Goedkope + efficiënte opties voor biologische filtratie?

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door Gino88, 13 dec 2018.

View Users: View Users
 1. Gino88

  Gino88

  Lid geworden:
  3 sep 2018
  Berichten:
  81
  Locatie:
  Bennekom
  Ik ben een nieuwe bak aan het samenstellen en nu ga ik voor het eerst met externe filters werken. Voor alles is er een eerste keer, niet waar...

  Dus ik ben ook op zoek naar goede materialen voor biologische filtering, zowel aëroob als anaëroob. Opties daarvoor zijn er genoeg, maar ik zie vaak dat de beter aangeschreven materialen ook niet direct de goedkoopste zijn.

  Bijv. siporax of (nog duurder) biohome. Daar ga ik gewoon niet aan beginnen. Of in elk geval niet nu, met het huidige budget.

  Ik lees her en der dat er ook goedkopere opties zijn voor biofiltratie: hydrokorrels bijvoorbeeld (al dan niet gebroken), en puimsteen...?

  Zou zoiets ook voor aquaria kunnen werken? Iemand ervaring met deze of met andere alternatieve filtermaterialen? :)
   
 2. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.437
  Locatie:
  Driebergen
  Poreuse lavasteen zou ook moeten werken.
  Kan je al vinden voor pak m beet 50ct per kilo.

  Of het net zo goed werkt is de vraag natuurlijk.
   
 3. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.
  Nou, als je zo gaat beginnen , met dat is te duur.
  Is 1 malige aanschaf en jaren plezier.
  Om aan met ander materiaal te gaan werken, stop hem dan vol met watten.
  En voor de inzuig een spons.

  Dat is pas goedkoop.
   
  Gino88 en RichD1011 vinden dit leuk.
 4. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.
 5. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.
  Of driehoekfiltertjes met watten. gaat ook prima zonder vissen.
   
 6. TS
  TS
  Gino88

  Gino88

  Lid geworden:
  3 sep 2018
  Berichten:
  81
  Locatie:
  Bennekom
  Het allergoedkoopste is natuurlijk om überhaupt niet aan de hobby te beginnen. :p

  Wil ook niet per se voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Maar weten wat de opties zijn, lijkt me alleen maar handig! Waarom vast willen zitten aan wat fabrikanten ons voorschotelen.
   
 7. JDS

  JDS

  Lid geworden:
  26 nov 2016
  Berichten:
  621
  Locatie:
  Den Bosch
  Tja niet iedereen heeft een groot budget @Bertus.
  Ik gebruik gewone poreuze pijpjes en die werken prima. Wil je iets goedkoper dan zal ik voor bioballen gaan. Die hebben ook een vrij groot oppervlak
   
  Gino88 vindt dit leuk.
 8. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  417
  Locatie:
  Boskoop
  Hoe poreuzer het biologische materiaal des te meer bacterien er kunnen huisvesten, Lava steen is wel poreus maar je hebt er meer van nodig als bijv Siporax.

  1liter Siporax is voldoende voor 200liter water met weinig vis, met een normale bezetting zoals gezeldschap aqauriums niet over bezet c. 150liter water, druk bezet of chiclides/maanvissen zit je snel op 1kg Siporax op 100liter water.

  Lavasteen/ander soort poreus steen heb je dan 2-3x zoveel nodig om het zelfde te bereiken omdat het gewoon veel minder poreus is dus minder oppervlakte heeft voor bacterien.

  Plasticballen/bioballen en alle andere varianten heb je niks aan in een potfilter omdat deze geen Anaerobe bacterien kunnen huisvesten simpelweg het is niet poreus om zuurstofvrije zones diep in het media te creeren + plastic biomedia moet tegen elkaar aan kunnen schuren om zwakke bacterien te verwijderen en de sterke over te houden daarom krijg je in een statische filter luie bacterien die niet efficient stoffen omzetten maar wel ruimte innemen voor sterke bacterien !. dus enkel geschikt voor wervelbed filter en biologen met een aparte kamer waar deze media kan bewegen tegen elkaar aan via een bruisteen of stromingspomp.

  Kleikorrel/hydrokorrel zijn van klei en ook wel wat poreus maar ook net als bij lavsteen heb je er veel meer van nodig in liter of kg om voldoende oppervalte te creeren, doorgaan 2-3x meer aan materiaal dan Siporax.

  Dus waarom zou je een goedkoop alternatief zoeken als er al goede biomedia zijn ? scheel op lange termijn juist geld omdat Siporax jaren mee gaat en Lava en klei korrels sneller verslijten.
  Er zijn verschillende goede Biomedia in de handel die gewoon zeer goed zijn.

  Sera Siporax glasgestinterde buisjes
  Eheim substrate pro, gestinterde balletjes die ook zeer goed werken met bacterien
  HS Bactorings ook gesintertglas maar van wat mindere kwaliteit als Siporax
  BioHome ultra is top spul en duur maar kwalitatief schijnt dit momenteel het neusje van de zalm te zijn ,schijnt ! ik gebruik het zelf niet omdat ik Siporax en Substrate pro ook prima vind en makkelijk is te verkrijgen en wat goedkoper.

  Zeker als je een externe potfilter gaat gebruiken is Siporax of Eheim substrate pro gewoon één van de beste biomedia die makkelijk verkrijgbaar is in Nederland maar helaas het is niet goedkoop maar op lange termijn betaald het zich terug omdat andere goedkoper alternatieven sneller slijten en na 1 a 2 jaar al hun werking kwijt raken in slechtste gevallen zoals kleikorrels.
   
  Gino88 vindt dit leuk.
 9. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.

  Groot budget? Wie heeft dat dan wel , als met pensioen zit?

  Ik ga geen dingen opnoemen om te besparen. maar 1 x die uitgave kan hij jaren vooruit.
  en is besparing op lange termijn.
   
  Gino88 vindt dit leuk.
 10. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.967
  Locatie:
  Hellendoorn
  Die Bioballen die zou ik laten voor wat ze zijn. Siporax lijkt me prima. Bertus heeft gelijk, dat spul behoef je zelden te vervangen. Overigens moet je die adviezen van producenten die graag willen dat je bijvoorbeeld één keer per maand sponsjes koopt, terwijl je ze ook gewoon kan uitspoelen, in de wind slaan.
   
  Bertus en Gino88 vinden dit leuk.
 11. TS
  TS
  Gino88

  Gino88

  Lid geworden:
  3 sep 2018
  Berichten:
  81
  Locatie:
  Bennekom
  @edje555 en @Bertus en de anderen, super bedankt voor jullie input!

  Laat ik de situatie even omschrijven zoals die nu is. De bak waar het om draait is netto +- 370 L. Ik wil er twee filters (2x JBL cristalprofi greenline E902) op zetten. Deze filters hebben elk een vrij in te vullen filterinhoud van 4 L, een vaste voorfilterspons en op de intakes zet ik nog een Eheim voorfilter.

  Standaardinhoud van de mandjes: 1 mandje micromec, 2 mandjes grove filterspons, 1 kleiner mandje met fijne filterspons. Ik denk dat ik één mandje grove filtersponzen leeghaal en daar iets anders ingooi. De mand met micromecs is voor 80% gevuld en bevat 650 g.

  - Zijn die micromecs tegenwoordig goed? Ik vernam dat er een eerdere versie is geweest die minder presteerde...? En in een video van de welbekende Pondguru (de biohome-religieuze) zie ik hem micromecs uit een JBL-filter halen en zeggen dat het niks is. Die micromecs leken echter anders, geliger of zo, dan die ik nu heb.
  - Dan de hoeveelheid filtermedium. JBL zelf zegt dat met 650 g micromecs 200 liter water behandeld kan worden. Laten we dat met een korreltje zout nemen en van 100 liter uitgaan; dan nog is dat een groot verschil met wat de eerder genoemde Pondguru zegt over zijn eigen spul, de Biohome. Hij noemt een getal van 1 kilo per 100 liter water als ik het me goed herinner. Dan heb je de helft meer nodig t.o.v. micromecs. Maar ho-ho, hoe kan dat nou, want de biohome zou superieur zijn aan andere filtermedia. Dus wie moet ik hier geloven? Beide partijen zijn productgebonden...

  De siporax geeft als ik het goed begrijp voor een gemiddelde bezetting dus 150 liter per kilo. Hmm... Zijn er wetenschappers in de zaal om alles even voor ons te testen?

  Alleen met deze drie opties al genoeg onduidelijkheid om me heerlijk druk over te maken. ;-) Gelukkig lijken de filters voldoende capaciteit te hebben om ook zonder de allerbeste filtermedia hun werk te doen.
   
  Laatst bewerkt: 13 dec 2018
 12. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.967
  Locatie:
  Hellendoorn
  Op mijn JBL e901 en tegenwoordig e1501 heb ik van onder af. Siporex, Siporex, Micromecs, en boven sponzen. Geen enkel probleem met mijn water. het is heerlijk helder. Het biologische materiaal maak ik zelden schoon. De sponzen alleen als het debiet verminderd. De Pondguru wil vaak het vuil onderin het filter houden. Ik ben daar geen voorstander van omdat je dan te vaak je hele filter uit elkaar moet halen om schoon te maken.
   
  Gino88 vindt dit leuk.
 13. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.
  De Pondguru wil vaak het vuil onderin het filter houden. Ik ben daar geen voorstander van omdat je dan te vaak je hele filter uit elkaar moet halen om schoon te maken.

  Dat vuil onderin moet je ook laten zitten, al ruikt het.

  Die sponzen en watten uit spoelen, verder niet.
  Anders heb je ook een witte bak. dat alles afgestorven is.

  Heb ik het geluk dat ik ruim in de filters zit, dus erbij gehangen, en gezet.

  Heeft een week geduurd, en dode vissen, door denk nitriet...

  En de bodem??? die deed niet. dus dar vertrouw ik niet meer op.

  Dus , voorzichtig met wat je doet, hoor.
   
  biljoenblik en Gino88 vinden dit leuk.
 14. JDS

  JDS

  Lid geworden:
  26 nov 2016
  Berichten:
  621
  Locatie:
  Den Bosch
  @edje555 Het allerbeste biologische filter materiaal zijn poreuze pijpjes maar dit zijn ook zo'n beetje de duurste. Ik betaalde 27.50 voor 1 kilo. Maar die ene kilo kan ongeveer 350 liter water zuiveren en 20.000m2 aan bacteriën huisvesten.
  Deze hebben de.grootste oppervlak om bacterieen te kunnen huisvesten.

  Als je een 150 liter bak hebt kun je gemakkelijk af met 1 kilo bioballen of balletjes van porselein.
  Want die filteren ongeveer 150 liter per kilo.
  En die zijn maar 9.95 per kilo
  Dus prima voldoende voor een 150 liter bak. En een normaal profiler met 3 of 2 compartimenten
  Alleen gaan ze maar 2 á 3 jaar mee.
  Terwijl poreuze pijpjes meer dan 10 jaar mee gaan .
   
 15. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.297
  Locatie:
  alkmaar
  Ff antwoord op de originele vraag..
  Lavasteen is heel goedkoop maar heeft geen groot hechtingoppervlak voor de bacteriën zoals siporax of biohome.
  Er zijn mensen die hydrokorrels gebruiken welke ook niet heel duur zijn maar wel heel poreus, maar daarmee ben ik persoonlijk bang dat er wel weer stoffen in zijn verwerkt die minder goed zijn voor je aquarium.

  Als je het “ff” relativeert koop je het biologisch materiaal maar 1x in je leven en vul je het af en toe wat aan.
  Ik zou er persoonlijk niet op besparen en gewoon het neusje van de zalm kopen.

  @Bertus de theorie van pondguru is dat als je het sediment onderin je filter weet te houden het niet de poriën van je (dure) biologische media kan verstoppen en het “vroegtijdig” kan laten slijten.
  Het is maar een theorie, het is geen feit.
  Maar naar mijn mening een logische theorie en ik denk ook wel dat hij een komma heeft
   
  Gino88 vindt dit leuk.
 16. TS
  TS
  Gino88

  Gino88

  Lid geworden:
  3 sep 2018
  Berichten:
  81
  Locatie:
  Bennekom
  @tuinkabouter voor zover ik hydrokorrels heb lopen researchen lijken ze er wel voor geschikt. Ze worden juist vanwege hun "inertie" (chemisch en mechanisch) veel gebruikt voor waterfiltratiedoeleinden, gewassenteelt en op duizend andere manieren. Zie bijv. http://www.naun.org/main/NAUN/geology/20-038.pdf

  Wie weet dat ik ze op een dag probeer. Voor nu, ik ben stout geweest en heb goedkope nep-siporax besteld om uit te testen.

  Ik draai voorlopig toch maar één van de twee filters in, en moet sowieso ff experimenteren met de positionering van de materialen. Mocht ik t.z.t. tot andere inzichten komen dan verander ik de filtratie wel weer. :)
   
 17. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.
  ???

  Nou, Zal je vertellen ,dat dat niet klopt, hoor.

  Hoe moet het de porie verstoppen,? lijkt mij stug.
  Alles is al minimaal. Dan zou dat al die jaren al moeten gebeuren.

  Gebeurt niet, dus ik hou het zo.
  heb mijn les weer geleerd.:!;)
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 14 dec 2018
 18. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  417
  Locatie:
  Boskoop

  Alles heeft te maken hoe poreus iets is en tot hoe diep de poreusheid gaat in de media zelf, je moet twee dingen niet vergeten als we het over Arearobe of Anearobe bacterien hebben.

  Arearobe hecht op vrijwel alles waar water en zuurstof is met wat stroming en voeding (Amonnium/organische afval/nitriet) deze bacterien gebruiken zuurstof om dit om te zetten dus is het zeer aan te raden om dure media in een filter te stoppen om genoeg bacterien te kunnen huisvesten.
  Dit kan op glas/plastic/sponsen/filterwatten/steen en eigenlijk alles wat met het water in contact komt tot aan je slangen van het filter toe omdat dit de makkelijkste bacterien zijn om te kweken, Maar er is een MAAR.

  Ruimte betekent plek om ze te laten hechten en vermedigvuldigen tot aan een bepaalde grote van kolonie die voldoet aan het Aqaurium + belasting en ruimte in een filter die daar aan moet voldoen.(debiet is niet het belangrijkste)
  Als je een potfilter neemt die zijn eigenlijk al vrij krap bemeten in volume van het filterinhoud omdat je A: meganische filter + biologische in een filterpot kwijt moet en soms ook nog chemische, dus dan is het wel van belang dat je voldoende media voor biologische werking nodig hebt.
  Bioballen/plastic ringen weet ik veel volstaan prima alleen je hebt een behoorlijk volume nodig zeg 3liter voor een 200liter bak wil je voldoende efficient bacterien krijgen vanwegen het beperkte oppervlakte dat plastic heeft omdat het NIET poreus materiaal is + het kan geen anaerobe bacterien huisvesten omdat er geen zuurstof loze zones in de media zijn.
  Dus net als Lava en kleikorrels, het is niet poreus genoeg en kost het je enkel maar extra ruimte in je filter en vaak is het net te weinig wat er dan in een potfilter past die bij het aantal liters van je aquarium hoort.
  Daarom is er biomedia gekomen op basis van onderzoek en testen dat Siporax etc etc minder volume nodig heeft in liters om x aantal bacterien te huisvesten omdat het poreus is en dus het gehele oppervlakte van de media benut kan worden voor bacterien. dit scheelt ruimte in het filter en het filter gaat ook efficienter werken als biologische filtering.

  Anearobe bacterien zijn de tricky part !
  Je kan in een potfilter vrijwel nooit Anearobe bacterien krijgen ondanks de mooie verhalen van de Pondguru en zijn super media Biohome ultra, en ik ga je uitleggen waarom.

  A: het debiet van een potfilter is veel te hoog en de biomassa te klein, Anearobe bacterien leven namelijk in zone waar er bar weinig of geen zuurstof is, omdat het debiet te hoog is zal er flink water door de media worden gestuwd met veel zuurstof om jawel onze Arearobe bacterien te voorzien van zuurstof ! hoe meer zuurstof hoe actiever deze bacterien worden !
  Een potfilter is ook niet ontworpen voor ontwikkelen van Anearobe bacterien maar enkel voor Arearobe bacterien, simpel weg dat filter dan veel te groot werden en vaak mensen planten in hun Aqaurium hebben en nam men aan dat de planten dan het nitraat opvraten (wat deels waar is).
  Dus hoe duur en hoe goed je ook biomedia maakt, in een potfilter ga je nooit Anearobe bacterien krijgen in de biomedia, hier zijn biologen en sumps voor uitgevonden waar je een delen kan indelen met lage flowrate en zo min mogelijk zuurstof in het water.
  Heb jij ooit een middel/groot zee Aquarium met filterpotten gezien ? nee ik ook niet omdat juist bij een zee aquarium Nitraten zo laag mogelijk moeten blijven en dat doen ze jawel door een bioloog zo in te delen dat je zuurstofvrije zones krijgt in de biomedia en hier zijn de omstandigheden waar Anearobe bacterien kunnen ontstaan na 4-7maanden en soms duurt het wel een jaar voordat ook de nitraten langzaam beginnen te dalen.

  Dus helaas ik moet de eerste nog tegen komen die in een potfilter ongeacht merk het voor elkaar heeft gekregen om Anearobe bacterien te krijgen in zijn potfilter, ja het is wel mogelijk als je het filter nooit meer zou schoonmaken zodat het debiet erg gaat afnemen en vuil ophoopt in het filter dat er dan wel zuurstofloze zones komen.. maar denk niet dat iemand het zover laat komen omdat je vissen ziek worden of je aquarium al vol zit met blauwalgen en andere ellende. dus in praktijk niemand doet dit.

  Maar voor Arearobe bacterien is goede biomedia echt ook een must omdat je al zo weinig ruimte hebt in een potfilter.
  Hou gewoon de regel 1liter siporax op 100liter water, je hebt nooit te weinig bij veel vissen en bij reinigen van het filter hou je ook veel meer bacterien over na onderhoud van je filter.
  Dit geld vrijwel voor elke poreuze media die is gebaseerd op sinterglas met deze eigenschappen.

  Goed draaiend filter betekent gezond water voor vissen dus ook minder kans op ziektes en stress bij vissen !
  Een filter is het hart van je Aquarium die vaak bepaald hoe gezond de water kwaliteit is en planten dragen daar dan weer een extra steentje aan bij om fosfaten en nitraten deels op te gebruiken.
  Begin je aan deze hobby, lees je eerst goed in en doe onderzoek en kijk niet op een paar euro als om de gezondheid gaat van je vissen !
   
  Gino88 vindt dit leuk.
 19. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  417
  Locatie:
  Boskoop

  Je hoeft helemaal niet experimenteren, zonder voorfilter gebruik je het eerste mandje voor spons en filterwatten en de rest hoef je alleen maar op te vullen met Siporax niks anders is nodig.
  Ik weet het je heb ook mechanische media zoals Eheim mech en Eheim mech pro dat zogezegd kleine vuildeeltje zou op vangen en afbreken Denk dat micromech daar ook onder valt.
  allemaal achterhaalde onzin omdat het mechanische gedeelde de spons en filterwatten of een filtervlies dit vuil en zweefvuil juist moet tegen houden om je biomedia schoon te houden, dit spul is allemaal onzin en al helemaal Eheim Mech pro dat bestaat uit zwarte plastic buisjes die totaal geen meer waarde bieden dan alleen ruimte in nemen in je filter als voorbeeld.

  Proberen mja… onthou wel ga je weer iets veranderen in de indeling van je filter of andere media er in stoppen dat het filter weer opnieuw 3-4weken nodig heeft om in te draaien.
   
  Gino88 vindt dit leuk.
 20. TS
  TS
  Gino88

  Gino88

  Lid geworden:
  3 sep 2018
  Berichten:
  81
  Locatie:
  Bennekom
  Ter aanvulling, de JBL micromecs zijn gesinterde balletjes. :) Het scheelt dat die (naar ik nu aanneem) wel een goed filtermedium vormen, anders had ik zoveel meer filtermedia erbij moeten kopen. Na alle uitgaven die ik al heb gedaan, keek ik niet uit naar een extra kostenpost van +- 100 euro.

  Natuurlijk wil je niet besparen op het welzijn van je vissen. Het ergste wat er kon gebeuren is dat ik uiteindelijk enkel over sponzen zou filteren (wat in mijn rio 240 het geval is, overigens met een lage en stabiele nitraat) en dan een minder hoge bezetting kan handhaven.

  Gelukkig zijn de micromecs dus bruikbaar, en ik ehm... *hoop* dat het klopt dat de imitatie-siporax die ik heb gekocht, vergelijkbaar in z'n efficiëntie is met de officiële siporax. Als zodanig wordt het in elk geval wel aangeboden...

  Niet dat ik zo twijfel aan je verhaal over het afwezig zijn van anaërobe activiteit in een potfilter, @edje555, het klinkt aannemelijk. Maar hoe kunnen we dit zeker weten? Anders dan door theoretische aannamen. En is wat Pondguru & co zeggen dan echt alleen maar marketingpraat?
   
  Laatst bewerkt: 14 dec 2018
 21. Hobbeldino

  Hobbeldino

  Lid geworden:
  29 apr 2015
  Berichten:
  528
  Wat heb je dan gekocht als nep-siporax? ;)
   
 22. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.
  Def.: dit zijn bacteriën die groeien zonder opgeloste zuurstof. Toelichting: De afbraak van organische stoffen door anaërobe bacteriën produceert waterstofsulfide, ammoniak, methaan en laag moleculair vette zuren.

  Weet je wat het is. Jij wilt weten of de aarde rond is.
   
 23. JdeV

  JdeV

  Lid geworden:
  12 jul 2014
  Berichten:
  592
  Locatie:
  somewhere over the rainbow
  Ben het niet helemaal met je eens. Het kan namelijk wel, ondanks de flow in een potfilter.
  Na verloop van tijd ontstaat er een biofilm, als dit een goede biofilm is zullen er zeker anaerobe bacteriën in zitten.
  Als je bioballen gebruikt waar een biofilm op ontstaat zullen de anaerobe bacteriën zeker aanwezig zijn.
   
 24. TS
  TS
  Gino88

  Gino88

  Lid geworden:
  3 sep 2018
  Berichten:
  81
  Locatie:
  Bennekom
  Ditte...? :rolleyes:

  Mocht je het tegen mij hebben (;)) : als er een mogelijkheid is om beter te filteren, en zo van extra nitraat af te raken (= makkelijker onderhoud), dan wil ik graag weten wat ik ervoor moet doen om dat voor elkaar te krijgen. Je wilt snappen waar je mee bezig bent en wat de opties zijn. Je kan dan natuurlijk ook het eerste het beste product of antwoord voor waar aannemen. Als het met alles zo simpel was...
   
  Bertus vindt dit leuk.
 25. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.967
  Locatie:
  Hellendoorn
  De Pond
  Inderdaad, ik schreef dit al maar Bertus legde het wat anders uit dan dat ik bedoelde. Hij, de Pondguru, heeft zelfs het grove vuil het liefst onder de filterbakken, bij de grotere filtersoorten legt hij daar ook siporax o.i.d. maar ook fijn filterdoek of sponzen. En wat dat betreft, en dat bedoelde ik, is het lastig schoonmaken wanneer het debiet stagneert. Waar je normaal toekunt met sponzen spoelen, het vuil zit bovenin, moet je bij hem het hele filter uitnemen en reinigen. Of de theorie klopt weet ik ook niet maar waarom zou je e.e.a. volgen wanneer je eigen of filterproducent methode voldoet?
   
 26. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  417
  Locatie:
  Boskoop
  Het zou kunnen na lang gebruik in de biofilm dit kan ontstaan maar de meeste reinigen het filter/filterpot/slangen/impeller.pompkop en spoelen media uit, en net als met Areaobe bacterien heb je een kolonie nodig die effiecient genoeg is om nitraten om te zetten en die ruimte zal je dan wel moeten creeren omdat een biofilm niet voldoende is in een potfilter, simpelweg te weinig oppervlakte !
  Bioballen was vroeger een hype terwijl lavasteen en puim goedkoper was alleen je had er wel 2x zoveel van nodig in een bioloog of sump.
  Als biologen zelf al ondervonden hebben dat plastic in statische filters minder effiecient zijn waarom zouden ze liegen en deze media inzetten in wervelbed filter en biologen waar het kan bewegen?
  Zie niet dat onderzoeken en test resultaten dan maar zo aan de kant geschoven moeten worden en klakkeloos aannemen dat biohome ultra bijvoorbeeld het dan WEL ineens Anearobe bacterien kan
  vestigen in een potfilter.
  Biohome is niks meer dan gestinterd glas met zand in staafvorm met een kleurtje in plaats van Eheim Substrate pro glasinter balletjes wit met zand of siporax witte buisjes van Gesinterd glas met zand.
  Maar goed iedereen heeft zijn eigen visie erop, wil je nitraten ook krijtraken dan is vaak een bioloog de beste keus of een algenscrubber onder je aquarium.
   
  Gino88 vindt dit leuk.
 27. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  417
  Locatie:
  Boskoop
  Ten eerste waarom wil je van de nitraten af ? Chilcide bak ? sluiers, koi, goudvissen? omdat deze vaak de planten slopen ? wat wil je bereiken?
  Minder onderhoud ?
  nou aan je filter niet hoor en waterwissels zal je gewoon ook wekelijks moeten doen met zulke vissen ! omdat mineralen aangevuld moeten worden in het water en bepaald stoffen zoals fosfaat en organische stoffen niet afgebroken worden en gaan ophopen.
  Nu kan je daarvoor zeoliet en actief kool gaan inzetten maar dat moet je vaak om de 4-6weken vernieuwen dus gaat extra geld kosten.

  Het is maar wat je doel is wat je filter voor wordt in gezet, bij een beplante bak heb je juist nitraat nodig dus daarom is het verhaal van Anearobe bacterien niet van belang voor beplante aquariums en onnodig een sump of bioloog in te zetten op zo'n aquarium.

  Wil je echt enkel vissen zonder planten ga dan voor een bioloog of sump dan heeft het op lange termijn nut maar ook hier ? gaan de kosten opwegen tegen het doel als je ook water kan verversen ?
   
 28. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.
  ??????????


  UItspoelen? Niet voldoende in een potfilter??? Nou , die zaten er genoeg in.

  Was zo stom om die pot schoon te maken, zo jij ZEGT.
  Resultaat een witte bak. WAs dat handig? Nee.

  IK moest er gelijk 3 ander filters bij zetten,om weer normaal te krijgen.

  en 3 x water ververst, omdat het een melkkleur kreeg.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 14 dec 2018
 29. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.
 30. edje555

  edje555

  Lid geworden:
  11 nov 2015
  Berichten:
  417
  Locatie:
  Boskoop
  Geen idee of dit bacterien zijn of opgehoopte stoffen die zo zijn vrij gekomen, weet wel als je een potfilter de prut onderin laat zitten waar ongetwijfeld ook bacterien in zullen zitten hier ook de fosfaten ophopen in de brei.
  Nu kan het zijn dat er fosfaten zijn vrij gekomen en reageren met ijzer in het water, vaak krijg je dan ook een melkwitte bende in je water die lastig is weg te filteren.
  Maar goed elke aquarium reageert anders op veranderingen in het filter of het aquarium zelf.
  Hier maak ik de pot ook gewoon schoon althans ik spoel hem alleen om en niks boenen of schrobben dan enkel de pompkop en dergelijke reinigen van smeurie .
  meer doe ik zelf eigenlijk niet.
  Goed ik ververs filter watten en spoel sponsen schoon maar een de biomedia doe ik niet veel dan lichtjes uitspoelen met aquariumwater in een emmer om het ergste vuil eruit te schudden en klaar.
   
 31. schildpad

  schildpad

  Lid geworden:
  10 okt 2018
  Berichten:
  171
  Ja lavasteentjes werken heel goed. Ik raap die gewoon uit de bloembakken van de staat, kook die en pleur ze de filter in :)
   
 32. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.
  Ga je lekker?
   
 33. schildpad

  schildpad

  Lid geworden:
  10 okt 2018
  Berichten:
  171
  Niet goed duidelijk wat je bedoelt? Maar die lavasteentjes werken heel goed omdat de bacteriecultuur zich daar gemakkelijk aan kan hechten. De TS zocht een goedkoop alternatief dus gaf een tip naartoe iets gratis :)

  Je kan er ook best zeoliet bijdoen omdat ze de nitrieten goed opslagen en langdurig werken.
   
 34. biljoenblik

  biljoenblik

  Lid geworden:
  3 sep 2015
  Berichten:
  6.474
  Locatie:
  Hoogerheide
  Bertus vindt dit leuk.
 35. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.574
  Locatie:
  Schiedam.

  Hydrokorrels worden in bloembakken gebruikt. om de water huishouding goed te houden.