Nieuw 80 - 100 cm aquarium

Discussie in 'Samenstelling visbestand' gestart door Joan1995, 3 nov 2018.

View Users: View Users
 1. Joan1995

  Joan1995

  Lid geworden:
  15 mei 2018
  Berichten:
  59
  Beste iedereen,

  Ik ben op dit moment mijn vriend aan het helpen een aquarium uit te zoeken en daarbij natuurlijk een visbestand. Hij is erg enthousiast geworden bij het zien van betta's en kogelvissen. Verder heeft hij in de winkel een pantsermeerval gezien en deze vond hij ook wel leuk. Het meest ideaal is natuurlijk als aan al deze dingen (binnen de perken) tegenmoet gekomen kan worden.

  Om bij het begin te beginnen zijn we nu aan het kijken voor een aquarium van 80 tot 100 cm. Groter is nog geen optie omdat we nog niet op onszelf wonen en dit aquarium bij zijn ouders thuis komt te staan. Hij zou dus zelf als vissenbestand graag het volgende aanschaffen:

  - 1 betta man met 2 a 3 vrouwtjes.
  - 1 dwergkogelvis (gezien deze het best solitair gehouden worden), of 1 mannetje en 1 vrouwtje.
  - 2 L-nummers (mannetje en vrouwtje. Zelf geeft hij aan de L177 mooi te vinden, maar hij twijfelt door de prijs.

  Ik heb zover de waterwaardes opgezocht en kunnen vinden dat qua temperatuur, ph en gh voor alle vissen wel een middenmaat te vinden is. De grote vraag is nu dus wel, kunnen deze vissen in deze samenstelling in een 80 - 100 cm aquarium?

  Daarnaast ben ik er zelf achtergekomen dat ook ik helaas een miskoop heb gedaan. De twee 'dwerggourami's' die mij verkocht zijn blijken geen dwergen te zijn. Daarnaast is ons verteld dat de garra rufa's hun maximale lengte hadden bereikt en dus best in mijn bak pasten. Voor het welzijn van deze vissen vragen wij ons dan ook af of deze twee gourami's en 5 garra rufa's nog in zijn bak erbij passen. Ruimte voor een groter aquarium bij mij thuis is er helaas nog niet, waardoor het anders nog een jaar gaat duren voordat de vissen een beter onderkomen gaan krijgen.

  Alle advies is welkom!
  Groetjes,
  Joan
   
 2. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  974
  Locatie:
  Rheden
  L-nummers gaat wel met Betta's, kogelvis zou ik niet durven zeggen.

  Een Betta bij Goerami's kan heibel geven, en de Garra Rufa's zijn erg druk en aanwezig lees ik, daar houd een Betta ook niet zo van.
   
 3. Nicolientje-W

  Nicolientje-W

  Lid geworden:
  30 jan 2018
  Berichten:
  1.705
  Een kogelvis kan alleen in een speciaalbak en niet in een gemengde bak, vanwege zijn agressie en ook omdatie alles aanvreet wat er rond zwemt, dus die kun je beter niet toevoegen. Mocht je een speciaalbak rondom een kogelvis gaan willen houden kun je beter eens wat info op een speciaalforum opdoen http://www.kogelforum.nl/

  Betta's gaan prima samen met L-nummers, ik zou me wel inlezen op het L-nummergebied want je hebt er monsters tussen zitten die met gemak 50 cm of meer worden en dus niet in die bak kunnen. Op www.planetcatfish.com staat gerichte info per soort en foto's
   
  Mafkees, RichD1011 en NicoleE vinden dit leuk.
 4. TS
  TS
  Joan1995

  Joan1995

  Lid geworden:
  15 mei 2018
  Berichten:
  59
  We zijn vandaag langsgegaan bij een speciaalzaak, een andere winkel dus waar mij in eerste instantie de foute vissen zijn verkocht. Deze vrouw gaf aan dat kogelvissen niet samenkunnen met soorten met lange vinnen. Het was volgens haar dus of de betta's of de kogelvissen. Op basis hiervan en gebrek aan ervaring is sowieso afgezien van het kopen van de kogelvissen. Qua betta's samen met gourami's (de soort die ik heb) en garra rufa's zag ze verder geen probleem. Ik denk ook doordat de garra rufa's (in mijn ervaring) zich voornamelijk op de bodem, de planten en het glas ophouden en andere vissen met rust laten. Het blijft dan natuurlijk een optie om de vissen bij elkaar te zetten en goed in de gaten te houden of dit problemen geeft of niet.


  Het L nummer valt waarschijnlijk ook af. In de winkel zijn we dwerg-algeneters tegengekomen. Deze spraken hem ook wel aan. Mocht hij toch besluiten alsnog voor een L-nummer te kijken zal ik die website zeker even gebruiken als naslagwerk voordat er een keuze gemaakt wordt.
   
  Nicolientje-W vindt dit leuk.
 5. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  974
  Locatie:
  Rheden
  Welke Gourami's zijn het?
   
 6. TS
  TS
  Joan1995

  Joan1995

  Lid geworden:
  15 mei 2018
  Berichten:
  59
  Het zijn marmer gourami's. Ik meende dat het trichogaster trichopterus waren nadat ik er laatst achter kwam dat dit geen dwerggourami's waren. Volgens de vrouw in de winkel vallen marmer gourami's echter onder trichogaster leeri.
   
 7. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  974
  Locatie:
  Rheden
  Diamant Gourami, daar heb ik er ook 3 van, ik hoop dat het goed gaat met een Betta,
   
 8. Mafkees

  Mafkees

  Lid geworden:
  3 mrt 2018
  Berichten:
  504
  Was dat een otocinclus-soort? (het visje van mijn profielfoto)
  Die eten geen algen maar voornamelijk microfilm. Zeker wachten tot enkele maanden na het opstarten van je bak voordat je die toevoegt.
  Dat klopt niet volgens mij, het is de trichogaster trichopterus. Een meterbak is aan de kleine kant voor ze maar ik weet niet hoe snel ze volgroeid zullen raken.
  https://www.visaquarium.nl/vis/Trichogaster-trichopterus
   
 9. TS
  TS
  Joan1995

  Joan1995

  Lid geworden:
  15 mei 2018
  Berichten:
  59
  Ik hoop zeker dat dit goed gaat. Het is qua ruimte natuurlijk beter dan waar ze nu in zitten, dus daar duimen we dan maar voor.

  Het was geen otocinclus. Ik zie ook nu dat ik dwerg-algeneter heb geschreven. Het was een dwerg-meerval. Ik weet niet meer exact welke grootte deze uiteindelijk zou krijgen, maar we hebben nadrukkelijk gevraagd of deze in een 80 cm zouden kunnen. Er is nog geen bak aangeschaft en dus al zeker geen vissen, dus er is nog tijd genoeg om uit te zoeken om welke soort het gaat en wat de uiteindelijke afmetingen van deze vis gaan worden. Een meterbak is inderdaad nog aan de krappe kant (vooral als het inderdaad toch om de trichopterus gaat) aangezien ze rond de 120 cm nodig hebben, echter is het een flinke verbetering in vergelijking met de 60 cm die ze nu hebben.
   
 10. Mafkees

  Mafkees

  Lid geworden:
  3 mrt 2018
  Berichten:
  504
  Overigens denk ik niet dat de betta gaat werken met je goerami's. Beide dominante soorten (mannetjes zeker) maar wie weet. Als je de keuze hebt om het te voorkomen, dan zou ik de betta zeker vergeten.
  Aha, een corydoras soort?
   
 11. TS
  TS
  Joan1995

  Joan1995

  Lid geworden:
  15 mei 2018
  Berichten:
  59
  Het probleem is natuurlijk dat het niet mijn aquarium wordt. Ik kaap de mogelijkheid alleen om mijn gourami's en garra's tijdelijk een beter onderkomen te geven totdat ik zelf de mogelijkheid heb om voor een groter aquarium te zorgen. Dit duurt helaas nog totdat we op onszelf wonen, wat waarschijnlijk nog wel een jaartje gaat duren.

  Het is in ieder geval geen corydoras soort. Het leek meer hierop: https://www.aquariaveldhuis.nl/nl/c...parotocinclus-ida-25-aqv21973/category/28177/
  Hij was eerder wat gestipt. Er is in ieder geval nog genoeg tijd om ons te oriënteren.
   
 12. Mafkees

  Mafkees

  Lid geworden:
  3 mrt 2018
  Berichten:
  504
  Ah ja.. dat is waar. Dan heb je denk ik twee keuzes: óf je maat overtuigen dat jouw huidige vissen echt heel veel leuker en mooier zijn, óf een ander onderkomen voor ze zoeken. Ik denk dat niemand beter gaat worden van een betta op oorlogspad. En statistisch gezien is die kans veel groter dan dat ze met elkaar overweg gaan kunnen.

  Voor wat betreft de overige bewoners kan ik je (jullie) aanraden om dit zelf uit te zoeken en om geïnformeerd en doelmatig naar de LFS te gaan. Hoe vaak ik niet geïnformeerd heb over een vissoort maar het zelf toch echt beter wist dan de verkoper door mijn internetkennis..
   
 13. TS
  TS
  Joan1995

  Joan1995

  Lid geworden:
  15 mei 2018
  Berichten:
  59
  Daar wordt zeker niemand beter van. Of de gourami's en de betta's samengaan heeft dan duidelijk nog wat meer onderzoek nodig. De betta's en de dwerg-meervallen zouden wel samen kunnen, alleen moet nog even uitgezocht worden of de specifieke dwergen inderdaad echt klein blijven. Het visbestand dat hij op het oog heeft zou dan in ieder geval wel samen kunnen.

  Dat doelgericht en geïnformeerd naar de LFS gaan is bij mij inderdaad niet steeds goed gegaan. Ik schijn ook steeds met andere vissen terug te komen dan waar ik voor ga. Zo ging ik voor een betta als populatiebeperking voor bij de guppen omdat ik niet wist dat deze mijn mannelijke guppen zouden aanvallen. Helaas ben ik vervolgens iets te goed van vertrouwen en ga ik dan op advies in dat ook niet goed blijkt te zijn.

  We gaan in ieder geval nog even goed overwegen wat de opties zijn en waar we goed aan doen.
   
  Mafkees vindt dit leuk.
 14. Nicolientje-W

  Nicolientje-W

  Lid geworden:
  30 jan 2018
  Berichten:
  1.705
  ik vermoed dat die algeneter in de winkel een ancistrus cf cirrhosus is geweest, die word vaker als dwerg-meerval/dwerg-algeneter aangeduid, dat verkoopt leuk tenslotte. Ze worden zo'n 12 cm en kunnen in een 80 cm bak
   
 15. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  974
  Locatie:
  Rheden
  Om nog even op de Gourami terug te komen, ik dacht even dat het om de Diamant Goerami (Trichopodus leerii) ging, maar het betreft dus de Blauwe Spat Gourami (Trichopodus trichopterus) deze laatste word behoorlijk groot, en zijn erg dominant/wild. Beide soorten heb ik in mijn bak zitten (1,50)

  Lijkt me niet verstandig om deze bij de Betta te zetten.

  Om je een idee te geven, het mannetje gaat zo wild met het vrouwtje om, dat zij er momenteel zo uitziet
  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt: 4 nov 2018
 16. Mafkees

  Mafkees

  Lid geworden:
  3 mrt 2018
  Berichten:
  504
  Jeetje. Maar dit is gewoon zielig. Heb je een overzichtsfoto van je aquarium? Ik vermoed dat er te weinig hoge planten zijn om de zichtlijnen te breken in ieder geval.
   
 17. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  974
  Locatie:
  Rheden
  Het is een tijdje aan de gang geweest dat gejaag achter elkaar, heb zelfs overwogen om één van beide weg te doen. Gelukkig gaat het nu weer wat beter.

  Het vrouwtje maakt het verder wel goed, lijkt er niet onder te leiden.

  [​IMG]
   
 18. TS
  TS
  Joan1995

  Joan1995

  Lid geworden:
  15 mei 2018
  Berichten:
  59
  Deze lijkt er inderdaad sterk op. Volgende keer dat we daar zijn maar eens navraag doen naar de naam.

  Ik meende inderdaad ook dat het de trichopterus was, de vrouw zei echter leeri. Bij nader inzien kan ze me ook verkeerd verstaan hebben. Marmer en diamant lijken niet direct op elkaar, maar het is een mogelijkheid. Misschien praat ik gewoon onduidelijk:stom:. Ondanks dat ze op dit moment krap zitten, is er amper agressie naar elkaar. Ik ben een lange tijd vrij veel thuis geweest en heb toen ook geen agressief gedrag gezien. Het mannetje jaagt het vrouwtje wel eens na, maar hapt er zeker niet naar. Ook laat hij haar vrij snel weer met rust. Toen de vrouw aangaf, oh dat zijn vrij rustige vissen dat gaat wel met een betta, heb ik daarom toen aangenomen dat ik zelf misschien aan de verkeerde soort dacht.
   
  Nicolientje-W vindt dit leuk.
 19. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  974
  Locatie:
  Rheden
  Het Marmer mannetje wat ik heb kan wel 15 minuten achter het vrouwtje aanjagen, zoals je ziet aardig wat planten en ook ruimte zat,

  En bij de Diamant is het precies andersom, dat vrouwtje is echt bitchy, de man mag alleen even komen snufffelen als zij het wilt.
  Wel een mooi gezicht als ze met elkaar bezig zijn, het vrouwtje gaat dan helemaal horizontaal zwemmen/hangen

  zie boven..
   
 20. TS
  TS
  Joan1995

  Joan1995

  Lid geworden:
  15 mei 2018
  Berichten:
  59
  Naar mijn idee wil het vrouwtje niet echt veel van het mannetje. Ze is niet agressief naar hem, maar gaat ook niet in op zijn 'verleidkunsten'. Meestal zwemt het vrouwtje weg en dan zwemt het mannetje erachteraan. Dan valt hij haar even lastig en druipt vervolgens gewoon weer af.
   
 21. Gino88

  Gino88

  Lid geworden:
  3 sep 2018
  Berichten:
  81
  Locatie:
  Bennekom
  De gourami's kunnen misschien samen met de betta's. Het is erg afhankelijk van de individuele vissen of er agressieve neigingen zijn en zo ja, of die zich ook (of juist) richten op de andere soort. Met mannetjes is het risico waarschijnlijk wat groter.

  Van de gourami's heb je een mannetje en een vrouwtje lees ik. Voor de lange termijn (richting volwassen worden) is het een idee om meerdere vrouwtjes erbij te hebben. De man kan dan zijn agressie en baltsgedrag spreiden i.p.v. dat één vrouwtje telkens de pineut is. Heb je wel een grotere bak nodig ben ik bang want ze kunnen flink worden.

  Ik ben zelf een klein beetje afgeknapt op de t. trichopterus als groepsvis vanwege de (territoriale) agressiviteit die zelfs vrouwtjes onderling kunnen vertonen. Ik had er tot voor kort twee in een bak van 1.20 m. Het ene vrouwtje had ik wat eerder in de bak dan het andere en zij was ook een stuk groter. Toen de nieuwe erbij kwam ging het in eerste instantie goed, het leken dikke maatjes. Maar in de loop der tijd werd het kleintje steeds vaker achterna gezeten en werd het gewoon zielig. Dan kun je de bak inrichten met schuilplaatsen, maar als de kleine tevoorschijn kwam werd ze al gauw weer gepakt. Ook andere vissen werden zo nu en dan opgejaagd. Jammer van de sfeer in de bak en ik heb het grotere dier uiteindelijk teruggegeven aan de LFS... Wellicht dat meegespeeld heeft dat de vis in kwestie al volwassen was toen ik 'r kocht, met weet-ik-veel wat voor geschiedenis achter de rug. Maar goed, het toont dus één van de mogelijke scenario's aan. Er zijn er ook met een rustiger karakter.

  Voor zowel de gourami's als de betta's geldt dat ze niet te veel stroming willen. De garra rufa daarentegen juist weer wel, dus dat zou kunnen botsen.

  Zelf heb ik een betta (v) en een trichopterus (v) samen in een bak met een stel garra flavatra's oftewel panda garra's. (Panda's zijn vergelijkbaar met rufa's maar blijven een slagje kleiner.) Een derde van de bak heeft aardig wat stroming, een derde minder stroming en het andere derde bijna geen. Dit lijkt een prima middenweg. Maar is maar een suggestie. :)

  Garra rufa's worden wel vrij groot en worden idealiter in een groep / kleine school gehouden. Ik vraag me af of ze dan wel helemaal hun ding kunnen doen in een bak van 1 m of minder? Die overweging moet je misschien zelf maar even maken a.d.h.v. hoe je de dieren kent.


  Edit (want mijn post was nog niet lang genoeg) : over de betta's nog: ik lees wisselende verhalen over het samenhouden van een mannetje met vrouwtjes. Sommigen zeggen dat je het beter niet permanent kunt doen (maar bijv. alleen voor het kweken) omdat het mannetje nog wel eens te agressief wil zijn. Heb er geen ervaring mee verder, maar do give it some thought. :petjeaf:
   
  Laatst bewerkt: 4 nov 2018
 22. TS
  TS
  Joan1995

  Joan1995

  Lid geworden:
  15 mei 2018
  Berichten:
  59
  Het bestand wat ik momenteel heb is inderdaad niet ideaal. Zoals al gezegd ga ik met de beste bedoelingen en een doel voor ogen naar de winkel, echter krijg ik informatie die ik zelf nog niet gevonden had (zoals dat betta's guppen aanvallen en dat gourami's garnalen aanvallen). Ik laat me vervolgens fout informeren over een 'betere keuze' waardoor ik nu zelf met kopzorgen zit :(. Op dit moment gaat het allemaal prima samen, de vissen vallen elkaar niet lastig en vertonen geen onderlinge agressie. Behalve de garra's soms onderling, die jagen elkaar nog wel eens weg. Op een knagend geweten na over een te kleine bakmaat, gaat het momenteel nog goed.

  Het is in ieder geval voor mijzelf de bedoeling de situatie flink te verbeteren als ik op mezelf ga wonen. Ik heb nu een schildpad die krijgt een bak op maat, vissen die nu te krap zitten schuiven dan door naar de bak van de schildpad en dat geeft misschien ook de mogelijkheid de vissen die niet bij elkaar passen op een betere manier over de bakken te verdelen. Hoe het aquarium van mijn vriend gaat worden is nog niet helemaal duidelijk. Hij overweegt nu zelfs een bak van 120 cm. De enige zekerheid is dat hij graag betta's wil. Mede dankzij de verschillende karakters van zowel betta's als gourami's durf ik een poging te wagen om (onder streng toezicht) de combi te proberen. Het is nu vooral even zoeken hoe ik het welzijn van de vissen voorop kan stellen zonder door mijn fouten mijn vriend te belemmeren.

  Tot ik echter de mogelijkheid heb om te doen en laten wat ik zelf wil, zal ik natuurlijk even moeten roeien met de riemen die ik heb.
   
  Gino88 vindt dit leuk.
 23. Gino88

  Gino88

  Lid geworden:
  3 sep 2018
  Berichten:
  81
  Locatie:
  Bennekom
  Om het nog wat verwarrender voor jullie te maken, hier een fotootje dat ik vanmiddag nam van de bak van een vriendin van mij, waar de betta prima samengaat met guppen. :oops: Zit ook een dwergcichlide bij die men normaal niet met betta's combineert. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, en soms is voorzichtigheid eerder zonde dan verstandig. Of zo.

  (Niet dat ik nu iedereen wil aanraden van alles bij elkaar te flikkeren....)


  IMG_20181104_104309.jpg

  Maar leuk om te horen dat je vriend zo enthousiast is! Laten we met z'n allen de wereld veroveren, aquarium voor aquarium.
   
  Joan1995 vindt dit leuk.
 24. Patrix

  Patrix

  Lid geworden:
  16 feb 2014
  Berichten:
  974
  Locatie:
  Rheden
  Dit verhaal komt mij bekent voor, ik heb een Harem van de Leerii, 2V/1M, de twee vrouwtjes maakten ook nog wel eens heibel in het begin, veelal vertoonde ze het zogenaamde zoengedrag.
  Verder niet agressief naar elkaar, dit was gelukkig alleen in het begin, nu is het rustig onderling,