Dicrossus filamentosus vragen


P

Plankje

Guest
Beste mede-forummers, toch maar even een apart topic over mijn vissen. Ik heb een aantal maanden geleden drie dicrossus filamentosus gekocht in de LFS, nog te klein om te zien wat het waren. Ik mocht een vis of allemaal terugbrengen als het niet zou gaan.
Ik twijfelde nogal omdat ik bang was dat mijn bak niet geschikt (goed genoeg) voor ze zou zijn maar in de winkel, waar ze mijn bak ‘kennen’ zeiden dat het wel kon, dus ik heb me over laten halen :zwaai:.

Mijn waterwaardes zijn misschien niet ideaal (althans niet voor kweken): PH 6.8, KH 9, NO3 20, PO4 1,6, CO2 rond de 20 en 22,5 graden. Maar...Ze gaan mijns inziens goed: ze zijn heel actief, niet schuw - eerder nieuwsgierig, malen niet om de andere bewoners, eten heel enthousiast alles wat ik ze aanbied: diepvries- en droogvoer, soms levend voer.
Ze wonen samen met een groep corydoras venezuelanus, school axelrodia rieseii, school hyphessobrycon herbertaxelrodi, een betta en garnalen. De bak is flink beplant en veel hout.

Ze groeien niet heel hard maar ik zie wel wat kleur op de vinnen (die je op de foto’s minder goed ziet): wat rode spikkels op de staart en blauwe puntjes op de rugvin.

Mijn vragen:
- is het wel de filamentosus; ik zie niks van slierten aan de staart komen
- ik denk dat ik twee mannen en een vrouw heb: eerste foto twee mannen waarvan de bovenste dominant is (de ander maakt zich wat fletser qua kleur), tweede foto een vrouwtje met knaloranje buikvinnen, derde het dominante mannetje (ik zie hem steeds vaker met rugvin omhoog zwemmen)
- de twee (denk ik) mannen jagen vaak het vrouwtje weg, zouden ze gay zijn :!? Er is overigens niet echt agressie, meer even hard op een ander afzwemmen die dan snel wat verderop gaat zwemmen.

Wat denken jullie? Nog tips?



C169A61B-9D77-40D6-A854-10239A622887.jpeg



5A8EEB56-46CB-4AC9-9623-BFCA72229E71.jpeg
F446EA60-8857-48D6-9CF3-63C6D640C22D.jpeg
 
Hi Carlijn,

Je water waardes zijn zeker goed om deze visjes te houden, maar zoals je zelf al aangaf wordt kweken wat lastig op deze waardes. Ik denk wel dat de temperatuur van je bak erg laag is, in ieder geval voor de dicrossus deze geven toch hun voorkeur aan zo'n minimale 24 graden.


De reden dat ze elkaar weg jagen is omdat je 3 vrouwtjes hebt. Dit is te zien aan het feit dat je rode borst vinnetjes ziet. Alleen vrouwtjes hebben dit, de mannetjes niet. Ook hebben ze een dusdanige grote dat wanneer het mannen zouden zijn geweest, je punten op de staartvin had gezien.

Je hebt wel degelijk de Dicrossus Filamentosous. De Dicrossus Maculatus en de Dicrossus Fiorni zijn veel hoger gebouwd dan de Filamentosous. Ook had je het verschil wel gemerkt aan het prijs kaartje van deze vissen. Daarbuiten zien de Maculatus en zeker de Fiorni veel lastiger te verkrijgen.

Ik weet eerlijk gezegd niet hoe lekker de combinatie is met een beta, dit ligt ook aan de grote van je bak.

Ik hoop dat je zo weer een stukje wijzer bent geworden :)

Groetjes,
Christian
 
Hoi Christian, dank je!! Heb je nog een tip voor wat betreft de samenstelling van de groep: eventueel een mannetje er bij zoeken?

Met de betta gaat het prima samen, die trekt zich van geen van de andere bewoners wat aan. Mijn bak is iets meer dan 200 liter en de hoek om, hieronder staat een linkje naar het foto album van de bak. Ik heb niet de indruk dat de vissen elkaar in de weg zitten, de bezetting is voor de grootte ook niet maximaal (en dat houd ik graag zo).
 
Hi Carlijn,

Je kunt er prima een mannetje bij zetten dat is geen enkel probleem. Waar heb je de visjes vandaan als ik vragen mag?
 
Ik heb ze bij Diebo in Nieuwegein gekocht. Ik ga eens checken of ik ergens aan een mooie kerel kan komen voor de dames :cool: .....meteen maar even gebeld maar bij Diebo hebben ze ze niet. Alleen nog een groep maculatus.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Overigens las ik dat ze van geslacht kunnen veranderen...zou het nog kunnen, ondanks dat dit geen kweek-omstandigheden zijn, dat er eentje een mannetje wordt?
 
Volgens Ted Judy is dat mogelijk inderdaad.
Misschien moet je inderdaad even geduld hebben. Ben wel benieuwd of zich dat dan ook bij jou zou voordoen.

Moest je toch niet kunnen wachten, D. filamentosus wordt veel verhandeld.
Dus kijk en hoor even rond en je zal ze zeker en vast in de buurt vinden.
 

Terug
Bovenaan