die zich met behulp van het forum steeds verder ontwikkelt deze materialen steeds meer uit zijn aquarium verwijdert? ;)
   
 32. superuben

  superuben

  Lid geworden:
  21 mei 2009
  Berichten:
  1.263
  Locatie:
  Nunspeet
  Ik denk dat de stelling voor de meeste gevallen klopt, kijk je hebt uitzonderingen maar de bij de meeste mensen zie je die ornamenten al snel eruit vliegen. :D

  Ik vind dat je gewoon zelf moet weten of je het erin doet of niet, ik zou het persoonlijk liever niet erin doen maar das mijn smaak. :) PS: Ik zag pas zo'n schip in de winkel liggen voor � 48,- Ja hallo, ik ben niet gek :p
   
 33. Doragon

  Doragon

  Lid geworden:
  17 aug 2006
  Berichten:
  5.590
  Locatie:
  Heemskerk
  Beste AquaVisie, ik maak een oprechte diepe buiging voor je!! [​IMG]
   
 34. AquaVISie

  AquaVISie Erelid

  Lid geworden:
  7 sep 2002
  Berichten:
  19.457
  Locatie:
  Geldrop
  Hoeft niet , blijf maar lekker overeind <img border="0" alt="[sunny]" title="" src="graemlins/sunny.gif" />

  Met een groot aantal van de regels van het keuringsreglement ben ik het overigens w�l eens
   
 35. BertE

  BertE

  Lid geworden:
  26 mrt 2005
  Berichten:
  913
  Locatie:
  Assen
  Nou, ik heb geen behoefte aan kinderspeelgoed of kitsch in mijn aquaria.
  Het gaat me om de levende have en wat daar dienstbaar aan is.
  Verder was ik niet van plan er een uitdragerij van te maken.
  Wie het mooi vindt, die mag van mij, maar ik voel me geen moment verplicht dat dan serieus te nemen.
  Waarmee ik ook op de stelling gereageerd heb: als je je als aquariaan doorontwikkelt, gaan m.i. de bijzaken de bak uit.