Danio's bij sluierstaarten?

Discussie in 'Samenstelling visbestand' gestart door G3Fish3, 30 sep 2018.

View Users: View Users
 1. G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Iemand ervaring met deze combi:

  schooltje Chinese Danio +
  sluierstaart (Ryukin/Oranda) goudvissen?

  Huisvesting 1m bak (~150 ltr)

  Qua water temperatuur moet het kunnen, maar zullen de goldies de Danio's willen opeten?
   
 2. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.706
  Locatie:
  Sittard
  Nee dat kan niet. Misschien vind je dit artikel ook interessant?
  https://www.aquaforum.nl/ubb/pdfs/sluierstaarten.pdf

  Let wel, een bak van 1 meter is het minimum van het minimum. Ik ben geen sluier expert met wat ik hier allemaal gelezen heb zou ik daar niet meer dan 2 sluiers in zetten.
   
 3. TS
  TS
  G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Dank voor de reactie NicoleE

  Is "Nee dat kan niet" gebaseerd op eigen ervaring met de combinatie?

  1m voor 3 jonge sluiers komt neer op >50 liter water per vis; Met wekelijks 50% water verversen en een zwaar filter is dit - zelfs volgens het artikel - toch niet "minimum van het minimum"? ‍
   
 4. NicoleE

  NicoleE

  Lid geworden:
  27 jul 2013
  Berichten:
  4.706
  Locatie:
  Sittard
  Nee dit is niet op basis van eigen ervaring, maar op basis van het artikel waar ik naar linkte.ik zou die combinatie nooit maken. Maar alles kan.

  Ik ben het wat betreft de afmetingen niet met het artikel eens. Al eens een mooi volgroeide sluier gezien? Een LFS in de buurt heeft ze in een showbak, ze zijn zo groot dan je ze niet even in je hand legt.

  Ik kon geen goede foto vinden, maar onderstaande foto vertelt het ook.

  BC3D8949-6E37-4812-B917-82CB53535E17.jpeg

  In een bak van 100 x 40 cm kunnen ze zich als ze flink door groeien kop nog kont keren als ze met zijn drieën zijn.

  Ik vind 3 sluiers op 150 liter erg sneu. Daarom bestempel ik het als het minimum van het minimum.
   
 5. Kikkervis

  Kikkervis

  Lid geworden:
  21 sep 2014
  Berichten:
  399
  Locatie:
  Groningen
  Of 150l genoeg is , blijf ik lastig vinden. Hoewel een sluier zo groot kan worden als op de foto, ben ik van mening dat ze kleiner nog steeds gezond zijn. De Nederlandse snoek wordt in klein water, bijv. vijvers en poldersloten, max 60-80cm. Toch zijn deze gezond. Op de grote meren worden ze echter (mits dames) 120cm+.. Ik weet echter niet of de groei ook minder wordt bij 'kleinere' bakken. Dus vandaar blijf ik het lastig vinden. 1meter blijft wel minimum, wat mij betreft..

  Echter zou ik er geen danio's erbij zetten. Ik zou geen drukke danio's bij de lompe varkens zetten. Persoonlijk vind ik de danio's te druk voor de sluiers.
   
  G3Fish3 vindt dit leuk.
 6. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.491
  Ik moet Nicole toch echt gelijk geven, hoor!
  Ze is al langer lid dan vandaag en zag bijgevolg al meer dan genoeg sluier-topics passeren.
  Sluiers combineren met danio's zou ik ook niet doen en drie vissen lijkt me zeer ambitieus in 150 liter.
  Tenminste als je wilt dat ze mooi en gezond uitgroeien! (Ik hoop dat dat de doelstelling is?)
  Het is sowieso makkelijker (en veiliger) om met twee sluiers te starten volgens mij.
  Krijg je dat stabiel kan je nog steeds beslissen uit te breiden denk ik dan..
  Of zie jij het anders?
  Heb je al ervaring met sluiers eigenlijk?

  Kijk anders ter referentie eens naar het formaat van de vissen in de bak in de link hieronder.
  De juwel vision is net geen meter (L92/B41/H55) en bevat bruto 180 liter dus is min of meer vergelijkbaar met jouw bak. (Heb geen idee van de exacte maten?)

  https://www.aquaforum.nl/threads/roy1986-zijn-juwel-vision.98874/page-2

  Als je heel eerlijk kijkt en objectief oordeelt lijkt het me duidelijk dat twee van deze vissen realistischer en diervriendelijker is voor dergelijke bak. Twee vissen lijkt mij persoonlijk echt het maximum voor dergelijke bak, het moet leuk blijven voor de vissen, hé...
  En het moet leuk blijven om naar te kijken, persoonlijk vind ik teveel of te grote vissen in een (dus ongeschikte) bak een zeer deprimerend zicht dus daar zou ik niet vrolijk van worden...

  Een derde exemplaar zou dan theoretisch misschien nét kunnen maar dat lijkt me gezien het formaat van volwassen sluiers effectief teveel van het goede.
  De vervuiling door één sluier mag je echt niet onderschatten, dus met één vis extra stijgt het belang van het onderhoud en het verversen exponentieel in deze relatief kleine waterhoeveelheid.
  Dus het wordt veel moeilijker, kan veel sneller fout gaan met meer vissen...
  De kunst is niet om de limiet op te zoeken door een maximale bezetting te ambiëren, de kunst is om stabiliteit, balans te vinden zodat je bak en je vissen gezond zijn en blijven! Je wil toch liever twee gelukkige, gezonde vissen in een mooie bak dan een kwakkelende bak met drie vergroeide sluiers en wat gestresseerde en stresserende danio's?

  Let wel:
  De bak in de link is eerder een uitzondering dan de regel. Helaas zien we heel veel sluierliefhebbers met problemen op het forum. Een groot deel van deze probleemgevallen hebben overbezetting als primaire oorzaak...
  Dus probeer deze waarschuwingen niet zomaar weg te lachen, het plezier in de hobby is ver te zoeken wanneer je in de problemen komt. Het is nooit leuk als je vissen ziek worden dus een gewaarschuwd man ....
  En daarnaast weet Roy1986 duidelijk waar hij mee bezig is qua onderhoud en verzorging dus zijn succes is geen toeval en is minder makkelijk te bereiken dan je zou denken.
  Zo slagen de meeste sluierhouders niet in de combinatie sluiers/planten dus dat is al een prestatie op zich.

  Volgens mij is zijn succes, zowel op vlak van stabiliteit als op vlak van planten, (deels) te verklaren door het feit dat er maar twee vissen in de bak zwemmen.

  Je kan eventueel eens vragen aan Roy wat hij denkt van je plannen voordat je beslist.
   
  Laatst bewerkt: 30 sep 2018
  NicoleE vindt dit leuk.
 7. TS
  TS
  G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Dank voor de reacties*. Voor alle duidelijkheid; Het betreft hier geen nieuw opgestartte bak; Deze draait al 1,5 jaar met goede waardes en zonder problemen.

  * Benieuwd of nieuwe forumleden standaard begroet worden met "Zij is al langer lid dan vandaag" "Al eens een volgroeide sluier gezien?" "Hij weet waar hij mee bezig is" of "Heb je al ervaring?"

  Zodra deze volwassen sluiers kop noch kont kunnen keren in de meterbak krijgen ze een upgrade naar onze vijver. Dieronvriendelijke of deprimerende toestanden zullen hiermee voorkomen worden.
  Mooi en gezond uitgroeien zal voor nr. 3 niet opgaan, dit is een ryukin met vergroeid staartje, die ik uit liefdadigheid overnam uit een kom. :stars:

  Mijn vraag gaat dus meer over de combinatie van sluiers met Chinese Danio. Die laatsten zijn natuurlijk veel beter te bekijken in het aquarium dan buiten. Ik had ze eerder al eens als onderdeel van een subtropisch bestand en ze scholen wel heel leuk.
  Bedankt voor je visie Kikkervis :thumbs: Het zijn inderdaad wel kleine druktemakers!
   
 8. RichD1011

  RichD1011

  Lid geworden:
  3 dec 2015
  Berichten:
  6.249
  Locatie:
  Driebergen
  Bemoei me niet vaak met dit soort topics, ben het er namelijk nooit mee eens, maar ga het eenmaal doen.

  Een groepsvis, 2 of 3 is geen groep.
  Een groep vissen is minimaal 6 stuks.

  Een vis van 20cm+ met een flink gewicht en schijt vermogen waar menig vis van dat kaliber niet aan kan tippen stop je minimaal in een bak van 150x50x50.

  Sluiers zijn niet de makkelijkste vissen, hoe krapper ze worden gehouden hoe groter de kans op ellende. En ellende bij sluiers zie ik met regelmaat voorbij komen.

  Dat mensen zeggen dat ze minimaal een meter bak nodig hebben, vind ik vreemd, als iemand een heros severum van 20cm in een meterbak zou stoppen is de wereld te klein.
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 9. TS
  TS
  G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Vereerd met de eenmalige uitzondering v.w.b. het "niet-mee-bemoeien".
  Maar in dit topic wordt gevraagd naar ervaring met een combinatie van vissoorten en niet naar met z'n hoevelen sluiers gehouden moeten worden of minimale bak afmetingen...

  Deze jonkies meten nog geen 10cm met een toekomstige upgrade naar onze vijver zal het met de ellende wel wat meevallen...
   
 10. MaestroCygni

  MaestroCygni

  Lid geworden:
  6 mei 2015
  Berichten:
  3.708
  Locatie:
  Appingedam, (Groningen)
  Het combineren van twee vissoorten gaat moeilijk als een van die vissoorten helemaal niet geschikt is voor de bak. Dus ja, ook de discussie over de minimale afmetingen hoort bij de vraag "is deze combinatie mogelijk".
  Het antwoord is dus nee, en niet per se omdat danio's niet bij goudvissen kunnen, maar omdat er in die bak helemaal geen goudvissen kunnen. Zo simpel als dat.
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 11. TS
  TS
  G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Dank, ben ik echt mee geholpen (?) :petjeaf:

  Benieuwd hoeveel meer reacties op deze wreedheid van 2 kleine, trage Oranda's op 150 liter water en die als ze te groter worden weer naar de vijver gaan......
   
 12. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.678
  Bij sluiers geen andere vissen. je sluiers zijn in now time groot en stoppen ales in de bek om te proeven. Algeneters zijn ook geen optie. Sluiers slapen op bodem en algeneters zuigen zich vast op sluiers en raken daardoor beschadigd.

  Optie is appelslaken. Wel de XXL. gaan ze ook proeven en kleintjes kunnen in keel blijven hangen stik de sluier. Bedenk ook dat slakken toch wel ziekte verwekkers mee kunnen brengen. Ook gaan ze ermee voetballen………….. Zijn wel erg leuk die hele grote slakken.
   
  G3Fish3 vindt dit leuk.
 13. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.678
 14. Bertus

  Bertus

  Lid geworden:
  2 sep 2008
  Berichten:
  48.184
  Locatie:
  Schiedam.

  Moet je kijken, hoe snel het water vervuild kan raken, van die oranda,s. is 150 liter niets,hoor. . met een week kan het stinken als een bunzing.
   
 15. TS
  TS
  G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Oh die slakken zijn ook mooi Michelle1. Wat een leuke suggestie, daar ga ik me even verder in verdiepen!
   
 16. TS
  TS
  G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Dat geloof ik graag, vooral met wat grotere exemplaren. Hier gelukkig nog niet meegemaakt; Bak draait nu ruim 1,5 jaar probleemloos. Maar het heeft dan ook een krachtig biologisch filter en wekelijks ververs ik 50%.
   
  Bertus vindt dit leuk.
 17. michelle1

  michelle1

  Lid geworden:
  31 dec 2015
  Berichten:
  1.678
  Gelukkig zijn het geen oranda s van TS. Dat worden echt joekels. Orandas hebben z on dikke kop met wen. Bots auto kop.
   
  G3Fish3 vindt dit leuk.
 18. quistero

  quistero

  Lid geworden:
  28 sep 2016
  Berichten:
  1.615
  Ten eerste heb geen ervaring met danio's en heb alleen "ervaring" met sluierstaarten in een vijver.
  Ben eigenlijk benieuwd naar de reden om een vis toe te voegen. Is het om zelf naar een school vissen te kijken in je aquarium of zie je het bv als verrijking voor de sluiers?
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 19. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.491
  Oeioei, een beetje gevoelige teentjes? :br:
  Nochtans lijken de meeste antwoorden me vrij neutraal (maar misschien wou je gewoon horen dat deze combo probleemloos kan?)
  Hoe dan ook lijk je me snel op je paard te zitten terwijl de toon van de antwoorden eigenlijk kan verklaard worden door je eigen openingspost eens objectief te lezen.

  Nee, standaard is deze begroeting niet. :D
  Standaard worden de mensen begroet in het voorsteltopic. :deal:
  In een gewoon topic word je begroet met antwoorden op je vragen. :juggle:
  En de inhoud van die antwoorden hangt samen met de informatie die je zelf gaf in de openingspost.

  Dus: dat jij weet dat ze naar een vijver kunnen wanneer ze groeien wil niet zeggen dat anderen daar automatisch van op de hoogte zijn.
  Hetzelfde geldt voor het feit dat je bak al anderhalf jaar draait en je ervaring.
  Als je dat niet zegt dan weten de mensen dat niet, lijkt me logisch. :stars:
  Ben je nog mee?
  Want nu komt het!
  Als ik dus dergelijke vraagstelling lees door een nieuw lid (zonder verdere info over eventuele ervaring) dan ga ik effectief uit van worst case scenario. Al helemaal als ik lees dat het over een bak van 150 liter gaat voor drie sluiers.
  Want je kan zeggen wat je wilt: een 150liter bak is nu eenmaal niet ideaal voor deze vissen. En er passeren hier dagelijks topics met scheve sluier- en goudvistoestanden..

  Dus dat je met dergelijke vraagstelling zelf vragen krijgt zoals "heb je ervaring?" of "heb je al een volwassen sluier gezien?" is volstrekt logisch vind ik.

  Het was misschien een beter idee geweest om in de openingspost ook te spreken over je ervaring en je vijver in plaats van onmiddellijk te vragen naar de mogelijkheid tot combinatie met danio's in een 150 liter bakje??
  Het is wel zeer makkelijk (té makkelijk vind ik) om pas te spreken over deze vijver, over je ervaring en dergelijke wanneer blijkt dat mensen zich vragen stellen inzake je kennis.
  Wij kunnen dat toch niet ruiken? En uit de weinige info die je gaf is dat allesbehalve af te leiden....
  Dus in plaats van je beledigd te voelen door antwoorden of vragen die je minder leuk vindt kan je beter zoveel mogelijk info geven en kan je proberen blij zijn met de antwoorden die je krijgt (zelfs als het antwoord niet is wat je hoopte).

  Het is niet omdat jij het antwoord niet leuk vindt dat het een verkeerd antwoord is, hé...
  Het is misschien wat eerlijker en directer dan je wou maar het is wel duidelijk hé!
   
  sschot en NicoleE vinden dit leuk.
 20. TS
  TS
  G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Inderdaad, meer omdat een school vissen mij zelf wel leuk leek. Het hoeft niet perse een verrijking voor de sluiers te zijn, maar het moet natuurlijk wel gezellig blijven. Dus ik denk dat drukke Danio's toch geen goede match zijn...
   
  Laatst bewerkt: 3 okt 2018
  quistero vindt dit leuk.
 21. TS
  TS
  G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Precies, dat dus :zwaai: I rest my case.
   
 22. Honeybadger

  Honeybadger

  Lid geworden:
  11 mei 2016
  Berichten:
  1.491
  May your case rest in peace!
  :D
   
 23. Gast08

  Gast08

  Lid geworden:
  22 sep 2016
  Berichten:
  157
  Leuk topic en mooie bak met mooie sluiers!

  Chinese danios bij sluiers weet ik niet of die uiteindelijk gepakt worden.

  Zelf heb ik platy's bij sluiers , is ontstaan omdat de sluiers naar binnen moesten en de platy's zich niet allemaal lieten vangen.

  Ik vind je bak niet te klein, 50 liter per sluier is prima.

  Wat mij opvalt bij sluierstaart liefhebbers die mensen aanspreken op welzijn van de vissen ook weer in dit topic, is dat men niets zegt over varianten met wengroei , met ogen die uit de kop gekweekt zijn , met ogen die naar boven gekweekt zijn, met vochtzakken onder de ogen. Of over de varianten zonder rugvin ,de dieren met verwrongen korte lichamen. Dan heb je nog de soms enorme slappe staarten of juist hele kleine vinnen.

  Dat je deze vissen in allerlei aandoeningen kan kweken wil niet zeggen dat dat allemaal maar diervriendelijk is.

  Het gaat elke keer weer over zoek de fout in de bak. En bij de nieuweling die juist heel graag laat zien wat hij heeft.
  Als het om goudvissen gaat toon ik niet eens wat ik doe op welk forum dan ook.

  Ik wens je heel veel plezier met je mooie vissen en hoop dat je gewoon blijft delen hier!
   
  G3Fish3 vindt dit leuk.
 24. TS
  TS
  G3Fish3

  G3Fish3

  Lid geworden:
  30 sep 2018
  Berichten:
  19
  Dankjewel Tycho26!:petjeaf:

  Ik wacht nog even af met de Danio's. Vergeleken met de sluiers zijn het wel drukke zwemmers.
  Op YouTube ben ik ook wel filmpjes tegengekomen van combinaties met Platy's, en ook wel zwaarddragers. Je houdt dan wel een verschil in "ideale" temperatuur toch? Corydora's vind ik persoonlijk super leuke vissen, maar die vragen ook een (sub)tropisch klimaat.

  Ik geloof best dat mijn bak straks te klein is voor 3 volgroeide sluiers. En ik begrijp ook wel dat er veel ellende voorbij komt met overbezette 60cm aquaria. En ik heb hier toch ook al veel goede tips gekregen, o.a. over verlichting en plantjes.

  Ik heb nooit zo vanuit diervriendelijkheid naar telescoopogen, hemelkijkers, bubble eye of Ranchu varianten gekeken, maar ik vind het er zelf zo onnatuurlijk (en daarom niet mooi) uitzien...

  Mijn vissen zijn in die zin "niks speciaals", gewone LFS sluiers waarvan eentje zijn leven zelfs in een kom is begonnen en een wat asymmetrisch staartje heeft. Maar nu zijn het nog jonge dieren en doe ik mijn best om er wat moois van te maken.
  Jammer, want nu ben ik toch nieuwsgierig geworden! ;)

  Dank voor je reactie en ik blijf (ondanks dat ik mijn account na dag één bijna ge'delete had) toch nog even posten :D