Actieve kool vervangen voor siporax?

Discussie in 'Filters, bioloog en pompen' gestart door DH026, 2 nov 2018.

View Users: View Users
  1. DH026

    DH026

    Lid geworden:
    10 okt 2018
    Berichten:
    19
    Goedemorgen allen!

    Ik ga vandaag een nieuw super fish home aquarium halen.
    Nu zit hier een aqua flow in waarbij er actief kool in de spons zit.
    Er wordt aangeraden dit maandelijks te vervangen ivm de verzadiging van het kool.
    Mijn vraag is..
    Kan ik dit simpelweg vervangen voor siporax?
    En kan ik dit dan gewoon voor een langere periode laten zitten? (af en toe wel gewoon schoonmaken natuurlijk)
     
  2. tuinkabouter

    tuinkabouter

    Lid geworden:
    18 jan 2010
    Berichten:
    4.865
    Locatie:
    alkmaar
    Ja
    Op alle vragen trouwens ;)
     
  3. Biologist

    Biologist

    Lid geworden:
    6 mei 2015
    Berichten:
    2.016
    Locatie:
    Horst
    Inderdaad op alles ja. In de aquaflows van superfish heb ik zelf altijd de spons door de helft geknipt. Dan helft van de filter spons en de andere helft mini siporax. Als je namelijk de kool vervangt door siporax ga je maar heel weinig siporax kwijt kunnen in dat gat :D
     
  4. TS
    TS
    DH026

    DH026

    Lid geworden:
    10 okt 2018
    Berichten:
    19
    Oké top!
    En dan eerst de spons en daarna siporax zodat de spons het vuil eerst raakt of andersom?
     
  5. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.016
    Locatie:
    Groningen
    Zit daar de Aquaflow 100 bij? Deze gebruik ik hier namelijk en heb er alleen de standaard spons inzitten. Het kool heb ik er dus gewoon uitgedaan en verder niet opgevuld.
     
  6. Biologist

    Biologist

    Lid geworden:
    6 mei 2015
    Berichten:
    2.016
    Locatie:
    Horst
    Water eerst door de spons ja en dan door de siporax. Is ook gemakkelijker met schoon maken. Eventueel als je veel zweefvuil hebt kun je tussen de spons en de siporax een laagje watten doen.
     
  7. Apisto

    Apisto

    Lid geworden:
    30 dec 2015
    Berichten:
    1.139
    Locatie:
    Belgie, Temse
    De siporax kun je best nooit schoonmaken.
     
  8. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.016
    Locatie:
    Groningen
    Volgens mij hebben ook veel Siporax als eerste in de filter zonder een spons als eerste te gebruiken.
     
  9. TS
    TS
    DH026

    DH026

    Lid geworden:
    10 okt 2018
    Berichten:
    19
    Ja deze zit er idd bij.
    Oké maar dan zou het dus alleen maar een verbetering zijn om hier filter medium in te doen.
     
  10. jessicapilon

    jessicapilon Beheerder Beheer

    Lid geworden:
    12 feb 2011
    Berichten:
    84.016
    Locatie:
    Groningen
    Tja ik heb ze gewoon draaien met de spons erin en dat gaat prima in de 5 of 6 bakken waar ik deze in heb. Je kan een deel vervangen voor Siporax maar goed je bent beperkt met de ruimte dus dat gaat weer ten koste van de spons. Beiden zullen denk ik prima werken.