Automatische waterverversen

Discussie in 'Zelfbouw projecten' gestart door DeScheveninger, 21 apr 2018.

View Users: View Users
  1. DeScheveninger

    DeScheveninger

    Lid geworden:
    19 sep 2010
    Berichten:
    144
    Locatie:
    Den Haag
    Hallo,

    Ben op zoek naar schema,s of ideen over het automatische verversen van aquariumwater.
    Er is wel wat te vinden maar voor mij niet toereikend.
    waar ik aan zat te denken is een soort druppelsysteem die elke dag wat water toevoegd.
    moet een mix worden tussen kraanwater en osmosewater.

    het gaat voor een nieuw aquarium van de maten 200x60x70cm en dan zonder bioloog.
    Afvoer van het water gebeurd door een overloop die direct op het riool staat.
     
  2. Ruben01

    Ruben01

    Lid geworden:
    22 aug 2016
    Berichten:
    5.193
    Locatie:
    Oldenzaal
  3. TS
    TS
    DeScheveninger

    DeScheveninger

    Lid geworden:
    19 sep 2010
    Berichten:
    144
    Locatie:
    Den Haag
    Ok bedankt,ik ga het lezen.
     
    Ruben01 vindt dit leuk.
  4. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    81.415
    Locatie:
    Groningen
  5. TS
    TS
    DeScheveninger

    DeScheveninger

    Lid geworden:
    19 sep 2010
    Berichten:
    144
    Locatie:
    Den Haag
    Dat zijn heel wat regelingen.

    En bedankt.
     
  6. GynnadVis

    GynnadVis

    Lid geworden:
    8 sep 2012
    Berichten:
    44
    Ik ga dit topic even volgen, wij gaan een huis bouwen en kan dus rekening houden met het aanleg van waterleidingen en afvoer. En zou graag dit gedeelte automatiseren, aangezien het elke keer veel gedoe is om met emmers / slangen te liggen kloten.
     
  7. Altispinosa

    Altispinosa

    Lid geworden:
    26 mei 2011
    Berichten:
    5.124
    Locatie:
    Liedekerke Belgie
    2 zeer interessante linken.:thumbs:
     
  8. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    81.415
    Locatie:
    Groningen
    Ik werk op de zeewaterbak met zo n vulsysteem en het is wel ideaal hoor.
     
  9. TS
    TS
    DeScheveninger

    DeScheveninger

    Lid geworden:
    19 sep 2010
    Berichten:
    144
    Locatie:
    Den Haag
    De meeste regelingen zijn voor het bijvullen van het aquarium.
    Zal het wat verder omschrijven waar ik naar toe wil.
    Het aquarium wat ik ga aanschaffen is gebaseerd op Zuid Amerika met,ik denk,een waterverversing elke week van algauw 200liter,helft osmose en helft leidingwater,om een microsiemens van 300 te krijgen.
    Als je dan druppelsgewijs wekelijks die 200liter kan verversen zou dit ideaal zijn,scheelt een hoop gesjouw met water en de watersamenstelling blijft dan goed,je kan ook een waterwissel 1 keer per dag overwegen,hoeft de apparatuur maar 1 keer te draaien per dag.
    Vissen raken dan niet gestresses van die waterwissel en zelf raak je niet overhit van het sjpuwen,hahahaha.
    Tot nu toe,wat ik zo kan vinden aan documentatie is dat je met 2 systemen moet gaan werken,1 voor osmose en 1 voor toevoer leidingwater.
    Wordt dus een heel gebeuren.
    Bestaat er 1 systeem die dit allemaal combineert? natuurlijk kan je het water mixen in een grote ton maar daar heb ik geen ruimte voor.
    Voor de betere doe-het-zelver kan je er nog aan denken om het afvalwater van osmose te gebruiken voor diverse items zoals doorspoelen wc/tuin etc.
     
  10. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    81.415
    Locatie:
    Groningen
    Kun je niet het water wat moet worden toegevoegd al op de juiste geleidbaarheid brengen en het dan pas in het navulreservoir doen? Ik vul die met osmose maar dat zou ook met een mix van osmose/kraanwater kunnen.
     
  11. TS
    TS
    DeScheveninger

    DeScheveninger

    Lid geworden:
    19 sep 2010
    Berichten:
    144
    Locatie:
    Den Haag
    Ja dat is mogelijk maar dan moet het toch eerst in een vat/bak gemengd worden? en daar heb ik geen plek voor.
     
  12. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    81.415
    Locatie:
    Groningen
    Je moet een vat of bak hebben waaruit het wordt aangevuld en daar kun je het toch in mengen tot de juiste geleidbaarheid? Je kan de verhouding kraanwater/osmose eerst wel uitrekenen en uitproberen in een emmer bijvoorbeeld.
     
  13. Altispinosa

    Altispinosa

    Lid geworden:
    26 mei 2011
    Berichten:
    5.124
    Locatie:
    Liedekerke Belgie
    Het grote probleem is dat hij totaal geen plek heeft om een vat of ton te zetten dus dan houd het op wat dat idee betreft.
     
  14. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    81.415
    Locatie:
    Groningen
    Ja maar dan kun je dus niet met een automatisch vulsysteem werken. Zover ik begrijp is er wel ruimte voor 1 systeem:


    Ik zou als dat wel kan dus het vulvat eerst vullen met kraanwater en dan de osmose eraan toevoegen. Of ik begrijp van alles niks:o
     
  15. flipper34

    flipper34

    Lid geworden:
    9 mei 2013
    Berichten:
    3.094
    Locatie:
    Andijk
    das nog een hele onderneming 1 storing en je hebt een natte boel of gedroogde vissen :sorry::D:D
     
  16. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    81.415
    Locatie:
    Groningen
    Mijn systeem werkt met een vlotter en dan heb je niet echt last van storingen en daarbij verdampt er maar 2 liter per dag. Dus een mankement zal niet gelijk invloed hebben. Maar goed bij de zeewaterbak werkt dat denk ik weer anders dan wat de TS voor ogen heeft.
     
  17. Ruben01

    Ruben01

    Lid geworden:
    22 aug 2016
    Berichten:
    5.193
    Locatie:
    Oldenzaal
    Daarom vind ik dit systeem heel goed:
    Er was wel ergens een betere omschrijving met tekeningen in Het Aquarium;)


    Klein potje waar je het kraanwater en het osmosewater in laat stromen een overloopje in dat potje naar het aquarium. Of als je een afgesloten pot hebt, loopt het water door de opbouwende druk in het aquarium. Overloop in het aquarium en klaar is Kees:p
     
  18. biljoenblik

    biljoenblik

    Lid geworden:
    3 sep 2015
    Berichten:
    5.688
    Locatie:
    Hoogerheide
    Misschien wat extra informatie.

    Je hebt beschikking over een overloop naar het riool. Dat is alvast erg handig.

    Ik neem aan dat je dan dus ook een kraan in de buurt hebt.

    Je zou aan deze kraan twee kranen kunnen maken. Een kraan welke dus rechtstreeks water naar het aquarium voert.
    En een kraan welke naar het osmose apparaat gaat.

    Deze kranen voorzie je van een magneetventiel. Zo’n ding zit ook op vaatwassers en wasmachines. Dat plastic ding bij de kraan.

    Deze magneet ventielen bedien je met tijdklokken.

    Het osmosewater loopt heel langzaam. Dus het kraanwater moet je ook op een heel dun straaltje in kunnen stellen. Dus voor of na het magneetventiek wel een kraantjes welke heel naukeurig is te bedienen.

    Het osmose toestel moet je lager hangen dan het aquarium en de riool aansluiting. Anders hevelt deze leeg, als het magneet sluit.
    De aanvoer in het aquarium ook boven water houden. Anders hevelt je bak leeg.
     
  19. TS
    TS
    DeScheveninger

    DeScheveninger

    Lid geworden:
    19 sep 2010
    Berichten:
    144
    Locatie:
    Den Haag
    @biljoenblik,

    Klopt,zover was ik ook gekomen,2 apparte systemen aanschaffen met magneetventielen en op tijdklokken.
    Voor het kraanwater kan ik een besproeiinstallatie van Gardena installeren,deze staat ook op een tijdklok.
    Als er geen andere systemen zijn dan moet ik dit maar doen.

    Is er iemand op dit forum die dit ook zo doen,zo met deze 2 systemen?

    Mijn vraag komt ook voort omdat ik weleens een aantal weken in het buitenland werkzaam bent en dan geen normale waterwissel kan doen wekelijks.
    Tot nu toe is het altijd goed gegaan,maar bij thuiskomst,zonder geregelde waterwissels zie ik toch dat de algen toeslaan,niet verwonderlijk dus.
    Vissen krijgen dagelijks goed te eten,daar ligt het niet aan,ook die algen storen ze zich niet aan.
    Meeste vissen zijn al zo,n 6 jaar oud,maar bij thuiskomst moet ik gelijk aan de bak om die algen weer onder controle te krijgen,dus een hoop stress in de bak.