05. Hoe een juiste toon te zetten?

Discussie in 'Wegwijs op het forum' gestart door AF-Beheer, 25 aug 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
View Users: View Users
 1. AF-Beheer

  AF-Beheer Beheerder Beheer

  Lid geworden:
  22 apr 2003
  Berichten:
  11.023
  Hoe een juiste toon te zetten?

  Het AquaForum is een ontmoetingsplaats om met elkaar te discussiëren over onze aquaria. Om het een en ander op een leuke manier te laten verlopen, vragen wij om onderstaande zaken in acht te nemen.

  1. Toonzetting
  Het is goed om je te beseffen dat dit een forum is voor en door leden. De beantwoorders van jouw vragen zijn gewoon hobbyliefhebbers, net zoals jij. Zij zijn, inclusief beheer en moderators, gewoon mensen met een thuis, werk om te doen, en een sociaal leven.
  Zij steken er vrijwillig tijd in om jou en andere medeforumleden verder te helpen. Dit is dus een vrijwillige bijdrage die je niet op kunt eisen maar moet krijgen. Het is fijn als zij dat voor jou en anderen over hebben.
  Denk daaraan als je iets van hen verwacht of soms langer op een reactie moet wachten.


  2. Alle leeftijden
  Realiseer je dat we op het forum te maken hebben met alle leeftijden, van jong tot oud. Iemand van 11 jaar, uit zich vaak anders (in taal en gedrag) dan iemand van 75.
  Daarnaast zullen jonge leden ook te maken hebben met ouders die wel of geen toestemming verlenen voor een grotere bak, het terug brengen van vissen naar de LFS, ontvangst van ‘vreemde’ mensen thuis, etc.


  3. Gebruik Graemlins om emoties weer te geven
  Graemlins , ook wel emitocons of smileys genoemd zijn handig als je iets met bijvoorbeeld een 'knipoog' wil zeggen. Dit is handig omdat men bij een geschreven woord geen informatie kan halen uit een gezichtsuitdrukking of een toonbuiging die een reactie een heel andere klank kan geven.

  Zie het verschil in dit zinnetje:
  - Nee, dat vind ik niet.
  - Nee, dat vind ik niet :D
  - Nee, dat vind ik niet ;)
  - Nee, dat vind ik niet :(

  4. Schrijf geen woord of zin in hoofdletters
  Hoofdletters kunnen overkomen als stemverheffing of schreeuwen.


  5. Gebruik niet te vaak “!”
  Dit kan overkomen als stemverheffing, strengheid of verontwaardiging.


  6. Probeer zo duidelijk en correct mogelijk Nederlands te gebruiken
  MSN-, SMS-taal of dialect leest lastig en is niet voor iedereen duidelijk, waardoor verwarring kan ontstaan. Tevens is het handig om voor het posten de spelling te controleren.
  Firefox heeft een ingebouwde spellingschecker.


  7. Tel tot 10 als dat nodig is
  Het geschreven woord komt soms harder over dan bedoeld is. Als je je aangevallen voelt door een bepaalde post, haal dan eerst eens diep adem en lees het nogmaals. Probeer niet te reageren met emotie en laat je niet verleiden tot een welles-nietes spelletje.
  Voel je je, nadat je de boel rustig hebt laten bezinken, nog niet ‘lekker’ met de post, doe dan een ‘report post’ middels " <REPORT POST> ", zodat een en ander bij de moderators en beheer onder de aandacht komt. Zij zullen dan trachten een oplossing aan te dragen.


  8. Probeer alles zoveel mogelijk in 1 post te plaatsen
  Meerdere posts/antwoorden van dezelfde schrijver onder elkaar komt over als ongeduld om te wachten op antwoorden. Het lijkt alsof de schrijver haast heeft en druk wil uitoefenen. Dit kan voor medeforumleden heel vervelend zijn om te lezen, waardoor ze niet meer de behoefte hebben te reageren.


  9. Geduld betrachten bij het wachten op antwoord
  Niet iedereen is in staat om de hele dag op het forum te zitten. Ook kan het voorkomen dat je vraag zo specifiek is dat er slechts door enkele leden op gereageerd kan worden.
  Daarom kan voorkomen dat je pas na verloop van tijd een reactie krijgt.


  10. Praat geen andere leden na. Wat zij zeggen hoeft niet altijd waar te zijn, zoek zelf eerst informatie op
  Je kunt medeleden het beste van advies voorzien als je spreekt uit ervaring of na een grondig onderzoek van het onderwerp.

  Bijvoorbeeld de volgende stellingen zijn maar halve waarheden:
  -Voedingsbodems zijn altijd slecht
  -Dwergcichliden moeten altijd in een paartje of harem gehouden worden
  -Licht moet 10-12u per dag branden

  Veel zaken zijn afhankelijk van elkaar, waardoor een pasklaar antwoord niet zonder meer bestaat.


  11. Onderbouw een antwoord
  Leg uit bij je antwoord waarom je iets denkt of waar je dit vandaan hebt. Hierdoor kan de vragensteller een betere afweging maken of jouw advies ook voor zijn of haar situatie opgaat.


  12. Denk niet alwetend te zijn, andere invalshoeken kunnen soms even goed of beter zijn
  De universele waarheid in deze hobby bestaat niet. Vaak zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Het kan dus ook voorkomen dat twee antwoorden die niet met elkaar overeenkomen, toch beiden tot een oplossing van het probleem kunnen leiden.


  13. Heb respect voor andermans mening of oplossing
  Uiteraard is het prima om elkaar te proberen te overtuigen van de gekozen methode, zolang dit onderbouwd door feiten gedaan wordt. Hierdoor zijn al vele interessante discussies ontstaan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er een welles-nietesspelletje van gemaakt wordt.
  Zorg dat je op tijd stopt met het doorvoeren van de discussie.


  14. Kijk eerst of er iets is wat je mooi of goed vindt en meldt dit voordat je aan de kritische noot begint
  Dit geeft een prettiger sfeer aan de post. Op deze manier voorkom je dat de ander denkt dat het geheel afgekraakt wordt en wordt afgeschrikt om verder te posten.


  15. Een hoop reacties krijgen van medeforumleden is leuk. Maar probeer ook verder te kijken dan het leuke plaatje
  Voor de topic starter zijn positieve reacties natuurlijk leuk, maar probeer ook mee te denken met hem of haar: Wat zou eventueel anders kunnen, wat voor advies zou je kunnen geven, wat voor vragen heb je, waar is nog geen - of misschien niet volledig - antwoord op gegeven.
  Maar draaf niet door, als de topic starter aangeeft niet die kant op te willen gaan die jij voor ogen hebt. Berust daar dan in.


  16. Hij/zij die zonder zonden is werpe de eerste steen
  Wees mild. Iedereen heeft zelf ook fouten gemaakt. Nieuwelingen hebben eveneens het "recht" fouten te maken.
   
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.