Inspiratie voor compleet nieuwe bak (maten ntb)

Discussie in 'Samenstelling visbestand' gestart door Simoniem, 17 mei 2018.

View Users: View Users
 1. Simoniem

  Simoniem

  Lid geworden:
  6 aug 2010
  Berichten:
  193
  Locatie:
  Kampen, Overijssel
  Hallo,

  Jaren geleden op dit forum gezet, maar in 2010 helaas besloten alles te verkopen omdat het toen met de studie qua kosten en tijd totaal niet meer uitkwam. Toen ook gestopt met hier actief wezen. Ik ben verbaasd dat het nog bestaat na al die jaren en dat mijn account ook nog bestaat. Geinig om m'n oude zooi terug te lezen.

  Anyway, 8 jaar later, met een eigen woning onderhand, begint het toch weer te kriebelen. Alleen-wonend krijg je toch wat trek in gezelschap, alleen is iets als een kat ook zo sneu om in een appartement op te sluiten, terwijl je 5 dagen per week op kantoor zit.

  Naast de bank in de woonkamer heb ik zo'n 1,20m vrij tot aan deurkozijn, met een toevallig stopcontact. Daar liggen nu altijd schoenen of andere zooi, maar dat is een perfecte plek voor een aquarium. Alleen ben ik vrijwel alle kennis kwijt, met name de specifieke eisen van allerlei soorten en een goede (en leuke) samenstelling.

  Dus vandaar dat ik hier ben!

  Ik heb nog niks gekocht, dus qua afmetingen ben ik nog redelijk vrij (op het feit na dat 1,20m breed wel de max is, vanwege woningruimte). Ik zag op webwinkels de vertrouwde Juwel Rio bakken, maar ook allerlei aparte afmetingen (zoals 0,5x0,5x0,5). Heb de luxe en vrijheid om een visbestand te maken en daarop de bak aan te passen (ipv een bestand te maken op basis van een bak)

  Ben nog steeds fan van de actieve / nieuwsgierige soorten. Corydorassen en garnalen waren voorheen mijn favoriet, altijd druk bezig om elke millimeter om te graven. En verder weet ik eigenlijk nog niet zo wat ik precies voor ogen heb. Ik wil het in ieder geval allemaal binnen een bepaald gebied houden en niet één mengelmoes van maken (ook beplanting wil ik hierop afstemmen). Iets van een leuk kleurrijk schooltje en een actieve eye catcher.

  Vroeger wel leuke Gourami koppels gehad die van die prachtige luchtbubbel nestjes bouwde en ook in Malawi bakken geinige koppels gehad die hele grotten graafde onder hout voor een nest.

  Mogen best soorten zijn die wat lastiger te verkrijgen zijn, ik zoek naar een ietwat uniekere samenstelling (Neon tetras heb ik al genoeg gezien :P)

  Hopelijk hebben jullie wat interessante suggesties, zodat ik wat inspiratie heb om op te zoeken.

  TLDR : Nog geen bak, zoek een leuk visbestand uit één regio. Max afmeting ~1.2m breed

  Mvg

  Simon
   
 2. Niels83

  Niels83

  Lid geworden:
  23 nov 2017
  Berichten:
  194
  Ja dit kan dus echt van alles zijn.

  Misschien eerst eens naar een grote aquarium specialist gaan. Rustig kijken en dan 1 soort als uitgangspunt nemen.

  Als je gaat voor 1 geboed en je wilt corry's zit je aan zuid Amerika. Als je dan wat bijzondere soorten wilt kun je eens aan wildvang dwerg chiclides denken. Vaak wat minder vel van kleur dan de ramirezi's ed maar daardoor wel een wat exclusiever visjes
   
 3. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  6.873
  Locatie:
  Delft
 4. TS
  TS
  Simoniem

  Simoniem

  Lid geworden:
  6 aug 2010
  Berichten:
  193
  Locatie:
  Kampen, Overijssel
  Wat is het grote verschil met Eheim tov Juwel? Prijsverschil is behoorlijk groot tussen twee even grote bakken.

  Had inmiddels mn ogen op de Juwel 240 of 350 staan en dan waarschijnlijk zuid Amerikaans. Al vind ik de Afrikaanse kant zoals Malawi of Tanganyika ook prachtig.

  Ik wil in ieder geval richten op een specifiek deel van een continent en de bak ook goed beplanten
   
 5. Niels83

  Niels83

  Lid geworden:
  23 nov 2017
  Berichten:
  194
  Ik vind de eheim veel mooier.

  Met malawi moet je er rekening mee houden dat 120cm wordt gezien als de minimale grote voor 1 of 2 soorten kleiner blijvende mbuna's. Dan mag je er ook wel een flinke filter aan hangen. Daarbij denk ik dat er relatief weinig geheimen zijn. De soorten op de markt zijn redelijk algemeen. Logisch ook het is immers maar 1 meer waarin ca 50 (+ vatiatieten per bay)soorten zijn die geschikt zijn voor aquaria.
  Hoe dat met afmeting bij tanganyka zit weet ik niet.
  Bij Z-A kun je met 60cm al wat inrichten. Dus wordt het met 120cm alleen maar leuker.
   
 6. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  6.873
  Locatie:
  Delft
  Kwaliteit.
  Ga hem gewoon eens in het echt zien bij een goede lfs.
   
 7. TS
  TS
  Simoniem

  Simoniem

  Lid geworden:
  6 aug 2010
  Berichten:
  193
  Locatie:
  Kampen, Overijssel
  Uiteindelijk gaat het om de inhoud van de bak :) Vindt zelf die hoge Juwel wel gaaf met 350L. Vooral omdat ik veel beplanting wil, is die hoogte wel fijn. Was al bang dat Malawi geen optie zou zijn.
   
 8. TS
  TS
  Simoniem

  Simoniem

  Lid geworden:
  6 aug 2010
  Berichten:
  193
  Locatie:
  Kampen, Overijssel
  De bak is definitef, het wordt uiteindelijk een Aquatlantis Fusion 120x50x70, 335L inhoud in totaal. Een LFS kon mij een leuke prijs voor deze bak met meubel bieden, aardige gast met een nette zaak.

  Ben er nog steeds niet helemaal over uit wat ik met de bezetting ga doen, maar het gaat in ieder geval een Zuid-Amerika biotoop worden.
  Gekke gedachte, maar met dit formaat aquarium, zijn Maanvissen een optie?

  Zo niet, dan gaat het een Apistogramma soort worden.
  En dan daarnaast een flinke group Corydorassen (soort laat ik voornamelijk over wat ik kan krijgen en de bijhorende prijs), een stuk of 20~25
  Een school van circa 40~50 Nannostomus Mortenthaleri of Hyphessobrycon flammeus

  Qua oppervlakte of hoogzwemmende vissen kan ik niks vinden, het enige wat ik weet zijn bijlzalmen, maar ik ben niet echt gecharmeerd van dat soort.
  Ik had vroeger zo'n joekel van een algeneter (geen idee welke soort), die uiteindelijk iets van 25cm lang was, flinke miskoop. Maar zijn er bepaalde L-nummers die kleiner blijven en in dit bestand zouden passen?

  Beplanting moet ik nog op onderzoek uit, maar ik denk dat de LFS mij daarin goed kan helpen.
  Heb morgen met hem telefonisch nog contact over de bestelling en de benodigheden voor de opstart.

  De planning is om de vissen in de eerste week van Juli aan te schaffen.