1. Bezoekt u onderstaande sponsor om onze server in stand te houden?

Sluierstaarten in de vijver doen?

Discussie in 'Goudvissen' gestart door Peachyfishy, 17 feb 2017.

View Users: View Users
 1. Peachyfishy

  Peachyfishy

  Lid geworden:
  20 dec 2016
  Berichten:
  34
  Ik heb al 2,5 jaar 2 sluierstaarten. Ze komen van een tuincentrum waar ik ontzettend slecht bent geïnformeerd. Ze zaten eerst in een kom, toen in een 15cm bak, toen in een 40 liter aquarium en nu in een 80 liter aquarium. Ik ben me ervan bewust dat 80 liter voor 2 visjes nog steeds niet zo goed is. Maar met de mogelijkheden die ik heb, kan ik ze helaas niet veel meer ruimte bieden dan dit. Ik zit er nu hard over na te denken om ze in een vijver te doen. Ik vind het zielig en wil ze daarom dus een goed thuis geven. Maar hoe moet dat precies? Ik heb een keer gehoord dat je ze in de winter niet in een vijver kunt doen. En aangezien ik echt wil dat ze goed terecht komen, hoe kan ik dit dan het beste aanpakken? Iemand ideeën?
   
 2. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  4.217
  Locatie:
  Oldenzaal
  Goed, dat je de vissen een beter hus geeft!:thumbs:

  Wil je ze dan in je eigen vijver doen, of bij een ander?

  Als het warmer word, en de temperatuur van het vijverwater zo'n 15 graden is, kun je ze wel overplaatsen;)
   
 3. TS
  TS
  Peachyfishy

  Peachyfishy

  Lid geworden:
  20 dec 2016
  Berichten:
  34
  Ik heb helaas zelf geen vijver, en ik heb verder ook geen vrienden of kenissen die er een hebben. Dus ik denk dat ik dan misschien maar bij mensen in de buurt met vijvers ga aanbellen? Of zou het een idee zijn om op marktplaats een advertentie te zetten? (En dan gratis afhalen natuurlijk, want het gaat me er puur om dat ze een goed nieuw thuis krijgen!)
   
 4. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  4.217
  Locatie:
  Oldenzaal
  Ik heb ook het overshot van mijn goudvissen op marktplaats gezet, ik heb er bij gezet, alleen voor mensen met een grote vijver. Dus het kan wel, en als je dan zeker wilt weten, dat de vis goed terecht komt, kun je ze ook gewoon zelf brengen.
  Als je gaat aanbellen bij mensen in jouw buurt met een vijver, moet je wel kijken of er daar niet al te veel vissen inzitten. Want mijn opa nam ook altijd vissen aan van anderen, en die had dus overbevolking.....;)
   
 5. TS
  TS
  Peachyfishy

  Peachyfishy

  Lid geworden:
  20 dec 2016
  Berichten:
  34
  Okee, ik denk dat ik dan toch maar marktplaats ga proberen.. vind het op een bepaalde manier wel lastig, want je raakt natuurlijk gehecht aan ze. Maar ik weet wel dat het beter voor ze is..
  Als mijn visjes dan weg zijn, wil ik nog wel gewoon "doorgaan" met goudvisjes houden. Want 1 in een 80 liter bak kan wel gewoon toch?? Ik zat misschien te denken aan een ranchu. Is het zielig voor goudvissen om alleen in een aquarium te zitten of kan dit gewoon?
   
 6. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  4.217
  Locatie:
  Oldenzaal
  80 liter is echt te klein, voor zulke grote vissen.
  Een goudvis is een groepsvis, en moet dus met meerdere vissen bij elkaar worden gehouden;)

  Dus of een groter aquarium halen, of een vijver graven, of in het aquarium tropische vissen doen.;)
   
 7. TS
  TS
  Peachyfishy

  Peachyfishy

  Lid geworden:
  20 dec 2016
  Berichten:
  34
  Hmm, oke. Wat zou wel een geschikte aquarium maat zijn voor bijvoorbeeld een ranchu? En zijn er andere goudvis soorten die wel zouden kunnen in wat ik nu heb?
   
 8. Ruben01

  Ruben01

  Lid geworden:
  22 aug 2016
  Berichten:
  4.217
  Locatie:
  Oldenzaal
  Nee, er kan geen goudvis in een 80 cm, ze worden te groot, en ten tweede, je zou er dan maar 1 à 2 in kunnen doen. Maar ze zijn groepsvissen;)
   
 9. blackmoor

  blackmoor

  Lid geworden:
  14 mei 2016
  Berichten:
  4.137
  Locatie:
  Brummen, Gelderland
  80 cm is echt te klein voor meerdere goudvissen/sluierstaarten. Dit is enkel zielig.
  Waarom probeer je geen andere leuke vissen? Er zijn zat mooie vissen die makkelijk in zo'n bak kunnen!
   
 10. Rikkert

  Rikkert

  Lid geworden:
  6 mei 2012
  Berichten:
  9.425
  Er is naar mijn mening geen goudvissoort die in een 80cm bak kan. Wil je graag goudvissen, neem dan een bak van minimaal 120cm of graag een vijver.
  Ik heb het dan over sluierstaarten.
  Kan je qua aquarium niet groter zou ik voor tropisch gaan.
   
  Goud vindt dit leuk.
 11. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  931
  80 liter is te weinig. Het gaat met name om de lengte van het aquarium.

  In voorschoten zit een Fancy Fish winkel. Er bestaan wel speciaal gefokte kleinere exemplaren die je in minder liters kan houden. Ik heb zelf een tosakin. word max. 15 cm. Veel ranchu houders hebben hun ranchu s op max. 30 cm hoog water. Schijnt dat ze dan minder druk hebben op het lichaam en beter uitgroeien. Mocht je echt voor sluiers gaan, ga een dagje naar voorschoten en de eigenaar kan je helpen met de keuze van Fancy s en je goed informeren over de benodigdheden. Is gewoon de moeite waard om er eens te kijken. Zoveel moois.
   
 12. Herbstnebel

  Herbstnebel

  Lid geworden:
  26 jan 2015
  Berichten:
  1.105
  Locatie:
  Provincie Oost-Vlaanderen
  Je kan ze laten overwennen in een vijver zodra het verschil in temperatuur tussen het vijverwater en aquariumwater minder dan 5°C bedraagt. Als jouw aquarium in een ruimte staat waar het gemiddeld 18°C is op dit moment kan je ze al laten overwennen van het moment dat het vijverwater een temp van 13°C bereikt.
  Vorige jaar september heb ik een lionhead van 6cm ongeveer in mijn vijver uitgezet om een even grote panda sluier gezelschap te houden. De panda is jammer genoeg gevat door een kat maar de lionhead heeft de winter goed doorgebracht. Watertemperatuur bedraagt nu 8°C dus eer het 15°C bereikt zal je zeker nog moeten wachten tot eind april en hopen op een warme lente :-) .
   
 13. Herbstnebel

  Herbstnebel

  Lid geworden:
  26 jan 2015
  Berichten:
  1.105
  Locatie:
  Provincie Oost-Vlaanderen
  Nadat meneertje reiger me op een paar dagen tijd 4 vissen armer gemaakt heeft heb ik ondertussen een reigernet gespannen over de poel. Hij heeft nog een paar dagen op vinkeslag gezeten vanop het dak maar hij zag rap in dat zijn spelleke visjepak hier over en uit is. Ik heb ondertussen een paar jonge sarasa's en shubunkins en 2 zwarte moren toegevoegd om het bestand weer wat uit te breiden. De vissen komen uit een tuincentrum waar ze vijvervissen houden in kuipen in half open serres waar de temperatuur ongeveer gelijk is aan die buiten. Aan de koude watertemp waren de vissen dus al gewoon :) . Als je dus echt nu al nieuwe vissen in je vijver wil zetten ga je beter naar tuincentra waar de vissen gehouden worden op een plaats die gelijk staat aan de buitentemperatuur. In dierenwinkels zitten de vissen bijna altijd op kamertemperatuur en als je die wil is het beter om te wachten tot de zomer vooraleer ze in je vijver te laten overwennen.