Pelmatochromis Kribbensis


B

Bonky

Guest
Mijn nieuwste aanwinst, zojuist aangeschaft, hoop dat ik inderdaad een paartje heb uitgezocht, er zaten er nogal wat soorten door elkaar daar in die winkel, en het is voor mij alweer zo,n 50 jaar geleden dat ik ze kweekte.
In die tijd heb ik ook al menig tropisch visje gekweekt, toen kon ik er hier nogal wat winkels mee bevoorraden, hetgeen nu niet meer mogelijk schijnt, heb ik moeten vast stellen.

Pelmatochromis 003.JPG
Pelmatochromis 002.jpg
Pelmatochromis 001.jpg
 
Zo te zien heb je in ieder wel een mannetje en een vrouwtje. Of het een koppel gaat worden moet nog blijken. Het bij elkaar plaatsen van een man en een vrouw wil namelijk niet altijd betekenen dat het een koppel gaat worden. Ook een mislukt legsel kan aanleiding zijn voor ruzie, dus ook als ze eerst een koppel waren kan het toch nog fout gaan.

Ze zijn zo makkelijk te kweken dat je vaak met een overschot aan kersenbuiken zit. Bovendien zijn het vissen die een behoorlijk temperament hebben en hun kroost en territorium zeer fel verdedigen. Hoewel sommige website schrijven dat ze prima in een gezelschapsaquarium gehouden kunnen worden, ben ik het hier totaal niet mee eens.

Wel leuk hoor, blijf de Pelvicachromis pulcher ook nog steeds een leuke vis vinden.

Als je er mee zou willen kweken dan zou ik persoonlijk voor een andere Pelvicachromis gaan, eentje die niet overal wordt aangeboden. Om je een idee te geven:https://www.nvcweb.nl/artikelen/afr...s-kleurrijke-dwergcichliden-uit-west-afrika-2
 
Mooie vissen Willem. Ik heb ze ooit in een 80cm gehad met medebewoners maar toen ze kleintjes hadden waren de andere vissen niet meer veilig en een Zwaarddrager joegen ze zo met zn tweeën voor mn neus de dood in. Ik heb ze toen spijtig genoeg maar weggedaan.
 
Zelf heb ik geen nare ervaringen gehad met dit soort maar wat niet is kan komen, we zullen zien hoe e.e.a. zich uit kristalliseert John.
K,heb de beschikking over een aantal bakken dus kan ik ze altijd nog hun eigen bak geven, dan komen ze uiteraard wel in de kweekkamer uit het zicht en dat is dan wel weer jammer aangezien ze een kleurexplosie in het huiskameraquarium zijn.
 
Mooie vissen Willem. Ik heb ze ooit in een 80cm gehad met medebewoners maar toen ze kleintjes hadden waren de andere vissen niet meer veilig en een Zwaarddrager joegen ze zo met zn tweeën voor mn neus de dood in. Ik heb ze toen spijtig genoeg maar weggedaan.
Dat is vervelend ja.

Ik heb al een jaar Pelvicachromis kribensis/taeniatus 'kienke'. Die doen het in een 80cm probleemloos met grotere killi's samen (tegenwoordig met 2 paar Ep. olbrechtsi boven en 2 paar Fp. fallax in de onderlaag.) Met name de man reageert wel als de killi's dicht bij hem naar de bodem komen, maar dat is dan een tikje en dan houdt het op. Wellicht is dat inderdaad anders als ze een nestje jongen hebben. Misschien scheelt het ook dat deze killi's wat groter zijn. Verder zijn er in mijn bak dicht beplante zone's die rust geven.
 
Tot nog toe zwemmen de jonge Guppen en jonge Platy,s rustig aan ze voorbij, ook de Rabora,s, en Cardinalen, en zelfs Vuurgarnalen zie ik ongestoord bij ze in de buurt scharrelen.
 
K,heb ze ook maar even een bloempotje gegeven, en daar word al dankbaar gebruik van gemaakt, ze zijn er niet uit weg te slaan.:thumbs:

Aquaristiek 006.JPG
Aquaristiek 007.JPG
 
Mooie visjes hoor, ik ben er ook fan van wat betreft kleur, maar bij mij terroriseerden ze ook de 80 cm bak en joegen menige andere vis de dood in. Jammer dat ze zo fel uit de hoek komen. Ik hoop dat jij er meer geluk mee hebt.

Ook hier jongden ze als konijnen en de kleintjes raakte ik aan de straatstenen niet kwijt, moest er bij wijze van spreken geld op toegeven.
 
Ja, mooi blijven ze wel. Maar soms heb je geluk en heb je een exemplaar die wel vreedzaam is..hangt beetje van karakter af. Hoop dat jij dat geluk hebt en veel plezier gaat hebben van je kersenbuiken.
 
Nou, het is zover hoor, zet de beschuiten met muisjes maar klaar, het echtpaar Pelmatochromis heeft jonkies gekregen, samen met de hele kleuterklas zwemmen ze door de bak opzoek naar voedsel, k,zal gauw even een kweek artemia opzetten.
P.s onder de staart van het mannetje zijn ze nog het best te zien, de rest vind je haast niet terug op de foto, dit is te wijten aan de bodemstructuur welke haast de zelfde vorm en kleur heeft als het jongbroed.

Jongen van de Kersenbuikciclides 003.jpg
 
Heb nu toch maar de ouders met hun kroost naar een andere bak moeten verwijzen, ze begonnen vervelend te doen tegen de medebewoners, Guppen werden van hun staart ontdaan e.d.:oops:
 
Ja uiteindelijk moet je de kersenbuiken toch apart zetten no matter what maar toch gefeliciteerd met je kroost.:thumbs:
 
Ja, het zijn felle donders. En ze verdedigen hun kroost met volle overtuiging.
 

Terug
Bovenaan