Bentosi's gaan dood


Danielle den Hollander

Well-known member
Lid geworden
15 februari 2017
Berichten
490
Leeftijd
37
Locatie
Elst UT
Hoi allemaal!

Sinds een tijdje zijn er 3 bentosi's overleden en sinds gisteren 1 ziek. Alle 3 werden ze bleek, stopte op een gegeven moment met eten. 2 van hun heb ik in de bactopur direct gezet, maar uiteindelijk toch overleden. De andere lag dood in de bak. Nu zag ik gisteren dat er weer een bentosi bleek is nummer 4. Ik vermoed dat de oorzaak een nieuwe vis is. Wat moet ik nu doen? Voordat al mijn bentosi's uitgeroeid zijn...... De andere vissen hebben nergens last van, alleen de bentosi's

- Alle bentosi's eruit vangen en apart behandelen? En met welk middel? Zelf heb ik sera bactopur direct, sera omnipur, sera protazol, colombo flagellex

- Heel de bak behandelen (liever niet ik ben eindelijk na een jaar algvrij), maar als dat moet dan zal ik dat doen.

IMG_20181109_030440.jpg
 
Inderdaad raar kleurtje die vis. Je vermoed oorzaak nieuwe vis? Wat heeft die dan?

Zou je zo niet kunnen vertellen wat ze mankeren. Als je ze apart kan zetten is dat natuurlijk wel een geode optie voor het geval ze iets besmettelijks hebben.

De protazol is voor huidparasieten (schuren, witte vlekken, witte waas) jouwe is wit van binnenuit zeg maar, flagelex voor flagelaten (witte slijmerige poep, gaten in kop/zijlijn). bactopur bacterieel, oogjes, vinnen, staarten nakijken, omnipur wat breder, ontsmetting. Als je ze toch apart kan houden zou ik voor de bactopur of omnipur gaan. Vissen die te ver heen zijn van binnen gaan dood daar kun je niets aan doen ook niet met medicatie.
 
Je vermoed oorzaak nieuwe vis? Wat heeft die dan?

Die nieuwe vis heeft niets, maar ik denk dat hij een bacterie meegenomen heeft, waar de bentosi's niet tegen kunnen.

Ik zal alle bentosi's eruit halen en apart behandelen. Kunnen bactopur en omnipur samen gegeven worden of beter 1 soort medicijn? Ik hoop dat ik nog op tijd ben met die bleke bentosi, maar ik vrees het ergste voor hem.
 
Laatst bewerkt:
Als de nieuwe vissen besmet zijn, heeft het geen zin om je andere vissen in quarantaine te behandelen. De geheel bak is immers al besmet geraakt, mocht je gaan behandelen zou ik dat dus gewoon in de bak doen.
Maar voordat je over gaat tot behandelen, al de overige oorzaken uit kunnen sluiten? Wat zijn je waterwaarden?
 
Ik zal als ik thuis ben mijn waterwaardes plaatsen
 
Balen zeg! Ik zou zelf ook denken aan kruisbesmetting, dan heeft apart behandelen geen zin dus....overigens heb ik ooit mijn bak wel eens behandeld met bactopur en een ander met furanol. iK heb daarna geen problemen met waterwaarden gehad of algen, dus dat hoeft niet (omdat je schreef dat je net een tijd van je agen af bent).
 
Nou ja zeg! Ik snap het niet meer. Nu zwemt meneer door de bak en eet. Wat moet ik hier nu mee?

IMG_20181111_014255.jpg
 
Trouwens mijn waterwaardes getest met wespro druppeltest

Ph 6.8 (zat tussen de 6.5 en 7 dus gok 6.8)
Kh 3
Gh 5
No2 0
Nh3/4 0
No3 10
Po4 2

Co2 is lichtgroen volgens de checker

Ik heb gisteren Easylife Ferro toegevoegd. Ik weet niet of dat de oorzaak is van de minder goede verhouding tussen No3 en Po4. Het moet toch 10:1 of 20:2 zijn?
 
Misschien knapt hij zelf op. Als bacterieel is gaan eerst de zwakste vissen. Sommige zullen zelf kunnen afweren. Wat meer verversen en waaien en afhevelen bij bodem hevel je wat ellende af en stagneer je vermeerdering. Geen temrpatuur gaan verhogen.

Geen kuren samen mengen, dit kan alleen soms als in gebruiksaanwijzing staat. Bij de bactopur moet je de lichten uit laten omdat licht werkzaam goedje afbreekt.

Goed vissen in de gaten houden kan snel versrpeiden. Oogjes die meer uit de kop komen te staan, vinnen/staarten die gaan rafelen, witte uitslag bij bek, schimmelplekken. Als je iets van dit zie de bactopur direct gebruiken. Furanol zit hetzelfde in als de bactopur.
 
Ik had ook gelezen over een middel wat immuunsysteem verbetert, volgens mij Easy life voogle ofzo? Zou dat ook handig zijn om te geven?
 
Ik had ook gelezen over een middel wat immuunsysteem verbetert, volgens mij Easy life voogle ofzo? Zou dat ook handig zijn om te geven?
Ja dat is Voogle. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar er zijn zeker goede berichten over.
 
Ja overal lees ik ook goede berichten. Ook op verschillende websites. Wordt ook gebruikt bij toevoegen van nieuwe vissen. Ik denk dat ik het maar ga bestellen.
 
Hallo Danielle, Geef alsjeblieft niet zoveel geld uit aan medicijnen want de meeste werken niet of niet goed genoeg en zijn bovendien veel te duur.
Mijn advies: Niet te veel in je aquarium rommelen, vaak water verversen ( beter elke dag 10 l. dan eens per week 70 l.) en gebruik daarbij een waterverbeteringsmiddel b.v. Sera Aquatan afhankelijk van je leidingwater, verder geen chemische middelen gebruiken, hooguit wat plantenvoeding maar ook daar moet je voorzichtig mee zijn want overbemesting komt heel veel voor. Zelf gebruik ik tetra torumin (om het water iets te kleuren en het is een goede waterberbeteraar, je water wordt er wel donkerder van) als plantenvoeding gebruik ik Vimi all in one en dan slechts 1/5 deel van de aangegeven dosering en verder alleen co2 om de zuurgraad op pijl te houden.

Veel succes!
 
Nou het gaat weer slecht met hem :'(
Hij is weer bleek en zijn ogen puilen uit.
Moet een kuur bactopur direct of omnipur in de bak doen? En de co2 moet uit geloof ik hè?

IMG_20181116_023900.jpg


IMG_20181116_024000.jpg


IMG_20181116_023811.jpg
 
Die ogen duid op bacterieel. Ik zou zelf voor de bactopur direct tabletten gaan. Staat in gebruiksaanwijzing een optie voor een badje doe dit met de zieke vis. Een verversing doen en de kuur erin en dan de zieke vis er weer in. Bacterieel is lastig te bestrijden en het meest effectief in beginstadium. Dus zieke vis, ik weet niet of deze nog te redden is.

Licht uitlaten!!!! CO2 weet ik niet geen verstand van. Goed beluchten. Gebruiksaanwijzing volgen. Na de kuur een verversing doen en herhalen is wel aan te raden omdat het nu toch wel een tijdje heeft geduurd. beter in 1 keer goed anders komt het weer terug. Zie post van ik ben frits met zijn guppen. is ook terug gekomen. Als de kuur klaar is verversen en een paar dagen kool in filter. Daarna NH3 en NO2 meten en verversen als je waardens zie oplopen.

Als je waardens oplopen beter grotere verversing dan klein beetje. Stel je meet NH3 0,2 en je ververs de helft heb je 0,1 over nog teveel. Logisch rekenen. NH3 zo veel mogelijk op 0 trachten te houden. NO2 lichte verhoging niet erg maar ook liever op 0

Succes
 
Dank je wel! Co2 installatie moet uit. Staat in de handleiding co2 en uv lamp, maar er staat niets over de gewone lampen. Ik laat ze wel uit voor de zekerheid.
 
Laatst bewerkt:
Klopt staat niets in de gebruiksaanwijzing. Ben ik tegen gekomen op het net. Zit nifurpirinol in en licht breekt dit af. Als er in gebruiksaanwijzing CO2 uit dan maar doen staat er niets voor niets in neem ik aan. Ik gebruik geen CO2 en weet eigenlijk ook niet wat het precies is. Weet voor planten maar daar doe ik niet aan dus geen ervaring mee.

Hoop dat je visje opknapt. Update leuk en leerzaam:book:
 
Bactopur direct zit er 24 uur in. En ik heb even het licht aangedaan, om te kijken hoe het ervoor staat. Alle vissen leven nog en de bentosi is nog steeds bleek. Ook moet ik straks een ludwigia plantje eruit halen, want die staat er niet zo lekker bij. Foto is van gisteren.

IMG_20181117_013511.jpg
 
Mooi groen watertje :br: Zou plantje eruit halen als je ga verversen. Komt toch vuil mee uit de bodem als je hem eruit trek. Geduld, 24 uur is nog erg kort. Eet de vis nog wel?
 
Heb je er een zuurstofsteen in?

DEnkend aan de Co2. aan vergiftiging.???
 
@michelle1 nee hij eet nog steeds niet.

@Bertus de CO2 staat uit/afgekoppeld. Er zitten 2 Aqua miniflow nr 2 luchtpompen op. Ik had ze na deze foto erop gezet.
 
Hopen dat hij snel gaat eten. Verzwakt als hij niet eet. Altijd lastig om te moeten aanzien maar je kunt niets meer doen dan geduld te hebben. beter de kuur nu in 1 keer goed doen zodat alle bacterieen dood zijn dan dat er nog iets overleefd en het weer vermeerderd en terug komt. De kuur zal de bacterieen op en in de vissen doden maar het geheel hangt ook samen met de algehele weerstand wat een vis nog heeft. Na de kuur moeten ze ook weer even "aansterken". Wat weerstand verhogend, vitamines en goed eten scheelt een heel stuk.

Maak ook even randspulletjes wat je in aquarium gebruik goed schoon.
 
Ik heb gisteren even goed gekeken, maar volgens mij ontwikkeld hij buik waterzucht. De derde is daar ook aan overleden.
 
Jammer dat hij het niet heeft gered :'(Maak wel de kuur af voor de rest. Mocht je nieuwe willen nemen is dit nu wel de tijd. Krijgen ze nog kuur mee.
 
Ik zal 50% waterwissel doen en dan weer een tabletje erin doen. Ik weet niet of ik de bentosi aanvul.
 
Kan me voorstellen na z on rot ervaring. Hopen dat de rest gezond blijft en je verder geen gedoe krijg met de rest van je vissen. Nog 3 daagjes en dan weer flink verversen en kool. Daarna even je NH3 en NO2 in de gaten houden en verversen als dit oploopt dan komt het verder wel weer goed.
 
Het zijn mooie vissen, alleen het zijn wel stress kippen euh vissen in dit geval.
 
Kuur afgelopen er zit nu kool in. De overige bentosi's eten heel erg goed. Ze zijn dol op levend voer, zoals muggenlarven, tubifex en baby ancistrussen :eek: Hopelijk blijft het goed gaan. Time will tell.......
 

Terug
Bovenaan