De gezzzmol zijn schildpaddenvijver.


P

Pol_de_gezzmol

Guest
De vijverplannen zitten al een tijdje in mijn hoofd en vorige week is het er eindelijk van gekomen. Mini kraan gehuurd en beginnen graven.
Dit is mijn laatste plan, hier zal wel nog het een en het ander aan veranderen. Maar ,ik baseer mij hoofdzakelijk hier op.

vijver_ontwerp3.7.jpg


Uitgraving,

uitgraving_zuidflank.jpg


uitgraving_zuidflank2.jpg


uitgraving_oostflank.jpg

Funderingsnetten geplaatst en doorvoer naar de pompkamer.

funderingsnetten.jpg


funderingsnetten2.jpg


funderingsnetten3.jpg


Tot slot vandaag beton gegoten. Nu ng wat laten uitharden en dan kan het metselwerk beginnen.


betonvijver.jpg


betonvijver2.jpg



Opmerkingen of suggesties zijn welkom. Bedoeling is dat de vijver voor schildpadden zal worden. Ik heb er nu zes en zou er volgend jaar dan enkele bij willen adopteren. Aangezien er ook kinderplannen zijn, moet de vijver kinder-proof zijn. Ik dacht eigenlijk om er een volledige kooi van te maken, dan kan ik eventueel nog wat (water) vogeltjes erbij houden ook.
 
snapping turtle komt er niet in, anders kunnen er geen andere bij en moeten die ook niet wat warmer gehouden worden ?

In zwemmen weet ik ook nog niet zo zeker. Ze durven al eens bijten. Ik heb geen zin om een teen of andere belangrijke aanhangsels te verliezen, :-D

Ik vind de schildpadden hele sierlijke, mooie en vooral makkelijke beesten. Ik wil ze gewoon geven wat ze nodig hebben.

Ik zal er op mijn manier een paradijsje van proberen maken. Ik wil de vijver een zo natuurlijk mogelijk uitzicht geven. Ik denk dat dit wel een meerwaarde in mijn tuin zal worden.
 
Thx, geen slecht idee die serre, zal ik eens over moeten nadenken.
 
Voor de toekomstige kinderen en voor jullie zelf alvast een duikplank maken hahahaha. Met zo'n super tuin een tijdelijk hek ervoor plaatsen als het zover is, genoeg ruimte denk ik zo. Zonder gekheid geweldig project! Ga ik zeker volgen. (Had ik zelf maar zo'n tuin)

Top!
 
Thx voor de complimentjes.
De tuin moet hier en daar nog wat aangepast worden. Op de foto's zie je mss al dat er ondertussen al een nieuwe omheining rond staat. Ik hoop dit najaar gras te kunnen inzaaien en volgend voorjaar hier en daar wat (fruit) boompjes. Deze moeten wel stevig genoeg zijn om een hangmat te kunnen dragen. Volgende zomer dan nog een terras en wandelpad.
Het zal wel verlijdelijk zijn om er tijdens de warme dagen eens in te springen. Ik zal wel zien hoe de schildpadjes hier op reageren. Ik wil het idee om er een vogelkooi van te maken ook nog wel verder onderzoeken. Als ik er een vogelkooi van maak, hou ik er op deze manier ook makkelijk reigers, katten en andere roofdieren uit.
Niemand een idee welke vogeltjes ik bij deze schildpadden zou kunnen houden ? Zelf zat ik te denken aan ijsvogeltjes, 1 koppel ofzo. Ik kweek toch genoeg vis om deze diertjes van eten te voorzien. Iets dat niet te groot is, niet teveel eisend en in de buurt van water voorkomt.
Binnen een paar jaar heb ik dan een volledige dierentuin verzameld, :-D
 
Wordy het water dan niet erg vervuild door de ontlasting met algenbloei tot gevolg waardoor je je schildpadden niet meer, ziet?
 
Pol_de_gezzmol zei:
Ik wil het idee om er een vogelkooi van te maken ook nog wel verder onderzoeken. Als ik er een vogelkooi van maak, hou ik er op deze manier ook makkelijk reigers, katten en andere roofdieren uit.
Niemand een idee welke vogeltjes ik bij deze schildpadden zou kunnen houden ? Zelf zat ik te denken aan ijsvogeltjes, 1 koppel ofzo. Ik kweek toch genoeg vis om deze diertjes van eten te voorzien. Iets dat niet te groot is, niet teveel eisend en in de buurt van water voorkomt.

Waarom per se vogeltjes die een connectie met water hebben? Ik zou er juist wat kleine siervogeltjes indoen die niet teveel bij het water komen, dan weet je zeker dat conflicten met de schildpadden worden vermeden.

Zolang je er niet teveel in doet heeft dit natuurlijk nauwelijks invloed op het water, watervogels of niet maakt niet uit.

Maar watervogeltjes zoals ijsvogels zijn ook leuk natuurlijk. En ik verwacht ook niet dat de schildpadden er last van zullen hebben of andersom.
 
Ja, zo een paar mandarijntjes of ander vink achtige vogelstjes zou ook wel tof zijn. Inderdaad niet teveel. Paar grasparkietjes zou ook kunnen zeker? gewoon wat leven en kleur. Er blijft een groot deel van het verblijft strand, waterval, tuf en groen dus ik verwacht wel geen conflicten met de padden. We zien wel nog wat kan.
Vandaag nog wat leuk nieuws gekregen. Een vriendin van me woont in de 'broeken' en kan aan veenwortels geraken. Uit opgravingen, heel oud hout, dat jaren in het veen verdronken is, hout dus, dat niet verder verteerd. Dit zou wel mooi zijn voor in mijn moerasje, alleen een kwestie van het goeie stuk vinden. Te vergelijken met het goeie stuk wortelhout zoeken voor het aquarium. . Heel natuurlijk zonnebaadgebied voor de schildpadden. Iemand ervaring met veenwortels ?
 
Laat ons hopen dat ik dit inderdaad kan realiseren.
 
Ondertussen al wat doorgewerkt, met dit als resulaat
overzicht_vorderingen.jpg


Dit is het hout dat in de vijver zal komen. Momenteel onderworpen aan een strenge controle, door specialisten.

kathoutcontrole.jpg


Hier nog een detail van het drainagesysteem dat onder het strand verwerkt is.

drain.jpg
 
Hoe ga je de bak waterdicht maken ?
Heb ik eroverheen gelezen ?
Als ik zie dat je nu de drainage al aanvult ben ik niet mee .
Ga je eerst heel je betonwerk laten uitlogen ?
 
Erwin, ik ga de hele put uitplakken, met compactuna mortel. ttz enkele waar water in komt natuurlijk. Ik hoop hiermee al een waterdichte put te hebben. Ik zou daarna nog een laagje vloeibare vijverfolie aanbrengen. Die drainage is enkel voor het stukje zandstrand. Zodat hier het water weg kan. De overloop en drainage moeten wel nog aangesloten worden, maar eerst moet de aarde ingefreesd en ingezaaid worden.
Ik zit momenteel een beetje vast. Keuzestress. ik weet niet met welke stenen ik de watervalletjes best doe. Deze week geven ze veel regen uit, dus ik ga even puzzelen met stenen alvorens ik verder mets.
 
Je gaat enkel het diepe putje waterdicht maken .
Nu snap ik het . Ik denk dat dit wel lukt met compactuna .
Mijn betonbankjes heb ik ook gemengd met compactuna , en dat werkt goed .
Geef de compactuna eigenlijk nog stoffen vrij ?
Op de site zie ik daar niks van staan .
 
Ik ga alle putten waar water in komt waterdicht maken met een speciale mortel met compactuna. Na de winter zal ik kijken of de waterdichting ok is, indien niet, doe ik een nabehandeling met vloeibare vijverfolie. Ik heb ook zitten zoeken of compactuna nog schadelijke stoffen vrijgeeft, maar kon niet veel bruikbaars vinden. Dus ook geen slechte ervaringen ofzo. Eens de mortel is uitgehard (2tal dagen) komen er geen stoffen vrij. In principe moet je wel 30dagen wachten tot de cement volledig is uitgewerkt en op sterkte is gekomen.
Ik hoop dus dat ik nog voor de winter de vijver kan testdraaien. tijdens de winter en het voorjaar zal ik verschillende malen het water verversen (lees put leegtrekken en terug laten vol regenen). Voor de schildpadden er volgend voorjaar in gaan zal ik zeker eerst het water testen. En als ik de pomp definitief in gang doe, komen er eerst levende bacterien in de filter. Planten wacht ik ook nog mee tot volgend voorjaar.
Ik hoop dit weekend nog wat verder te kunnen metsen. Momenteel zit ik nog steeds een beetje vast ivm keuzestress.
 
img_7431.jpg


Hier heb ik de watervalletjes even uitgezet dmv leistenen. Het is nog niet echt wat ik wil. Even wat anders proberen morgen ofzo.
 
Thx

Vorige week niet echt goed kunnen doordoen, dankzij de fantastische nazomer die we beleven. Daarom zit ik een beetje achter op schema. Zaterdag en zondag heb ik wel goed mijn best gedaan en toch wat vooruitgang kunnen boeken. Enkele foto's.

Op onderstaande foto heb ik de stenen die ik wil gebruiken eens uitgelegd, om te zien waar ik kom en om een idee te krijgen van de samengang. Ik weet dat de meningen hieromtrent verdeeld zullen liggen, maar uw opmerkingen zijn steeds welkom.

p8160070.jpg



Onderstaande foto is hoe ik mijn overloop wil wegwerken. Bedoeling is dat enkel de platte steen gemetst zal worden. Niet de bovenste, maar die er net onder, de bovenste kan ik dan afnemen. Zodat ik aan de overloop kan voor eventueel onderhoud of herstelwerk.
p8160071.jpg


Dit zou de hoofdwaterval moeten vormen, centraal in de vijver. Dit weekend heb ik echter wat flagstones op de kop kunnen tikken, dus deze zal ik ook even uitleggen om te zien wat het heeft.
p8160072.jpg


Mijn muurtje rondom is zo goed als af
p8240004.jpg

p8240005.jpg


Op het brede stuk komt nog een deksteen ook uit arduin. Ik weet nog niet of ik een deksteen doe op het dunne muurtje. Hiervoor zal ik naar alle waarschijnlijkheid de afsluiting/kooi afwachten.
 
Wauw. Ik zie nu eigenlijk pas hoe groot het eigenlijk is!
Prachtig, knap werk hoor! :D
 
Bedankt, maar er is nog veel te doen ook. Ik zal blij zijn als het af, want de schildpadjes beginnen wat groot te worden voor mijn binnenbakje (700l). Volgend jaar kan ik deze dan eens onder handen nemen, met wat veranderingetjes die nog in mijn hoofd zitten. Werk genoeg, :-D
Zijn er hier mensen die weten hoe het zit met adoptie van reptielen ?
 
Qua adoptie, geen idee... Zijn wel opvangcentra toch? Anders kun je zo af en toe marktplaats afstruinen, worden wel eens 'kleine lieve schildpadjes' te koop aangeboden.
 

Terug
Bovenaan