Gaan mannen guppen zo snel dood als een bosje bloemen?


Midasse

Member
Lid geworden
4 februari 2022
Berichten
11
Leeftijd
49
Misschien een beetje gek geformuleerde vraag, maar helaas heb ik niet zulke goede ervaringen met mannenguppen. Ze gaan echt snel dood. En ik vraag me af hoe dat komt. Het zijn in elk geval niet de meest voor de hand liggende mogelijkheden. En ik heb dit een paar jaar terug in ons eerste aquarium ook al meegemaakt. Hoe komt dit? Misschien kan iemand helpen nadenken. Ik zal hier tikken wat ik zelf al heb opgezocht:

De waterwaarden in mijn aquarium zijn uitstekend. Ik heb zelf een uitgebreide testkit (druppeltesten) en heb voor de zekerheid het water meegenomen naar een aquariumwinkel om te laten controleren. Die uitkomst was hetzelfde als de mijne. Nul gifstoffen erin en perfecte waterkwaliteit.

Ik heb een nieuw aquarium, 6 weken geleden gekocht, ingericht met mopanihout, planten, voedingsbodem en substraat en 3 weken laten indraaien met behulp van een rijpe filter uit een ander aquarium. De ammoniak- en nitrietpiek doorgemaakt, extra ammoniak gefilterd en na 3 weken stabiele waarden met nitriet, ammoniak, fosfaat op 0 en dus 6 mannenguppen gekocht om de bak verder in te draaien. Nitraat, Ph en Kh waren ook prima. Het aquarium is 120 liter, ik denk netto watervolume100 liter. Een week later waren de waarden nog steeds stabiel en toen heb ik er 8 baby corydoras bij gekocht en 6 jonge guppen. Waterwaarden bleven stabiel en prima in orde. Het zijn allemaal mannenguppen, trouwens, omdat ik niet gelijk een babyboom wil in een nieuw aquarium en ik wilde aankijken of de mannen het weer zo snel zouden begeven. Afgelopen vrijdag kocht ik nog 6 baby otocinclussen.

Eergisteren zag ik één van de eerst gekochte guppen, een albino, stilletjes in een hoekje hangen en langzaam naar beneden zakken. Ai. Geen goed teken. HIj kwam nog wel eten, maar gisteren was hij weg. Een zoektocht mocht niet baten tot één van de corydoras de gup daarnet vanonder het mopanihout duwde. Dood. Hij stonk al. Die is dus ongeveer anderhalve week meegegaan. Ongeveer zo lang als een bosje bloemen. En één van de andere guppen die ik het eerst heb gehaald, hangt ook al stilletjes tegen de wateroppervlakte terwijl de rest door de bak tikkertje speelt. De corydoras en de otocinclussen doen het prima.

Een paar jaar terug heb ik ook al mannenguppen gehad. Helaas met dezelfde ervaring. Ik vond ze zó mooi en leuk kwa gedrag. Maar ook toen gingen ze echt heel snel dood. Ik denk dat degene die het langst meeging het maar 3 maanden gedaan heeft. Maar meestal gingen ze al met een week of 4 tot 6 dood. Ook toen was mijn water prima. Ik had 6 Sewellia zitten (die best gevoelig zijn voor de waterkwaliteit), 7 corydoras en een ancistrus en die deden het allemaal prima. De Sewellia zijn na jaren van ouderdom gestorven en de cory's en ancistrus leven nog steeds. Maar de mannenguppen willen dus niet zo.

"Internet" zegt dat mannenguppen maar een half jaar oud worden. Een vissenwinkel die ik bezocht zei dat ze anderhalf jaar worden ,maar dat ze in de winkel vaak al 3 tot 6 maanden oud zijn. Ik geloof niet zoveel van die anderhalf jaar levensduur, maar als ze inderdaad al een half jaar oud kunnen zijn in de winkel, dan snap ik dat ze bij mij niet zo lang meegaan. Maar toch...klopt dit wel? De winkel waar ik de eerste 6 kocht vertelde dat zij nu veel beter letten op de kwaliteit en dat ze toch zeker een half jaar mee moesten gaan. Niet, dus. En weer een andere winkel - waar ze geen guppen verkopen - vertelde dat ze zo kapotgekweekt zijn dat ze ten eerste niet lang leven in de meest ideale omstandigheden, maar dat er zo achteloos mee omgegaan wordt dat ze vaak al sterk verzwakt zijn in de winkel en dán nog eens een spannende reis naar een nieuw aquarium moeten maken, wat ze dus vaak maar kort overleven. En dan las ik ergens nog dat als je alleen mannenguppen houdt, ze de hele dag zó druk bezig zijn elkaar te imponeren dat ze uitgeput raken en snel sterven.

Tja. Wat moet ik met al deze informatie? Wat klopt ervan? Wat niet? Wat kan ik mogelijk nog verkeerd doen? Moet je bij supergoede kwekers zijn voor sterke mannetjes of bestaan die niet meer echt? En zijn de gup/endlermixen die je nu veel in de winkels ziet wel sterk?

Misschien kan iemand licht op de zaak werpen, want ik vind het zo vreselijk zielig om steeds weer zo'n dood visje uit de bak te moeten scheppen. De uitdaging van een aquarium is voor mij een bak te maken waarin de dieren zich goed voelen. Ik begrijp dat vrouwtjes bij mannetjes houden daar toe kan bijdragen, maar dan moet er wel een manier zijn waarop mannetjes wat langer meegaan dan een paar weken.... Als dat bij guppen moeilijk wordt, stap ik misschien over op een ander visje.
 
Ik denk wat ouder dan wat ik hier lees hoor in je topic:

 
Nog wat extra informatie:

Dit is trouwens mijn bak, een Lido 120. Het water is 23 graden en er zit een binnenfilter in die altijd aan staat.
Ik geef guppengranulaat en vipan chips voor de cory's en otocinclussen.
 

Bijlagen

  • aquarium-midasse.jpg
    aquarium-midasse.jpg
    639.8 KB · Weergaven: 207
De guppen zijn altijd al volledig op kleur als je ze koopt, en dat op kleur komen duurt inderdaad een fiks aantal maandjes.
Maar als ze al zes maanden zijn in de winkel heb je er wel heel erg kort plezier van omdat ze inderdaad niet heel erg veel ouder worden dan dat.
Toch gaan mijn gekochte mannetjesguppen meestal toch nog wel een mooi poosje mee.
Als ik alles zo lees doe je niets fout.
Misschien de temperatuur net een graadje te hoog voor het lekkere, maar dat is muggenziften.
Daar gaan ze niet maanden eerder van dood.
Dus ik sta hier ook even voor een raadsel.

Misschien heb je gewoon pech.
 
Maar als ze al zes maanden zijn in de winkel heb je er wel heel erg kort plezier van omdat ze inderdaad niet heel erg veel ouder worden dan dat.
Tja ik ben geen Guppenkenner maar het bevreemd me dan wel dat een kenner als @Botia aangeeft dat ze 3 tot 7 jaar zijn geworden al is die 3 misschien realistischer in de meeste van onze bakken en die leeftijd kom ik ook op google tegen.
 
Bij mij worden de in de bak geboren jongen ook behoorlijk oud.
Maar 3-7 jaar voor een mannetjes gup....
Zal niet zeggen dat het niet kan, er zijn ook mensen die 110 worden, maar zeven jaar voor een mannetjes gup?
Dat grenst aan het onmogelijke in mijn ogen.

Ik heb het niet meegemaakt in elk geval.
Mijn "record" is twee jaar voor een zelf opgekweekte.
 
Off-topic: Dit roept overigens wel de vraag bij mij op waar al die guppenvrouwen blijven, als iedereen alleen mannen wil...
 
Bij mij.
Ik heb maar één mannetje.
 
Er is een docu over youtube commercial guppyfarm ofzoiets , jouw omschrijving vind ik wel heel treffend, want die reticulataguppenmannen zijn bij aanschaf al niet meer goed in staat tot het bevruchten van de vrouwtjes als ware verlept. Hier heb ik een flinke populatie van een paar honderd.
De mannen die dit deden dat waren endlers ook poecilia maar wingei.
Dus alles hybriden die een caleidoscoop aan verschillende kleurtjes vertonen
 
Tja ik ben geen Guppenkenner maar het bevreemd me dan wel dat een kenner als @Botia aangeeft dat ze 3 tot 7 jaar zijn geworden al is die 3 misschien realistischer in de meeste van onze bakken en die leeftijd kom ik ook op google tegen.
Je haalt nu wel een erg oud topic aan, En ik was ook niet helemaal volledig daar.

IIn dat onderzoek betrof het alleen Vrouwtjes Guppen. Waarbij de ene groep onder perfecte omstandigheden werdt gehouden, en een groep onder mindere omstandigheden (lager temperatuur, 1x per week voedsel ipv elke dag.). De dieren uit groep 1 werden gemiddeld 3 jaar, en van groep 2 gemiddeld 7 jaar.

Deze Guppen waren dus ook nooit zwanger omdat er geen mannen bijzaten. En juist (vele) zwangerschappen hebben een nadelig effect op de levensduur.

Dit onderzoek stamt begin jaren 80. Toen waren de Guppen ook een stuk sterker dan nu. Door zware inteelt en steriele opfok zijn Guppen die dierenzaken nu verkopen hele zwakke tere visjes geworden. Een Discusvis is makkelijker langdurig gezond te houden dan een Gup afkomstig uit een dierenzaak.
 
Gets, triest. En herkenbaar. Mijn vissen zijn nu aan 't eten en ik zie één gup van het eerste groepje dat ik haalde al duidelijk 'doen alsof'. Hij beweegt wel een beetje mee met de rest, maar eet niet echt en hangt af en toe stil onder het wateroppervlak. Dat wordt de volgende.

Ik haal mijn vissen altijd hier in de omgeving. Het kan zijn dat "mijn" winkels bij dezelfde leverancier hun guppen halen. Ik heb nu 6 guppen van verder weg. Ik ben heel benieuwd hoe het die vergaat. Dat zijn wel halve endlers, alleen.

Ik ben ook nog even aan 't googlen geweest en ik kom uiteenlopende ervaringen tegen. Maar toch wel veel over guppenmannen die snel dood gaan. Ik heb op YouTube gekeken op advies van @Edwin68 om die docu te zoeken over commerciële guppyfarming. Er zijn een aantal video's over: https://www.youtube.com/results?search_query=commercial+guppy+farm Ik word er niet heel blij van. Misschien was mijn idee van de guppykweek toch iets te romantisch. Ik dacht altijd dat er wel een beetje gekeken werd naar inteelt e.d. Maar als ik die kwekers zo zie, vraag ik me af of ze zich daar mee bezig houden. Het is meer zoveel mogelijk kleintjes uit een makkelijk te kweken visje persen, geloof ik. Wij ons best maar doen voor mooi beplante, schone bakken en dan moet je die kweekbassins en bakken zien. Ik weet niet of onze vissen helemaal daar vandaan komen, maar misschien werken lokale kwekers ook wel zo.
 
Dit onderzoek stamt begin jaren 80. Toen waren de Guppen ook een stuk sterker dan nu. Door zware inteelt en steriele opfok zijn Guppen die dierenzaken nu verkopen hele zwakke tere visjes geworden. Een Discusvis is makkelijker langdurig gezond te houden dan een Gup afkomstig uit een dierenzaak.
Ja, daar kom ik nu dus achter...dat de vissenkweek de laatste jaren zo gecommercialiseerd is dat heel veel vissen daardoor stukgekweekt worden. Ik was al voor corydoras Panda gewaarschuwd en heb dus een andere gekozen. Maar de winkel waar ik die kocht, waarschuwde me ervoor dat de Venezuela Orange nu zó populair wordt dat ze daar enorm hard mee kweken zodat dat de volgende zwakke corydoras wordt. Maar dat geldt dus ook voor guppen. Wat zegt dat over de manier waarop wij visjes "consumeren"? In mijn familie hadden ze vroeger allemaal aquaria...daar zaten prachtige guppen in. Zouden ze dat toen anders hebben gedaan? Meer via via jongen ruilen, bijvoorbeeld? De mensen die een aquarium hadden, kan ik het helaas niet meer vragen.
 
Vrouwen hebben zowiezo uiteindelijk een mogelijke langere levensspanne ten behoude van de soort.

Enals ik nogeens na nieuw intredend op dit forum bij gratis aangeboden ga mogen plaatsen dan kan je hier ook wel een schepnetje met wat guppen afhalen, ooof verdiep je maar verder erin ze worden nog raszuiver vanuit een ander continent afgeleverd.
Specilalist op dit forum of ergens heette stanovic
Ik werkte lang geleden bij de jongh in de javastraat in amsterdam en die baas was ooit vroeger met een bakfiets begonnen en toen ik er was waren het door succes 3 winkelpanden naast elkaar, meja zonder verder uittewijden, brachten de klanten bakken zakken emmers met nakweek naar ons terug, oftewel easy beginners visje, en die werden dan tot voederguppies voor cichlies of dmv schidpadjes proper te houden benut onderandere
Het zijn ook guppen die mij vanaf dat ik een jaar of 7 was totaal aquarium adept veroorzaakten en nooit meer op zal houden😅owja en ff snelle overstap,, dan is er nogwel een tussenstap qua besmeting cq aantasting te voorkomen!!
En dat hebik uitgevonden dat bel je leverancier/of zaak met een exacte bestelling en haal het af danwanneer de order nog niet open is want dan komen ze zonder 🌋de evt kruisbesmetting van de winkel door terecht of nontouched.
En wat let ons als aquariumhouders ervan om voor de zekerheid dan maar zelf een min of meer zekere procedure ten betrkking tot quarantaine te betrachten.
 
volwassen guppen kunnen slecht tegen een nieuwe leefomgeving vooral een andere temperatuur lijkt ze slecht te bekomen
bij mij worden mannetje gemiddeld ongeveer 1,5 jaar oud en vrouwtjes een jaartje ouder.
Als ik wat vers bloed wil ruil ik ze meestal of kijk even op marktplaats of er iemand jonkies verkoopt die zijn daar veel beter tegen bestand
 
Het schijnt toch ook dat guppen en platy's wel houden van een beetje zout in het water? misschien heeft dit ook wel invloed op de levensduur/gezondheid.
 
rio 400 2x superfish 400 sponsfiltertjes beetje minimalisties slordig.
 
Je haalt nu wel een erg oud topic aan, En ik was ook niet helemaal volledig daar.

IIn dat onderzoek betrof het alleen Vrouwtjes Guppen. Waarbij de ene groep onder perfecte omstandigheden werdt gehouden, en een groep onder mindere omstandigheden (lager temperatuur, 1x per week voedsel ipv elke dag.). De dieren uit groep 1 werden gemiddeld 3 jaar, en van groep 2 gemiddeld 7 jaar.

Deze Guppen waren dus ook nooit zwanger omdat er geen mannen bijzaten. En juist (vele) zwangerschappen hebben een nadelig effect op de levensduur.

Dit onderzoek stamt begin jaren 80. Toen waren de Guppen ook een stuk sterker dan nu. Door zware inteelt en steriele opfok zijn Guppen die dierenzaken nu verkopen hele zwakke tere visjes geworden. Een Discusvis is makkelijker langdurig gezond te houden dan een Gup afkomstig uit een dierenzaak.
Aanvulling. De 2e groep guppen zat dus vrij koel water en kreeg weinig te eten.

Daardoor was het metabolisme traag. En dat was ook een van de hoofdredenen waarom die Guppen zo oud werden
 
vroeger heb ik ook wel eens guppen in een onverwarmede bak gehad welke in de winter waarschijnlijk nauwelijks 10 graden was.
die vissen houden het inderdaad langer vol maar ze bewegen nauwelijks en eten bijna niets en komen nooit echt op kleur.
maar misschien als je een tiental generaties verder bent je vissen overhoud die op die lagere temperaturen ook redelijk goed gedijen er zijn voldoende plekken in nederland waar guppen inmiddels in het wild voorkomen (meestal wel in de buurt van een bedrijf dat koelwater loost)
 
Naar verluidt zitten er guppen bij de koelwateruitlaat van TaTa Steel in IJmuiden.

Overigens ben ik eens een keer een nachtje te laat geweest met het binnenhalen van mijn guppen van de buitenbak naar de binnenbak.
Het water was 12 graden en een paar lagen apathisch op de bodem ('in lethargie gegaan", zo leerde het www mij).
Anderen zwommen nog min of meer rond.
Ik heb ze met buitenwater in een klein bakje binnen gezet en ze langzaam op laten warmen.
gewoon met kamertemperatuur, geen verwarming erin of zo.
Die nog rondzwommen in de buitenbak hebben het gered, maar die op de bodem lagen niet.
D.w.z., de volgende ochtend, toen het water allang weer op kamertemp (20 gr) was lagen ze nog steeds te vinwapperen op de bodem.
Toen werd het helaas tijd voor de kruidnagelolie...
 
Het schijnt toch ook dat guppen en platy's wel houden van een beetje zout in het water? misschien heeft dit ook wel invloed op de levensduur/gezondheid.
Dat klopt. Ik heb toevallig vanmiddag in de winkel nog eens gevraagd naar de guppen en gezegd dat na 1,5 week al 1 van de guppen die ik bij hun kocht dood is en er twee op apegapen tegen het wateroppervlak hangen. "Tja," zei het meisje, "bij ons zitten ze ook op zout water, anders gaan ze binnen een week dood." En 'zout' bleek ook echt heel erg zout te zijn. Niet zomaar een beetje mineraalzout toegevoegd, maar echt licht zilt water. En dat zeggen ze er niet bij als je de guppen koopt. O, en dat het zout voor de corydoras in dezelfde bak desastreus is, hadden ze nog niet in de smiezen, al vonden ze het wel vreemd dat de cory's zo kort leefden in de guppenbak. Er lagen 2 dode aeneussen op de bodem. Wat gelijk de reden is dat ik geen zout in mijn bak doe. Maar je hebt dus helemaal gelijk. In de winkel overleven ze op zout water. En dan doen wij ze in onze zoetwatergezelschapsbak en zijn ze binnen een paar maanden dood. Ik denk dat ik mijn guppen laat uitsterven in mijn bak of ze terug breng naar de winkel en dan overstap op een andere soort visjes. Ze zijn superleuk, maar ik ga ze niet op zout houden.
 
Dat klopt. Ik heb toevallig vanmiddag in de winkel nog eens gevraagd naar de guppen en gezegd dat na 1,5 week al 1 van de guppen die ik bij hun kocht dood is en er twee op apegapen tegen het wateroppervlak hangen. "Tja," zei het meisje, "bij ons zitten ze ook op zout water, anders gaan ze binnen een week dood." En 'zout' bleek ook echt heel erg zout te zijn. Niet zomaar een beetje mineraalzout toegevoegd, maar echt licht zilt water. En dat zeggen ze er niet bij als je de guppen koopt. O, en dat het zout voor de corydoras in dezelfde bak desastreus is, hadden ze nog niet in de smiezen, al vonden ze het wel vreemd dat de cory's zo kort leefden in de guppenbak. Er lagen 2 dode aeneussen op de bodem. Wat gelijk de reden is dat ik geen zout in mijn bak doe. Maar je hebt dus helemaal gelijk. In de winkel overleven ze op zout water. En dan doen wij ze in onze zoetwatergezelschapsbak en zijn ze binnen een paar maanden dood. Ik denk dat ik mijn guppen laat uitsterven in mijn bak of ze terug breng naar de winkel en dan overstap op een andere soort visjes. Ze zijn superleuk, maar ik ga ze niet op zout houden.
Hey! Ik heb zelf ook heel lang guppen gehad. Ik heb ook ondervonden dat ze niet altijd even sterk zijn, maar dat het wel mogelijk is om ze op een leuke manier te houden. Ik zelf vond het grootste probleem om de lijn schoon te houden, dus dat er geen incest plaats vind waardoor er vervormingen ontstaan (Dit lijkt met meerdere guppen praktisch onmogelijk). Ik heb ze na een jaar ingeruild en gekozen voor iets anders.
 
Misschien een beetje gek geformuleerde vraag, maar helaas heb ik niet zulke goede ervaringen met mannenguppen. Ze gaan echt snel dood. En ik vraag me af hoe dat komt. Het zijn in elk geval niet de meest voor de hand liggende mogelijkheden. En ik heb dit een paar jaar terug in ons eerste aquarium ook al meegemaakt. Hoe komt dit? Misschien kan iemand helpen nadenken. Ik zal hier tikken wat ik zelf al heb opgezocht:

De waterwaarden in mijn aquarium zijn uitstekend. Ik heb zelf een uitgebreide testkit (druppeltesten) en heb voor de zekerheid het water meegenomen naar een aquariumwinkel om te laten controleren. Die uitkomst was hetzelfde als de mijne. Nul gifstoffen erin en perfecte waterkwaliteit.

Ik heb een nieuw aquarium, 6 weken geleden gekocht, ingericht met mopanihout, planten, voedingsbodem en substraat en 3 weken laten indraaien met behulp van een rijpe filter uit een ander aquarium. De ammoniak- en nitrietpiek doorgemaakt, extra ammoniak gefilterd en na 3 weken stabiele waarden met nitriet, ammoniak, fosfaat op 0 en dus 6 mannenguppen gekocht om de bak verder in te draaien. Nitraat, Ph en Kh waren ook prima. Het aquarium is 120 liter, ik denk netto watervolume100 liter. Een week later waren de waarden nog steeds stabiel en toen heb ik er 8 baby corydoras bij gekocht en 6 jonge guppen. Waterwaarden bleven stabiel en prima in orde. Het zijn allemaal mannenguppen, trouwens, omdat ik niet gelijk een babyboom wil in een nieuw aquarium en ik wilde aankijken of de mannen het weer zo snel zouden begeven. Afgelopen vrijdag kocht ik nog 6 baby otocinclussen.

Eergisteren zag ik één van de eerst gekochte guppen, een albino, stilletjes in een hoekje hangen en langzaam naar beneden zakken. Ai. Geen goed teken. HIj kwam nog wel eten, maar gisteren was hij weg. Een zoektocht mocht niet baten tot één van de corydoras de gup daarnet vanonder het mopanihout duwde. Dood. Hij stonk al. Die is dus ongeveer anderhalve week meegegaan. Ongeveer zo lang als een bosje bloemen. En één van de andere guppen die ik het eerst heb gehaald, hangt ook al stilletjes tegen de wateroppervlakte terwijl de rest door de bak tikkertje speelt. De corydoras en de otocinclussen doen het prima.

Een paar jaar terug heb ik ook al mannenguppen gehad. Helaas met dezelfde ervaring. Ik vond ze zó mooi en leuk kwa gedrag. Maar ook toen gingen ze echt heel snel dood. Ik denk dat degene die het langst meeging het maar 3 maanden gedaan heeft. Maar meestal gingen ze al met een week of 4 tot 6 dood. Ook toen was mijn water prima. Ik had 6 Sewellia zitten (die best gevoelig zijn voor de waterkwaliteit), 7 corydoras en een ancistrus en die deden het allemaal prima. De Sewellia zijn na jaren van ouderdom gestorven en de cory's en ancistrus leven nog steeds. Maar de mannenguppen willen dus niet zo.

"Internet" zegt dat mannenguppen maar een half jaar oud worden. Een vissenwinkel die ik bezocht zei dat ze anderhalf jaar worden ,maar dat ze in de winkel vaak al 3 tot 6 maanden oud zijn. Ik geloof niet zoveel van die anderhalf jaar levensduur, maar als ze inderdaad al een half jaar oud kunnen zijn in de winkel, dan snap ik dat ze bij mij niet zo lang meegaan. Maar toch...klopt dit wel? De winkel waar ik de eerste 6 kocht vertelde dat zij nu veel beter letten op de kwaliteit en dat ze toch zeker een half jaar mee moesten gaan. Niet, dus. En weer een andere winkel - waar ze geen guppen verkopen - vertelde dat ze zo kapotgekweekt zijn dat ze ten eerste niet lang leven in de meest ideale omstandigheden, maar dat er zo achteloos mee omgegaan wordt dat ze vaak al sterk verzwakt zijn in de winkel en dán nog eens een spannende reis naar een nieuw aquarium moeten maken, wat ze dus vaak maar kort overleven. En dan las ik ergens nog dat als je alleen mannenguppen houdt, ze de hele dag zó druk bezig zijn elkaar te imponeren dat ze uitgeput raken en snel sterven.

Tja. Wat moet ik met al deze informatie? Wat klopt ervan? Wat niet? Wat kan ik mogelijk nog verkeerd doen? Moet je bij supergoede kwekers zijn voor sterke mannetjes of bestaan die niet meer echt? En zijn de gup/endlermixen die je nu veel in de winkels ziet wel sterk?

Misschien kan iemand licht op de zaak werpen, want ik vind het zo vreselijk zielig om steeds weer zo'n dood visje uit de bak te moeten scheppen. De uitdaging van een aquarium is voor mij een bak te maken waarin de dieren zich goed voelen. Ik begrijp dat vrouwtjes bij mannetjes houden daar toe kan bijdragen, maar dan moet er wel een manier zijn waarop mannetjes wat langer meegaan dan een paar weken.... Als dat bij guppen moeilijk wordt, stap ik misschien over op een ander visje.
Het is idd vervelend als nieuwe guppen vrij snel omvallen. Doch dat kan meerdere oorzaken hebben. Om eerst maar eens met het volgende te beginnen. Sierguppen die van een groothandel komen, worden doorgaans van fish farms in het buitenland betrokken. Ze worden in massa gekweekt en selectie is vrijwel niet aan de orde. Dan heb je nog het feit dat eer ze bij de consument komen te zwemmen, hebben ze al in het water bij de fish farm gezeten, dan heb je nog het transport wat nog voor stress kan zorgen, dan komt het bij de groothandel (de ene groothandel behandelt ze en de andere groothandel weer niet), dan gaan ze naar de winkel om uiteindelijk bij de consument te belanden. In alle tussenposten waar ze in het water hebben gezeten, zullen de waterwaardes verschillen. En vergeet niet dat bijvoorbeeld in verschillende aziatische fish farms, er met veel meer zout wordt gewerkt dan dat wij dat überhaupt zullen gaan doen. De consument in kwestie staat hier doorgaans niet bij stil.

Ook flink doorgekweekte sierguppen belanden bij de groothandel. Waarbij je dus alweer met zwakkere specimens zit. Ik moet ook stellen dat doorgaans de guppen die in de verkoop komen via de groothandel deels van fish farms komen en deels van particuliere kwekers. En dat de guppen eigenlijk jonger zijn dan dat men denkt. Het zijn vaak exemplaren van slechts 2-3 maanden oud. Het is namelijk dusdanig dat als ze geboren worden, ze in no time opgekweekt worden bij hogere temperaturen en veel levend voer. Ze lijken dan zo'n maand of 5-6, terwijl ze absoluut veel jonger zijn. Dus ze hebben een groeiboost gekregen. Omdat ze een groeiboost hebben gehad, zijn ze vaak ook minder sterk. Want ze moesten in een versneld tempo het volwassen formaat bereiken. Dit zijn weetjes die ik dan weet.

Maar even gekeken naar de 'best case situatie", een siergup zou op zich 2-3 jaar moeten kunnen volhouden. Maar zoals de sierguppen via de commerciële weg hun weg naar de consument vinden, mag je al blij zijn met een levensverwachting van een jaar.
 

Terug
Bovenaan