Eheim 2324 'hapt lucht'

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door Mafkees, 1 nov 2018.

View Users: View Users
  1. Mafkees

    Mafkees

    Lid geworden:
    3 mrt 2018
    Berichten:
    363
    Beste allen,

    Sinds enige tijd is het zo dat mijn filterpomp luchthapt. Hiermee bedoel ik dat er lucht bovenin het filter komt te zitten waardoor de 'propellor' geen water meer wegpompt. Hij draait dan eigenlijk droog. In plaats van pak-hem-beet 600L/u komt er dan 50-100L/u uit.

    Mijn methode tijdens het onderhoud is als volgt:
    1. slangen dicht d.m.v. schuifklepjes, zodat ze 100% vol zijn met water;
    2. enkele seconden hierna (zo snel mogelijk) de stekkerdoos van de pomp uit;
    3. slangen uitnemen;
    4. filter leeggieten en de media reinigen;
    5. media terugplaatsen en filter volgieten met aquariumwater;
    6. bovenkant van het filter erop en in de ingangen van de slangen nog water gieten zodat hij echt 100% vol zit;
    7. slangen erop;
    8. schuifjes van de slangen open;
    9. pomp aan.

    De reden dat ik weet dat er lucht in mijn filter zit, is dat wanneer ik het filter uitzet maar de slangen niet eerst afsluit, er een luchtbel opstijgt uit de ''IN'' slang. Deze blijft vervolgens hangen op het punt waar het verbindingsstuk het aquarium ingaat d.m.v. 180 graden draai. Op het hoogste punt dus. Als ik de pomp weer aanzet dan zuigt hij het water in de slang incl. luchtbel weer naar beneden. Maar de luchtbel komt nooit uit de ''OUT'' slang!

    Ik begin langzaamaan best pissig te worden op dat filter want niets dat ik doe werkt en ik ben bang dat er op deze manier te weinig biologische filtratie plaatsvindt. Het is wel een volle plantenbak van 9 maanden oud, met 30L voedingsbodem (effectief filtermedia), dus de vissen zijn als 't goed is veilig, maar dat ding moet het gewoon doen. Ik houd de waterwaarden ook wel in de gaten en ik heb nog nooit iets raars gezien en er zitten pakweg 100 vuurgarnalen in die als eerste zouden 'omvallen' bij pieken.

    Wie helpt mij uit de brand met dit euvel?

    *alle verbindingsstukken etc. sluiten goed aan en er lekt nergens water. Maar toch zuigt hij klaarblijkelijk ergens lucht aan!
     
  2. Nicolientje-W

    Nicolientje-W

    Lid geworden:
    30 jan 2018
    Berichten:
    1.187
    Kleine vraag, zet je d epomp eerst uit voorsat je de schuifklepjes dicht doet of zet je hem pas daarna uit?
    Reden waarom ik dit vraag is namelijk dat op het moment dat je hem eerst uitzet en de schuifjes dicht doet, de slangen deels leeglopen, en als je het andersom doet gebeurd dat niet.

    Lucht uit je pomp krijgen is vrij makkelijk: op zijn kant zetten met de slangenbevestiging als hoogste punt
     
  3. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.865
    Locatie:
    alkmaar
    Kan zijn dat je slang niet helemaal lekker meer sluit op je plastic dingetje dat over je aquarium gaat
     
  4. TS
    TS
    Mafkees

    Mafkees

    Lid geworden:
    3 mrt 2018
    Berichten:
    363
    Ik doe eerst de schuifjes dicht en dan zet ik hem uit. Juist omdat ik weet dat anders die luchtbel naar boven komt. Ik heb het filter vannacht uit laten staan en net weer aangezet. Nu deed hij het 5-10 minuten op volle kracht (dat zie ik zeer duidelijk aan de golvende planten naast de outlet) maar inmiddels is het weer een p*sstraaltje ;)
    Ik zat het zo eens proberen op zijn zijkant.

    Ik heb wel eens gelezen dat je dergelijke Eheims eventueel zelfs onderwater in je sump kunt zetten. Klopt dat een beetje? Zo ja dan zet ik gewoon de bovenkant onder water want daar zit een soort reservoir (zichtbaar wanneer je het deksel loshaalt) waar o.a. de motor uitsteekt, geheel onder het plastic uiteraard.
     
  5. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.865
    Locatie:
    alkmaar
    Nee ik bedoel hoger.
    Je hebt dat plastic ding dat over de rand van je aquarium hangt, daar zit een slang aan.
    Daarop kan het lekken, of dus ook lucht aanzuigen
     
    Mafkees vindt dit leuk.
  6. TS
    TS
    Mafkees

    Mafkees

    Lid geworden:
    3 mrt 2018
    Berichten:
    363
    Ah, check. Wat kan ik het beste doen? De slang wat inkorten en dus een 'vers' stuk gebruiken? Of bijvoorbeeld aftapen in de hoop dat hij dan wel vacuüm trekt?
     
  7. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.865
    Locatie:
    alkmaar
    Stukje slang eraf en dan dus een “vers” stuk slang erop drukken.

    Makkelijkste is om je slang ff in heet water te hangen zodat de slang wat zachter word
     
    Mafkees vindt dit leuk.
  8. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    47.856
    Locatie:
    Schiedam.
    Zet de pomp gewoon schuin, zodat de rotor onder water staat. klosje of wat er onder, stopt vanzelf als alle lucht eruit is.
    IK heb er ook 2 schuin staan, naast ! de bakken. 2224. werkt goed.

    Orobeer maar.
     
    Mafkees vindt dit leuk.
  9. TS
    TS
    Mafkees

    Mafkees

    Lid geworden:
    3 mrt 2018
    Berichten:
    363
    Ik heb alle verbindingsstukken ververst zodat ze weer helemaal strak zitten.
    Tijdens het schuinzetten kwam ik erachter dat de zijkant lek is. K*t.
    Deze gleuf is het:
    upload_2018-11-2_12-3-9.png
    En nu? Pomp afgeschreven?
     
  10. Honeybadger

    Honeybadger

    Lid geworden:
    11 mei 2016
    Berichten:
    1.429
    Rubber afgeschreven zou ik eerder denken.
     
  11. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    47.856
    Locatie:
    Schiedam.
    Nee. knip stukjes luchtslang, van 1,5 cm. dan in de lengte. en de onder elke klem 1 stukje. dat trekt wat strakker aan.

    Koprubber sluit dan niet goed aan, of vuil er tussen.

    Zuigt hij daar ook valse lucht.
     
  12. Nicolientje-W

    Nicolientje-W

    Lid geworden:
    30 jan 2018
    Berichten:
    1.187
    Gewoon een nieuw afdichtingsrubber kopen
     
  13. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    47.856
    Locatie:
    Schiedam.
    Ja. Maar voor NU, stukjes slang eronder, dan draait hij weer.

    Die heeft hij ook niet 1,2,3.
     
  14. biljoenblik

    biljoenblik

    Lid geworden:
    3 sep 2015
    Berichten:
    6.217
    Locatie:
    Hoogerheide
    Goeie tip voor nood!

    En dan een nieuw rubber halen. Beetje goede zaak heeft dat op vooraad.
     
  15. TonHageraats

    TonHageraats Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    30 aug 2011
    Berichten:
    10.135
    Locatie:
    Hoogkarspel
    Veel aquarianen hebben dit in hun rommel doos / kastje / laatje / of whatever liggen :D
     
    tuinkabouter vindt dit leuk.
  16. biljoenblik

    biljoenblik

    Lid geworden:
    3 sep 2015
    Berichten:
    6.217
    Locatie:
    Hoogerheide
    Ja, maar.

    En dat is mijn logica hoor. Als het rubber in de pomp veroudert. Gebreurd dat in dat laatje dan niet?
     
  17. TonHageraats

    TonHageraats Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    30 aug 2011
    Berichten:
    10.135
    Locatie:
    Hoogkarspel
    Haha, ja zeker wel, maar dat ligt eraan wanneer je dit rubber hebt bewaard, en niemand kan alles in voorraad hebben, maar een goede rommeldoos is vaak wel handig.
     
    tuinkabouter vindt dit leuk.
  18. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.865
    Locatie:
    alkmaar
    In verpakking zal shelf-life wel redelijk zijn
    Eens open en in contact geweest met water gaat het verdrogen en/of “krimpen”
     
  19. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    47.856
    Locatie:
    Schiedam.
    Omdraaien kan ook. dan eerst iets siliconen in de baan, rubber om gekeerd er weer in. aandrukken. en dicht doen.
     
  20. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    47.856
    Locatie:
    Schiedam.

    Moet jij in mijn laden kijken, wat daar ligt.
     
  21. TS
    TS
    Mafkees

    Mafkees

    Lid geworden:
    3 mrt 2018
    Berichten:
    363
    Goed, ik heb eigenlijk twee opties. Ik probeer het rubber te vervangen of ik koop een nieuw filter en verkoop deze huidige als een 'projectje' voor een paar tientjes. Probleem is dat dit filter een ingebouwd verwarmingselement is en dit is ideaal. Nu kun je natuurlijk bij een nieuw filter (zonder ingebouwde verwarming) een in-line verwarming aanschaffen, maar dit is weer extra duur. En volgens mij is dit filter t.z.t. nog best een topmodel geweest. Ik denk dat ik daarom maar voor de rubbers ga.

    Wie is bereid om even mee te denken? Ik heb dus een 2324. Klopt het dat ik alleen '7343168' nodig heb? Domme vraag hoor maar mijn filter is vierkant en dit is een ring.. https://www.aquaplantsonline.nl/ond...4-2322-2324/eheim-ond-7343168-afdichtingsring

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  22. TS
    TS
    Mafkees

    Mafkees

    Lid geworden:
    3 mrt 2018
    Berichten:
    363
    Foto van mijn ring.
    20181104_111509.jpg
     
  23. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.865
    Locatie:
    alkmaar
    Ring vormt zich eens gemonteerd meestal
     
  24. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    47.856
    Locatie:
    Schiedam.
    Doe er eerst eens 4 stukjes onder. kost je niets.

    Ik heb die filters ook staan en doe er ook een stukje onder.\

    Wat je doet , zie maar.
     
  25. TS
    TS
    Mafkees

    Mafkees

    Lid geworden:
    3 mrt 2018
    Berichten:
    363
    Dank voor de tip. Maar ik heb ook geen extra slang of wat dan ook liggen. Dus ik los het wel gelijk 'netjes' op. Ik moest toch nog wat andere rotzooi hebben en dan neem ik gelijk alle ringen maar mee. Filter is jaren oud en door mij tweedehands gekocht. Zal de eerste keer wel zijn.
    upload_2018-11-4_11-51-24.png
     
    tuinkabouter vindt dit leuk.
  26. Bertus

    Bertus

    Lid geworden:
    2 sep 2008
    Berichten:
    47.856
    Locatie:
    Schiedam.
    O, je hebt hem nog niet compleet?
    Dacht dat hij al draaide.

    en luchtslang (niet netjes)? Ee kamer vol water is niet netjes .
    Dan zijn 4 stukjes luchtslang een luxe, als je 30 m hebt.

    Vergeet dan geen slang bij te bestellen. in de goeie maat.