Aquaponics gebruiken als extra filter

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door Henkie, 29 dec 2018.

View Users: View Users
 1. Henkie

  Henkie

  Lid geworden:
  26 dec 2017
  Berichten:
  11
  1CF3920C-9E35-4459-B583-93054C7E906B.jpeg Ik ben benieuwd of er mensen op het forum ervaring hebben met het gebruiken van een aquaponics systeem om de waterwaardes goed te houden?

  Mijn doel is om een gesloten systeem te creëeren waardoor op den duur de waterkwaliteit optimaal is zonder waterwissels.
  Ik heb een juwel rekord 80(110l) met een intern filter. Hieraan heb ik een kleine circulatiepomp toegevoegd die per uur twee keer de inhoud van de bak door een klein growbed van 6liter pompt met een bellsiphon systeem.

  Nu het systeem een aantal weken draait is de waterkwaliteit goed en de vissen gezond en actief. Vooralsnog lijken de planten in de bak het ook prima te doen.

  Alleen heb ik wel mijn twijfels over de volgende punten;
  1.Door de constante beweging van het water in de growbed verdampt er veel water en moet ik water toevoegen. Heeft dit op den duur gevolgen voor de hardheid van het water etc.?
  2. Het water stroomt met veel luchtbellen vanuit het growbed in het aquarium. Zorgt dit standaard voor een afname van CO2 in het water of is dit een fabeltje?
  3. de constante cyclus van een vollopend en leeglopend growbed lijkt op dat van een waterval voor de vissen. Zou dit stiekem toch stress op kunnen leveren?

  Op den duur moet blijken of het toevoegen van het aquaponics systeem een bijdragen levert aan de waterwaardes.
  Ik ben benieuwd naar jullie reacties en of ervaringen. Ik voeg een foto toe van het aquarium
   
 2. TS
  TS
  Henkie

  Henkie

  Lid geworden:
  26 dec 2017
  Berichten:
  11
  een filmpje van het leeglopen van het growbed lukt niet dus voor het idee een foto

  81699A8C-39AF-4523-AF74-17EC24E1F655.jpeg
   
 3. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.967
  Locatie:
  Hellendoorn
  Wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van CO2 toevoegingen heeft dit gevolg voor de plantenkeuze. Belangrijk is dan om de belichting te beperken, ook dit heeft gevolgen voor je planten. Verder moeten waterverversingen verminderd worden. Zo 1x per 2 maanden is voldoende. Kijk hier nog eens op:

  https://www.aquascaping-blog.com/169/aquarium-zonder-co2
   
 4. TS
  TS
  Henkie

  Henkie

  Lid geworden:
  26 dec 2017
  Berichten:
  11
  Bedankt voor je reactie benvo. Dat verhaal sluit goed aan op mijn doel om een gesloten ecosysteem te krijgen en een balans te creëren zonder waterwissels.

  Heb je ervaring met aquaponics als filter?
   
 5. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.297
  Locatie:
  alkmaar
  Het “probleem” dat je nu creëert is dat je het risico loopt dat je voedingstoffen opname vele malen groter word dan wat je levende haven kan aanmaken.

  Om de verdamping te compenseren kan je werken met een ATO setje gevuld met osmose/demi water
   
 6. benvo

  benvo

  Lid geworden:
  28 mei 2014
  Berichten:
  3.967
  Locatie:
  Hellendoorn
  Nee, wel met een aquarium waar zonder extra CO2 toevoegingen gewerkt werd. Mijn waterverversingen kon ik beperken tot één keer per 3 maanden. Er zat heel weinig licht boven. De plantenkeuze was wel beperkt!
   
 7. jessicapilon

  jessicapilon Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  12 feb 2011
  Berichten:
  86.132
  Locatie:
  Groningen
  Ik heb geen ervaring met bakken zonder waterwissels maar ga je dan niet bepaalde mineralen missen die in het leidingwater zitten?
   
  NicoleE vindt dit leuk.
 8. TS
  TS
  Henkie

  Henkie

  Lid geworden:
  26 dec 2017
  Berichten:
  11
  Hoi Tuinkabouter, bedankt voor je reactie.
  Ik was niet bekend met dergelijke systemen.
  Voordat ik aan de slag ga met bijvulinstallaties en demiwater etc ben ik benieuwd of iemand mij meer kan vertellen over wanneer water een te hoog gehalte mineralen bevat voor vissen.

  Door de kap op mijn aquarium heeft verdamping altijd mee gevallen. Nu voeg ik door verdamping per week gemiddeld denk ik 3 liter leidingwater toe. Per maand is dit dan 12 liter op 110 liter. Stel dat ik een jaar mijn water niet zou verversen is door de verdamping het aantal mineralen ongeveer verdubbeld. Nu lees ik online dat de hoeveelheid mineralen in leidingwater beperkt is. Hoe erg is het wanneer de hoeveelheid mineralen in je water zijn verdubbeld?

  Voor de grote van de bak heb ik best een aardig visbestand en ben ik tevreden als het water voor mijn vissen goed en gezond blijft.
  Als blijkt dat het aquaponicssysteem te goed werkt en de opname van voedingstoffen groter is dan mijn vissen produceren moet ik wat anders bedenken om mijn aquarium planten niet achter te stellen. Inprincipe zou dit een luxe positie zijn waarbij de waterkwaliteit voor je vissen optimaal is toch?
   
 9. tuinkabouter

  tuinkabouter

  Lid geworden:
  18 jan 2010
  Berichten:
  5.297
  Locatie:
  alkmaar
  Niet geheel..
  Zoals je misschien wel weet scheid een vis ook hormonen en eitwitten uit en niet alleen maar ammonia.
  Met je stikstof cyclus onder controle middels de aquaphonics meet je dus de verontreinigingen niet meer voor je idee.
  Maar al het niet meetbare zou dus wel op kunnen bouwen met verloop van tijd, en als je dan eens per jaar een waterwissel doet om je GH en KH weer in check te krijgen heb je dus het risico dat alles wat niet meetbaar is voor ons hobbyisten wel flink opbouwt en zo de groei en ontwikkeling van de vis kan beïnvloeden
   
  biljoenblik vindt dit leuk.