Harem honing gourami's?

Discussie in 'Identificatie van bewoners' gestart door maliejane, 20 apr 2018.

View Users: View Users
 1. maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Hoi allemaal,

  Ik heb al heel wat topics bekeken over deze vraag, maar ik kom er niet uit :help:

  Ik heb vanmiddag 3 honing gourami's wildkleur gekocht welke als het goed is een man en twee vrouwen zouden moeten zijn. Eentje lijkt ook af en toe al een zwarte buik en mooie oranje kleur te laten zien, maar hij/zij heeft ook een dwarsstreep. De andere twee wordt ik helemaal niet wijzer van.. Aan de lichaamsvorm denk ik dat één een vrouwtje moet zijn, maar van de ander twijfel ik...

  Morgen zou ik nog terug kunnen gaan als het toch 2 of 3 mannen blijken te zijn, dus ik hoop dat er hier mensen zijn die duidelijkheid kunnen geven. Foto's zijn helaas niet best omdat ze nogal achterin zitten en achter de plantjes blijven.

  Bij deze is duidelijk het verschil in kleur te zien. Ik denk dan ook dat die onderste sowieso een mannetje is...
  20180420_225849.jpg
  20180420_225910.jpg

  Maar zijn dit ook twee vrouwen?:
  20180420_225535.jpg 20180420_225536.jpg 20180420_225546.jpg

  En één van de vermoedelijke vrouwtjes heb ik nog wat beter op de foto gekregen, welke van de twee hierboven het is weet ik dan weer niet zeker.. Ik geloof de kleinste/laagste.
  20180420_225943.jpg 20180420_225955.jpg

  Hoop dat jullie mij kunnen helpen :rolleyes: Het licht is nu uit dus kan morgen pas weer naar hun kleuren kijken en eventueel betere foto's proberen te maken.
   
 2. eVolution

  eVolution

  Lid geworden:
  23 mrt 2018
  Berichten:
  192
  Locatie:
  Heerlen
  Volgens mij zijn dit 1 man en 2 dames.

  Volgens Seriously Fish:
  Adult females are brownish in colour, noticeably larger than males and possess a broad, brownish midlateral stripe extending posteriorly from behind the eye to the caudal peduncle.

  Non-nuptial males possess a similar lateral stripe but the base body colour is slightly orangish, and the anterior portion of the dorsal and anal fins have yellowish margins. In nuptial individuals the body and opercular region become bright orange with the head, anterioventral portion of the body, and spiny rays of the anal-fin coloured dark blue to black.

  Er bestaan overigens verschillende kleurvarianten onder de honing gourami, waaronder een gele en rood/oranje variant. De vrouwen van deze varianten hebben dezelfde streep over het lichaam, maar kleuren wat meer geel / oranje ten opzichte van de normale/standaard kleur variant. Wellicht dat de kweek met andere kleurvarianten dus voor lichte verkleuring bij deze vrouwen zorgt.
  De kleuren bij de mannen worden feller tijdens de balts. Maar ook buiten de balts en broedperiode zouden de kleurverschillen toch duidelijk zichtbaar moeten zijn.
   
 3. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  86.061
  Locatie:
  Groningen
  Ik ga met eVolution mee.
   
 4. stefanC

  stefanC

  Lid geworden:
  28 mrt 2017
  Berichten:
  1.998
  Locatie:
  Hulste
  Dit zijn 2 vrouwen en 1 man en kun je ook zien aan de rug en buikvin .
  Ik ben voor 85% zeker , maar om volledig duidelijkheid te krijgen zou ik graag de mening van @Botia horen .
  Dan ben je voor 100% zeker .
  Bij de gold variant is de zijstreep zelf niet meer te zien , toch niet bij dewelke ik al gezien heb .
   
 5. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Bedankt al voor de reacties! Ben blij te lezen dat het hoogstwaarschijnlijk wel een man met twee vrouwtjes lijken te zijn. Ik had inderdaad over de vinvorm gelezen, maar kwam er niet uit. Op bepaalde momenten hadden ze ook alle drie een streep en had al gelezen dat dat bij jongere dieren ook nog niet veel zegt over of het vrouwtjes zijn of niet.

  Ik heb ze gekocht als wildkleur en was daarom verbaast dat de vrouwtjes toch meer geel werden bij thuiskomst. Misschien dat er inderdaad toch een lichte kleurselectie heeft plaatsgevonden met de kweek.

  Ben nog wel benieuwd naar de mening van botia. Ik weet dat twee mannetjes samen zeker in mijn kleine bak niet gaat (zitten nu in een 60cm bakje, maar gaan over 2/3 weken naar mijn nieuwe bak van 92cm), dus wil dat wel zeker weten :rolleyes:
   
 6. Paddy.K.1966

  Paddy.K.1966

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  1.960
  Locatie:
  Oosterhout (N.Br.)
  Een beetje gewaagd misschien om op de expertise van Botia vooruit te lopen, maar ik zou hier mijn geld wel op 1 man en 2 vrouwen durven inzetten.
  De gele verkleuring lijkt me niet meer dan een gevolg van stress door de plotseling nieuwe omgeving.

  En als er onverhoopt tòch 2 mannen tussen zouden zitten, dan is volgens mij bij T. chuna de agressie redelijk beperkt en als er wat schuilplekken in de bak zijn zou er toch weinig reden tot paniek zijn. Alleen wordt, wanneer je er op uit zou zijn twee nesten tegelijk te kweken, de kans daarop absoluut nul.

  Ik hoop alleen niet dat mijn niet meer dan gemiddelde kennis van zaken straks door Botia zal worden afgestraft .....
   
  eVolution vindt dit leuk.
 7. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  In principe wil ik niet ermee kweken. Heb ook geen kweekbak of iets dus de kans dat jonge vissen het overleven is ook niet zo groot. Het mannetje heeft ook al een schuimnest gemaakt zag ik vandaag. De andere twee zijn veel om elkaar heen aan het cirkelen en lijken ook beetje te strijden met elkaar met hun sprietjes. Wel blijven die andere twee veel meer geel/oranje dan ik had verwacht van vrouwtjes. In de bak waar ze nu in zitten zijn ook niet heel veel schuilplekken, dus zou het best lullig vinden als er dan 2 mannetjes in zitten die 2 weken lang elkaar niet echt kunnen ontwijken xD Maar ben benieuwd wat Botia zegt.. Er zijn er in ieder geval al meerdere die op man en 2 vrouwen gokken dat ik daar nu wel een beetje van uit ga voorlopig :rolleyes:
   
 8. Paddy.K.1966

  Paddy.K.1966

  Lid geworden:
  6 okt 2007
  Berichten:
  1.960
  Locatie:
  Oosterhout (N.Br.)
  Zowel de mannen als de vrouwen van deze soort hebben ècht schuilplekken nodig!
  Een beetje grillig stuk hout of een wat weelderige plant doet wat dat betreft al snel wonderen, ik zou daar ècht voor zorgen. Al was het alleen maar omdat - hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt - vissen zich meer (durven te) laten zien als ze voldoende schuilmogelijkheden hebben.
   
 9. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  In mijn nieuwe bak heb ik ook meer dan genoeg schuilplekken hoor! Maar die is nog aan het indraaien waardoor ze nu nog tijdelijk in dit kleinere bakje zitten. Ik had al wat extra planten overgezet na het snoeien van mijn nieuwe bak en ook heb ik drijfplantjes toegevoegd zodat ze zich al wat fijner voelen, maar verder moeten zw het hier even 2 weken mee doen. Ze laten zichzelf al steeds meer zien en ze komen mooi op kleur. Mannetje heeft ook al een schuimnest gemaakt dus ik gok dat ze deze bak niet heel erg vinden voor deze korte tijd. Maakte mij alleen zorgen dat met 2 mannetjes er te weinig ruimte is om elkaar te ontwijken in deze bak en ook in mijn nieuwe bak is er gewoon niet genoeg ruimte voor 2 territoria. Dat is waarom ik het zeker wilde weten ;)
   
 10. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Inmiddels zitten ze er een paar dagen in en zie ik ze ook vaak voor in mijn bak. Het mannetje is overduidelijk, maar het verschil tussen de vrouwtjes is best groot. De ene is behoorlijk oranje (soms bijna net zo oranje als het mannetje) terwijl de ander veel grijzer is. Voordeel dat ze meer naar voren komen is dat ik ook iets betere foto's heb kunnen maken. Zijn jullie nog steeds van mening dat het 1 man en 2 vrouwen zijn? Over dat oranje vrouwtje twijfel ik nog steeds een beetje xD Op de foto oogt ze wel een stuk valer dan in het echt trouwens...

  Mannetje bij zijn schuimnest:
  2.jpg

  Samen met het mooi gekleurde "vrouwtje". Hierop is aardig goed te zien dat "ze" absoluut niet grijs is.
  3.jpg 1.jpg

  De twee vrouwtjes. De linker is het meest gekleurde individu en dus dezelfde als hierboven.
  4.jpg 5.jpg 6.jpg
   
 11. algeneter12

  algeneter12

  Lid geworden:
  11 apr 2012
  Berichten:
  3.334
  Locatie:
  Boxtel
  Ik denk ook dat het 1m 2v is. Ik heb zelf een koppel zwemmen en ik merkte dat de vrouw gisteren ook zo'n zwart randje had aan de onderkant. Ik heb ze op 25 graden tijdelijk zitten, en ik merk dat dat te warm is. De man is constant bezig met nestjes maken, die ik letterlijk elke week heb. Hierbij jaagt de man de vrouw ook best fel op. Heb ook al 4 jongen die het zomaar hebben overleefd, zonder iets te doen. Ik zou je dus aanraden om voor veel schuilplaatsen te zorgen en de temperatuur te verlagen.
   
 12. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Temperatuur verlagen is nog best lastig bij mij in huis. Zonder verwarmingselement is de temperatuur zo'n 23 graden en bij ons in huis 22. In de zomer loopt het bij ons binnen op tot 30 graden (huurwoning, maar gelukkig krijgen we betere doorluchtingsmogelijkheden in mei/juni) dus dan krijg ik de watertemperatuur niet onder de 26 graden... Ik ben nog bezig met kijken naar koelingsmogelijkheden voor mijn nieuwe bak zodat ik die wel rond de 23 graden kan houden, maar dat is dus nog even een uitzoekwerkje en afwachten wat de nieuwe maatregelen met onze kamertemperatuur doen. Het mannetje jaagt hier gelukkig niet heel fel op de vrouwtjes. Hij is meer met zijn schuimnest bezig en hangt meer bovenin terwijl de vrouwtjes meer onderin zitten. Hoop dat dat in mijn nieuwe bak met meer beplanting en schuilplekken ook anders gaat zijn.
   
 13. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  86.061
  Locatie:
  Groningen
  Je man is al mooi op kleur:thumbs:
   
 14. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  Ja, binnen één dag al dus erg blij mee :D
   
 15. Botia

  Botia

  Lid geworden:
  9 mrt 2005
  Berichten:
  24.174
  Als je een zwart karton achter je bak plakt zal de man nog mooier uitkleuren.
   
 16. TS
  TS
  maliejane

  maliejane

  Lid geworden:
  3 nov 2012
  Berichten:
  101
  In mijn nieuwe bak zit een donker grijze achterwand. Deze bak verkoop ik als mijn vissen over kunnen dus daarom zit er nu niks achter. Er zat eerst wel een poster achter, maar door de luchtbubbels was die heel lelijk en heb ik hem maar weggehaald.