Wat doe ik verkeerd, tips gevraagd.


Nee klokkijken kunnen ze niet, maar als je soms een dag overslaat krijg je wel schommelingen lijkt mij

Overslaan doe ik nooit, alleen het tijdstip is niet altijd hetzelfde, ook in het weekend dus, ik ga er niet om 5:00 uit om voeding te geven als je het niet erg vind.
 
Ik vind het niet erg hoor, je planten ook niet ;)
Maar een paar posts terug zei je nog dat je wel eens een dag niet doseerde of heb ik je verkeerd begrepen?
 
Goed, je werkt dus in een ploegensysteem. Dan is het nog steeds mogelijk om dagelijks, wellicht 's nachts, te doseren. Mogelijk op andere tijden maar zoals je zelf al constateert, planten kunnen geen klokkijken. Het zal ook zo zijn dat je ploegen systeem niet dagelijks wijzigt. Je zal alleen in de gaten moeten houden dat bepaalde bemestingen een tijds tussenruimte nodig hebben.

Ik ben me ervan bewust dat sommige voedingen niet samen gaan, daar hou ik al rekening mee.
 
Ik vind het niet erg hoor, je planten ook niet ;)
Maar een paar posts terug zei je nog dat je wel eens een dag niet doseerde of heb ik je verkeerd begrepen?

Dat heb ik dan of verkeerd uitgelegd, of je hebt het verkeerd begrepen, ik probeer me zo goed mogelijk aan het doseren te houden.
Het schema wat ik nu sinds een week aanhoud is voor mij wel iets makkelijker.
 
waar blijven de academische tips van meneer Pindakaas nou? Mijn aquarium zit met smart te wachten op zijn schema en tips.
Nee hoor alle gekheid op een stokje, er is weinig verandering te bemerken, het gaat niet slechter, maar ook niet beter, dus ik zit een beetje in een padstelling nu.
Eigenlijk weet ik niet meer wat te doen, maar omdat het nu niet erger wordt blijf ik het voor nu maar zo doen.
Dus met alleen de leds aan en de T5 uit.
 
Vandaag tijdens het onderhoud was ik de bodem een beetje aan het schoonmaken, en het viel me al een tijdje op dat er kleine korreltjes bovenop het grind lagen.
Deze korrels heb ik waarschijnlijk met het inrichten van de bak erin gedaan. Deze kwamen uit mijn vorige bak. Alleen weet ik niet meer wat het is.
Maar als ik die korrels samen knijp tussen mijn vingers dan voelt het net aan als klei en het vervuild het water enorm. Zou dit een deel van mijn probleem kunnen geven?
Ik weet dat het een lastige vraag is, maar zelf heb ik ook geen idee.
Als ik die bolletjes eruit wil halen, dan zal ik heel de bodem moeten vervangen want ze zitten overal tussen het grind.

hier een foto van de bodem en korrels uit mijn vorige bak.
en ja,, ook daar had ik problemen met de planten.

20150120_201000196_iOS.jpg
 
Dat kan een oude korrel zijn inderdaad maar dat lijkt mij geen probleem. Die zullen als je ze fijnknijpt in stof doen veranderen maar dat trekt zo weer weg denk ik.
 
klopt, trek vrij snel weer weg, maar ik had even als test een beetje afgezogen met een dikke slang van zo'n 3cm, ik heb er een 2 liter van het grind uitgezogen en niet normaal wat een troep daar al inzat.
Ik weet niet of dit de oorzaak is van mijn problemen, maar ik wil alles uitgesloten hebben, en dan zal de bodem er helemaal uit moeten.
Is er trouwens een soort van maximum dikte voor een bodem?
 
Vaak gebruikt men een bodem van rond de 4 cm. Als ik hier de stofzuigerbuis in de bodem druk dan komt er ook een hele mist los van fijnvuil en dat hoort erbij hoor.
 
ik geloof je gelijk, maar om alles uit te kunnen sluiten, zal ik toch iets moeten doen, en de bodem bestaat nu uit zwart grind, gemengt met die soil korrels, en er zit ook wat zand doorheen waar ik een padje van gemaakt had, maar daar bleek achteraf kalk in te zitten, die is er zoveel mogelijk uitgehaald, maar je kan er nooit alles uithalen.
 
Ik zou zeggen , alles er uit. En alleen fijn grint.

Blijven de planten ook vaster zitten.

En qua bacterie. hang er eerst extra filter bij. die het verschil opvangt.
 
ik heb er al 2 filters opstaan Bertus, 2x JBL 1501.
En ik wil filterzand gaan proberen, dit schijnt ook prima te gaan.
 
Ook dit heb ik al geprobeerd, ik heb de vloeibare planten voeding van aquarium bemesting.nl ongeveer een jaar geprobeerd, maar geen verschil met de poeders die ik zelf aanmaakte daarvoor.

En kwam het sporenmix-poeder dat je eerder gebruikte ook van aquariumbemesting.nl?

Je hebt er toen niet op gereageerd maar ik vroeg dit omdat het CSM+B poeder dat je bij hen koopt volgens mij hetzelfde is dan hun vloeibare sporenmix, ze hebben het gewoon voor je opgelost veronderstel ik. :br::D

Daarom zei ik eerder dat je eens zou kunnen proberen met een vloeibare sporenmix van een (ander) merk (Seachem, easy life profito, ...).
Misschien reageren de in de csm+b mix gebruikte chelaten minder goed met je waterwaardes waardoor sommige stoffen niet of te kort beschikbaar blijven voor de planten? Het is maar een idee, hoor.
Ik had een tijdje terug alvast het idee dat de csm+b niet efficiënt was in mijn bak en ik merkte toch betere en gezondere groei nadat ik overstapte naar andere sporen.
Je kan altijd eens proberen voor een maandje...
 
binnenkort gaat de bodem eruit want er veranderd maar bar weinig, zelfs nu ik de verlichting verlaagd heb.
Enige wat ik me nu nog kan bedenken is dat er iets in de bodem zit wat niet goed is.
Maar we gaan het zien, de nieuwe zandbodem staat gewassen klaar om vervangen te worden.

IMG_0398.JPG
IMG_0399.JPG
IMG_0400.JPG
 
waar blijven de academische tips van meneer Pindakaas nou? Mijn aquarium zit met smart te wachten op zijn schema en tips.
Ollie volstaat ook hoor:petjeaf:


Ondertussen meer kennis van zaken?
 
Meer kennis niet echt, maar ik merk wel dat de planten beter groeien, en ook de nieuwe planten lijken aan te slaan.
Het enige wat veranderd is, is de bodem, verder heb ik bewust alles zo gelaten om te kijken wat het verschil zou zijn.
Ik zal niet zeggen dat het er nu super uitziet, maar het is al een stuk beter dan eerst, en waar het precies aan ligt?? geen idee.
 
Mocht je de mogelijkheid hebben, volg alles goed op en houd het bij, bijv in excel.
 
:regen:
 
Waarom reageer ik op diverse en vele positief gegeven antwoorden betreffende een slechte plantengroei terwijl er in mijn bak hetzelfde aan de hand is slechte plantengroei.

Ook ik ververs wekelijks zo'n 100-150 liter ( een mix van kraanwater en osmose) en dan voeg ik weer wat nitraat en fosfaat toe om de niet goed groeiende planten weer een een impuls te geven,ook geef ik in mindere mate wat vloeibaar ijzer en provito.
Maar het gaat ook bij mij niet echt goed met de plantengroei,nieuw aangekochte planten blijven stilstaan in de vorm waarin ze gekocht zijn,worden niet beter of slechter en ook de diep groene kleur blijft gehandhaaft.

Ik ben echt een vissenliefhebber en de verversing is enkel bedoeld voor ja,,de vissen en dat gaat perfect al jaren.

In alle voorgaande berichten is de plantenvoeding het licht etc. Voorbij gekomen en niet in mindere mate de vraag waarom wij aquarianen behoorlijk wat water verversen waardoor het interne milieu wekelijks weer veranderd en zich weer moet aanpassen.

Zou het niet zo kunnen zijn dat wij onze aquaria te schoon houden, en teveel ingrijpen wat we misschien niet moeten doen om het evenwicht eens wat de tijd te geven,Bij wekelijkse verversingen veranderd de watersamenstelling steeds weer en dat is volgens mij niet op te lossen door wat dan ook weer eens toe te voegen.Voor elk water of aquariumprobleem is er een potje of een poedertje,als ik bij de locale aquariumwinkel voor de bali sta zie ik een stellage van 4 x 2 meter met alle flesje's en potje's die ons probleem gaan oplossen,,niet dus.

Ik heb al aangegeven dat ik ook wel behoorlijke verversing doe per week terwijl dat misschien in het geheel niet nodig is,mijn vissen zijn inmiddels volwassen dus ik zou het verversings ritme wel eens kunnen wijzigen naar minder,maar ik geef toe daar nog niet mee begonnen te zijn,ga het binnenkort wel een beetje anders bekijken.

Jaren geleden eens bij een bevriende aquariaan langsgeweest zijn aquarium liep niet lekker en na een watermeting was het nitriet gehalte volgens de kleurenschaal als dodelijk omschreven,maar alles zwom vrolijk rond,moraal,, vissen kunnen zich aanpassen naar een negatieve waterwaarde indien dit echt langzaam verloopt.Maar goed was dit niet uiteraard,maar de planten hadden zich waarschijnlijk ook aangepast want die stonden er goed bij.

Wil ook nog wel vermelden dat ik in de beginperiode van het Discusvissen houden begon, met een kation-anion wisselaar en heb gedurende het gebruik daarvan nooit de problemen ervaren als die ik nu heb ondermeer een slechte plantengroei.

Dus ik zie eigenlijk een slechte plantengroei die mede wordt veroorzaakt door de/een watersamenstelling die we niet op orde krijgen.
 
Ik snap het ook soms niet meer, waarom het bij de ene zo goed gaat en bij mij wil het maar niet lukken, en dat terwijl je voor je gevoel alles aan doet en kosten noch moeite gespaard worden, frustrerend? mwa, dat is lichtjes uitgedrukt.
Ook ik heb me afgevraagd of dat wekelijks verversen nou wel zo goed is, en wel om dezelfde reden als jij schetst, je verandert iedere week weer de samenstelling van het water, maar dat doe je toch juist omdat je over doseert, en zo je overschot opheft?
Ik moet wel eerlijk zeggen nadat ik de bodem vervangen heb door filterzand het wel iets beter gaat, maar of ik nu super tevreden ben?, nee nog niet.
Maar we blijven goede hoop hebben dat het ooit goed komt.
 
Henton

Het verversen van het aquariumwater doe ik voor de vissen,niet voor de planten en waarom,,er zitten in (aquarium) water groeiremmende stoffen die we niet of slecht kunnen meten,urine en poep welke vissen produceren kunnen we maar in redelijke mate meten.

Maar wat er nu echt in water zit ( en de samenstelling daarvan) daar zijn de geleerden nog niet achter.Is heel complex.Tevens ga ik er vanuit dat wat we aan een aquarium toevoegen er nooit meer uitgaat in een afgeslankte vorm dan,ja ja norrit maakt het wel weer in orde wordt er beweerd.

Het is wel een gesloten systeem onze onderwaterhobby.Je kan geen enkel aquarium vergelijken met een andere ondanks dezelfde vissen en planten,ze zullen beide een ander gezicht en problemen laten zien.
 
Las in het begin bodem verwarming. Weet niet of planten daar happig op zijn. Althans de wortels. Zelf gebruik ik de reguliere verwarming. Heb er dan twee in hangen aan beide kanten 1. Misschien is het onzin. Dus even wachten op ervaringen van andere leden.

Na googelen op bodem verwarming goed of slecht kwam ik op aquaforum terecht. Is een topic over daarin omschrijft forumlid Luc hoe die zijn bodem opbouwde met bodem verwarming. Ik weet niet hoe ik moet knippen en plakken met deze telefoon.

Misschien als John de link kan neerzetten. Vond de info zelf wel interessant in dit geval.

Anders even zelf googelen op bodem verwarming goed of slecht.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
er zit nu geen bodemverwarming meer in sinds ik de bodem vervangen heb.
Of het beter of niet is? geen idee, ik heb er weinig van gemerkt in ieder geval.
 
Btw, het verversen komt hier ook aan de orde maar als dat een slechte invloed op de planten(groei) zou hebben dan zouden alle gebruikers van de EI hier last van hebben omdat die wekelijks de helft verversen.
 
Daar heeft John dus ook een punt, als dat wekelijks verversen van 50% slecht zou zijn dan hadden er vast meer mensen last van.
Dus dat is het ook niet lijkt me.
Maar wat is het dan ga je jezelf afvragen nadat je zowat alles geprobeerd hebt. of is onze hobby zo moeilijk geworden dat het maar voor sommige is weg gelegd om een mooie bak te hebben?
 
er zit nu geen bodemverwarming meer in sinds ik de bodem vervangen heb.
Of het beter of niet is? geen idee, ik heb er weinig van gemerkt in ieder geval.

Dat zal want de bak draaide toch altijd al goed??
 
Het was maar een idee. Na 7 pagina's ben je er nog niet uit. Wiesdomp
 
Ik snap het ook soms niet meer, waarom het bij de ene zo goed gaat en bij mij wil het maar niet lukken, en dat terwijl je voor je gevoel alles aan doet en kosten noch moeite gespaard worden, frustrerend? mwa, dat is lichtjes uitgedrukt.
Ook ik heb me afgevraagd of dat wekelijks verversen nou wel zo goed is, en wel om dezelfde reden als jij schetst, je verandert iedere week weer de samenstelling van het water, maar dat doe je toch juist omdat je over doseert, en zo je overschot opheft?
Ik moet wel eerlijk zeggen nadat ik de bodem vervangen heb door filterzand het wel iets beter gaat, maar of ik nu super tevreden ben?, nee nog niet.
Maar we blijven goede hoop hebben dat het ooit goed komt.
planten filter dan hoef je ook niet zoveel water te verversen
 
Er zijn drie redenen om te verversen.
1. gebruik je EI? -> om te 'resetten' en overschotten te voorkomen;
2. heb je alleen vissen in je aquarium (old school) -> om nitraatoverschotten te voorkomen;
3. om het aquarium fysiek schoon te maken.

Ik heb niet alle 7 pagina's gelezen dus wellicht is het al eens gezegd. Maar doseer je je EI wekelijks of dagelijks?
Daarnaast: heb je een goed beeld van hoe de stroming door je aquarium gaat en waar eventuele 'dead spots' zitten?
Geef je wel kalium eigenlijk?
 
Als je de EI met poeders volgt krijgt de bak vaak al meer dan voldoende kalium.
 
Er zijn drie redenen om te verversen.
1. gebruik je EI? -> om te 'resetten' en overschotten te voorkomen;
2. heb je alleen vissen in je aquarium (old school) -> om nitraatoverschotten te voorkomen;
3. om het aquarium fysiek schoon te maken.

Ik heb niet alle 7 pagina's gelezen dus wellicht is het al eens gezegd. Maar doseer je je EI wekelijks of dagelijks?
Daarnaast: heb je een goed beeld van hoe de stroming door je aquarium gaat en waar eventuele 'dead spots' zitten?
Geef je wel kalium eigenlijk?

1: ja ik doseer dagelijks met de ei methode, micro de ene dag en macro de andere.
2: Er zitten idd vissen in , wat zou er nog meer in moeten volgens jou dan? (Garnalen)
3: ik ververs wekelijks zo'n 50%, met kraanwater en Osmose.

De stroming is naar mijn ogen goed met 2x een JBL greenline 1501 erop.
Als je namelijk wel de moeite zou nemen om alle 7 pagina's te lezen, dan zie je op pagina 1 al hoe de uitstroom loopt.
Alleen reageren op de laatste post geeft een heel verkeerd beeld, en komen er adviezen die allang gegeven zijn.
Maar iedereen is vrij om het wel of niet te lezen.
 

Terug
Bovenaan