1. Bezoekt u onderstaande sponsor om onze server in stand te houden?

Iets raars aan de hand in mijn bak.

Discussie in 'Ziekten' gestart door matthijssie1994, 13 jan 2018.

View Users: View Users
 1. matthijssie1994

  matthijssie1994

  Lid geworden:
  5 jun 2017
  Berichten:
  169
  Locatie:
  Leiden
  Hallo, er is de laatste tijd iets vreemd aan de hand in mijn bak. Ik had een paar weken terug al een topic geopend met een ballon molly die ineens heel licht van kleur was. Deze is 2 dagen na dat ik het topic had geopend overleden. Nu kijk ik net in mijn bak en zie ik dat 1 van mijn platy's aan het sterven is. Ze ligt laveloos in een hoek van mijn aquarium, ze leeft nog wel maar het is einde zaak denk.

  Tot mijn grote schrik zag ik dat ik nadat ik gisteren even mijn pomp en mijn verwarming uit had gezet deze niet weer aan had gezet. De tempratuur van het water was 18.1 graden! Ships!! Kan dit misschien een oorzaak zijn dat deze vis aan het overlijden is?

  De laatste paar dagen vind ik wel dat mijn vissen zich vreemder gaan gedragen, mijn neon visjes doen ineens heel druk en schuin omhoog en gaan dan weer snel naar beneden. Ineens heeft 1 neon visje ook een kronkel in zijn staart. Ik heb op internet wel een beetje gezocht naar visziekten maar ik zie nergens kenmerken hiervan?

  Misschien weten jullie wat hier aan de hand is en wat ik hier tegen kan doen.

  Ik plaats hieronder een paar foto's misschien zien jullie iets wat niet klopt!!!

  awjocbbh1ub.jpg

  De futloze vis!!!

  l80ogc7ki.jpg

  De neon visjes!!!

  0kmnoxx4czhk.jpg

  Andere Platy ( ziet er ook niet gezond uit vind ik! )

  68m8ywq2l1o.jpg

  hierbocen de ballon Molly ( was eerst donker grijs en ineens licht grijs. 2 dagen na foto is de vis overleden.)
   
 2. Seabait

  Seabait

  Lid geworden:
  11 dec 2011
  Berichten:
  40.078
  Locatie:
  Middelburg
  Probeer nog meer info te geven want is wel te zien op de foto's dat er iets aan de hand is met je vissen maar misschien dat je waterwaarden en dat soort zaken ermee te maken hebben.
  Hoe vaak en veel ververs je het water,grootte van de bak en hoeveel vissen zwemmen er?
   
 3. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  252
  Locatie:
  Boskoop
  Hoelang stond je filter en verwarming uit ?

  Platy's en Neo's kunnen wel tegen lage temperaturen tot 18graden als grens maar ook niet dagen of weken omdat hun stofwisseling stagneert en dus stoppen met eten, hierdoor worden ze na enkele dagen zwakker en vatbaar voor ziektes.
  Maar je filter stond ook uit, heb je de water waardes gemeten op Amonium/amoniak en Nitriet deze zullen wel flink zijn opgelopen waardoor sommige vissen verkleuren en zijn overleden.
  Blackmolly kan slecht tegen lage temperaturen en schommelingen in water waardes dus die heeft het nu niet best en hopen dat hij niet te verzwakt is en deze fout overleeft.(afijn hij is al overleden)

  Zonde hoor, maar goed van fouten leert men.
   
 4. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  75.474
  Locatie:
  Groningen
  Als je de filter lang uit hebt gehad dan kunnen de bacterien zijn gestorven en nitriet veroorzaakt hebben. Ik zou zoals men al eerder aangaf even de waarden meten.
   
 5. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  3.853
  Locatie:
  Hellendoorn
  Heb je wellicht wat meer info over de bak? Formaat, temperatuur, waterwaarden, bewoners? Wellicht kan hier ergens de oorzaak liggen
   
 6. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  3.853
  Locatie:
  Hellendoorn
  edit; zie dat een aantal me voor waren :oops:
   
  edje555 vindt dit leuk.
 7. TS
  TS
  matthijssie1994

  matthijssie1994

  Lid geworden:
  5 jun 2017
  Berichten:
  169
  Locatie:
  Leiden
  Heb een 60 Liter bakje, er zitten nu nog 7 neon tetra's in, 3 platy's een Albino corydoras en een algeneter.

  Mijn filter heeft denk 15 uur uitgestaan.

  waterwaardes:

  ph 7.5
  no2 0
  nh3 0
  po4 5 mg/l
  no3 10 mg/l
  gh 8
  kh 7

  Ik ververs elke week 1/3 van mijn aquarium. Voor vorige week heb ik het 3 weken niet gedaan, kan hier de oorzaak misschien liggen? Ik heb mijn filter watten nu een half jaar in mijn aquarium zitten denk. zijn nog niet vervangen. Hoop dat ik zo voldoende informatie heb gegeven.

  heb nu een uur geleden ontdekt dat mijn filter en verwarming uit stonden. Temperatuur is nu 19.8 graden. normaal is dat rond de 25.
   
 8. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  252
  Locatie:
  Boskoop
  De water waardes zijn op PO4 fosfaat na prima, 5mg fosfaat is vrij hoog ik zou zeker 50% van je aquarium gaan verversen om op 2 a 3 mg te komen omdat je maar 10mg No3 in je water hebt zou 1mg fosfaat nog beter zijn maar is niet de oorzaak van overleden vissen en verkleuring.
  Dan heeft de temperatuur schommeling de ellende veroorzaakt en waren de vissen al niet kerngezond, zeker platy's dit zijn vrij sterke vissen die een hoop kunnen hebben van beginners fouten.

  Filterwatten half jaar oud ? maar je hebt ze wel eens gereinigd in dat half jaar ?
  En 3 weken geen water verversen is niet verstandig met platy's en neo's deze hebben vers water nodig en liefst elke week.

  Wat geef je de vissen te eten?
  Enkel granulaat of vlokvoer.
   
  Laatst bewerkt: 13 jan 2018
 9. TS
  TS
  matthijssie1994

  matthijssie1994

  Lid geworden:
  5 jun 2017
  Berichten:
  169
  Locatie:
  Leiden
  0.5 mg/l fostaat mijn excuses.
  Ik geef vlokvoer om de dag.
   
 10. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  252
  Locatie:
  Boskoop
  Oke 0,5mg dat is prima zo

  Dan geef ik je een vast een rotte mededeling dat je de vissen niet juist verzorgd met voeren.

  Vissen hoor je elke dag te voeren en liefst 3x in kleine hoeveel heden dan in 1x een boel, daarbij hebben platy's behoefte aan groenvoer zoals algen maar ook gekookte wortel of broccoli en bloemkool maar ook proteinen die in levend en diepvriesvoer zit.
  Enkel vlokvoer gaan de vissen achteruit en worden zwakker, daardoor worden vissen vatbaar voor allerlei ziektes en aandoeningen en zelfs vergroeiingen door eiwit en proteinen en mineralen gebrek.

  Als je neo's houd dan hebben deze graag Daphne (watervlooien) en Artemia (pekelkreeftjes) als bijvoer om ze gezond en op kleur te houden, dit geld ook voor je platy's omdat dit proteine rijke voeding is wat vaak niet voldoende in vlokvoer zit en ook niet vaak vers is dus een hoop vitamines en voeding verloren gaat.

  Klinkt allemaal erg ingewikkeld maar dat is het niet omdat een mens ook problemen krijgt als hij dagelijks het zelfde eet en kant en klaar.

  Kan je alleen als advies geven om diepvriesvoer te kopen zoals Artemia en Daphne en om het menu wat uitgebreider te maken rode en zwarte muggen larve erbij , deze hoef je natuurlijk niet elke dag te gaan voeren maar om de 3 dagen afwisselend en elke dag wel wat vlokvoer geven.
  Je zal zien dat de vissen je dankbaar zijn en ook nog een een stuk gezonder eruit gaan zien en de kleuren na een aantal weken weer stralen.
  Vergeet ook je water wissel niet om de week en elke dag je temperatuur en het filter te controleren op de werking omdat dit vitale hulpmiddelen zijn om de boel gezond en in leven te houden voor je vissen en planten.
  Dan kan het haast niet fout gaan.
   
  matthijssie1994 vindt dit leuk.
 11. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  611
  Zou toch elke week een verversing doen en omdat je filter langere tijd uit heeft gestaan zou ik de komende 2 à 3 weken een extra waterwissel doen. Zitter er alleen filterwatten in je filter?
  Af en toe een dag niet voeren is naar mijn mening geen probleem als je gezonde vissen hebt, tenzij het jonge vissen bedraagt.
   
 12. Killerfish

  Killerfish

  Lid geworden:
  13 mrt 2011
  Berichten:
  3.853
  Locatie:
  Hellendoorn
  Schijnt juist goed te zijn omdat de vissen dan actiever op zoek gaan naar eten en hier dus voor moeten werken.
   
 13. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  75.474
  Locatie:
  Groningen
  Ik sla ook weleens een dag voeren over en dat zal geen probleem zijn. Ik zou op zo n bakje wekelijks een liter of 10 verversen. Dat doe ik hier ook namelijk.
   
 14. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  252
  Locatie:
  Boskoop
  Een dagje overslaan zo nu en dan is het niet slecht maar vissen continu om de dag voeren betekent dat ze maar 50% voeding krijgen in 1 week.
  Zeker als je enkel maar vlokvoer geeft wat toch al vaak te weinig voeding is voor vissen dan gaan je vissen toch echt minder kleuren en vatbaar worden voor allerlei aandoeningen door te korten van eiwitten,proteinen en mineralen die ze nodig hebben voor hun weerstand en groei.

  Jonge vis wil eiwitrijk om te groeien en volgroeide vissen zoeken meer voedsel zoals proteinen en glucoses rijk voor de energie maar vitamines en mineralen hebben beide dagelijks nodig.
  Daarom is het ook niet nodig om bijvoorbeeld elke dag diepvries of levend te voeren tenzij het om Discus en Piranhia's en bepaalde Chiclides gaat die niks anders dan levend/diepvries voer nodig hebben.

  Keertje overslaan met voeren is ook geen probleem maar niet continu om de dag voeren dan lijkt mij dat de vissen te kort komen en zeker als men enkel vlokvoer geeft wat al zeer eentonig en vaak te weinig voeding bevat.
   
 15. TS
  TS
  matthijssie1994

  matthijssie1994

  Lid geworden:
  5 jun 2017
  Berichten:
  169
  Locatie:
  Leiden
  Bedankt voor alle reacties, ik ga vanaf nu beginnen met elke dag voeren en ik ga ook levend voer en diepvriesvoer voeren, en dan kijken of mijn vissen zich anders gaan gedragen! ik hoop het wel. Maar jullie merken niet op aan de foto's dat er vissen ziek zijn ofzo..?
   
 16. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  252
  Locatie:
  Boskoop
  Vissen worden ziek van slecht onderhoud, verzorging, water filtratie en eentonig voer dat niet het volledige menu geven wat ze nodig hebben om gezond te blijven + een lang leven dat hoort bij het soort vis.

  Elke dag een beetje voeren is prima met vlokken of granulaat maar zoals alle dieren die wij houden als huisdier kan niet lang leven op een bus of blikje voer dat elke dag de zelfde ingrienten bevat dus geven we ze wat extra's aan vitamines of eiwitten en mineralen om het in balance te houden.
  Een hond of een kat,vogels etc etc geef je ook afwisseling door niet enkel harde brokken en zachte brokken of het zelfde vogelzaad te geven, maar ook tussen door vis of vlees en met name voor de vogels groente en fruit en voor de hond groenten en fruit gemengd met vlees of rijst.
  Kant en klaar menu's zijn oke als basis voer net al bij vissen om het dagelijks te geven maar voor afwisseling en aanvulling geven we ze wat anders erbij om te zorgen dat ze alle vitamines en mineralen eiwitten en glucose binnen krijgen.
  Maar dat niet alleen het natuurlijke gedrag van de vis komt dan ook naar voren + ze vinden het ontzettend lekker om verse diepvries Artemia of Rode muggen larve te krijgen en het houd ze fit en gezond + op kleur.
  Levend voer is natuurlijk het allerbeste maar persoonlijk geef ik liever diepvries omdat je het langer kan bewaren en na 10min ontdooien in een kopje met water zo kan geven, levend voer leeft maar beperkt in zakjes dus je zal het regelmatig moeten halen wat met diepvries niet hoeft omdat je voor een maand en zelfs langer een voorraad in de vriezer kan stoppen.

  Als je begint met diepvriesvoer eerst een blokje helemaal ontdooien voordat je het aan de vissen geeft en niet in bevroren toestand in het aquarium gooien dit kunnen brandblaren opleveren aan de bek van de vissen !
  Geef ook niet elke dag diepvries maar 2 a 3x in de week is zat, en varieer elke keer als je wat geeft en zorg dat de vissen ook alles kunnen op eten dus begin met een half blokje, alles wat op de bodem terecht komt wat teveel is dat gaat rotten en geeft bacterien die schimmel en rot veroorzaken een boost om te kweken.

  Als ik je neo's op de foto bekijk zien deze er niet slecht of ongezond uit maar de Platy wat een mannelijke is wel mager voor zijn lengte en dat geeft weer dat hij te weinig voeding krijgt en niet los van je vlokken voer kan vinden in het aquarium zoals algen en groen, nee platy's eten geen aquarium planten maar schrapen deze soms af met hun tandjes om de algen er af te grazen als groenvoer wat ze nodig hebben daarom is aanvullen met gekookte wortel,bloemkool andijvie ook aan te raden.
  Maar platy's eten vrijwel alles dus ook diepvries zijn ze dol op en het geeft de vis na een aantal weken een buikje met stralende vinnen en dat is het teken dat ze kerngezond zijn en goede weerstand hebben tegen ziektes.

  Dus succes en hoop dat mijn info en van mede forum leden nuttig was om je op de goede weg te helpen.

  Zo dik worden platy's als ze goed gevoerd worden met diepvries en variatie met granulaat en groente.

  pl.jpg pl2.jpg
   
  Laatst bewerkt: 13 jan 2018
  matthijssie1994 en robru vinden dit leuk.
 17. TS
  TS
  matthijssie1994

  matthijssie1994

  Lid geworden:
  5 jun 2017
  Berichten:
  169
  Locatie:
  Leiden
  Bedankt voor je uitleg man!! hier heb ik heel veel aan, ik ga morgen direct diepvries voer halen, ik heb er nooit bij stil gestaan dat ze dat ook nodig hadden. bedankt voor je toelichting en ik ga er mee aan de slag! bedankt man! en ik laat over een aantal weken wel even weten hoe het nu met mijn bak gaat.

  groetjes.
   
  edje555 vindt dit leuk.
 18. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  3.053
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Als een filter 15 uur heeft uitgestaan kan dat gevolgen hebben voor de bacterie cultuur.
   
 19. Dirk Bazuin

  Dirk Bazuin

  Lid geworden:
  16 mei 2009
  Berichten:
  5.495
  Locatie:
  Delft
  Bij 15 uur is de boel zo dood als een pier lijkt mij.
  Dus dan duurt het wel weer een tijd voor de bacterie cultuur in de filter zich herstelt heeff.
   
 20. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  75.474
  Locatie:
  Groningen
  Ik ben daar ook dan wel bang voor en dat kan invloed op de waterwaarden hebben dus ik zou de komende dagen goed meten en het in de gaten houden en je sponzen voor alle zekerheid lichtjes uitspoelen. Anders zit dat wellicht vol dode bacterien.
   
 21. Altispinosa

  Altispinosa

  Lid geworden:
  26 mei 2011
  Berichten:
  3.053
  Locatie:
  Liedekerke Belgie
  Heeft het dan zin om terug levende bacterie in de filter te doen terwijl het vissenbestand er in blijft zitten ?
  Want nieuwe bacterie cultuur heeft toch zijn 3 weken nodig waarin een nitrietpiek zal verkregen worden toch ?
   
 22. TS
  TS
  matthijssie1994

  matthijssie1994

  Lid geworden:
  5 jun 2017
  Berichten:
  169
  Locatie:
  Leiden
  Ik hou de komende dagen goed mijn watertemperatuur in de gaten. Ik heb net een half blokje bloedwormen gegeven en ze waren zo blij als een kind! Ik merkte wel dat het snel naar de bodem zakte en dat ze niet van de bodem eten vreemd. ik voerde terwijl mijn pomp uitstond. Toen ik me pomp weer aanzette vloog alles wel weer de lucht in waardoor ze het wel weer konden opeten. ik moet dus terwijl de pomp draait eigenlijk gaan voeren dan? dat is wel het handigste denk.
   
 23. TS
  TS
  matthijssie1994

  matthijssie1994

  Lid geworden:
  5 jun 2017
  Berichten:
  169
  Locatie:
  Leiden
  En dan heb ik nog een vraag. Ik heb ook een garnalen bak en die voer ik om de dag crusta gran. en ik doe er ook blad in. Moet ik hier ook meer in gaan variëren en ook elke dag gaan voeren?