Artemia kweken


Corydora-lover

Well-known member
Lid geworden
9 januari 2019
Berichten
140
Leeftijd
58
Locatie
Luyksgestel
Website
weerstationluyksgestel.nl
Hallo allemaal,

Morgen krijg ik mijn JBL ArtemioSet, thuis om mijn eigen artemia's te kweken.

Nu heb ik een vraagje, als ik de artemia's invries en later wil voeren, hebben ze dan nog altijd dezelfde voedingswaarde als vers en levend gevoerd.

Marcel
 
Maar waarom wil je ze invriezen want je kan het toch dagelijks levend geven? Dan kunnen de vissen er nog achteraan "jagen".
 
Het lijkt mij ook veel beter en leuker om ze levend te voeren. Ik voer altijd 2 tot 3 dagen achter elkaar van een kweek, je kunt ze prima enkele dagen in leven houden als ze net uitgekomen zijn (zolang je ze maar in beweging houd).
Langer dan 4 dagen levend bewaren is niet aan te raden omdat dan de voedingswaarde achteruit gaat en je ze zal moeten voeren om ze in leven te kunnen houden.
 
Hey,

bedankt voor je reaktie,

ik wil ze ook zoveel mogelijk levend geven
maar wil eigenlijk een voorraad aanleggen voor het geval wij op vakantie zijn.

Bewaar jij ze in hetzelfde water als waarin je ze kweekt?

De artemia wereld in nieuw voor mij dus hoor graag tips

Marcel
 
Dan moet je een 10-20 l bakje nemen.

Daar ook brakwater inmaken, met zelfde zoutwaarde.

En dar telkens een kweek daar in doen.

Blijven ze het goed doen, krijg je ook volwassen artimea. Moet je ook druppels geven.


Zou dan wel diepvries bij nemen, voor als de ander fout gaat.
 
ja marcel ik bewaar mijn artemia in hetzelfde water als dat ik ze kweek
maar hier is de kweek in een dag op dus zet dagelijks nieuwe op
@Bertus je mag er best bij vertellen dat een brakwaterkweek onbegonnen werk is ten eerste moet er een afschuimer en filter in de filter genereert teveel nitraaat voor brak water en een afschuimer gaat de artemia in en heb je dus ook niets aan
 
Dan verrtel ik jou, dat ik ze zeker maanden in een 60 cm bak had, opgekweekt.
Dus ,wat ik vertel is geen kul.


Zonder al die poespas van filter.
 
Nou, dat duurt en tijd, hoor. eer die groot zijn. Ik heb er ook omosewater voor, om zoutwater aan te maken.

Wat ook met rregelmaat versverst moet worden.
En je moet ok elke dag 1 of 2 druppels voeding geven.
artimeakweek2.jpg
Zo groot had ik ze al, Dat ze gingen paren, en eitjes loslieten. Begon het weer opnieuw.
 
Ik kweek ze in een zelfgemaakte kweekset (1,5l petfles zonder bodem met een luchtpompje met slang), Ik schep iets minder dan 1l water uit mij zoutwateraquarium, in de fles, eitjes erbij, luchtpompje aan en 24 tot 48u wachten tot ze uitgekomen zijn. Dan tap ik een portie af en gooi ik inclusief het water in het aquarium als voer voor de vissen en koralen. Dan het luchtpompje weer aan en de volgende dag voer ik weer een portie. Na 2 tot 3 dagen is alles op, de fles schoonmaken en je kunt weer opnieuw beginnen. Zo doe ik het al meer dan 2 jaar 1x per week.

Ook heb ik een keer geprobeerd om ze volwassen te kweken in een 30x30x60cm bakje met 15cm water, dit ging ongeveer 2 maanden goed waarna alles opeens in 1x dood was. Hier is een mooie uitleg voor het grootbrengen van artemia.
http://www.waterwereld.nu/artemia.php
 
Laatst bewerkt:
Hey,

Ik zelf heb 2 linkerhanden, vandaar dat ik een kant en klare nset gekocht heb om mee aan de slag te gaan.
Is het afhankelijk van de buiten temperatuur voor de eieren uitkomen?

Marcel
 
Hey,

Ik zelf heb 2 linkerhanden, vandaar dat ik een kant en klare nset gekocht heb om mee aan de slag te gaan.
Is het afhankelijk van de buiten temperatuur voor de eieren uitkomen?

Marcel




Buiten temperatuur? Je staat toch niet buiten. 25 graden is het mooiste.

En binnen doen, he.
 
Inderdaad 25 graden is het beste, dan komen de eitjes in 24u uit, bij mij staan ze op kamertemperatuur en dan duurt het ongeveer 48u.
 
Inderdaad 25 graden is het beste, dan komen de eitjes in 24u uit, bij mij staan ze op kamertemperatuur en dan duurt het ongeveer 48u.


Ik heb een kweekschaal en die staat in de vensterbank boven de cv en dat scheelt wel maar 25 is inderdaad het mooiste om ze te kweken.
 
Ik heb dezelfde Hobby kweekschaal in de vensterbank in de keuken. Ik maak 1x per week een kweek aan, geef daar 3 of 4 dagen van te eten en de overige dagen geef ik vlokvoer. Eerder vroor ik het teveel in en gaf het dan later, maar ik merkte dat ik het wel een paar dagen kon laten gaan, maximaal 4. Maar soms is de opbrengst minder en is het met 3 dagen 'op'. Je hebt altijd wel meer artemia, maar niet alle vinden de weg naar het midden.
 
Het is inderdaad maar enkele dagen te gebruiken en dat komt denk ik omdat ze geen eten krijgen in zo n schaal en er afbraak plaatsvindt van eitjes die niet uit zijn gekomen. Na een aantal dagen kan het ook flink gaan stinken.
 
Als het 25 graden is, kan dat.

Afdekken met gaas, anders komen er andere in.
 
Wat Bertus vertelde,,in een emmer dat wil ik a.s.Zomer is gaan uitproberen.

Dan gaat er een witte 20 liter emmer op het balkon met zoutwater gevuld en dan wacht ik enkele weken tot de emmer aan de binnenzijde groen bealgd is,als ik zover ben dan gaat er een levende volwassen portie artemia in de emmer,het schijnt dat ze zich daarin voortkweken en naar verluid kun je enkele Maanden steeds weer jonge artemia uit de emmer scheppen.

Het gebruik van een witte emmer is aan te bevelen,daarin zie je de algen op een gegeven moment beter in dan in een donkere emmer.

Deze manier van kweken heb ik eens ergens gelezen en weet niet meer waar,kan mij nog wel herinneren dat de bewuste artemia kweker er tot laat in het Jaar steeds weer nieuwe/jonge artemia uithaalde.
Niet meer bekend bij mij is of er ook bijgevoerd moest worden,volgens mij waren de algen die gaan groeien voldoende,maar daar kunnen we aanstaande Zomer eens mee gaan oefenen.
 
Hoe doe je dat dan in de zomer met het verdampte water? Vul je dat gewoon aan met osmose? En staat de emmer dan overdekt want een paar flinke regenbuien kun je ook vast niet gebruiken.
 
Bij mij gaat en staat de emmer dan onder een afhangend balkon en in redelijke mate in de zon en bijvullen "de verdamping"zal worden aangevuld met kraanwater.
 
Je kunt aankomende zomer ook een klein aquarium in de vensterbank, (als er maar zonlicht op staat) zetten op dezelfde manier,alleen is het watervollume dan behoorlijk minder en zal het e.e.a. in levende artemia volume wellicht iets aangepast moeten worden,bij deze methode kan de temperatuur wel behoorlijk oplopen,de beste temperatuur ligt om en nabij de 25 Gr.

Bij het gebruik van een klein aquarium zoals net beschreven zal je misschien moeten zorgen voor een watercirculatie d.m.v een luchtpomp en luchtslang, niet met een bruissteen gewoon een bellenstructuur via de luchtslang.
 
Ik heb het nog nooit geprobeerd en gebruik dus de kweekschaal maar wie weet is het toch leuk om es een poging te doen. Zoutwater heb ik genoeg vanuit mn bak:D:D
 
Ik wilde het afgelopen Zomer al eens gaan uitproberen,alleen is er niets van gekomen en de Zomer was toch al veeeeel te warm.
Maar geinig om toch eens uit te proberen toch.:thumbs:
 
Bij mijn Discusvissen kweek van jaren geleden gebruikte ik 1,5 liter plastic flessen,ik had er 4 staan onder mijn aquarium met een sterke luchtpomp,zo hield ik de voorraad op peil en kon steeds weer de 4e fles opnieuw opstarten.Het was wel een flink geborrel via de luchtpomp naar de plastic flessen,mijn vrouw stoorde zich nog wel eens aan het geluid omdat de 4 luchtslangen welke in de flessen hingen zoals gezegd veel geborrel/geluid produceerde mede door het niet gebruiken van een luchtsteentje want dan gaan ze aan de luchtbellen plakken.
 
Ja die luchtpompjes en de steentjes is vaak een bron van irritatie en daarom ook dat ik de kweekschaal momenteel gebruik voor de zeewaterbak.
 
he Bertus goed gevonden,dit was niet mijn gevonden bron/ item,maar ook jou filmpje geeft aan dat het simpel kan.
 
Kan het uitkomen van de artemias ook langer als 48 uur duren?

ze draaien nu al 3 dagen en alleen nog maar bruine eieren erin.

Hij staat in de keuken met een graad of 20 ongeveer.
Of moeten ze ook nog in het volle licht staan

Marcel
 
Zullen dan te oud zijn. of niet in de koelkast bewaard?

Bij mij binnen 12 uur,
Ze zijn wel Heeel klein, he. zie je als je lucht stop zet.
 
hey,
Wat moet er in de koelkast bewaard worden.
De zak artemias?
in de koelkast wordt het zout toch vochtig en er staat ook niets op de verpakking van koel bewaren.

Toen ik vorige week vrijdag de artemias kreeg heb ik ook een poging gedaan en dat was ook niks geworden.

Marcel
 

Terug
Bovenaan