Jbl cristalprofi lekt soms?

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door Bri87, 18 nov 2018.

View Users: View Users
  1. Bri87

    Bri87

    Lid geworden:
    7 jun 2016
    Berichten:
    41
    Hai,

    Ik heb een nieuw aquarium nu zo'n 8 weken.
    Ik heb een jbl cristalprofi greenline 900.

    Nu hebben we 3x gehad in deze periode dat de pomp ineens lekte.
    Vanmorgen werken we wakker van het lawaai van de pomp en de vloer was nat.

    We hadden gisteren de pomp een beetje uitgespoeld. Maar eerdere keren dat hij lekte hadden we niets met de pomp gedaan...


    Vandaag de in en uitvoerslangen ook maar schoongemaakt, zodat we zeker weten dat er geen blokkades zijn.

    Iemand een idee waardoor het kan dat de pomp ineens niet goed werkt?
     
  2. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.229
    Locatie:
    Schiedam.
    Waarom spoel je de pomp uit? Die mag gerust vuil blijven. Dan blijven de bacterie er ook in.

    Als hij lawaai maakt zit er lucht in, dus zal hij lucht aanzuigen op de koprubber.


    Zitten de mandjes er goed in. en is het koprubber schoon?
    Zandkorrel kan ook lek geven, he
     
  3. RichD1011

    RichD1011

    Lid geworden:
    3 dec 2015
    Berichten:
    6.254
    Locatie:
    Driebergen
    Weet je ook waar die lekt?
     
  4. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.993
    Locatie:
    Groningen
    Is de rubber nog goed?
     
  5. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.749
    Locatie:
    Hellendoorn
    De 900 serie is een wat ouder type JBL. Op het bovenste bakje, er van uitgaande dat je geen "update" hebt gedaan voor dit filter, hoort een rubber dichting te liggen op de middelste rand. Deze zijn aan slijtage onderhevig en kunnen dus lekkage geven. JBL heeft destijds een verdeelplaat uitgebracht, ook voor de 900, waarmee dit probleem verholpen is.

    https://www.aquarium-planten.com/sh...701-e900-e901-verdeelplaat-water-inlaat-/1868

    Een volgende update die JBL deed voor, let op de 901, ik weet niet zeker of dit ook op de 900 past, was een Combi Baskett. Daarvoor kon je de verdeelplaat weer weglaten en de nieuwe baskett gebruiken.

    https://www.aquarium-planten.com/sh...-van-e401-e701-e901-naar-e402-e702-e902-/2447
     
  6. Patrix

    Patrix

    Lid geworden:
    16 feb 2014
    Berichten:
    521
    Locatie:
    Rheden
    Bij de nieuwste versie zit deze verdeelplaat al?
     
  7. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.749
    Locatie:
    Hellendoorn
    Nee, want bij de JBL 902 of een geupdate 901, die ik heb, is zo'n plaat niet meer nodig. Ik begrijp dat je een e900 hebt? Daarvoor zou je zo'n plaat wel kunnen gebruiken en dan is de dichting ring die normaal op het bovenste bakje ligt niet meer nodig.
     
  8. Patrix

    Patrix

    Lid geworden:
    16 feb 2014
    Berichten:
    521
    Locatie:
    Rheden
    Nee ik heb nog geen filter, ik ga er binnenkort één aanschaffen, en nu zie ik de 901 en 902 voorbij komen
     
  9. benvo

    benvo

    Lid geworden:
    28 mei 2014
    Berichten:
    3.749
    Locatie:
    Hellendoorn
    Sorry, ik hield je voor Ts. Even niet opgelet. In de nieuwe filters van JBL zijn verdeelplaten niet meer nodig. Daar zit al een nieuw ontworpen baskett in.
     
  10. Patrix

    Patrix

    Lid geworden:
    16 feb 2014
    Berichten:
    521
    Locatie:
    Rheden
    Ja dat dacht ik al:sorry:

    Maar goed om te weten dat de nieuwere versies al zijn aangepast:thumbs:
     
  11. TS
    TS
    Bri87

    Bri87

    Lid geworden:
    7 jun 2016
    Berichten:
    41
    We hebben inderdaad zo'n plaatje erbij zitten. Ik denk dat hij idd vanaf de kop lekt, wat het komt niet vanuit de slangen.

    Maargoed als we al zo'n plaatje hebben, wat kunnen we dan nog doen....

    Schoonmaken weet ik dat het niet hoeft maar we wilden alles uitsluiten qua verstopping etc.
     
  12. TS
    TS
    Bri87

    Bri87

    Lid geworden:
    7 jun 2016
    Berichten:
    41
    Ow de rubber zat iets gedraaidleek het. Dus fit even goed schoongemaakt en geplaatst. Ben benieuwd!
     
  13. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.229
    Locatie:
    Schiedam.


    Heeft hij niet teveel tegendruk op de uitvoerslang?
     
  14. D@nny H

    D@nny H

    Lid geworden:
    20 feb 2016
    Berichten:
    359
    Locatie:
    Hoofddorp
    Deze indeling is weer anders dan Jbl aanraad?
    Wat is wijsheid?

     
  15. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.229
    Locatie:
    Schiedam.
    Grof laag , fijner omhoog. Zo is elk filter.

    Em het is toch een JBL. filter/ wat je ziet.
     
  16. D@nny H

    D@nny H

    Lid geworden:
    20 feb 2016
    Berichten:
    359
    Locatie:
    Hoofddorp
    Het is een Jbl jazeker.
    Maar het fijne filterwat zit toch echt beneden in het filter op het filmpje?

     
  17. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.229
    Locatie:
    Schiedam.
    En wat gebeurt er dn als hij draait? Raakt hij onder op verstopt.


    Zit het boven, doe je hem open, en neem je 1 bakje eruit. maak wit schoon, en terug.
     
  18. Patrix

    Patrix

    Lid geworden:
    16 feb 2014
    Berichten:
    521
    Locatie:
    Rheden
    Op het filmpje zit het witte vlies idd (bijna) onderin, maar niet echt handig wat Bertus ook al zegt, die gaat behoorlijk snel dicht zitten en dan moet je het hele filter leegpakken.
     
  19. D@nny H

    D@nny H

    Lid geworden:
    20 feb 2016
    Berichten:
    359
    Locatie:
    Hoofddorp
    Daarom reageerde ik op het filmpje van bertus.
    Maar de stroming gaat langs de bovenste mandjes en het onderste is dus eigenlijk het 2e mandje waar het water doorgeen gaat.
    Het 1e mandje is het bovenste mandje en de de 2 buitenranden.
     
  20. Patrix

    Patrix

    Lid geworden:
    16 feb 2014
    Berichten:
    521
    Locatie:
    Rheden
    Ik snap wat je bedoelt er zit ook een filtervlies over de twee buitenste bakjes (de voorfilters) dus eigenlijk gaat het water als eerste door het filtervlies.maar zit wel bovenin het filter dus makkelijk te vervangen.
    Bertus dacht dat je bedoelde dat het filtervlies onderin het filter zou zitten, en dat is niet handig natuurlijk.

    Edit,

    Als je naar het filmpje kijkt zit er ook nog een filtervlies (bijna) onderin trouwens, dat is niet handig.
     
    Laatst bewerkt: 4 dec 2018
  21. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.229
    Locatie:
    Schiedam.


    Bij de Eheim gaat het door dat ronde gat naar beneden , dan van onder af weer omhoog. Zou ik daar dan de watten doen. raakt dat verstopt , en werkt de rest van het filter niet meer.
    Darom heb ik onder p Siporax, dan grove spons, dan fijne spon, watten.
     
  22. D@nny H

    D@nny H

    Lid geworden:
    20 feb 2016
    Berichten:
    359
    Locatie:
    Hoofddorp
    Ik heb een 701 met de upgrade naar de 702 boven mand.
    Ik ga het testen
    onderaan fijne spons
    Midden siporax
    Boven het dubbele 702 mandje

    Geen witte watten/vilt.
     
  23. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.229
    Locatie:
    Schiedam.

    Dan doe je het NIET goed. met je fine spons.

    Onderop doe je siporax. dan sponzen.
    Maar , doe maar, hoor. wat je wilt.

    Geen watten?? Zal dat lekker stuiven, zo de bacterie uit je filter.

    Daarom heb ik allemaal Eheim.
     
  24. treb

    treb

    Lid geworden:
    20 jan 2013
    Berichten:
    154
    Bij de jbl moeten de mandje,s goed in elkaar sluiten,ikzelf heb een model gehad met naar ik meen 4 mandje's,vond het altijd lastig om deze goed op elkaar te zetten.

    Het is bij mij een keer fout gegaan omdat ze niet goed in de pomp zaten,gevolg was achteraf dat het pomphuis niet goed op het filter lag en ik de sluitingen geforceerd had vastgeklemd met lekkage als gevolg.

    Ik zeg hiermee niet dat dit de oorzaak is maar het is wel een aandachtspunt.Als ik het mij goed herinner kon je de mandje's op elkaar zetten en door goed aandrukken hoorde je een lichte klik.
     
  25. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.229
    Locatie:
    Schiedam.
    Als je terug leest, zie je dat er een knik in de slang zat.
     
  26. treb

    treb

    Lid geworden:
    20 jan 2013
    Berichten:
    154
    ok bertus,kan t niet vinden,maar was dit niet het antwoord of reactie van een ander topic
     
  27. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    48.229
    Locatie:
    Schiedam.
    rubber gedraaid.

    En verder zal het wel goed zijn.
     
  28. D@nny H

    D@nny H

    Lid geworden:
    20 feb 2016
    Berichten:
    359
    Locatie:
    Hoofddorp
    Bertus ik heb nu bovenin een wattenlaag gedaan denk dat je gelijk heb.