Probleem???

Discussie in 'Zelfbouw projecten' gestart door benvo, 21 jun 2018.

View Users: View Users
  1. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Hallo allemaal,



    Zoals jullie wellicht weten heb ik een Arduino aquarium controller gebouwd die mijn (led) verlichting verzorgt, de temperatuur en tenslotte mijn PH gehalte meet en zonodig CO2 toevoegd.

    Om het laatste gaat het. De controller heeft altijd zeer goed gewerkt. Er doet zich nu een probleem voor sinds een paar dagen waarvan de oorzaak zich niet laat achterhalen, tot nu toe.

    Wanneer de electrode in mijn aquarium hangt geeft hij, via een PH module een spanning af van zo’n 2,94 volt waardoor hij een PH van ergens tussen 5.84 en 6.00 waarde afgeeft. Veel te laag. Nu het gekke, Neem ik een beetje water uit het aquarium en hang ik daar de electrode in geeft dan wordt er een spanning van 2,34 Volt afgegeven hetgeen een PH waarde geeft van zo rond of net onder de 7.00 hetgeen juist is. De electrode laat zich overigens ook goed ijken.

    Als er zoiets raars gebeurd probeer je natuurlijk uit te vogelen waar het probleem kan liggen. Ik volg dan maar het prinicipe van eliminatie. In de software is niet veranderd en werkt ook naar behoren. De sensor werkt zodra ik hem aan een andere, gekochte, controller hang in alle gevallen dus in het aquarium en ook als ik hem in een bakje met aquarium water hang. Dat brengt mij dan op de gedachte dat het probleem dus in mijn controller moet liggen. Maar het vreemde is dus, als eerder vertelt, dat de waarde juist is zodra ik de electrode in een bakje met aquarium water leg of hang maar meteen terugloopt wanneer deze in de bak, met de hetzelfde water (!), hang. De gedachte ontstond toen bij mij dat er wellicht iets een storing zou kunnen veroorzaken, dat zou dan wel iets nieuws moeten zijn want alles werkte tot een paar dagen geleden goed. Toch heb ik verlichting, pompen en alle verdere electronica uitgeschakeld zonder resultaat.

    Misschien ben ik niet op de juiste plek met deze vraag. Hoewel ik gemerkt heb dat de kennis van een Arduino maar ook van electronica groot is bij sommigen. De controller is dan wel een Arduino (mega) maar mogelijk ligt het probleem toch elders in de electronica? Begrijpelijk is dit verhaal niet voor iedereen maar misschien is er toch iemand met de “gouden” tip?
     
  2. Apisto

    Apisto

    Lid geworden:
    30 dec 2015
    Berichten:
    1.143
    Locatie:
    Belgie, Temse
    Misschien moet je voor de zekerheid op de plaats waar de elektrode hangt even nameten met strips of druppeltest zodat je weet dat daar een foute waarde aangegeven wordt.
    Verder heeft een ph elektrode ook een beperkte levensduur, maar dat wist je vast wel al.
    Ik zou denken dat de spanning ergens verlaagd wordt wanneer de elektrode in de bak hangt, evt een connectie door knik of losse montage van de kabel in de elektrode. Ik zeg maar wat.
     
  3. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.874
    Locatie:
    alkmaar
    Of er lekt iets qua spanning in je aquarium wat je nu meet?
     
    World Citizen vindt dit leuk.
  4. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Ik heb meerdere electrode die allemaal hetzelfde probleem laten zien. Koppel ik de electrode aan een andere (gekochte) controller dan werkt e.e.a. wél goed. Ik neig dan ook naar de tip van @tuinkabouter dus lekspanning ergens. Blijf wel het vreemde feit dat e.e.a. altijg goed heeft gewerkt. De problemen zijn ontstaan van het ene op het andere moment zonder dat ik zelf wijzigingen heb door gevoerd. Dank voor je reactie!
     
  5. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Dat zou goed mogelijk kunnen zijn, daar zoek ik dan ook op, nu. Moeilijk verhaal, dat wel. Verder denk ik ook in de richting van aarding of een combinatie van beide.
    Dank voor de tip.
     
    World Citizen vindt dit leuk.
  6. World Citizen

    World Citizen

    Lid geworden:
    16 mei 2018
    Berichten:
    1.155
    @tuinkabouter zit in theorie al goed, je meet in je bak iets anders als in een andere bak. Als je dat consistent hebt dan moet er iets in je aquarium bak zitten wat niet in orde is.
    Ik gok dan ook op lekspanning van iets anders, maar hoe dan ook het moet ergens in of om je aquarium bak niet goed gaan.

    OF je moet de kabel ergens beknellen. Ik kan me voorstellen dat de kabel bekneld zit als je hem in je aquarium bak hangt, en wellicht niet meer bekneld is als je hem daaruit haalt en in een emmer op de grond of iets dergelijks steekt.
     
  7. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Nee, het ligt anders. Neem ik wat water uit mijn aquarium en hang ik daar mijn electrode in dan werkt het goed en geeft de juiste waarde. Hang ik de electrode in mijn aquarium, dus hetzelfde water (!), dan werkt het plotseling niet meer. Van knellende kabels is geen sprake. Ook heb ik overige electronica uitgezet en stuk voor stuk weer aangezet om te zien of er iets is wat een storing veroorzaakt. Hierbij moet je je ook goed realiseren dat je werkt met zeer geringe spanningsverschillen die middels een module versterkt worden.
     
  8. Niels83

    Niels83

    Lid geworden:
    23 nov 2017
    Berichten:
    189
    Ik heb totaal geen verstand van jouw apparatuur. Maar wat kan er anders zijn aan het aquarium vs het bakje water. Ik kom dan op licht en stroming.

    Zou het kunnen dat de stroming de elektrode beinvloed?
     
  9. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Geen rare gedachte maar dan zou dit al veel eerder het geval geweest moeten zijn. Het apparaat draaide al tijden zonder een enkel probleem. Toch dank voor het meedenken!
     
  10. Niels83

    Niels83

    Lid geworden:
    23 nov 2017
    Berichten:
    189
    Het was maar een gedachtte idd. De stroming of zo is niet toevallig onlangs veranderd.
     
  11. flipper34

    flipper34

    Lid geworden:
    9 mei 2013
    Berichten:
    3.301
    Locatie:
    Andijk
    Misschien een vocht kwestie bij het apparaat
     
  12. sschot

    sschot

    Lid geworden:
    8 okt 2015
    Berichten:
    1.960
    Locatie:
    Krimpen aan den IJssel
    En als je het bakje (kunststof) in je bak hangt en dan meet, is het dan nog steeds goed.

    Als het dan goed is, dan is er iets wat je water beïnvloed, waarbij verlichting niet de meest voor de hand liggende is. Maar wel een lastige waar je zeker niet 1 2 3 het antwoord op hebt, ben ik bang.

    Alleszins SUCCES
     
  13. Fuubs

    Fuubs

    Lid geworden:
    25 dec 2016
    Berichten:
    696
    Klein draadbreukje? Beetje wiebelen met het snoer geeft andere meting? (Kan ook je aansluiting op arduino zijn).

    Hangt de ph controller met draadaansluiting in je aquarium onder het water oppervlak en in t test bakje erboven? Aansluiting lek? (Wat flipper denk ik zich ook afvraagt).
     
  14. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.874
    Locatie:
    alkmaar
    Voorgaande Posts niet gelezen..

    Heb jij een opto isolator gebruikt?
     
  15. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Nee.
     
  16. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Op alle opmerkingen is het antwoord nee....
    Daar heb je wel een punt waarover ik ook aan het nadenken ben. Iets beïnvloed het water..., maar wat dat zou kunnen zijn is werkelijk een raadsel. Voorlopig blijf ik even aan het zoeken in de controller zelf waar ik met name denk aan aardingsfouten. Op de Arduino zit een protoshield met sensoraansluitingen die ik grotendeels zelf in elkaar heb gesoldeerd. Mogelijk dat er iets in die solderingen veranderd is.
     
  17. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Fijn dat jullie allemaal zo meedenken. Dat wordt zeer gewaardeerd!!! Dank jullie wel.
     
  18. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.874
    Locatie:
    alkmaar
    Denk dat je ergens een spanningslek hebt en miss dat je het op kan lossen met een opto isolator
     
  19. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Zo'n ding wordt toch vaak gebruikt tussen een microcontroller en een sterkstroomsysteem? En vaak ook voor digitale signalen? Achter mijn controller hangt geen sterkstroom alleen zwakstroom waarbij 12 V (voor de leds) eigenlijk het hoogst gebruikte voltage is. Maar misschien heb ik het mis en wordt een opto isolator ook gebruikt vóór een MCU? Toch denk ik dat jij het in de goede richting zoekt. Wat alleen bij mij nog niet duidelijk wordt hoe zoiets na een lange goede werkingstijd zo ontstaan kan. Zelf heb ik ook al gedacht aan een opto coupler om een galvanische scheiding te verkrijgen op mijn PH module. Maar om die apparaatjes in te bouwen gaat problemen geven. (je kunt trouwens wel een PH module kopen waar die dingen al ingebouwd zijn. Maar alleen erg duur uit Amerika.)
     
  20. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.874
    Locatie:
    alkmaar
    Nou atlas sientific gebruikt ze ook in hun modules om alles volledig te isoleren van mekaar
     
  21. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    @tuinkabouter.

    Ik zal deze opto coupler eens tussen mijn MCU en PH module zetten. Hopelijk gaat dit werken. Wel moet ik dan even wachten op het pakketje, ben ik bang... Maar goed, daar is de prijs naar. Dank alvast voor je waardevolle tips!
     
  22. Fuubs

    Fuubs

    Lid geworden:
    25 dec 2016
    Berichten:
    696
    Een spanningslek zou je dan toch ook makkelijk kunnen meten met een multimeter?

    Maar ik ben dan ook meer een mechanische man.
     
  23. Altispinosa

    Altispinosa

    Lid geworden:
    26 mei 2011
    Berichten:
    5.491
    Locatie:
    Liedekerke Belgie
    Succes Ben hopelijk krijg je het voor elkaar.
     
  24. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    We hebben het gevonden. Nog niet de oorzaak, wel het gevolg. Er staat een spanning van zo'n 1.5 mV op het water. Dat lijkt heel weinig maar kan een sensor die met nog kleinere waardes werkt danig storen. Door straks gebruikt te maken van een opto coupler kan het probleem, volgens mij, wel opgelost worden. In ieder geval kan ik er al vier kanalen mee aansturen. Dank allemaal.
     
    Laatst bewerkt: 24 jun 2018
    World Citizen en Altispinosa vinden dit leuk.
  25. Niels83

    Niels83

    Lid geworden:
    23 nov 2017
    Berichten:
    189
    Kun je nu niet gewoon 1 voor 1 de apparaten uitschakelen?

    En blijven meten.

    Vissen nu flink gespannen zeker?
     
  26. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Op dat idee was ik aanvankelijk al gekomen, zonder effect overigens. Nee, zoveel is nu duidelijk, het zit in mijn controller. Dat wordt echt alle hardware componenten in de controller nalopen. Maar 't komt wel voor elkaar nu het probleem zelf, het gevolg dus, is ontdekt.
     
  27. biljoenblik

    biljoenblik

    Lid geworden:
    3 sep 2015
    Berichten:
    6.237
    Locatie:
    Hoogerheide
    Je kunt natuurlijk ook een aarde in het water hangen. Het mooiste is dan een stukje rvs. Dit verbind je met de aarde.
    Het liefst dezelfde aarde, als waar de electronica op zit.
     
  28. TS
    TS
    benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.533
    Locatie:
    Hellendoorn
    Dat had ik me inderdaad bedacht maar toch zoek ik liever uit waar het probleem precies zit. Verder zal ik het PH deel intern, als eerder aangegeven, scheiden.