Sluierstaarten - temperatuur water - luchtpomp

  • Onderwerp starter Steve Declerck
  • Startdatum

S

Steve Declerck

Guest
Hallo,

Bezig met opstarten sluierstaarten aquarium. Ik vraag me toch wel iets af wat de temperatuur betreft van het water. Er zit dus geen verwarmingselement meer in het water, en ik lees temperatuur tussen 12 en 24 graden. Dat is wel erg veel tolerantie. Is er dan een 'ideale' temperatuurswaarde? Ook erg tegenstrijdig: sommige sites zeggen dat je zeker luchtpompje moet hebben en andere sites stellen dan dat het uit de boze is en de sluierstaarten er snel van doodgaan. Ook zijn de meningen verdeeld over wat er uit de luchtpomp komt: fijne belletjes, weinig of veel stroming aan het oppervlak. Heeft er iemand de correcte informatie?

Bedankt !
 
Voor sluierstaarten heb je geen verwarmingselement nodig de temperatuur in je huiskamer is voldoende. Geloof dat de ideale temperatuur rond de 22 graden ligt. Afhankelijk van de grote van je aquarium heb je ook geen luchtsteen nodig zorg wel dat je de uitlaat van je filter richting het wateroppervlak richt ivb met gassenuitwisseling. Ik gebruik zelfs co2 in een sluieraquarium en zie ze nooit naar lucht happen. Belangrijkste voor een sluierstaart aquarium is.

Zand bodem (kunnen grondelen)
Min 1m breed en houd 50L per vis aan.
Grote filtercapaciteit
geen scherpe ornamenten/stenen (zijn onhandige zwemmers soms)
 
Ben het met alles van Roy eens. Een constante tempratuur in het aquarium is niet nodig en ook niet bevordelijk voor ze. zomers kan de tempratuur nog meer oplopen. Bij hitte kunnen ze zelfs wel 30 graden aan. Geen weken lang maar dat zal ook niet gauw gebeuren hier in Nederland.

Een luchtpomje heeft als doel zuurstof af te geven in het water. De belletjes zorgen dat het wateroppervlak in beweging komt dit voorziet het water van zuurstof. Dus de belletjes zelf is niet het zuurstof. Is handig als je een breed aquarium heb waar 1 filter op staat dan heb je aan de kant van de filteruitlaat beweging wat meestal niet toereikend is aan de andere kant dus doe je aan de andere kant een luchtpopmpje zodat er daar bovenin ook beweging is.

Tja qua stroming zou ik me niet druk maken ik heb 2 x 1500 filters erop staan met vrij veel stroming en dat gaat prima. Er zijn wat soorten die minder stroming wensen qua bouw maar deze vissen zal je niet in LFS tegen komen. Je kunt altijd een stukje creaeren dmv stenen ofzo waar er minder stroming ontstaat waar ze dan kunnen liggen te slapen. Hoewel hier dan wel weer mega vervuiling ontstaat. Vooral als je een bodem ga gebruiken.

Ben benieuwd naar je opstartend aquarium en straks je vissen. :foto: zijn leuk.

Als je in de buurt van voorschoten ben ga eens langs fancy fish store van Dino. Die heeft hele mooie en hoog kwaliteit sluiers. Je zult niet weten wat je daar allemaal voor moois zie zwemmen. Prijskaartje is wel wat anders dan LFS.
 
Hallo, sorry voor de late reactie, en bedankt voor de toelichting. Wel, een foto heb ik wel, maar op zich ben ik geen expert hoor. Alles op de achtergrond is plastic, met uitzondering in de hoek, de valisneria en de crypto's op de voorgrond. Ze blijven er voorlopig toch af heb ik de indruk. De luchtpomp heb ik er in geplaatst.
Plastic....ok, maar ik heb de indruk dat er toch niks boven een echte plant gaat.

IMG_20180707_164702_resized_20180710_094742319.jpg
 
Echte planten vind ik ook mooier vooral na verloop van tijd. Maar het blijft lastig om een mooie plantenbak te krijgen en loopt al vrij snel in de papieren. (aanschaf co2 set, plantenvoeding etc)
 
Ziet er leuk uit hoor. Slim om wel een echte vallisnera erin te zetten. Deze staat bekend om nitraatvreter dus ruimt ook nog wat op. Je sluiertjes zijn nog jonkies, geven groeihormonen af dus goed NO2 en NH3 meten en veel en vooral grote hoeveelheden verversen. Ook meerdere malen per dag kleine porties voer geven.

Je bent nog een beginner met jonge sluiertjes. Je zult in de loop der tijd nog genoeg andere scapes maken:regen:

Als ze straks groter zijn en het paaien begint zul je denk ik de grote stenen moeten verwijderen. De mannetjes, die krijgen witte stipjes op kop bij kieuwdeksels en op de borstvinnen (is dus geen stip) , gaan jagen achter de vrouwtjes met eieren en beuken de vrouwtjes door het hele aquarium. Deze geweld explosie zal de vrouwtjes beschadigen tegen die stenen aan. Maar dan zijn je vissen een heel stuk groter zodat je de stenen niet meer mis omdat er dan vis te zien is :D

Veel plezier met je sluiertjes
 
Hoi Michelle,

Bedankt! Het is per toeval dat ik de vallisnera gekozen heb, wist niet dat dit een nitraatvreter is. Leuke tip. Ben inderdaad nog een beginner, hopelijk lukt het :)
Wist niet dat het er in de toekomst zo hevig zal aan toegaan :help:

Ik had nog 1 vraagje, ik heb het deksel van het aquarium even opgetild en ik zie een tapijt aan luchtbelletjes boven drijven, veroorzaakt door de luchtpomp. Ik zie de vissen er regelmatig in happen. Ik heb ergens gelezen over problemen met de zwemblaas bij veel lucht binnen happen. Ik heb er een foto van genomen, geen idee of dit wel ok is :

Dank u !

37022226_1866642376734877_99646312168816640_n.jpg
 
of het kwaad kan durf ik niet te zeggen, maar het zijn wel erg veel bubbeltjes :stars:
 
Idd lijkt wel of iets de oppervlaktespanning van je water verhoogd waardoor de lucht niet kan ontsnappen. Dat je vissen er na happen kan geen kwaad het is een mythe dat sluierstaarten daar niet tegen kunnen(net als drijvend voer). Als je oplet zie je de lucht weer langs de kieuwen eruit komen of als je langer wacht laten ze een scheet:br:
 
Dank voor de uitleg...

Het begint al goed, ik heb ze nog geen 2 weken en 1 sluierstaart hangt al op z'n zij. Doet z'n best om recht te zwemmen maar valt steeds op z'n zij en hangt daar zomaar wat te hangen bovenaan. Enig idee wat daarvan de oorzaak zou kunnen zijn?

Update: even wat geobserveerd. Soms hangt de vis bovenaan en dan zakt hij naar onderaan het aquarium, precies alsof hij zweeft, zwemt niet echt meer, maar zweeft/drijft het aquarium rond. :-(

Bedankt
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Zou eerst eens je waterwaardes meten vooral NH3 en NO 2 als dit niet mogelijk is minimaal 50% verversen.

Je weet dat je bij sluiers veel en vooral grote verversingen moet doen?

Als een vis op de zij zwemt en niet happy is heeft dit heel vaak met je watertje te maken. Als watertje niet goed is kans op vele ziektens. Verversen hevel je een hoop ellende opbouw mee af en zwemmen visjes in niet giftig watertje.
 
Dank je, zal eens checken. Van die grote verversingen had ik inderdaad al gelezen, maar bij het opzij drijven van sluierstaarten lees ik vooral veel over de zwemblaas. Het is ook zo dat ik drijvend voer gekregen heb in de winkel en ook groenvoer, dat zakt wel naar de bodem. Ook lees ik veel commentaren over de luchtpomp. Sommigen zweren erbij dat je dat zeker niet mag plaatsen terwijl anderen zeggen dat het net wel nodig is :S . Op de duur wordt het moeilijk om nog te weten wat de correcte informatie is....

Bedankt en groetjes !
 
Luchtpomp is naar mijn mening niet nodig mits de uitstroom van je filter het oppervlak genoeg breekt en je aquarium oppervlak groot genoeg is. Ikzelf gebruik geen luchtpomp en heb ook nog c02 op het aquarium staan en ondanks dat nooit last van zuurstof gebrek in het water.
 
Ik was ook van dat idee, er zit voldoende rimpel op het wateroppervlak door de filter. Thx
 
De luchtpomp laat vissen niet op zijn zij drijven. Drijvend voer ook niet. Foto vis is handiger.


Drijven kan bacterieel zijn wat je krijg als je niet voldoende ververs. Waterwaardes te hoog kan ook dit effect veroorzaken. Darmen kunnen ook problemen geven. Sluier bouw gedrongen vaak darmen verstopt. Diepvries doperwten, handje in bakje met laagje water, magnetron ff kook eroverheen, vellteje eraf pellen en voeren. Paar dagen lang niets anders geven dan blazen ze de darmen goed schoon en kan een einde maken aan de verstopping en het onstabiel zwemmen. Sluiers zijn gek op doperwten maak je ze handtam mee als ze paar keer hebben gehad en geproefd. Jonkies met je dop erwten ff klein hakken.

Dus kort.
3 dagen alleen doperwten geven
Water testen NO2 en NH3. Belangrijk! Apo bestellen is klusje van paar minuten en meten is weten.
Grote en vaak verversen. Tempratuur max 1 graad warmer dan waar ze inzitten! niet te koud en zo weinig mogelijk schommeling!

Foto plaatsen van de vis met name close up kop van voren zodat de ogen zichtbaar zijn, Staart en vinnen. Kunnen we mee kijken of er wellicht iets bacterieels aan de hand is. Geen medicatie gebruiken voordat je zekerheid heb en je waterwaardes bekend zijn. Als waterwaardes al veel te hoog zijn dan combi met medicatie geen goed idee!
 
Hallo, dank je voor het antwoord. Helaas was bij m'n thuiskomst de vis reeds dood :(........ Zo jammer...
Toch bedankt dat je wou meekijken, apprecieer ik wel !
 
Dat is jammer. Zou wel voor de zekerheid vandaag even 70 % verversen. Als vis dood gaat, gaat al het gespuis van hem vertrekken op zoek naar een andere vis. De rest even goed in de gaten houden. Kijken of oogjes niet wat meer uit de kop gaan staan en als je stukjes, hapjes uit staart/vinnen zie verdwijnen. Rafelig worden. Vinnne strak tegen lichaam houden, schuren, flitsen, schrikachtig zijn.
 
Hoi Michelle,

Bedankt voor uw uitleg. Ik heb de waterwissel gedaan. Voorlopig is alles ok. Ik hou het zeker in het oog.

Dank je !
 

Terug
Bovenaan