Inhoud filter rangschikken


F

Froggies

Guest
ik zie op youtube wel filmpjes van filters in dit geval een oase biomaster. De presentator laat zoals gebruikelijk alles uitvoerig zien.
Wat mij op valt dat alle filters gezien vanaf de pomp kop eerst verschillende sponzen en als laatste 1 of 2 mandjes met bijv siporax.
Water stroomt van onderen eerst door siporax verschillende sponzen terug het aquarium in.
De man vertelde dat het beter was de sponzen onderin te doen dan de siporax en dan de fijne spons.
Je doet feitelijk de filtersmediums anders rangschikken dan de fabrikant aangeeft.
Zijn er forumleden die dit ook hanteren en heeft dit voordelen.
 
Ja.
Je siporax blijft schoner waardoor je de levensduur ervan vergroot.
 
Je moet ook zeker het verschil tussen keramische pijpje en siporax weten.
De keramische pijpjes hebben bijna geen biologisch nut, en dienen om het grove vuil te vangen, deze leg je dan beter in het eerste compartiment.
Siporax heeft een zeer goede biologische werking, daarom leggen we deze meestal in het deel waar het water al gefilterd is, na de spons dus.
Uiteraard worden in potfilters bijna geen kermamische pijpjes gebruikt omdat het veel ruimte inneemt.
 
Helder en een logische verklaring. Wel "vreemd" dat producent Sera dit niet hanteerd als dit beter is.
Moet zeggen dat Oase filter heeft een handig ingebouwd voorfilter, waardoor je hoofdfilter niet vaak hoeft schoon te maken.
 
Siporax werkt idd het beste als het geen grof vuil moet vangen.
Door zijn fijne structuur is het juis zeer goed in staat om verder in het filterprocess de fijnere afvalstoffen op de juiste manier af te breken.
Als het direct verstopt raakt met grof vuil kan het zijn werk niet goed doen!
 
Als we het over filtratie hebben dan moet je elk filter het zelfde indelen.

1e stage Mechanische = 1e stage grove spons om het grove vuil op te vangen
= 2e stage medium spons of grove watten om het middelmatige grove vuil op te vangen
= 3e stage fijne spons of fijne filterwatten om het zweefvuil en kleine deeltjes op te vangen

Biologische stage = 1e Eheim substrate pro of Eheim mech of een gelijkwaardig materiaal om het micro zwerfvuil op te vangen en af te breken
= 2e stage Siporax of Biohome of een ander gelijkwaardig materiaal dat poreus en toegangkelijk is voor bacterien om Amonium, amoniak en nitriet om te zetten naar Nitraat.

Chemische stage indien nodig.
= Turf
= actief Kool
= Zeoliet/cleanwater/phostforus min/ en andere absorberende materialen die organische of chemische stoffen uit het water opnemen om te verwijderen/verminderen.

Het maakt niet uit of je filter van boven naar beneden werkt of van onderen naar boven, je past de volgorde aan vanaf de 1e stage mechanische waar het eerste het water door heen gaat uit het aquarium.
Substraten en biologische materiaal moeten altijd na de mechanische filtratie worden geplaatst anders slibben deze snel dicht en de werking na enkele weken al teniet zijn gedaan, dit geld ook voor chemische filtratie.

Wat een fabrikant ook beweerd is deze opgegeven volgorde de meest effectieve manier van filtratie en de efficienste manier om het filter zo lang mogelijk te laten filteren zonder te vaak het filter te reinigen wat bacterien niet prettig vinden.
Keramische buisje zijn enkel nuttig in grote hoeveel heden als eerste mechanische filtering om grove vuil op te vangen en daar worden afgebroken door slijmbacterien en daardoor oplossen in een substantie dat makkelijk kan worden afgebroken in de biologische filter gedeelte.
Maar je hebt per 100liter water zeker 2kg keramische pijpjes nodig om dit te bereiken dus voor in een potfilter dus onbruikbaar door ruimte gebrek.

Je moet rekenen dat als je Siporax gebruikt 1liter Siporax per 100liter minimaal nodig hebt om voldoende ruimte te maken om voldoende nuttige bacterien te huisvestigen in een gezeldschap aquarium met 50-60% beplanting.
Hoe meer vissen en minder planten betekent dat je meer Siporax nodig hebt om amoniak en ammonium af te breken, voor een onbeplant aquarium met chiclides is de regel 1,5 tot 2liter per 100liter water nodig om voldoende bacterien te krijgen die de amoniak en ammonium kunnen verwerken naar nitriet en dan naar nitraat.

Daarom is een filter zo belangrijk voor een aquarium en ook welke matrialen je gebruikt als filtering en welke volgorde.
 
Laatst bewerkt:
De niet zo lang geleden video die voorbij is gekomen van pondguru op youtube is hier denk ik ook een mooie aanvulling op en tevens een hele duidelijke uitleg hierover!

 

Terug
Bovenaan