bioloog of potfilter

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door cinastro, 25 mrt 2018.

View Users: View Users
  1. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    we zijn begonnen met het samenstellen van het shop lijstje.

    voor de opvoerpomp dacht ik aan de Jecod dcp 8000.
    De persoon gebruikte in zijn overflow een wervelfilter (denk ik) bovenaan. dikke blauwe filtermat. en daaronder bioballs. dan naar zijn bioloog
    dan per vak 2 filtermatten met daarboven siporax. en dat stak hij per vak.

    dan meng je toch constant mechanische met biologische filters.

    het is toch eerst mechanische filter naar biologische filter? of zit ik verkeerd

    Is het dan niet beter om per vak 1 soort filter te steken?
     
  2. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    Daar heeft iedereen weer een andere menig over.

    Persoonlijk vang ik zoveel mogelijk vuil uit om mijn biologische materiaal te houden zodat er meer ruimte blijft voor bacteriën
    Althans dat is de theorie..
     
    cinastro vindt dit leuk.
  3. RichD1011

    RichD1011

    Lid geworden:
    3 dec 2015
    Berichten:
    5.942
    Locatie:
    Driebergen
    Ja en nee, eigenlijk werkt het allemaal

    Voorbeeld:

    in mijn Eheim filter begin je met het grote vuil mechanisch te filteren, waarna het biologisch gefilterd word, waarna met filterwatten nog het fijne vuil mechanisch word verwijderd.

    Interne Juwel filter begint met het opvangen van zowel grof als fijn vuil.

    biologen beginnen doorgaans ook met watten of gafzakken, maar niet altijd.

    en ja het werkt allemaal, en of het een probleem is dat fijn vuil zich in/door je biologische media bevind? wellicht wel bevordelijk.... ik zou zeggen geen probleem zolang je het grove vuil maar alvast uitvangt voordat het t biologische gedeelte bereikt.
     
    cinastro vindt dit leuk.
  4. biljoenblik

    biljoenblik

    Lid geworden:
    3 sep 2015
    Berichten:
    5.943
    Locatie:
    Hoogerheide
    Dat is ook heel logisch van meneer Eheim.

    Want die bacterien in het biologische gedeelte die produceren ook afval. Er blijft een organisch restproduct achter waar nagenoeg geen nuttige stoffen meer uit te halen zijn. Dat is die bruine vette zooi in dat wattenvlies.
    Ook al zou eerst door watten filteren en daarna nog een keer. Dan heb je in de 2e laag alsnog die vette zooi.

    En dat spul wil je eigenlijk niet terug je aquarium in blazen.

    Dus zowel voor bioloog als potfilter zou ik als laatste stap ook nog watten of een zeer fijn schuim nemen.


    Ik heb totaal geen ervaring met een bioloog. Maar ik denk niet dat het handig is om verschillende materialen in 1 vak te stoppen.
    Sponzen en pijpjes voor grof vuil. Wil je regelmatiger schoonspoelen.
    Het biologisch materiaal wil je eigenlijk met rust laten.
    Dus daar moet je dan denk ik geen sponzen bij steken.

    Maar Wouter heeft daar veel meer ervaring mee!
     
  5. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    Ben niet de enige met een bioloog hoor Marcel :p
     
  6. biljoenblik

    biljoenblik

    Lid geworden:
    3 sep 2015
    Berichten:
    5.943
    Locatie:
    Hoogerheide
    Ik weet dat jij er een hebt. Die werkt.
    Voor de rest kom ik hier veel vragen tegen. Maar geen werkende gezien.

    Dus ik zou niet weten wie er nog meer een bioloog hebben.
     
  7. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    @Canon en @yov hebben er ook 1
    @coenb en @erwin2 zullen er ook wel 1 hebben gezien hun bak formaat

    Maar idd ik ben denk ik 1 van de weinige die er zoveel over verteld
     
    cinastro vindt dit leuk.
  8. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    ben mijn tekening aan het maken voor de aquarium te laten maken.

    het origineel plan was te werken met 1 overflow met 2 gaten.
    nu meer ik er over nadenk hoe meer ik zit te denken aan 1 overflow met 2 gaten en 1 droogkamer met 2 boringen. om via daar mijn opvoerpijp en kabels voor verlichting langs daar weg te werken. naar het geen ik lees is het best om zonder bochten te werken in de opvoerpomp. die moet dus rechtstreeks onder de bak staan. dan moet ik werken via droogkamer. vermoed ik.

    gelijk op de foto hierbij.

    1-2 overflow met durso of bean methode.
    3 opvoerpijp
    4- kabelgat of wordt dat niet gedaan?

    wat voor diameter moeten die gaten zijn? ik dacht voor de overflow te werken met 32mm buis ( gat van 40mm moet je dan hebben heb ik gelezen) en voor
    de opvoerbuis 40mm ( gat van 55)

    30118984_10215949524431454_1505892469_n.jpg
     
  9. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    ben mijn tekening aan het maken voor de aquarium te laten maken.

    het origineel plan was te werken met 1 overflow met 2 gaten.
    nu meer ik er over nadenk hoe meer ik zit te denken aan 1 overflow met 2 gaten en 1 droogkamer met 2 boringen. om via daar mijn opvoerpijp en kabels voor verlichting langs daar weg te werken. naar het geen ik lees is het best om zonder bochten te werken in de opvoerpomp. die moet dus rechtstreeks onder de bak staan. dan moet ik werken via droogkamer. vermoed ik.

    gelijk op de foto hierbij.

    1-2 overflow met durso of bean methode.
    3 opvoerpijp
    4- kabelgat of wordt dat niet gedaan?

    wat voor diameter moeten die gaten zijn? ik dacht voor de overflow te werken met 32mm buis ( gat van 40mm moet je dan hebben heb ik gelezen) en voor
    de opvoerbuis 40mm ( gat van 55)
     
  10. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    Op report drukken ;)

    Maar beananimal was 3 gaten dacht ik..

    Voor je opvoer kan je wel bochten gebruiken alleen geen knietjes

    Je droogkamer zou ik niet boren maar gwn een stuk glas eruit laten om alles door te voeren..
    Gaten zijn altijd te klein is mijn ervaring
     
  11. Dirk Bazuin

    Dirk Bazuin

    Lid geworden:
    16 mei 2009
    Berichten:
    6.725
    Locatie:
    Delft
    Dat is geen punt dat word vanzelf de volgende keer weer gefiltert.

    De fluval G serie filtert alleen aan het begin mechanisch.
     
  12. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    Kbedoelde de herbie methode in plaats van de bean methode.

    Melke diameter is aan te raden voor opvoerpomp van 8000l/h zal natuurlijk niet volle bak draaien.
     
  13. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    Ikzelf heb 32mm
    Jebao kon tot 40 of 50mm moet ik ff kijken
     
  14. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    Je opvoerpijp zit toch vaster als gaat via gat?
    Dan dan dat je die pijp 1.5m omhoog laat gaan los.

    De jeboa 8000 kan 25, 32, 40 mm pvc aansluiten heb ik gevonden.

    Is het dan keuze maken tussen je verschillende waterstromen?

    Want hoe dunner de leiding hoe snelle het gaat stromen. Vermoedt ik?
     
  15. biljoenblik

    biljoenblik

    Lid geworden:
    3 sep 2015
    Berichten:
    5.943
    Locatie:
    Hoogerheide
    Dat klopt. En mede daardoor zal je deze filter 1 keer per 2 weken schoon moeten maken. Nu is dat bij de Fluval vrij simpel.

    Maar bij alle andere filters wil je geen watten als eerste filter. Want dan kun je iedere keer je hele filter open maken.
     
  16. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    Ben ik ff blij dat een bioloog gwn open is :p

    Jah hoe dunner de leiding hoe harder het moet stromen.
    Maar met mijn 7000 op 40% komt er uit 32mm een lullig straaltje hoor, echt geen massieve straal
    Al zou je voor 40mm gaan heb je zeker genoeg

    Je pijp zit idd ietsje vaster, maar als je die gewoon knap beugelt in je meubel zit het ook prima vast.
    Ik heb het niet in een gat maar gewoon in een gapend groot gat en merk niet dat het los zit ofzo
     
  17. Dirk Bazuin

    Dirk Bazuin

    Lid geworden:
    16 mei 2009
    Berichten:
    6.725
    Locatie:
    Delft
    Eerst of laatst je zal hem toch open moetrn maken.
     
    tuinkabouter vindt dit leuk.
  18. Canon

    Canon

    Lid geworden:
    18 aug 2010
    Berichten:
    1.198
    Locatie:
    Wapenveld
    In mijn foto boek zie je ook een totale opbouw.

    Zie onderschrift! Miss handig.
     
    tuinkabouter en cinastro vinden dit leuk.
  19. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    @Canon kan ik idd wel wat informatie uithalen. En ferme bak heb je.

    Heb gezien dat je met een dcs 4000 marine pump werkt. Tevreden van of had je toch liever zwaarder model gekocht?

    Ben aan het twijfelen welke dak ik moet halen. Bak wordt 200x70x70 met bioloog van 180x50x40. Kdacht aan de dcp 8000. Of wordt da overkill?
     
  20. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    Pomp is regelbaar dus je kan hem altijd zachter zetten, overkill bestaat dus niet egt..
     
  21. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    heb bericht gekregen dat ze binnen 3 weken aquarium komen leveren. dus alles beginnen voorzien van elektriciteit en azo.

    nu vroeg ik mij af of dat ik eventueel al bioloog mag indraaien of heeft dat geen nut?
    zou wss pas eind volgende week kunnen met indraaien tegen dat al de rest in orde is

    mijn indeling voor bioloog zou zijn:
    vak 1: gafzak met borstels
    vak 2: zwarte en blauwe mat met witte watten tussen
    vak 3:blauwe en witte mat met lavastenen
    vak 4 en vak 5: wervelbed k1
    vak6: opvoerpomp

    goed? of toch iets veranderen
     
  22. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    Hoe wil je de K1 in je vakken houden?

    Ik heb zelf K1 micro als dynamisch medium in 1 vak.
    Dat heb “afgesloten” met horregaas zodat het niet overal heen gaat
     
  23. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    er zit onderaan dubbele bodem en ja bovenaan. had ik nog niet aangedacht.:oops: is idd wel goed idee. is bekijken zodat ze nie in de tussen schotten geraken.

    wat vind je van de rest van de indeling? kan ook ook nog bio balls onder de k1 mengen.

    die watten zou ik tussen de 2 matten steken om dak anders schrik heb dat ze gaan drijven en in het tussenvak gaan terecht komen, en zo alles zal laten overlopen

    en wat jou in gedacht van de bioloog al laten indraaien? ik denk wel dat ik dat ga doen. is nu nog makkelijk werken eraan. staat nog geen frame en aquarium boven
     
  24. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    Het is Sws een stuk makkelijker vullen en mee pielen, zou het wel doen.

    Maar al jouw water komt van boven?
     
  25. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    in bioloog bedoel je?

    ja, in vorige post staat bioloog. met links de inloop en rechts(vak zonder dubbele bodom) opvoer vak
     
  26. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    Jah ik ziet het idd.
    Heb je iig minder moeite om de K1 in beweging te brengen.

    Maar als je water van boven komt gaan je watten niet zomaar drijven hoor
     
  27. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    bioloog staat te draaien. Maar hoeveel kg k1 wordt er ongeveer gezet per liter water in het vak.

    Krijg nie echt het wervelbed dak wil. Wss is ook mijn luchtpomp te lucht.

    20180415_190405.jpg
     
    RichD1011 vindt dit leuk.
  28. Canon

    Canon

    Lid geworden:
    18 aug 2010
    Berichten:
    1.198
    Locatie:
    Wapenveld

    Reageer de laatste tijd minder, helaas :).

    Maar 4000 zou ik niet nogmaals nemen. Ben er zeer tevreden over, maar heb hem altijd op 100% draaien, terwijl je heel makkelijk hem minder hard kan laten draaien. Reden genoeg dus om een iets grotere te halen.
     
  29. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    Heb de 9000 gekocht. Want daar heb je na de hoogte nog ong. 6000l/hr van over. Volgens hun grafiek
     
  30. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.641
    Locatie:
    alkmaar
    En als je de bruis steen naar de andere kant verplaatst?
     
  31. TS
    TS
    cinastro

    cinastro

    Lid geworden:
    11 mrt 2018
    Berichten:
    74
    De eerste 5cm draaien en dan stopt het. Heb de air flow 2 pomp Had die nog liggen. Zou 240l/hr pompen.

    Heb er nu wel een deel k1 uitgedaan tegen over in het begin. Is er een bepaalde formule om te bepalen hoeveel k1 per liter water?
    Er zit ongeveer 28 l water in 1 vak