Eerste aquarium


A

Aquariumbeginner

Guest
Hallo.

Ik heb anderhalf jaar geleden een vissenkom gekregen met een gewone goudvis en sluierstaart. Na een half jaar heb ik hiervoor een 20 liter bak gekocht en afgelopen zomer buiten op balkon gezet. De sluierstaart heeft de hittegolven niet overleefd en hiervoor heb ik 2 nieuwe maatjes gekocht voor mijn goudvis, een zwarte en een witte met zwarte en oranje vlekjes van circa 3 centimer. De normale goudvis bleef maar doorgroeien, en ik heb 2 weken geleden besloten een koudwateraquarium van 60 liter aan te schaffen met ledverlichting, die nu de eyecather van mijn woonkamer is. De woonkamer heeft een constante temperatuur van minimaal 18 graden en de bak is ruim beplant met waterplanten en een pompje. Heb ook een schooltje van 12 zebradanios aangeschaft en 2 slakjes.

De gewone goudvis is nu zo'n 7cm, en ik heb al een vijver gevonden voor wanneer hij en zijn kleinere maatjes te groot worden.

Tot welke grootte kan ik de goudvissen in mijn aquarium houden? Zou in ieder geval de grotere goudvis tot het voorjaar bij mij houden omdat hij wel de ster van mijn aquarium is, en mijn eerste nog levende vis. Hij lijkt naar mijn mening het nog prima naar mijn zin te hebben in zijn nieuwe onderkomen, maar is het ook verantwoord?
 
Nee dat is totaal niet verantwoord als je bedenkt dat de goudvissen die je koopt nog baby vissen zijn en goudvissen enorm groot worden onder de juiste omstandigheden.
Lang verhaal kort,je goudvissen zullen nu vergroeien en allerlei problemen krijgen.
 
Nee dat is totaal niet verantwoord als je bedenkt dat de goudvissen die je koopt nog baby vissen zijn en goudvissen enorm groot worden onder de juiste omstandigheden.
Lang verhaal kort,je goudvissen zullen nu vergroeien en allerlei problemen krijgen.
Zo'n lang verhaal vind ik het niet, je komt met 0 antwoord of argumentatie op mijn vraag.

Nogmaals; ik ben er mij bewust van dat mijn goudvissen over moeten naar een vijver en dit is gaat ook gebeuren. Mijn vraag is tot welke grootte ik ze in dit aquarium kan houden, en dan met name de oudste goudvis van 7cm.
 
Misschien leest het bot mijn eerdere reactie maar zo is het niet bedoeld.
Dacht het even kort en bondig over te brengen maar helaas komt de boodschap niet goed over,sorry.

Ook niet om akelig te doen maar je bent er eigenlijk helemaal niet van bewust want je oudste goudvis is al vergroeid inmiddels.
Je oudste goudvis zou met 1.5 jaar al heel veel groter moeten zijn bv dus van buiten kan je dat al zien en wat je niet ziet is van binnen want ook de organen vergroeien en dat kan oa leiden tot zwemblaas problemen bv.
Ik ben geen expert oid dus kan niet zeggen of het met je andere vissen een kwestie van weken of maanden is wanneer ze permanente schade oplopen door het vergroeien maar beste is om ze gelijk een goede huisvesting te geven natuurlijk.

Kijk hier maar eens verder in andere goudvissen topics want staat vol met info van mensen die er echt heel veel ervaring en verstand van hebben en een hoop voorbeelden zoals in jouw geval dat het slecht afloopt met de vissen.
 
Oke bedankt voor je advies. Toch hoop ik dat er mensen zijn die jou kunnen tegenspreken en ik mijn pareltje nog tot na de winter thuis kan houden..
 
Oke bedankt voor je advies. Toch hoop ik dat er mensen zijn die jou kunnen tegenspreken en ik mijn pareltje nog tot na de winter thuis kan houden..
John heeft 100% gelijk. Elke dag dat de vissen in deze bak zitten is een dag te lang.
Nu het nog niet zo koud is zouden ze volgens mij nog in de vijver kunnen. Anders zou je tot de lente moeten wachten, en hoewel ze dan misschien niet dood zijn, is dat absoluut niet gezond voor ze.
 
Ik ben het met de voorgangers eens en die vis moet je zo snel mogelijk in de vijver doen.
 
Dit formaat worden ze als ze lekker de ruimte hebben, dus ik ben het met mijn voorgangers eens
goudvismannetje.jpg
 
Oke bedankt voor je advies. Toch hoop ik dat er mensen zijn die jou kunnen tegenspreken en ik mijn pareltje nog tot na de winter thuis kan houden..
Ja dat vind ik dan weer niet zo’n goede insteek.
Je zoekt op die manier geen goed advies maar iemand die zegt wat je horen wil.
 
Om goudvissen binnen te kunnen houden heb je 100den liters nodig. In een 60l bakje kan je zelfs amper zoetwatervissen houden, laat staan goudvissen.
Ik vind het wel een goed idee, om niet verder te gaan met je kom en je 20l, tot daar de bewustwording.
Verder geef ik de collega's gelijk, sommige gaan kort door de bocht omdat dit soort topic's wekelijks voorbij komen met telkens dezelfde problemen.
Ik zou zo snel mogelijk een vijver zoeken en al je goudvissen overplaatsen, op een dag dat het nog niet al te koud is, voor zover je die nu nog kan vinden.

Daarnaast, wat hierboven nog niet vernoemd is, zal ik je nogmaals moeten teleurstellen.
Een groep van 12 danio's heeft gelet op het actieve zwemgedrag en een uitgroeilengte van 5cm toch echt een bak van 100cm nodig, en stevig beplant.
In een bak van 100cm kun je tevens nog wat andere zoetwatervisjes toevoegen die de bodem bewonen, maar vraag dan eerst hier wat advies, voor je tot aankoop overgaat.
 
Oke bedankt voor je advies. Toch hoop ik dat er mensen zijn die jou kunnen tegenspreken en ik mijn pareltje nog tot na de winter thuis kan houden..

Mijn ervaring met dit forum is dat de adviezen die ze geven echt gestoeld zijn op ervaring en kennis. Dus ik zou niet wachten met het zoeken naar een vijver of zelf een veel grotere bak aanschaffen ( mocht je daarvoor ruimte en de financiële mogelijkheid hebben )
 
Ik ben ook begonnen met sluiers in een 60 liter aquarium. Ik heb een foto album op het forum. Hier kun je zien hoe fout dit in het begin ging (alles ziek) en na aanschaf van een 260 liter aquarium hoe groot ze zijn geworden.

Vissen vergroeien als ze te klein zitten. De vis groeit niet meer aan de buitenkant maar de organen van binnen groeien wel door dan krijg je een vis in een te krap jasje met alle gevolgen van dien. De vis groeit juist in de eerste jaren. Als je de vis in een groter verblijf zet krijgen ze een groeispurt zodat het nog enigzins kan compenseren. Een sluier heeft minimaal 50 liter per vis nodig en een enkelstaart nog veel meer.

Dit niet alleen voor het groeien maar ook vanwege de enorme vervuiling. Vissen poepen, etensresten, ammoniak door ademhaling en tevens geven goudvissen groei hormonen af zodat binnen now time het water zo vervuild omdat je geen biologisch evenwicht kan hebben in een te klein aquarium met te klein filtertje.

Ik ga ervan uit dat het nieuwe aquarium niet is ingedraait. Normaliter met dit 3 a 4 weken visloos. Mocht dit wel zo wezen is de bezetting qua vis veel te hoog zodat je water echt niet goed is. Je zit nu in week 2 en er zal een NO2 piek gaan komen. Als je niet heel veel ververs hebt zal de NH3 hoog oplopen en zullen alle vissen ziek en erger worden.

Met liefst druppels water testen NH3 en NO2 en verversen naar aanleiding van test. heb je geen test zou ik om de 2 dagen zoveel mogelijk verversen. Al het water eruit zodat je net nog een bodempje heb zodat de vissen nog onder water zitten en weer vers water van dezelfde tempratuur erin doen. Beter een graadje hoger dan lager!

Zorg dat je vissen in de vijver komen voor de winter of zorg dat je een nog groter aquarium met groter filter heb. Geen leuk nieuws maar anders word het deze winter een lange winter met veel ellende. Van de zomer heeft de 20 liter al 2 vissen naar de eeuwige wateren gebracht dus doe je best deze te laten leven.

De goudvissen in een grote bak water overdag buiten zetten en laten wennen aan koudere tempraturen. Als je al een vijver weet geef de goudvissen aan de eigenaar die weet hoe hij ze met overwennen.
 
Oke bedankt voor je advies. Toch hoop ik dat er mensen zijn die jou kunnen tegenspreken en ik mijn pareltje nog tot na de winter thuis kan houden..

Dat zal hier waarschijnlijk niet gebeuren maar kijk eens op FB en anders gewoon lekker doen wat je het beste uitkomt natuurlijk!
Je hebt al ervaren dat er een goudvis op je balkon van de zomer levend gekookt is dus misschien dat je je later beseft als je pareltje onderste boven zwemt en een langzame dood sterft dat er toch meer komt kijken bij het houden van goudvissen.
Succes!
 
Een goudvis zomaar in de vijver doen begin winter klinkt ook niet als een heel goed idee.
 
Bedankt voor jullie tijd en moeite voor julllie advies. Heb het in overweging genomen maar ik denk niet dat mijn goudvissen nu opgewassen zijn tegen het koude buitenwater. Ik ga ze tot het voorjaar binnen houden en regelmatig water verversen in een dieet van droogvoer en dierlijk voer. Zal geen extra meer toevoegen tot die tijd.
 
Zal geen extta vissen meer toevoegen tot die tijd. *
 
nou dat zou de vijver zeker de betere optie zijn. Een vis nog zoveel maanden in een te kleine bak houden als het niet hoeft is zielig.
 
Hey jongens, nogmaals bedankt voor jullie feedback!

Ben mij toch enigzins schuldig gaan voelen na jullie stevige kritiekem en heb de goudvissen vandaag weggegeven. Ze zitten in quarantene in een grote buitenbak. Over een week worden ze in een grote vijver geplaatst waar ze vriendjes kunnen maken met enkele goudwinden en rietvoortjes!
Ik heb vier mooie platjes gekocht en enkele koudwatergaarnaaltjes voor mijn aquarium.
 
:r Goed gedaan. Zullen ze erg blij mee wezen. Veel plezier met je platys en garnalen
 
Hele verstandige keuze, of je garnalen een verstandige keuze zijn om ze met platys samen te zetten valt te bezien, grote kans dat je platys ze opeten
 
Ik heb amano garnalen en platy’s en die gaan prima samen hoor, maar dat ligt miss een beetje aan je platys
 

Terug
Bovenaan